Shinkansen

De Japan Rail Pass is meer dan alleen reizen met de trein

Treinreizen in Japan is voor veel reizigers de ideale manier om het land te ontdekken. Japan heeft een uitgebreid spoornetwerk en een uiterst efficiënt systeem. Veel reizigers kiezen daarom voor de Japan Rail Pass, waarmee je een groot deel van het land zorgeloos kunt bereizen. Treinreizen is dus één van de meest voor de hand liggende manieren het land van de rijzende zon te ontdekken.

Reizen met de Japan Rail Pass

Japan is een van de meest bijzondere bestemmingen die je als reiziger kunt bezoeken. Het land kent een diepgewortelde cultuur, heeft prachtige natuur, is authentiek en tegelijk modern. De vooruitstrevende technologie van het land zorgt ervoor dat je als reiziger optimaal van het land kunt genieten. Neem bijvoorbeeld de hogesnelheidstreinen, ook Shinkansen genaamd. Hiermee kun je zeer efficiënt in een korte tijd veel van het land zien. En, treinreizen is ook nog eens een stuk beter voor het milieu dan vliegen. Ben je van plan om veel met de trein te gaan reizen, dan is reizen met de Japan Rail Pass vaak de beste optie. Reizen met deze pas is niet alleen handig, maar vaak ook een stuk goedkoper dan reizen met losse tickets.

Japan Rail Pass

Hoe je de Japan Rail Pass kunt kopen

De pas kun je voor perioden van 1, 2 of 3 weken kopen. Het aanschaffen van de pas kun je het beste voor vertrek online regelen, zonder dat de datum van de eerste reisdag vaststaat. Wij kochten de pas online via de website van JRailpass en ontvingen de voucher per koerier al een dag na betaling. De voucher neem je mee naar Japan, waar je de pas moet inruilen voor de officiële Japan Rail Pass. Dit kan al na aankomt bij een speciaal kantoortje op het vliegveld, maar kun je ook later bij elk groter treinstation in Japan doen. Op dat moment bepaal je wanneer de periode ingaat en je reis met de trein door Japan kan beginnen. Wij deden dit twee dagen van tevoren op het treinstation in Tokyo en reserveerden meteen de eerste treintickets voor onze reis.

JRailpass

Hoe gebruik je de pas?

De Japan Rail Pass lijkt optisch een beetje op een paspoort en wordt tijdens het geldig maken gepersonaliseerd op naam van de betreffende reiziger. Op internationale vliegvelden en grote treinstations kun je kantoren van Japan Rail vinden, waar je de pas kunt activeren en vooraf treintickets voor je reis kunt krijgen. Of je nu een ticket in de standaard of eerste klas (Green Pass) koopt, je kunt altijd vooraf je ticket voor een bepaald vertrektijdstip inclusief optionele stoelreservering boeken bij een kantoortje van Japan Rail. Let op dat je niet door de automatische poortjes naar de perrons kunt, maar altijd aan de zijde door de poort met de bemande balie moet. Op vertoon van je geldige pas wuiven de medewerkers je door en kun je naar het gewenste perron.

platform

Van welke treinen mag je gebruik maken?

Tijdens de gekozen periode mag je met de pas van bijna alle treinen van Japan Rail gebruik maken. Dit geldt voor de snelle Shinkansen, de gewone treinen, de Narita Express, welke je van de luchthaven direct naar het centrum van Tokyo brengt, maar bijvoorbeeld ook voor het veer dat je van Hiroshima naar het eiland Miyajima vaart, de monorail in Tokyo en de buslijnen van Japan Rail. De pas is geldig op de Kodama, Hikari en Sakura uitvoeringen van de Shinkansen, maar niet voor de Nozomi and Mizuho klasse. Verder kun je met de pas ook niet met metro of tram reizen binnen de steden, maar de meeste steden hebben wel treinverbindingen die je hiervoor kunt gebruiken. Denk o.a. aan de Osaka ring of de Kanjo en de Tokyo Yamanote lijn in Japan’s hoofdstad.

perron

Ervaring reizen met de trein in Japan

Vooraf was voor ons duidelijk dat we Japan per trein wilden ontdekken. Alle goede verhalen over treinreizen in Japan werden alleen maar bevestigd tijdens onze trip. Het Japanse treinsysteem is zeer efficiënt en maakt een strakke planning van een reis door het land makkelijk. Ook al zijn de mega grote en drukke Japanse treinstations in eerste instantie wat imponerend, je zal snel je weg vinden in de uiterst gebruiksvriendelijke aanduidingen en het vele behulpzame personeel. De treinen rijden zeer punctueel en met vooraf bepaalde vertrektijd en gereserveerde stoel weet je door de handige symbolen op het perron precies waar je de trein moet betreden. De treinen zijn zeer schoon, hebben vaak gratis wifi voor reizigers en hebben ook in de tweede klasse al comfortabele stoelen en genoeg beenruimte. Wij vonden het heerlijk reizen en kunnen het iedereen aanraden!

Extra info en tips voor treinreizen in Japan

  • Reserveer tijdens je verblijf in Japan je treinkaartjes vooraf. Waarom? Op grote treinstations kan een langere wachtrij voor het loket staan, waardoor het soms wat kan duren. Op populaire routes zijn de treinen vaak snel volgeboekt, waardoor je wel eens enkele treinen moet wachten. Dit zou je een gewenste aansluiting naar de eindbestemming kunnen kosten.

  • Kijk voor informatie over o.a. vertrektijden, reisduur en welk perron je moet hebben op de site van Hyperdia. Hier kun je vooraf je reis plannen en de reistijd voor de route inschatten. Je kunt ook de Hyperdia app op je smartphone installeren, al vinden wij de website handiger in gebruik. Je hebt sowieso voor beiden internet nodig. Alternatieven voor Hyperdia zijn o.a. Japan Navitime, Jorudan en Google Maps.

  • Lunch zoals de Japanners doen tijdens het reizen met de trein. Koop op het station een Bentobox voor onderweg. Deze boxen zijn prachtig verpakte lunchpakketten, met typisch Japanse hapjes. Je kunt ze in diverse uitvoeringen en prijscategorieën krijgen. Die wij probeerden waren erg lekker en vrij goedkoop. Let op dat jein Japan altijd zelf je afval meeneemt en opruimt.

  • Wil je ook voor vertrek de Japan Rail Pass kopen? Neem eens een kijkje op de site van JRailpass. Wij boekten er onze passen en ontvingen na 1 dag de voucher per koerier. De site is betrouwbaar en veilig en verstrekt officiële vouchers voor de Japan Rail Pass. Wij kunnen de site van harte aanraden!

trein

Conclusie treinreizen in Japan

Mocht je van plan zijn om binnen Japan veel te reizen, dan is de Japan Rail Pass een echte aanrader. Je kunt de pas voor een vastgestelde periode kopen en vooraf je tickets met plaatsen reserveren. De treinen rijden zeer punctueel en zijn super snel. Kortom, reizen met de trein is in Japan een aangename manier om het land te doorkruisen. Voor reizigers die Japan met de trein willen ontdekken is de Japan Rail Pass een echte uitkomst.

Kijk hier voor meer Japan reisinspiratie!