Nara tempel

Nara, stad van prachtige tuinen, indrukwekkende tempels en heilige herten

Het Japanse Nara ligt op een steenworp afstand van de metropolen Kyoto en Osaka en is zeer populair bij binnen- en buitenlandse toeristen. Nara is in vergelijking met haar grote buren misschien een kleine stad, maar heeft bezoekers een groot aantal bezienswaardigheden te bieden. Nara ligt in een prachtig gebied, staat bol van de prachtige tuinen, indrukwekkende tempels en is het thuis van de heilige herten. Kortom, Nara is de moeite van een bezoek meer dan waard.

Nara en haar herten en tempels

Net zoals veel andere toeristische steden in Japan, wordt Nara veelal bezocht door Japanse toeristen. Nara spreekt velen tot de verbeelding en blijkt de perfecte plek voor een afwisselend uitstapje te zijn. De stad is met haar prachtige tuinen en imposante tempels een speciale plek voor veel Japanners, maar ook de heilige herten hebben een enorme aantrekkingskracht op bezoekers. Nara werd in de achtste eeuw gesticht als hoofdstad, met de naam Heijō. De status van Japanse hoofdstad verloor de stad al na enkele decennia. Tegenwoordig geniet Nara met haar vele tempels, prachtige tuinen, heilige herten en vele universiteiten een bijzondere status. Nara is een bijzondere plek voor Japanners, iets wat tijdens een bezoek meteen duidelijk is.

Heilige herten

Nara paviljoen

Japanse tuinen

In en rondom Nara kun je genieten van de prachtige natuur en de mooi aangelegde parken. Narapark is niet alleen het grootste, maar ook het bekendste park van de stad. In het park kun je prachtig wandelen en genieten van de mooie meren, vijvers, paviljoenen en tempels. Optisch is het in veel gevallen, voor de meeste toeristen, het perfecte beeld van Japan. Alles oogt zoals je het je van een Japans park voorstelt. Perfect gesnoeide bomen en planten, keurig gevormde patronen in bedden met kiezelstenen en prachtig gevormde pagode’s. Rondom het park kun je diverse prachtig aangelegde botanische tuinen bezoeken. De een nog mooier dan de ander. Aanraders zijn de Yoshikien Garden en de Kasugataisha Manyo Botanical Gardens. Meer fotogeniek als hier gaat het niet snel worden.

Narapark

Nara Zentuin

Imposante tempels van Nara

Nara kent veel prachtige tempels. De beroemdste van allemaal is met zekerheid de Todai-ji tempel. De enorme houten constructie is zeer indrukwekkend en mag zich met zijn afmetingen het grootste houten gebouw ter wereld noemen. Binnen in de tempel is het niet minder indrukwekkend, want daar vind je het grootste bronzen Boeddha beeld van Japan. Natuurlijk is de Todai-ji de grote blikvanger van Nara, maar vergeet niet de vele andere mooie tempels te bezoeken. Over het hele gebied liggen talloze tempels verspreid in de net zo mooie natuur. Vergeet bijvoorbeeld niet een bezoek te brengen aan de hoge Kōfuku-ji pagode of de Kasuga-taisha tempel met zijn felrode zuilen. Natuurlijk is een bezoek aan de tempels onder begeleiding van enkele heilige herten.

Nara Todaj tempel

Kofuku Ji Nara

Nara’s heilige herten

De vele sikaherten zijn voor veel bezoekers dé reden om naar Nara te gaan. De herten worden gezien als de boodschappers van de goden, waardoor ze groot aanzien hebben in de Japanse cultuur. De herten hebben wellicht een heilige status, maar tonen zich met grote regelmaat van hun minder edele kant. De sikaherten worden al jaren lang verwend. Veel bezoekers menen de heilige herten te moeten voeren, omdat het leuk is om de aandoenlijke dieren te verwennen. Dit wordt in veel gevallen met voedsel gedaan dat niet echt geschikt is voor deze dieren. Men verkoopt tegenwoordig speciale koekjes voor de herten, maar dat neemt het bijbehorende gedrag niet weg. De dieren zijn op den duur verwend geraakt en vallen bezoekers regelmatig op een brutale manier lastig. Laat de dieren liever met rust en geniet van ze op gepaste afstand.

Sikahert Nara

Heilige herten Japan

Bijzondere sfeer van Nara

Nara is zeer bekend en wordt daardoor door best wat toeristen en pelgrims bezocht. Toch is de relatieve drukte voor een deel bepalend voor de fijne sfeer die er heerst. Net als bij veel andere Japanse hotspots is het een kleurrijke mix van bezoekers. Naast de reguliere toeristen en de vele groepen scholieren vallen de dames en heren in Japanse klederdracht op. Vooral bij de jongere dames gaat het in de meeste gevallen niet om pelgrims, maar eerder om zich in mooie traditionele Japanse kledij te laten fotograferen bij de bijzondere plekken. Het is een prachtig gezicht en het beeld dat ze in deze fotogenieke omgeving scheppen kon niet meer Japans zijn. Tel daarbij de heilige herten en de eetstalletjes met typisch Japanse lekkernijen op en het sfeerbeeld is compleet.

Traditie Japan

Universiteit Nara

Praktische info Nara bezoek

  • Openbaar vervoer

    Verblijf je in Kyoto of Osaka, dan kun je Nara gemakkelijk met het openbaar vervoer bereiken. Het makkelijkst is om gebruik te maken van het perfecte Japanse treinsysteem. Mocht je optimaal van je dag willen genieten, let er dan op dat je niet de stoptrein (local), maar de sneltrein (rapid service) neemt. Kijk voor meer informatie op de site Hyperdia van Japan Rail. Heb je een Japan Rail Pass, dan is de treinreis naar Nara inbegrepen.

  • Overnachten in Nara

    Natuurlijk kun je ook kiezen voor een meerdaags bezoek aan Nara. Mocht je langer van de stad en omgeving willen genieten en flexibel zijn qua vervoer, dan is een verblijf rondom het centraal station in het centrum van Nara ideaal. Kijk alvast voor de beste hotels en guesthouses in Nara en ga gerust op reis naar deze prachtige plek.

  • Herten voeren

    Natuurlijk moet iedereen het voor zichzelf beslissen, of men de heilige herten wil voeren of niet. Toch vragen we je het niet te doen, want de dieren kunnen genoeg eten in de natuur vinden. Dit is een stuk gezonder voor ze en zorgt ervoor dat ze geen brutaal of baldadig gedrag gaan vertonen. Geniet gewoon op een afstandje van deze prachtige dieren!

Eetstal Narapark

Wens heilige herten

Conclusie bezoek Nara

Mag je Nara tijdens een reis door Japan overslaan? Nee, zeker niet. Nara is gemakkelijk als dagtrip te doen vanuit Kyoto of Osaka, waarvan vrijwel elke reiziger er minimaal één aandoet in Japan. De omgeving is prachtig en de stad zelf heeft veel te bieden. Wil je die speciale Japanse sfeer proeven, dan ben je hier op de juiste plek. Niet alleen de vele tempels, prachtige tuinen en grappige sika herten zijn de moeite van een bezoek waard, maar ook het heerlijke eten en drinken en de speciale sfeer maken Nara tot een absolute must-visit. Daarbij is het ook nog eens makkelijk te bereiken met openbaar vervoer. Nara hoort op de bucketlist van elke reiziger te staan!

Wil je meer reisinspiratie voor leuke steden en hotspots in Japan? Lees dan ook ons artikel over het prachtige culturele Kanazawa of de meest trendy wijken van het immense Tokyo!