Kyoto

Fushimi Inari Taisha’s duizenden rode Torii poorten

De ontelbaar veel rode Torii poorten van Fushimi Inari Taisha in Kyoto behoren met zekerheid tot Japan’s bekendste bezienswaardigheden. Vier kilometer aan galerijen en paden voeren naar één van de belangrijkste Shinto-tempels van het land. Deze plek trekt dagelijks duizenden bezoekers, die zich via de vele meanderende galerijen met rode poortjes een weg naar de top van de berg banen.

De rode poortjes van Fushimi Inari Taisha

Met de trein rijden we naar de wijk Fushimi-Ku, iets ten zuiden van Kyoto’s centrum. Bij aankomst op het station bemerken we de eerste drukte die bij deze plek schijnt te horen. Zodra we het station verlaten en richting de tempel lopen, ervaren we hoe populair de rode poorten van Fushimi Inari Taisha zijn. Het is er druk, en de hoge verwachting om mooie foto’s van de beroemde poortjes te maken stellen we maar uit voorzorg naar beneden bij.

Fushimi Inari Taisha

Diepe betekenis

De schrijn van Fushimi Inara Taisha is één van de belangrijkste shintoïstische heiligdommen van Japan. Deze aan de Kami Inari god gewijde schrijn is een van de oudste van Japan en is tevens één van de meest bezochte van het land. De beroemde Torii poorten die bezoekers naar de top leiden komen allen voort uit donaties van families en bedrijven. De poorten hebben een diepe betekenis voor de Japanners en zijn een belangrijk onderdeel van deze gewijde plek.

torii

Galerijen met poortjes

De ingang van het complex voert je meteen naar een aantal prachtige tempels. De vele bezoekers bestaan vooral uit Japanners, die deze plek om diverse redenen bezoeken. Volg de aanwijzingen op de borden en ga achter de prachtige tempels bij de ingang via de trappen naar de galerijen met poortjes. Tijdens het eerste deel is het behoorlijk vol en lijkt de massa enkel interesse in een selfie met de beroemde poortjes te hebben, en verder niets op de agenda te hebben staan. Doorlopen is het devies, want het is in totaal zo’n 4 kilometer aan paden en galerijen.

tempel

Okusha shrine

Het eindpunt blijkt voor veel bezoekers de Okusha shrine te zijn. Hier heb je naast de mooie tempel een prachtig uitzicht op Kyoto, waar je onder het genot van een koel drankje of ijsje met honderden andere bezoekers van kunt genieten. De meeste bezoekers slaan vanaf dit punt linksaf, om de kortere weg richting eindpunt te lopen. Heb je er nog niet genoeg van, ga dan rechts tussen de ijsverkoper en souvenirshop door, waar de weg verder naar de top ligt. Al snel wordt het hier minder druk en krijg je de poortjes meer en meer voor je alleen.

treden

Felrode Torii poortjes

Als je verder naar de top loopt worden de galerijen leger en leger. De verlaten delen van Fushimi Inari Taisha geven de sfeer van deze magische plek pas echt weer. Het donkere bos biedt een prachtig contrast met de felrode Torii poortjes. De schuine stand van de zon geeft de galerijen de betoverende ambiance die deze plek zo beroemd heeft gemaakt bij reizigers. Langs de route zijn op veel plekken grote en kleine shrines te vinden en overal zie je beelden van de beschermende vossen. De plek is ondanks de vele bezoekers werkelijk prachtig en een bezoek meer dan waard.

shrine

Fushimi Inari Taisha tips

Mocht je van plan te zijn Fushimi Inari Taisha te bewonderen, dan raden we je een vroeg bezoek aan. Het complex loopt in de loop van de morgen al snel vol met bezoekers. Kom je vanuit Kyoto, neem dan op het centraal station op perron (track) 10 de Nara lijn. Let er wel op dat je de ‘local’ trein neemt, want er gaat ook een snelle ‘rapid’ trein naar Nara. Deze stopt niet bij het station van Fusjimi. Houd er rekening mee dat de tempels gewoon in gebruik zijn en dat je niet overal mag fotograferen. Heb dus respect voor de priesters en bedevaarders.

Inari

poort

trap

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Japan!