Miyajima

Miyajima, eiland van de iconische torii, heilige herten en mooie tempels

Het Japanse Miyajima eiland is bij veel reizigers bekend vanwege de iconische torii. De toegangspoort is één van de belangrijkste torii van Japan, is een geliefd object bij instagrammers en wordt veelvuldig gebruikt ter illustratie van reisland Japan in boeken en op websites. Miyajima is natuurlijk niet alleen het eiland met deze beroemde poort, want ook de vele tempels, de prachtige natuur en de heilige herten hebben een enorme aantrekkingskracht op bezoekers.

Herten en shrines van Miyajima

Het voor de kust van Hiroshima, in de Japanse Binnenzee, gelegen eiland is een geliefde plek bij dagjesmensen, natuurliefhebbers en Boeddhisten. Al voor aankomst is vanaf het veer de grote schoonheid van het eiland te bewonderen. De majestueuze bergen, de prachtige tempels en pagodes, de vele tamme herten en de fotogenieke torii poort zijn de grote trekpleisters van het eiland. Het eiland is toeristisch en het kan er enorm druk zijn, maar is zeker de moeite van een bezoek waard. Een dagje Miyajima eiland hoort bij een reis door Japan.

brug

Miyajima’s Torii

De beroemde torii is de toegangspoort van de Itsukushima-schrijn en één van Japan’s bekendste landmarks. Veel reizigers voelen zich alleen al door deze poort aangetrokken. Een bezoek aan Miyajima eiland staat daarmee voor velen in eerste plaats in het teken van het perfecte Japanse plaatje. Vanaf het veer dat vanuit Miyajimaguchi Station vertrekt zie je vrijwel meteen de iconische poort. Het valt onmiddelijk op hoe enorm het formaat van de torii is, want deze lijkt alsmaar te groeien tijdens het naderen van het eiland. De torii is vooral bekend vanwege de prachtige foto’s, gemaakt tijdens zonsondergang. Wacht dus tot de schemering start voor de beste plaatjes!

torii

Itsukushima Shrine

Achter de beroemde poort ligt de Itsukushima-schrijn. Deze shintoschrijn behoort tot de belangrijkste schrijns van Japan en is vanwege de heilige grond van Miyajima deels boven water gebouwd. In het verleden zag men de grond van het eiland als zo heilig, dat de gewone mensen de delen van de schrijn enkel boven water mochten betreden. Per boot is de schrijn via de poort te bereiken, maar tijdens eb is het ook te voet mogelijk. Het speciale van de schrijn is dat door de getijden de aanblik van het mooie gebouw constant verandert. Tegenwoordig is het grootste deel van de Itsukushima-schrijn gewoon voor publiek geopend en kan iedereen van het prachtige bouwwerk genieten.

Miyajima

Miyajima’s andere pagodes en tempels

Naast de twee bekendste highlights van het eiland zijn er nog meer prachtige bouwwerken op Miyajima te bewonderen. Aan de voet van de heuvels vind je bijvoorbeeld de prachtige boeddhistische tempel Daishō-in. Dit prachtige historische gebouw mag tijdens een bezoek aan het eiland niet ontbreken. Grote blikvanger bij het toeristische centrum is de Goju-no-to pagode, die met de imposante vijf verdiepingen hoog boven alle andere gebouwen uit torent. Naast de pagode vind je de Senjokaku. Dit paviljoen van duizend tatami-matten kent zijn oorsprong in 1587 en wordt nog dagelijks door veel Japanners bezocht.

Pagode

Heilige herten van Miyajima

Net als in Nara zijn de Japanse heilige sikaherten een deel van de aantrekkingskracht van Miyajima. De veelal tamme herten zijn, volgens de overleveringen uit pre-Boeddhistische tijden, heilig en dienen als de boodschappers van de goden. De herten zijn tegenwoordig een attractie op zich. Vaak zijn toerisme en dieren geen gelukkige combinatie, al lijkt hier, ondanks negatieve verhalen op internet, zich slechts een enkele onnozelaar niet te houden aan de regels. Herten voeren moet je echt niet doen en is op Miyajima dan ook verboden! Er is genoeg natuurlijk eten op het eiland voor ze. Interactie met de soms brutale beestjes moet je helemaal aan de herten zelf overlaten.

deer

Mount Misen

Je zou na het lezen van bovenstaand haast vergeten dat Miyajima ook voor natuurliefhebbers een ware traktatie is. Het grootste deel van het eiland is overwoekerd door bos en heeft wandelaars prachtige routes te bieden, waarvan enkele je naar het hoogste deel van het eiland brengen. Voor bezoekers die wel van de berg Misen willen genieten, maar niet te veel inspanning willen verrichten, is er een kabelbaan die je in twee delen naar de 500 meter hoge top brengt. Het uitzicht vanaf de berg is adembenemend en geeft een goede indruk van de grootte van Miyajima. Mocht je het eiland bezoeken, dan mag je de reis naar de top van deze berg niet overslaan.

Berg

Toeristische centrum

Natuurlijk is een plek met zoveel bezoekers niet compleet zonder de nodige toeristische winkeltjes en eetgelegenheden. In het kleine centrum bij de steiger kun je in een relatief klein gebied van een enorm aanbod aan souvenirs en culinaire traktaties genieten. Van koelkastmagneten tot lokale specialiteiten. Alles wat je toeristisch hartje begeert kun je in de gezellige drukte vinden. Naast de prullaria en hapjes vind je hier ook tal van opties om te overnachten. Doe dit vooral als je tijdens rustigere momenten van het eiland wilt genieten en het mooi in beeld wilt brengen.

souvenir

Extra info en tips voor Miyajima

  • Miyajima eiland ligt op korte afstand van Hiroshima. Vanuit de stad kun je in een klein half uur met de trein naar station Miyajimaguchi reizen. Neem de JR Sanyoroute richting Onoura of Iwakuni, vanaf perron (track) 1 of 2. Er rijden om de 10-15 minuten treinen richting het eiland. Volg vanuit het station de borden die je de weg naar de veerterminal wijzen. Ben je in bezit van een Japan Rail Pass, dan kun je deze ook voor het veer gebruiken.

  • Let op dat een aantal attracties op Miyajima eiland niet gratis zijn en niet de gehele dag voor bezoekers geopend zijn. Een bezoek aan de Itsukushima Shrine of het Municipal Museum of History and Folklore of Miyajima kosten je bijvoorbeeld 300 Japanse Yen (2019) extra. Kijk voor meer entreeprijzen en openingstijden op de officiële site van Miyajima eiland.

  • Wil je met de kabelbaan naar het hoogste punt van het eiland? Volg de borden vanuit het toeristische centrum en loop naar het startpunt. Geen zin om naar de start van de kabelbaan te lopen? Neem dan de shuttlebus vanaf de pier. Een retourtje naar de top kost voor volwassenen 1800 Japanse Yen (2019), maar je kunt ook kaartjes voor losse delen van de route kopen. Veel bezoekers kopen een enkeltje en wandelen vanaf de top terug via één van de mooie routes.

  • Wil je langer op het eiland blijven en er overnachten, kijk dan op deze pagina voor hotels en guesthouses op Miyajima. Op deze manier kun je maximaal van deze prachtige plek genieten!

Miyajima bezoeken

Of een bezoek aan Miyajima de moeite waard is? Dit kunnen we volmondig met ja beantwoorden. Ondanks dat het op sommige momenten een beetje too much is qua toeristische kermis, is het op de meeste plekken een geweldige plek om te bezoeken. Het eiland is nu eenmaal populair bij Japanners en wordt dagelijks door enorm veel mensen bezocht. Toch is het eiland groot genoeg om voor voldoende rustige plekken te zorgen. Miyajima eiland mag tijdens een reis door Japan niet ontbreken!

Wil je meer over Japan weten? Kijk dan hier voor meer Japanse reisinspiratie!