Rome

Rome citytrip, de Italiaanse hoofdstad in highlights

Rome, stad van één van de zeven wereldwonderen, filmset van La Dolce Vita en thuis van één van ´s werelds beste keukens. Een Rome citytrip is als een reis door de geschiedenis en een overweldigende culturele ervaring. De stad is ideaal voor levensgenieters en historiefanaten en leent zich daarom perfect voor een afwisselende stedentrip.

Tips voor een afwisselende Rome citytrip

Naast een enorme dosis historie, ontelbaar veel voorbij sjezende vespa’s, en pizzeria’s op elke straathoek heeft Rome haar bezoekers oneindig veel te bieden. Wat een Rome citytrip tot een geslaagd bezoek maakt, vertellen we met deze tips voor een succesvol en afwisselend bezoek aan de Italiaanse hoofdstad.

Rome citytrip

Romeinse erfenis

De Italiaanse hoofdstad staat bol van historie en puilt letterlijk uit van gebouwen uit de Romeinse tijd. Overal waar je door de stad loopt voel en proef je historie en waan je je regelmatig in een gigantisch openluchtmuseum rond te lopen. Rome is befaamd vanwege de enorme geschiedenis en toont dat haar bezoekers in volle glorie. Naast deze periode toont deze stad ook architectuur en kunst uit de latere bloeiperioden. Denk aan de middeleeuwen, de renaissance, de rococo periode en de negentiende eeuw. Loop door de stad en Rome zal je met deze pracht de rijke geschiedenis graag vertellen.

geschiedenis

Colosseum

Dit tot de zeven wereldwonderen behorende bouwwerk is Rome’s beroemdste gebouw en een absolute must see tijdens een bezoek aan de stad. Het zo’n tachtig jaar na het begin van onze jaartelling voltooide amfitheater is meer dan imposant te noemen. De grootte en pracht zijn moeilijk te bevatten, maar de geschiedenis ervan is minstens net zo wreed. Ontelbaar veel gladiatoren en slaven stierven voor menselijk vermaak, maar de zeeslagen zijn waarschijnlijk nog de meest bizarre feiten van het Colosseum’s geschiedenis. Tegenwoordig is het nog steeds een groot publiek dat het Colosseum bezoekt, al is het van een minder bloeddorstige aard.

Rome

Forum Romanum

Forum Romanum biedt bezoekers een perfect beeld om te ervaren hoe imposant het centrum van de machtige hoofdstad van de Romeinen er uit heeft gezien. Zodra je je binnen de poorten begeeft lijk je een oud prentenboek te hebben opengeslagen. Overal waar je kijkt zie je de pracht uit een rijk verleden. De straten en paden leiden bezoekers naar de gebouwen zoals ze het al meer dan tweeduizend jaar doen. Je loopt niet alleen langs de geschiedenis, je loopt er ook echt over- en doorheen. Het Forum Romanum kun je het best combineren met een bezoek aan het Colosseum en de Palatijn heuvel. Zo ervaar je de geschiedenisles ten volle.

historie

Palatijn heuvel

De Palatijn is één van Rome’s zeven heuvels en is de bakermat van de rijke geschiedenis van het Romeinse Rijk. De Palatijn geldt als de eerste plek die werd bewoond en daarmee de oorsprong van het grote Rome is. Loop vanuit het Forum Romanum om de heuvel en betreed de treden naar de top van de heuvel. Wellicht is de Palatijn niet zo frivool qua stijl als het Colosseum en de gebouwen van het Forum Romanum, maar imposant is het absoluut. De gigantische afmetingen van de bogen en dikte van de enorme muren zijn zeer indrukwekkend. Vervolg je weg naar boven langs de mooie arena en geniet op het laatst vanaf de top van een magistraal uitzicht over Rome.

Romeinen

Pantheon

Dit midden in het hart van de Italiaanse hoofdstad gelegen gebouw is voor veel bezoekers één van de grote hoogtepunten tijdens een bezoek aan Rome. Het op Piazza della Rotonda gelegen Pantheon is van buiten zeer imposant, maar zodra je het betreedt wellicht nog indrukwekkender. De beroemde koepel met opening in het centrum is enorm van omvang en is een lust voor het oog. Dit architectonisch hoogstandje werd oorspronkelijk gebouwd als een ode aan alle goden, maar werd door de Rooms Katholieke Kerk in de zevende eeuw ingelijfd als gebedshuis. Een Rome citytrip is niet compleet zonder een bezoek aan het Pantheon!

Rome citytrip

Italiaanse keuken

Italië is het land waar de keuken haast als een religie wordt bedreven. De Italiaanse keuken is wereldberoemd en is de oorsprong van één van ’s werelds meest gegeten fast food: de pizza. Dompel je onder in het culinaire Rome en laat je verrassen door heerlijke gerechten en hapjes die je voorheen nog niet kende. Eten is in Rome een waar feest en je hoeft niet lang te zoeken om een restaurant naar jouw smaak te vinden. Probeer een beetje van de toeristische route af te gaan en ga eten bij restaurants zonder die afgezaagde toeristenmenu’s. Je zal er het ware Italië ontdekken, niet alleen op je bord, maar ook qua sfeer en gezelligheid.

Italië

Gezellig centrum

Naast de historische pracht van de stad kun je tijdens een Rome citytrip geweldig genieten van de gezelligheid in het stadscentrum. Goede restaurants in alle prijsklassen, baristas met overheerlijke espresso’s en cappuccino’s, gelateria’s met verrukkelijk ijs en gezellige bars en pubs in grote aantallen. Naast de typisch Italiaanse etablissementen kunnen we de vele zonnige terrasjes en mooi aangelegde parken aanbevelen voor een gezellig moment tijdens een Rome citytrip. Koop lekker vers gemaakte cannoli of een Italiaans zoet broodje en geniet van la dolce vita bij één van de vele geweldige plekjes die Rome kent.

centrum

Trastevere

Aan de westoever van de Tiber ligt de meest populaire uitgaanswijk van Rome. Slenter door de vele steegjes en geniet van de middeleeuwse gebouwen. De buurt is populair bij toeristen en is bekend vanwege de talloze fotogenieke steegjes en pleinen. Trastevere puilt werkelijk uit van de restaurants en bars, wat het tot een gezellig geheel vormt. Ondanks haar populariteit is de buurt redelijk authentiek gebleven, al is de hype in reisgidsen vaak wat overdreven. Trastevere is meer één van Rome’s mooie buurten en is zeker een bezoek waard. Vergeet op weg van of naar Trastevere niet een bezoek aan Isola Tiberina te brengen.

buurt

Verdere hoogtepunten

Natuurlijk is Rome veel meer dan de beschreven highlights. Een Rome citytrip zou weken kunnen duren, maar dan heb je waarschijnlijk nog niet alles gezien. Denk aan de prachtig gebeeldhouwde fonteinen als de beroemde Trevi, of de vele sierlijke trappen als de befaamde opgang aan de Piazza di Spagna. Huur een scooter en geniet van de vele Romeinse villa’s aan de Via Appia Antica, één van de oude hoofd verkeersaders die nog voor een groot deel intact is. Breng een bezoek aan het imposante Castel Sant’Angelo of ga op de thee bij de Paus in zijn weelderige Vaticaan. Rome is een stad die niet gaat vervelen en meer dan één bezoek zeker waard is.

fontein

Tips Rome citytrip

  • Ga je met het vliegtuig naar Rome, dan land je op luchthaven Roma-Fiumicino, ook wel Aeroporto internazionale Leonardo da Vinci genoemd, of luchthaven Ciampino. Vanaf beide vliegvelden kun je op diverse manieren naar het centrum van Rome. Naast taxi en diverse lijnbussen heb je de optie met de trein naar centraal station Roma Termini te reizen. Let op dat eerste en tweede klas een andere betekenis hebben dan we in Nederland kennen. Eerste klas is de directe sneltrein en tweede klas is de langzamere stoptrein. Let dus op welk ticket je bij de automaat koopt.

  • Wil je het Colosseum bezoeken, dan raden we je aan het vooraf online te bestellen. Omdat het Colosseum enorm populair is bij toeristen en er maximaal drieduizend bezoekers gelijktijdig in het gebouw mogen zijn, kunnen bij de ingang enorme rijen ontstaan. Met een online gekocht ticket kun je vooraf datum en tijdvenster bepalen. Hierdoor is je wachttijd buiten het hoogseizoen tien tot twintig minuten. Voordeel van de online tickets is dat ze ook toegang verschaffen tot het Forum Romanum. Hierdoor heeft deze optie meer dan één voordeel.

  • Kies je verblijf in Rome strategisch. Vooral als je veel afstanden te voet wil gaan afleggen. In de omgeving van het centraal station kun je hotels en B&B’s in alle prijsklassen vinden. Voordeel hiervan is dat je makkelijk met de trein van en naar het vliegveld kunt, maar ook redelijk dichtbij de grote highlights van de stad verblijft. Wij verbleven in het prachtige Celestino B&B, op vijf minuten lopen vanaf Roma Termini en twintig minuten lopen van het Colosseum. Helaas is deze B&B momenteel gesloten, maar zijn genoeg hotels en b&b’s in Rome te vinden.

Vaticaan

Conclusie Rome citytrip

Rome is perfect voor een citytrip, al zal het snel te kort zijn om van al het moois te genieten. De Italiaanse hoofdstad is mooi en heeft een enorme historische betekenis. Een bezoek aan Rome is een uitgebalanceerde mix van heden en verleden en weet dat perfect te doseren. De stad kan soms vermoeiend zijn. Toeristische drukte en chaotische verkeerssituaties gaan er hand in hand. Toch biedt de stad genoeg om te relaxen en weet haar bezoekers altijd weer te bekoren met het vele moois. Rome is niet alleen een reis door de tijd, maar ook een trip vol hedendaagse hoogtepunten!

Kijk hier voor een geschikt hotel voor tijdens je Rome citytrip!

Kijk hier voor meer reisinspiratie voor Italië.

Check een leuk verblijf in Rome en maak er een leuke tijd van.