Jordanië is een land met een rijk historisch verleden. De geschiedenis heeft veel sporen achtergelaten in het gevarieerde landschap van Jordanië. Dit is te zien aan de oude ruïnesteden en imponerende opgravingen zoals in Petra. Echter is deze rijke vorm aan cultuur niet het enige wat Jordanië zo’n prachtig land maakt. De ontspannende stranden, de Dode Zee, de prachtige oneindige woestijnen en wilde natuurlijke Wadi’s zullen een onvergetelijke indruk op u maken. Na 8 keer Jordanië bezocht te hebben heb ik hieronder mijn top 5 van het land beschreven, dingen die u niet mag missen als u een bezoek brengt aan Jordanië!

Jordanië, het centrum van het Midden-Oosten

Petra

Petra is een prachtige stad om te bezoeken, men bezoekt hem vaak via de normale weg, echter is het prachtig om Petra te bezoeken via de achterkant, dit is ook zeker een aanrader! Men kent Petra vaak van de bekende foto’s van het grootste klooster, daarentegen ligt er nog een onwijs grote en prachtige stad achter die je tegen zult komen als je Petra bezoekt via de achterkant. Zo blijft de “grande finale” met het bekende beeld van Petra bewaard tot het laatst. Petra is zo veel meer dan wat ik me er ook bij voor had gesteld, je valt gegarandeerd van verbazing in verbazing!

Jordanie petra

Het prachtige Petra

Jerash

Jerash is een stad in het Noorden van Jordanië, als je hier aan komt rijden heb je totaal geen besef van wat zich bevindt achter het schamele en roestige toegangshek van de stad. Eenmaal het hek gepasseerd kom je terecht in een mega grote ruïne stad waar meer oudheid en ruïnes te zien zijn dan in heel Rome! Een tip die ik graag mee zou willen geven is om Jerash te bezoeken met een gids, zo zal je niks van de stad missen en de mooiste plekken zien.

Wadi Mujib

Voor de sportievelingen onder ons de Wadi Mujib iets wat je niet mag missen tijdens je bezoek aan Jordanië! Wadi Mujib is een grote waterval en je moet toch wel een redelijke conditie hebben om deze hike naar boven te maken. Onderweg loop je vaak tot aan je oksels in het water en kom je zo’n 35 schoenen tegen die mensen kwijt zijn geraakt tijdens de tocht, dit allemaal door de kracht van het water. Tip: de Wadi Mujib is alleen te betreden vanaf 1 april tot en met 1 oktober én bij 18 jaar en ouder. Heb je de kans om naar Wadi Majib te gaan is dit zeker een aanrader, het is een prachtige afsluiting voor je vakantie!

Jordanie kamelenrit

Maak tijdens je verblijf een prachtige kamelenrit

Wadi Rum

Wadi Rum is een vallei met rotswanden van zandsteen en graniet in het zuidwesten van Jordanië. Het is de grootste wadi in Jordanië. In 2011 is Wadi Rum door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst, een spot die dus niet gemist mag worden op jouw reis naar Jordanië! Na een bezoek aan Petra is het aan te raden om door te rijden naar Wadi Rum, om daar de prachtige zonsondergang mee te maken, boven op de berg zie je de zon zo achter de bergen wegvallen. Super ervaring, zo stil, zo groots en prachtige kleuren!

Na deze zonsondergang is het aan te raden om te overnachten in een woestijnkamp. Niet de meest luxe slaapplek die je zult meemaken tijdens je verblijf in Jordanië, maar wel een om nooit te vergeten. Dit omdat je tijdens je verblijf hier samen met lokale bevolking een traditionele barbecue klaar gaat maken en vervolgens tot in de late uurtjes buiten kunt zitten kijkend naar de prachtige sterrenhemel, genietend van de stilte.

Jordanie crew

De Jordaanse crew van het woestijnkamp

De Rode Zee – Aqaba

Na al die actieve ervaringen in Jordanië is het tijd voor ontspanning. En dat kan perfect in Aqaba. Aqaba ligt aan de Rode zee/ Golf van Aqaba. Dit strandoord biedt alles om even heerlijk bij te komen. De golf van Aqaba staat bekend als Snorkel en dijk locatie. De prachtige onderwater wereld in de golf van Aqaba geeft u een inkijkje in de schoonheid van de rode zee. Een extra tip: Ga met een boot trip naar Pharo Island voor de kust van egypte. Dit verlate eiland is een ervaring op zich!

Rob JordanieOver de gastblogger:

Deze gastblog is geschreven door Rob van Helvoort. Rob is een echte Midden-Oosten liefhebber en tevens eigenaar reisorganisatie en Midden-Oosten specialist middenoostenreizen.com . Rob’s favoriete bestemming in het Midden-Oosten is Jordanië, omdat hij het zo’n heerlijk divers land vindt.