Tel Aviv is een van de meest liberale steden ter wereld en ligt in het Midden-Oosten. ?! Kan dat hoor ik je denken? Ja zeker. Als je me niet gelooft moet je er binnenkort zeker zelf naar toe. Tel Aviv komt steeds meer binnen handbereik voor een grotere groep toeristen. Je vliegt nu al voor 160 euro naar deze prachtige stad. Zelf ben ik er inmiddels zo’n tien keer geweest, deels doordat er een aantal vrienden wonen, maar zeker ook door het fijne karakter van de stad. Hierbij geef ik je een aantal tips en redenen waarom je de stad moet bezoeken!

The best of Tel Aviv

Klimaat

Tel Aviv ligt aan de Middellandse zee en is van begin Maart tot eind november een perfecte uitvalsbasis om even lekker bij te kleuren en op te warmen. Doordat de stad gelegen is aan het strand van de Middellandse zee wordt het nooit te warm en staat er altijd een heerlijk briesje vanaf de zee. In de zomermaanden werkt dit verkoelend en in de wintermaanden zorgt het ervoor dat het nooit extreem koud wordt. Als we Tel Aviv vergelijken met andere populaire voor- en najaars bestemmingen zoals de Canarische Eilanden, Zuid Spanje of Italia is het qua weer veel zekerder. Je reistijd is ietsje langer maar het zeker waard.

Tel Aviv steeg

Culinair Tel Aviv

Eenmaal in Tel Aviv raak je al snel verslaafd aan de heerlijke eet cultuur die heerst in de stad. Als je over straat loopt kun je overal binnenlopen voor een heerlijke maaltijd. Ik ben zelf inmiddels 6 keer in Tel Aviv geweest en ik heb er nog nooit slecht gegeten. Je kunt 24/7 ontbijten, lunchen of dineren! Net waar je zin in hebt. Populaire plekken om te gaan eten zijn Rothchild Boulevard, Dizengoff street en rondom Berkovitch street. Omdat er zo ontzettend veel te kiezen valt qua restaurants hebben we hier onze favorieten – must-do’s voor je op een rijtje gezet.

Met stip op 1 Messa Restaurant – Niet goedkoop maar 100 % de moeite. Top atmosfeer, fantastisch eten en geweldige bediening. Gewoon doen.
HaArba’a St 19, Tel Aviv-Yafo, Israël

2. NAM – Onze laatste ontdekking. Een nieuw Thais restaurant, heerlijk en super betaalbaar.
Dizengoff St 275 Tel Aviv – Yafo Israel

3. MUL Yam – Vis restaurant. Heerlijke locatie! als er Michelin sterren uitgedeeld zouden worden in Tel Aviv, zou dit restaurant er zeker een hebben.
Hangar 24, Tel Aviv Port, Tel Aviv

4. Cafe Europe – Shared dining. Je kunt hier van alles eten in een tapas style. Naast het lekkere eten hangt hier ook een fijne vibe. Gelegen aan Rothchil Boulevard.
Rothschild Boulevard 9b, Tel Aviv

5. Gusto – Italiaans. De verassing, na een dag rondslenteren kwamen we toevallig hier terecht. Voor 30 euro p.p. eet je hier heerlijke italiaanse gerechtenmet een fles wijn erbij
Frishman St 90, Tel Aviv-Yafo, Israël

Nog een restaurant wat ik toch graag wil vernoemen: TOTO, we hebben hier namelijk super lekker gegeten. Wat betreft eten een 10! Echter was het personeel super chagrijnig en onkundig. Maar goed, we geven ze graag een 2e kans dus gaan we het volgende keer nog een keer proberen. Aan het eten lag het zeker niet. TIP: Bestel de Kabeljauw!

Tel Aviv strand

Het strand

Vanaf de haven tot aan Jaffa loopt een heerlijk 12 kilometer lang zandstrand. Het dagelijkse leven in Tel Aviv is volledig gemixt met een relaxte strandcultuur. Je kunt heerlijk fietsen of wandelen langs de lange boulevard en er zijn allerlei buitensport mogelijkheden om je lichaam beach-ready te maken. Er zijn heerlijke strandtenten zoals Eight en Banana Beach. Aan het einde van het strand kom je bij Jaffa uit, de perfecte spot voor de avond als de zon ondergaat. Jaffa is de oude stad van Tel Aviv en herbergt tegenwoordig talloze leuke kunst galeries, leuke terassen en restaurants. TIP: Begin in de ochtend bij de marina , loop langs Hilton Beach en loop zo langzaam naar Jaffa om daar de dag te eindigen en de zon onder te zien gaan.

Huur een fiets

Tel Aviv heeft een zeer uitgebreid en gemakkelijk fietsen systeem voor inwoners en toeristen. Je kunt op bijna iedere hoek van de straat een fiets huren. Het enige wat je hoeft te doen is een creditcard mee te nemen. 17Nis per uur kosten de stadsfietsen. Maar voor de echte Nederlanders onder ons, het kan ook gratis. De eerste 30 minuten zijn namelijk gratis, dus wanneer je om de 30 minuten je fiets wisselt, wat makkelijk kan zijn de fietsen gratis. Fiets van station naar station en ontdek Tel Aviv te fiets.

Tel Aviv haven

Nightlife

Tel Aviv staat bekend als ‘the Playground of the Middle-East.’ Tel Aviv heeft een liberaal karakter en daar hoort een bruisend nachtleven bij. Heb je net heerlijk getafeld in een van de eerder genoemde restaurants? Dan moet je dit natuurlijk in stijl afsluiten in een van de vele onwaarschijnlijke nachtclubs in Tel Aviv. Wil je echt een bijzonder feestje meemaken? Check dan even wanneer Offer Nissem draait in Ha’Oman. Succes verzekerd. Daarnaast heb je op zaterdagen ook een goede kans in club The Block. Naast deze clubs zijn er ook talloze leuke barretjes en cafe’s waar je het wat rustiger aan kunt doen. Ga je binnenkort richting Tel Aviv? Vraag ons even de laatste tips.

Naast al deze redenen kun je vanuit Tel Aviv ook gemakkelijk andere highlights in Israel bezoeken, zo ben je met een uur in Jeruzalem en met 2 uurtjes bij de Dode zee. Waar wacht je nog op?

Rob JordanieOver de gastblogger: Deze gastblog is geschreven door Rob van Helvoort. Rob is een echte Midden-Oosten liefhebber en tevens eigenaar reisorganisatie en Midden-Oosten specialist middenoostenreizen.com . Rob’s favoriete bestemming in het Midden-Oosten is Jordanië, omdat hij het zo’n heerlijk divers land vindt.