Na vroeg in Comiso geland te zijn, rijden we eerst naar Modica. Modica staat bekend om haar chocolade, maar daar hebben we ’s ochtends nog geen zin in. Het centro storico van dit stadje blijkt een mooie opmaat te zijn van wat nog zou volgen in de andere stadjes. De Duomo en enkele andere kerkjes staan er mooi bij, wat ook geldt voor enkele old timers. De eerste Fiat 500 en 1100 zijn gespot.
De diversiteit van Sicilië
Aangekomen in Noto overnachten we in een B&B midden in het centrum. Hemelsbreed 100 meter achter de Duomo aldaar. Onze Citroën C1 past wel door de nauwe straatjes, maar we zijn blij geen grotere auto te hebben. Verklaart direct waarom die Fiat 500 zo klein gebouwd is. Noto is na een aardbeving in 1693 in Barokke stijl herbouwd. En dat is goed te zien aan de vele kerken, gebouwen en zelfs aan de balkonnetjes van die gebouwen. Het centro storico is verder charmant, met knusse steegjes met daarin barretjes, gelateria’s, trattoria’s en ristorantes. ’s Avonds worden de gebouwen mooi uitgelicht en dan is het genieten op een terrasje.
Nabij Modica en Noto ligt ook Ragusa Ibla. Wij vinden dit het charmantste stadje. Tijdens een stadswandeling, aan de hand van een kaart die we bij de B&B kregen, blijkt het dorpje weliswaar minder barok dan Noto, maar wel authentieker en gemoedelijker. Dat Ragusa onze favoriet is, kan echter ook te maken hebben met onze B&B aldaar. Wederom midden in het centrum en onder meer voorzien van een dakterras, vanwaar we een schitterend uitzicht op het stadje hebben.
Toeristisch Taormina
Waar bovengenoemde centro storico’s in eerste instantie charmant zijn en daarnaast ook wel toeristisch, is dat in Taormina andersom. Op z’n tijd echter toch ook wel leuk. In, het overigens relatief dure, Taormina besluiten we de vele souvenirwinkeltjes links te laten liggen. Wij gaan op een andere manier de toerist uithangen, middels een soort van ‘opera voor dummies’. Gedurende de zomermaanden zijn er in het plaatselijke theater operavoorstellingen, waar gedurende zo’n anderhalf uur ‘hits’ en minder bekende aria’s vertolkt worden. Toegegeven, het is gedurende die anderhalf uur best vermakelijk! Verder heeft Taormina een oud Grieks amphitheater. Het decor daarvan wordt gevormd door het panoramische uitzicht op de kust. Daar hadden de Grieken toentertijd wel goed over nagedacht. Taormina is niet alleen toeristisch, maar blijkt ook een populaire trouwlocatie. Menig pas getrouwd paar komt uit één van de vele kerkjes. Italiaanse romantiek ten top!
Relaxen op het strand
Sicilië heeft veel stranden. Sommige zijn zandstranden, andere bestaan vooral uit kiezels. Calamosche, vanuit Noto goed bereikbaar, is een rustig zandstrand in een natuurgebied. Bekender zijn de stranden bij het bovengenoemde Taormina. Dit stadje ligt zelf hoog op een berg, maar met een kabelbaan kunnen we naar het lager gelegen Mazzaro. Daar is onder meer het kiezelstrand van Isola Bella. Op een strandbedje, (uiteraard) onder het genot van WiFi, is het prima relaxen.
Cefalù is een andere toeristische kustplaats. Verschil met Taormina is dat Cefalù wel direct aan de kust ligt, met fijne stadsstranden als resultaat. Ook doet Cefalù volgens ons weer net iets gemoedelijker aan. Gemoedelijk of niet, ’s avonds is het druk in het dorpje. Er blijkt een food festival te zijn, waarbij de lokale horeca in stalletjes haar specialiteiten aanbiedt. En dit geldt niet alleen voor Italiaans eten, maar ook voor goede Italiaanse wijn: het zou een geslaagde avond worden. Overigens is Cefalù ook zonder food festival de moeite waard. Zo hebben we, na een stevige wandeling bergop naar ‘La Rocca’, een schitterend uitzicht over het stadje en de kust.
Archeologische restanten
Sicilië is in de oudheid niet aan de aandacht van de Romeinen en met name die van de Grieken ontsnapt. Restanten hiervan zijn overal te vinden. Wij besluiten tijdens onze vakantie die restanten in Siracusa en in Agrigento van dichterbij te gaan bekijken. Siracusa vinden we tegenvallen. Tijdens eerdere reizen hebben we mooiere amfitheaters gezien. Ook die van Taormina is bijvoorbeeld mooier. Indrukwekkender is de ‘Valle dei Templi’ van Agrigento. De tempel van Guinone en met name die van Concordia verkeert in uitmuntende staat. Bovendien is het wel eens mooi een tempel te zien die niet in de steigers staat!
Overigens heeft de omgeving van Agrigento voor ons verder niet veel te bieden. Voordat we doorrijden, besluiten we toch nog even naar Scala dei Turchi’ te gaan. Gelukkig maar, anders hadden we het surrealistische, maar ook prachtige beeld van een spierwitte kalkstenen klif gemist!
Tot slot
De opvallende lezer denkt mogelijk: niet bij de Etna geweest? Uiteraard hebben we deze vulkaan bezocht, maar was het die dag erg bewolkt. Verder moet ook Castellamare del Golfo nog genoemd worden. Dit is zo’n vissersplaatsje waar de vis, verser dan vers, op je bord terecht komt.
Dan de ruwe randjes van Sicilië. En dan niet de maffia, want daar hebben we niets van gemerkt. Wel het vele zwerfvuil en graffiti. Goed voorbeeld is ons bezoek aan Savoca. Dit ingeslapen dorpje is vooral bekend als filmlocatie van enkele scenes van The Godfather. Het schattige dorpje verkeert in prima staat en op subtiele wijze worden we aan de film herinnerd. Nergens is het toeristisch ‘over the top’. Dat siert het dorpje. De prima staat van Savoca staat helaas in schril contrast met de route naar het dorpje toe. Langs de weg staan vervallen huisjes en met name het vele zwerfvuil langs de wegen valt op. Zelfs op de Etna, toch één van de trekpleisters van het eiland, ligt het. Verder is op veel plekken graffiti aangebracht, met uiteenlopende spreuken. Denk aan ‘Mussolini vivo’, maar ook ‘No mafia’ en ‘Lega Nord Merda’.
Tot zover de ruwe randjes. Sicilië heeft veel te bieden en is zeer gevarieerd. We hebben daardoor de centro storico’s, het lekkere eten, de aardige Sicilianen en de over het geheel genomen authentieke en gemoedelijke sfeer nog meer weten te waarderen. Grazie mille Sicilia!