tempel

10 bijzondere manieren om in Japan te overnachten

Er zijn maar weinig landen waar traditie en moderne technologie zo goed samengaan als in Japan. De Japanners zijn dol op innovatie maar houden tegelijkertijd hard vast aan hun waardevolle tradities. In de hypermoderne stad Tokyo kan je op de hoek van de straat ineens een eeuwenoude tempel tegenkomen die met de feestdagen nog altijd uitbundig door de Japanners zelf wordt bezocht. Deze mix van traditie en innovatie kom je overal tegen, zo ook in de accommodaties om in Japan te overnachten. De Japanse hotellerie heeft voor ieder wat wils.

Hoe in Japan te overnachten ?

Overnachten in een Westers hotel is gemakkelijk, maar Japan heeft op het gebied van accommodaties veel meer te bieden. Hoe in Japan te overnachten? Van tempelovernachting tot Robothotel, wij zetten de meest bijzondere overnachtingen voor jou op een rijtje.

1. Tempelovernachting op Mount Koya

Wie meer wil leren over de Boeddhistische ceremonies moet zeker een nachtje op Mount Koya verblijven. Hier staat op 1000 meter boven het zeeniveau de Kongobuji tempel, hoofdkwartier van de Boeddhistische Shingon sekte. Op het terrein van de tempel staat ook het mausoleum van Kobo Daishi (beter bekend als Kukai); Japanse monnik, dichter, wetenschapper, en de stichter van de Shingon sekte. Mount Koya wordt gezien als de heiligste plaats van Japan. Tijdens de overnachting in één van de kleinere tempels in de buurt van de Kongobuji tempel geniet je van een traditioneel vegetarisch diner en ontbijt, zoals die in de kloosters wordt geserveerd. In de ochtend woon je in alle vroegte de ochtendmeditatie van de monniken bij, een zeer bijzondere ervaring om zo in Japan te overnachten.

Mount Koya

2. Ghasso-zukuri huis in Shirakawago

In het sfeervolle Shirakawago staan traditionele Ghasso-zukuri huizen waar je in kunt overnachten. Sommige van deze huizen zijn al meer dan 250 jaar oud. De huizen hebben zwaargebouwde steile rieten daken die zijn ontworpen naar het beeld van de ineengevouwen handen van biddende Boeddhistische monniken. In de winter moeten de huizen veel sneeuw kunnen dragen en tijdens de regen moet het water er snel kunnen afstromen zodat het riet niet gaat rotten. Lange tijd werden de Ghasso-zukuri huizen gebruikt voor de zijderupscultuur. Op de begane grond leefden grote families van zo’n 20 tot 30 personen. In 1995 werden deze huizen uitgeroepen tot onderdeel van het UNESCO werelderfgoed.

Japan te overnachten

3. Traditionele Japanse Huisjes in Kyoto

Iki Travels bied in het centrum van Kyoto bij het Gion District traditionele Japanse huisjes aan om in te overnachten. Vroeger woonden hier onder andere de Geisha’s. Het beroep van een Geisha is het vermaken van drinkende mannen met zang, dans, muziek, conversaties en dure drankjes inschenken en bestaat al eeuwenlang in Japan. De huisjes zijn geschikt vanaf twee tot maximaal zes personen en bestaan uit twee slaapkamers, een woonkamer, een badkamer en een eenvoudige keuken. De huisjes worden exclusief aan de klanten van iki Travels aangeboden, meer informatie vindt je op hun website.

Japans

4. Homestay in Nagano en Kyushu

Er zijn in Japan vele mogelijkheden voor een overnachting bij een Japans gezin of echtpaar thuis. Op het platteland van Nagano, ver van de drukke steden, is er de mogelijkheid om in zo’n gastgezin te verblijven. Je wordt met oprechte gastvrijheid ontvangen door de Japanners, kunt meehelpen met de oogst en aan het einde van de dag worden de lekkerste huisgemaakte gerechten geserveerd. Ook op het zuidelijk eiland Kyushu zijn Homestay mogelijk. Zo kun je in Usuki bij een echtpaar op een boerderij verblijven. De werkzaamheden zijn seizoensgebonden maar lekker koken en het verzorgen van de dieren is het hele jaar door mogelijk. In Higashi-Sonogi kun je ook op een boerderij van een Japans gezin verblijven. Deze gastgezinnen hebben hun eigen groenetheeplantages. Help bij het thee plukken op de uitgestrekte theevelden en leer om zelf heerlijke Japanse thee te bereiden. Alles tijdens het verblijf bij een gastgezin is erop gericht om je inzicht te geven in hun manier van leven en om de overweldigende gastvrijheid van de Japanners te ervaren.

Usuki

5. Hen Na Hotel Nagasaki

In het themapark Huis Ten Bosch, vlak bij Nagasaki, is een groot gedeelte van Nederland op ware grootte nagebouwd. Om het zo echt mogelijk te laten lijken is vrijwel alles geïmporteerd uit Nederland, van de bakstenen tot aan de Amsterdamse paaltjes. Vindt je dit op schaal nagebouwde park nog niet bizar genoeg, boek dan een overnachting in het Hen Na Hotel dat in het park staat. Hen Na Hotel, ofwel: ‘Raar’ hotel, wordt geheel gerund door robots. Hiermee hoopt de oprichter van het hotel Hideo Sawada het meest efficiënte hotel van de wereld te ontwikkelen. In de receptie wordt je verwelkomt door drie robots, eentje in de vorm van een dame en twee dinosaurussen, die je helpen met inchecken. Van ramen lappen tot het vervoeren van koffers naar de kamers, alles wordt uitgevoerd door robots. Ook heeft ieder kamer zijn eigen robotje die op stemcommando onder andere de lichten aan en uit doet. Sinds maart 2017 is er ook in Tokyo een Hen Na Hotel geopend.

receptie

6. Drijvende Hotelkamer van Huis Ten Bosch

In het bizar nauwkeurig nagemaakte themapark Huis Ten Bosch kun je al verblijven in het bijzondere Robothotel, en vanaf eind 2017 kun je er ook overnachten in een heuse drijvende hotelkamer. De drijvende hotelkamer wordt bestuurd door een GPS systeem dat de dobberende kamer langs de kust vaart. De drijvende hotelkamers bestaan uit twee verdiepingen. Een klein badkamertje en toilet beneden en een slaapkamer met glazen dak boven. Geniet van het uitzicht over de zee en val in slaap onder de sterrenhemel.

robothotel

7. Benesse House op Naoshima

Op het moderne kunsteiland Naoshima staat het Benesse House. Het Benesse House is naast een museum ook een hotel met kamers die uitkijken over de zee. Het gebouw is hoofdonderdeel van de Benesse Corporation’s kunst faciliteiten op het eiland en bestaat uit het Museum, Oval, Park en Strand die allemaal zijn ontworpen door de beroemde architect Ando Tadao. Elk gebouw heeft zijn eigen unieke kunstwerken kamers. Mensen die in het Benesse House overnachten hebben 24/7 toegang tot het museum gedeelte van het gebouw. Een wel heel culturele manier om in Japan te overnachten.

kunst

8. Tsutsujiso yurts op Naoshima

Naast verblijf in het Benesse House, is het op Naoshima ook mogelijk om te overnachten in Tsutsujiso. Deze herberg heeft een aantal Mongolische yurts (a.k.a. tenten) tot beschikking voor verhuur. De yurts staan aan de rand van de kust en hebben uitzicht over de oceaan, dat betekent dus naar bed gaan en opstaan met het geluid van de golven op de achtergrond. De yurts zijn relatief eenvoudig, maar sfeervol. Er is plek voor 4 personen en iedere yurt beschikt over een klein koelkastje, een verwarming en een gedeelte badruimte.

Paos at Night

Afbeelding: Rick Elizaga

9. Hoshinoya ryokan in Kyoto

Wie op zoek is naar een luxe ryokan buiten de drukke stad kan volledig tot rust komen in Hoshinoya ryokan. De accommodatie ligt aan de rivier in Arashiyama en kan worden bereikt per boot. Langs de prachtige bossen vaar je richting het verblijf waar het personeel je hartelijk ontvangt. Het design van het hotel is wat Hoshinoya vooral bijzonder maakt. De mix tussen moderne en traditionele architectuur heeft tot een romantisch concept geleidt waarbij comfort en luxe centraal staan. Geniet van een unieke spa behandeling, leer over de kunst van het bloemschikken en woon een wierrook ceremonie bij. Geen behoefte om aan een activiteit mee te doen? Geniet dan van het geweldige uitzicht vanuit de tatami-sofa in uw kamer en relax.

Afbeelding: Hoshinoya Kyoto

10. Capsule Hotels

Als je last hebt van claustrofobie dan kun je deze manier om in Japan te overnachten beter overslaan. De naam ‘capsule hotel’ laat namelijk niks aan de verbeelding over gezien je letterlijk in een capsule-vormige kamer overnacht. Capsule Hotels zijn één van de bekendste accommodaties in Japan en kom je vooral tegen rondom de grote treinstation en in de grote steden. Meestal worden capsule hotels gebruikt door individuele personen die op zoek zijn naar een goedkope overnachting. Het zijn dan ook meestal de zakkenmannen die in deze hotels overnachten, maar tegenwoordig zijn er ook capsule hotels speciaal voor vrouwen. De kamer waar je verblijft bestaat uit een éénpersoonsfuton waar de capsule om heen is gebouwd. In de capsule zijn radio, tv en een alarmklok ingebouwd. Het sanitair wordt door de gasten gedeeld. Luxe is het dus zeker niet, maar voor een snelle en vooral goedkope overnachting kan dit een goede oplossing zijn.

https://flic.kr/p/Z37jK

Afbeelding: Simon Helle Nielsen

BONUS! Hello Kitty thema kamer in het Keio Plaza Hotel Tokyo

Het is dan wel geen volledige accommodatie, maar zoiets typisch Japans hoort wel in deze lijst thuis. In het Keio Plaza hotel in Tokyo kun je namelijk in speciale Hello Kitty thema kamers overnachten. Er is keuze uit de pop-art Kitty Town kamer en de geheel roze Princess Kitty kamer, beide vol met Hello Kitty meubels en wanddecoratie. Fans kunnen hun lol niet op, want zelfs het roomservice ontbijt is in thema. Bovendien ligt op 5 minuten afstand van het Keio Plaza Tama Hotel het themapark; Sanrio Puroland, voor nog meer Hello Kitty plezier. Hoe gaaf is het om zo in Japan te overnachten?

Bovenstaande tips hebben we samengesteld in samenwerking met de reisspecialisten van iki Travels, dé specialist in reizen in Japan!