Kyoto citytrip

Kyoto citytrip: enkele highlights van deze geweldige stad

Oud keizerlijk Kyoto was meer dan duizend jaar Japan’s hoofdstad. Kyoto is tegenwoordig een van de steden die reizigers vaak in hun route opnemen tijdens een reis door Japan. Ondanks dat Kyoto geen keizerlijke hoofdstad meer is, doet ze op punten nog zeer keizerlijk aan. De stad ademt historie en is een geweldige plek om de Japanse tradities en cultuur van dichtbij te ervaren. Waarom je een Kyoto citytrip moet maken tijdens een reis door Japan? Wij geven een aantal goede redenen.

Tips voor een geslaagde Kyoto citytrip

Vanaf de achtste eeuw zetelden Japanse keizers in Kyoto en het is tot op de dag van vandaag een van de belangrijkste steden van Japan. De stad kent hierdoor niet alleen een rijke geschiedenis, maar is ook cultureel een van Japan’s hoogtepunten dankzij de historie. Kyoto ligt centraal op het eiland Honshu en is daardoor een van de belangrijkste verkeersknooppunten van Japan. Treinreizigers die van oost naar west, of van zuid naar noord trekken, passeren vaak het imposante station van Kyoto. Omdat Kyoto met haar vele boeddhistische tempels, Shinto-heiligdommen en paleizen beschouwt wordt als cultureel centrum van Japan, werd het gespaard tijdens de zware bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Een Kyoto citytrip zal daarom ook de meest verwende reizigers weten te bekoren.

Japan Fotoalbum

Fushimi Inari-Taisha’s rode poortjes

De rode Torii poorten van Fushimi Inari-Taisha horen met zekerheid tot de grootste toeristische attracties van Japan en moeten zeker op het programma staan tijdens een Kyoto citytrip. De ontelbare fel gekleurde poorten hebben niet alleen een aantrekkingskracht op toeristen, maar ook talloze pelgrims bezoeken dagelijks deze bijzondere plek. De wandeling naar de top van de heuvel is voor veel bezoekers een pittige, maar de inspanning zal na een tijdje beloond worden. De plek wordt naarmate je hoger komt steeds mooier. Voor de mooiste foto’s, zonder andere bezoekers, moet je overigens na de Okusha shrine even doorlopen. Je komt steeds dieper in het bos, waar de sfeer van de rode torii helemaal tot z’n recht komt. Fushimi Inari-Taisha is ondanks de vele bezoekers magisch en een bezoek meer dan waard. Kom je vanuit het centrum, neem dan de ‘local’ trein op de Nara lijn, die vertrekt vanaf track 10.

Inari

Nishiki Market

Markten zijn voor veel reizigers vaak de blauwdruk van het land dat ze bezoeken. In Japan is dat niet anders, want een bezoek aan een markt is hier een waar feest. De Nishiki markt van Kyoto is zo’n typisch voorbeeld van een markt die bijna een volmaakt beeld vormt van het leven in Japan. De markt bruist, heeft een keur aan typisch Japanse koopwaren en is fotogeniek als geen andere. Loop over de versafdeling van Nishiki en neem alle indrukken en geuren in je op. Vooral ’s avonds is de markt een geweldige plek om te bezoeken. Proef de typisch Japanse lekkernijen, doe een koopje bij de kraampjes met mooie souvenirs en maak de mooiste foto’s van de markt in de spetterende verlichting. Loop voordat je gaat eten eerst de hele markt af, want pas dan weet je welk restaurant of kraampje je niet wil missen. Ben je van plan een Kyoto stedentrip te maken, dan mag een bezoek aan Nishiki Market niet ontbreken.

Sushi

Kyoto’s Bamboo Forest

Het fotogenieke Bamboo Forest van Kyoto is tegenwoordig zeer bekend door de sfeerplaatjes van Instagram en is voor veel bezoekers het hoogtepunt van de stad. Toch kan het door de drukte wat tegenvallen. De populariteit van het bamboebos heeft de plek zeker geen goed gedaan. Zodra je uit de trein stapt op het Saga Arashiyama station ga je non-stop in de stroom mensen mee. De massa concentreert zich op de hoofdstraat bij de ingang van het bos, waar de souvenirindustrie op volle toeren draait. Je kunt ook via de achterzijde het bos bezoeken. Neem in dat geval de trein naar het Torokko Arashiyama Station. Let er op dat je voor de beste foto’s het best vroeg in de ochtend of laat op de middag het bos bezoekt. in de loop van de ochtend wordt het erg druk en blijft de massa tot later op de middag. Houd er dus rekening mee dat het iconische bos wat tegen kan vallen.

Kyoto

Tempels en paviljoenen van Kyoto

Kyoto staat erom bekend dat het een stad met een enorm aanbod aan prachtige tempels en kloosters heeft. Alleen al in het centrum van de stad kun je talloze prachtige tempels bezoeken, waardoor Kyoto zich perfect leent voor een stedentrip voor liefhebbers van oude cultuur en dito gebouwen. Denk aan complexen als Ryukokuzan Hongan-ji – Nishi Hongan-ji, Higashi-Honganji en de 5 verdiepingen tellende Tō-ji. Allemaal even mooi en een bezoek meer dan waard. Maar ook buiten het centrum is een keur aan tempels te bezoeken. Denk aan het wereldberoemde gouden paviljoen Kinkaku-ji, de vele tempels bij Ninenzaka en Sannenzaka, denk bijvoorbeeld aan Kiyomizu-Dera en de complexen bij Arashiyama en omgeving. Overal kun je prachtige tempels vinden in de stad, maar er is meer dan alleen de grote bekende complexen. Ga tijdens een Kyoto citytrip te voet door de vele buurten en ontdek op die manier de vele kleinere tempels, die vaak een sfeervoller beeld geven vanwege het ontbreken van de massa’s toeristen.

Kyoto citytrip

Sfeervol Ninenzaka en Sannenzaka

Ten oosten van de Kamo rivier kun je deze twee uiterst sfeervolle buurten bezoeken. Vaak worden deze buurten beschreven als twee straten die naar het beroemde Kiyomizu-Dera tempelcomplex voeren, wat voor een groot deel waar blijkt te zijn gedurende een bezoek. De smalle straatjes die naar boven slingeren zien er door de vele houten gevels van de oude huisjes typisch Japans uit. Het eindpunt, de boeddhistische tempel op de berg Otowa, is werkelijk de kers op de taart van dit sfeervolle deel van Kyoto. Toeristisch is het wel, want naast buitenlandse toeristen, komen er ook veel Japanse jonge stelletjes, die zich in traditionele kleding laten fotograferen bij de prachtige tempels en uitzichten. In het weekend kan het er nogal druk zijn, maar dat is ook wel weer een beetje de sfeer van de plek. Wil je het liever wat minder druk, dan bezoek het op een werkdag, liefst op de vroege ochtend.

citytrip Kyoto

Fotogeniek Pontocho Alley

Parallel aan de Kamo rivier loopt Pontocho Alley, een smal straatje dat bekend staat vanwege de prachtige traditionele architectuur en het typisch Japanse entertainment. Pontocho Aley, in het Japans Ponto-chō, is van oudsher een hanamachi district en is bekend vanwege de mysterieuze geiko en maiko, die er leven in de vele geiko-huizen en traditionele theehuizen. Het straatje is niet alleen geliefd bij traditionele Japanners, maar ook fotografen zijn gek op dit fotogenieke stukje Kyoto. De vele oude huisjes komen vooral tegen het eind van de middag tot leven, want de schemering maakt het een schilderachtig geheel. Je ziet er dan ook talloze talloze toeristen met statieven rondlopen, allemaal op zoek naar dat ene perfecte plaatje van Pontocho Alley. Mocht je alleen voor de sfeer en vertier komen, dan heeft deze straat een keur aan restaurants, theehuizen en barretjes te bieden. Het enige wat voor velen een mysterie zal blijven, zijn de geisha’s van Pontocho.

Pontocho

Het Gion van de Geisha’s

Aan de overkant van de rivier ter hoogte van Pontocho Alley, kun je het geisha district Gion vinden. Net als aan de andere zijde van de rivier moet je geluk hebben om een echte geisha te spotten. Dat neemt niet weg dat het een mooie buurt is, en een bezoek zeker waard. Uiteraard zie je in Gion vaak vrouwen in kleurrijke kimono’s rondlopen, als zal het meestal enkel voor de foto zijn. Neem een kijkje bij de houten Tatsumibrug of bij de dure restaurants in de Hanamikojistraat. Hier kun je geluk hebben dat ene plaatje van een traditioneel schouwspel vast te leggen. Wil je meer cultuur ervaren, dan kun je in Gion Corner opvoeringen van traditionele Kyomaidansen bijwonen. Neem ook een kijkje in de prachtige zentuin van de Kennin-jitempel of bezoek het Yasakaheiligdom, waar seizoensgebonden festivals plaatsvinden. Uitgaan is in Gion ook geen probleem. Je hebt keus uit rustige sakebars tot levendige izakaya’s, iets minder traditionele etablissementen.

citytrip Japan

Imposant centraal station Kyoto

In veel steden is een treinstation enkel een plek om te arriveren of te vertrekken. Het centraal station van Kyoto is daar, net als enkele andere Japanse treinstations, een uitzondering op. Het gebouw is imposant, een architectonisch hoogstandje en je kunt je er ook als niet-reiziger goed vermaken. Naast een van de grote knooppunten voor de hogesnelheidstreinen Shinkansen, is Station Kyoto een kleine stad op zich. In het complex kun je naast treinperrons, convenience stores en reisbureaus tal van souvenirwinkels en restaurants vinden. Op de bovenste verdieping kun je een aantal goede traditionele Japanse restaurants vinden, waar je voor een relatief klein bedrag heerlijk kunt eten. Bezoek de bovenste etages overigens met de imposante roltrappen. Vanaf de roltrappen krijg je pas een goede indruk van de grootte van het station. Bezoek ook het ondergrondse gedeelte, dat onder de straat tot aan de voet van de Kyoto Tower doorloopt. Er verbergt zich een ware shopping mall. Ideaal met slecht weer!

treinstation

Citytrip Kyoto, wel of niet?

Er bestaat geen twijfel dat het bij Kyoto om een bijzondere stad gaat. Een bezoek ligt vanwege de ligging voor de hand, maar dat mag niet de enige reden zijn. De stad is enorm veelzijdig, kent veel culturele highlights en is uiterst aangenaam voor enkele dagen. Een Kyoto citytrip zal niet alleen uit hoogtepunten bestaan, want op sommige plekken is het door de populariteit vaak te druk. Toch is het een te verwaarlozen punt als je de rest leert kennen. Ga vooral veel te voet door de stad en bezoek plekken die minder toeristisch zijn. Op deze plekken zul je merken wat een fijne stad Kyoto is, want Japanners vertellen graag, en met trots, over de plekken die je bezoekt. Ga je naar Japan, dan mag een bezoek aan het verrassende Kyoto niet ontbreken!

Wil jij ook een bezoek aan deze fantastische stad brengen, kijk dan voor de beste guesthouse- en hotelaanbiedingen van Kyoto.

Check ook onze andere inspirerende blogs over Japan.