plein

10 redenen om het verrasende Iran te bezoeken

Iran is niet direct het eerste land waar je aan denkt als je denkt aan een bijzondere reis. Het land heeft natuurlijk niet het beste imago en veel mensen denken dat het er onveilig is. Toch weten steeds meer avontuurlijke reizigers hun weg te vinden naar dit bijzondere land en dat is meer dan terecht. Iran is namelijk een land met ongekende gastvrijheid en biedt haar bezoekers een bijzonder kijkje in een avontuurlijke wereld. Sowieso gaan dus, maar wat zorgt er nu eigenlijk voor dat Iran de perfecte bestemming is voor je volgende reis?

10 must see’s en must do’s in Iran

Dat Iran het bezoeken waard is staat buiten kijf. Ondanks de negatieve beeldvorming is het een fantastisch land om te ervaren als avontuurlijke reiziger. Naast enkele grote trekpleisters vind je hier een aantal minder bekende must do’s om een fantastische tijd te beleven in Iran:

1- De locals

Vraag het iemand die er al eens geweest is en ze zullen je vertellen dat de locals zo ontzettende gastvrij zijn. Kijk er dan ook niet raar van op als een kort gesprekje leidt tot een uitnodiging voor avondeten of dat iemand op straat je zomaar een vers broodje gezond toestopt. De gastvrijheid is echt ongekend. Als je echt wilt genieten van de lokale manier van leven, probeer dan ook zeker te gaan couchsurfen. Mensen zullen je verwelkomen in hun huis als familie, kunnen je allerlei leuke plekjes laten zien en je krijgt bovendien een bijzonder kijkje in het dagelijkse leven in Iran waar mensen zich echt niet zo strikt aan de Islamitische regels houden als menigeen vermoed.

locals

2- Bezoek schitterende moskeeën

Iran heeft een aantal van de meest bijzondere moskeeën ter wereld die ook de moeite waard zijn als niet-moslim. Prachtig tegelwerk gecombineerd met gigantische koepels en lichtinval maken deze plekken een must-see voor iedereen. Je vindt in elke stad meerdere moskeeën maar de mooiste vind je in Esfahan en Shiraz, respectievelijk de Naghshe Jahan Moskee en Nasir al-Mulk Moskee.

geloof

3- Geniet van de schitterende berglandschappen

Veel mensen hebben het idee dat Iran een grote woestijnvlakte is, maar niets is minder waar. Ten noorden van hoofdstad Teheran vind je namelijk prachtige berglandschappen. Zo vind je bijvoorbeeld bij de grens met Azerbeidzjan de adembenemende Aras Vallei waar wijde vergezichten afgewisseld worden met groene valleien en bijzondere ruïnes. Blijf je liever wat dichter bij Teheran? Dan biedt de Alamut Vallei fantastische hikes en prachtige kastelen uit het verleden.

Natuur

4- Ga voor een bijzondere woestijn ervaring

Iran bestaat voor grote delen uit woestijngebied dus een woestijntocht mag eigenlijk niet ontbreken tijdens je bezoek aan Iran. Vanuit het stadje Yazd vertrekken dagelijks tours door de woestijn waarbij je een bezoek brengt aan de nomaden en kun je ervoor kiezen om een kamelenrit te maken. Een andere optie is om te kiezen voor een unieke homestay bij Hamid Rahmani die je niet alleen een authentiek kijkje zal geven in het lokale leven, maar je ook mee kan nemen voor prachtige zonsondergangen en motorritjes door de woestijn.

trek

5- Ontspan op gigantische pleinen

Wanneer je in de stad Esfahan komt zal je merken dat het leven zich grotendeels afspeelt op het Naqsh-e Jahan plein, de plek waar je ook de bijzondere moskee vindt. Geniet hier van een kopje thee, de relaxte sfeer of knoop een gesprek aan met een local. Voor je het weet zijn er zo een paar uur gepasseerd.

plein

6- Voel je als Aladdin of Yasmin

Yazd is een bijzondere woestijnstad die op de traditionele zijderoute ligt. Je kunt je hier en in de omliggende omgeving makkelijk een paar dagen vermaken, maar wat je zeker niet moet overslaan is het oude stadscentrum. Hier verdwaal je namelijk door authentieke zandkleurige steegjes waarvan de muren gemaakt zijn van modder. Neem vervolgens plaats op een dakterras van een fijn cafe en bewonder de bijzondere koepeldaken en minaretten van de Jame Mosque. Het is net alsof je beland bent in de real-life versie van Aladdin.

Iran

7- Loop rond in de eeuwenoude bazars

Iran is van oudsher een land dat handelt in allerlei handgemaakte spullen en de traditionele bazaars spelen nog steeds een grote rol in het dagelijkse leven. Dwaal eens een paar uur rond in een van deze bazaars die je in elke stad vind en zie hoe de locals shoppen voor Perzische tapijten, kleding en andere unieke handwerken terwijl de geuren en kleuren van allerlei kruiden en specerijen je zintuigen betoveren.

reisblog

8- Bewonder de oude paleizen

Teheran, de hoofdstad van Iran, is in vergelijking met de andere Iraanse steden maar een drukke bedoening met heel veel verkeer en uitlaatgassen. Maar temidden van deze niet zo bijzondere chaos vind je een aantal oases van rust en eentje daarvan is bij het paleis van de laatste sjah van Iran; Mohammad Reza Pahlavi. Daarnaast vind je in Shiraz, de stad van de ouder dichters een aantal bijzondere paleizen en exorbitante villa’s. Zo vind je bijvoorbeeld in de fijne Eram Tuinen het Qavamhuis. Een mooi gebouw dat niet alleen prettig is voor het oog, maar ook een uiterst geschikte plek is om een gesprekje aan te knopen met wat locals.

Eram

9 – Ga op een waterfiets door de langste watergrot ter wereld

De Lonely Planet mag het dan beschrijven als een enigszins overschatte ervaring, maar ook deze bekende gids zit er wel eens naast. De Ali Sadr cave is namelijk een prachtige grot en bovendien de langste watergrot ter wereld. Paddle hier op een waterfiets doorheen en bewonder de unieke rotsformaties en het kristalheldere water. De verlichting die is toegevoegd geeft de grot een extra dimensie die de autorit van zo’n 100 kilometer zeker de moeite waard maakt.

Watergrot

10- Bezoek een van de bakermatten van de moderne beschaving

De nummer één attractie van Iran is zonder twijfel Persepolis, het centrum van het oude Perzische rijk en daarmee één van de bakermatten van de moderne beschaving. Wandel rond bij deze oude ruïnes, zelfstandig of onder begeleiding van een gids en bewonder de goed bewaard gebleven sculpturen en gebruik je fantasie een beetje om een beeld te krijgen van deze eeuwenoude plek.

Iran

Zoals je kunt lezen is Iran veel meer dan een grote dorre vlakte die geteisterd wordt door negatieve beeldvorming met voornamelijk politiek motieven. Het is namelijk een land dat hartstikke veilig en gastvrij is. Laat je vooroordelen dan ook varen en kies voor een avontuurlijke reis waarbij je jezelf laat verrassen door de bijzondere gebouwen, adembenemende landschappen en bovenal de bijzonder gastvrije bevolking. Je zal er geen spijt van krijgen!