Interview met Yvonne van GoYvon

Reisblogger Yvonne vertrok ruim 6 jaar geleden voor het eerst naar het verre China om les te geven. China voelde in het begin een beetje vreemd, maar Yvonne sloot haar nieuwe thuis toch vrij snel in haar hart. Yvonne mag met recht een China-expert genoemd worden, want op haar website GoYvon geeft ze niet alleen toeristische tips, maar ook een kijkje in het dagelijks leven van China. Geïnteresseerd in haar reizen en leven in China, hebben we Yvonne een aantal vragen gesteld.

In gesprek met Yvonne van GoYvon

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Ik ben Yvonne en kom oorspronkelijk uit Warffum, een klein dorpje in het noorden van de provincie Groningen. Ik ben daarnaast ook een beetje Nijmeegs; daar woonde ik een kleine 10 jaar.

GoYvon

Wanneer en hoe kreeg jij het reisvirus te pakken?
Interesse in andere landen en culturen heb ik vanaf kleins af aan. Door een jaarlijks festival dat in het dorp waar ik woonde kwam ik in aanraking met culturen van over de hele wereld. Dit fascineerde me enorm! In 2005 reisde ik met mijn ouders en broer naar Maleisië en na die reis was ik echt verkocht! Ik wilde meer van de wereld zien dan dat kleine dorpje waar ik vandaan kwam.

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?
Door de jaren heen is mijn manier van reizen best veranderd. Ik ga nog steeds met mijn backpack op reis, maar ik ben niet op zoek naar de goedkoopste overnachtingen en ik kies liever voor een binnenlandse vlucht dan voor een nachtbus van 24 uur. Als student had ik minder geld te besteden en dat zag je aan mijn manier van reizen. Momenteel heb ik een goede baan en ik betaal graag wat meer voor een goede overnachting of een snellere reis. Ondanks dat houd ik er nog altijd van om zelfstandig (maar bijna altijd samen met mijn man) te reizen en de meeste zaken zelf te regelen.

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?
Het is ontspanning, de wereld verkenning, mezelf verrijken en meer. De vrijheid te hebben te kunnen doen wat ik wil (m.u.v. mijn reis naar Noord-Korea) en wanneer ik dat wil is fantastisch. De natuur in en de pracht aanschouwen, ik ben er dol op.

China

Hoe ben je in China terecht gekomen?
Ruim 6 jaar geleden kwam ik voor het eerst in China. Een land dat ik niet kende en waar ik niets mee had. Ik vond het maar een vreemde plek. Toch besloot ik er naar toe te gaan omdat ik de kans had er te gaan lesgeven. Daarna zou ik gaan reizen om vervolgens terug naar Nederland te gaan. Ik ontmoette echter al vrij snel mijn (inmiddels) man en ik was ondertussen ook van China gaan houden. Reden genoeg voor mij om wat langer te blijven. Inmiddels woon ik al 6 jaar in China waarvan ruim 3,5 in Beijing. Het plan is om hier nog minstens 2 jaar te blijven.

Wat was voor jou het moeilijkst om in China te aarden?
Toen ik net in China kwam wonen kwam ik één grote cultuurshock terecht. Ik sprak de taal niet, de gewoonten waren anders en de Nederlandse nuchter- en directheid daar moest ik hier niet mee aankomen. Al die zaken bij elkaar maakten de eerste maanden niet gemakkelijk, maar met een open blik en de hulp van een aantal vrienden is het me toch gelukt me aan te passen.

Hoe ziet een doorsnee dag in China er voor jou uit?
Om kwart voor 6 gaat mijn wekker en komen mijn katten me gedag zeggen. Zodra het me is gelukt om op te staan (daar ben ik behoorlijk slecht in), spring ik onder de douche waarna ik ontbijt. Een uurtje later spring ik op mijn fiets naar de metro. Daar wurm ik mezelf de trein in, samen met honderden andere forenzen. Een klein uur later arriveer ik op mijn werk. Ik geef les op een tweetalige school en in ochtenden heb ik vergaderingen en bereid ik lessen voor. Om 12 uur lunch ik samen met mijn collega’s en de leerlingen in de kantine van de school. ‘s Middags volgen de leerlingen een Engels programma dat ik voor een Grade 2 (Nederlandse groep 4) verzorg. Na de lessen zijn er meer vergaderingen of trainingen; meestal verlaat ik mijn werk tussen 5 & 6. ‘s Avonds doe ik nog wat extra werk als het nodig is, schrijf blogs, kijk een film of spreek af met vrienden.

Shanghai

Welke toeristische plek in China heb je het laatst bezocht?
Dat moet Hainan geweest zijn! Een tropisch eiland in het zuiden van China dat bij veel mensen onbekend is.

Welke Chinese plaats of regio wil je nog graag bezoeken?
Harbin staat hoog op de lijst; daar wil ik graag het ijsfestival zien. Verder Xinjiang, Tibet, Jiuzhaigou en alle andere geweldige plekken die China rijk is.

Welk reisland buiten China is jouw favoriet?
Mijn nieuwe favoriet is Kroatië. Afgelopen zomer was ik er op huwelijksreis en het land heeft me enorm verrast. De veelzijdigheid van het land maakt het voor mij een bijna perfect land. Je kunt er de natuur in trekken, zeilen op zee, knusse stadjes verkennen of aan het strand liggen. Voor iedereen is er wel wat leuks te doen, de natuur is prachtig en het weer is er heerlijk. Kan bijna niet beter!

Welk niet-Aziatisch land staat bovenaan je bucketlist?
Ik zou heel graag eens naar zuidelijk Afrika willen om olifanten, giraffes en leeuwen te spotten. In welk land ik dat doe maakt me dan niet zo veel uit.

Jump

Heb je een reistip m.b.t. China die je met ons zou willen delen?
Reis niet tijdens de Chinese feestdagen en neem een flinke dosis geduld mee!

Ben je net als Yvonne van GoYvon ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Yvonne en haar reizen en leven in China naar haar website GoYvon.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden