Werkend Reiziger Mikael

Je hebt reisfanaten die een sabbatical nemen om hun dromen te vervullen, maar je hebt ook reisfanaten die hun dromen kunnen realiseren door werken en reizen optimaal te combineren. Mikael uit Zweden is zo’n reiziger, die ook voor zijn werk op de meest exotische plekken terecht komt. Geïnteresseerd in zijn reiservaringen hebben we hem een aantal vragen gesteld.

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Mijn naam is Mikael, ik ben 33 en ben woonachtig in Stockholm, Zweden. Ik werk als consultant bij een energie engineering bedrijf.

Wanneer ben je gestart met reizen?

Als kind ben ik met mijn ouders op vakantie naar de Canarische Eilanden en diverse landen aan de Middellandse Zee geweest. Het waren de typische zomervakanties welke vrij gangbaar is voor Zweedse gezinnen.

Wat was je eerste echte backpack bestemming?

Naarmate ik ouder werd heb ik eerst enkele typische strandvakanties met vrienden gemaakt. Als backpacker heb ik mijn eerste ervaring in Australië opgedaan, waar ik in 2003 een half jaar heb gereisd.

Wat was je meest recente bestemming?

Afgelopen jaar heb ik in juni een bezoek aan Zuid-Afrika gebracht, voordat ik naar huis ging na enkele maanden werken in Nairobi. Ik heb ondermeer Johannesburg en Cape Town bezocht. Ik was verbaasd over het grote verschil tussen Kenia en Zuid-Afrika. Het was heerlijk om na zonsondergang door de straten van Cape Town te lopen, iets wat in Nairobi haast ondenkbaar is.

Welke landen heb je tot nu toe bezocht?

Ik heb inmiddels alle continenten, op Antarctica na, bezocht. Het aantal bezochte landen houd ik niet echt bij. In tegenstelling tot veel andere reizigers ben ik niet geïnteresseerd in het aantal stempels in mijn paspoort.

Hoe en met wie reis jij?

Normaal gesproken reis ik met mijn partner of met vrienden. Ik reis ook veel voor mijn werk, dus dan reis ik met collega’s. Verder heb ik ook al veel alleen gereisd.

picture-mikael

Mikael op de evenaar in Kenya

Wat is je favoriete vervoermiddel tijdens het reizen?

Ik ga het liefst over land met de trein. Ik kan echt genieten van het afleggen van grote afstanden en daarbij de diverse landschappen aan je voorbij zien gaan.

Welke bestemming viel je het meest tegen?

Ik heb ooit een combinatie trip met twee Marokkaanse steden gedaan, wat een hoogtepunt en teleurstelling in één was. Agadir sprak me totaal niet aan, terwijl Marrakech een waar hoogtepunt voor me was.

Wat is je meest favotiete bestemming?

Trips naar Afrika (Zuid-Afrika en de Sahara) zijn mijn absolute favorieten. De diversiteit in landschappen en de prachtige safari’s trekken mij enorm aan. Bovendien zijn de lelijke, met rampzalige infrastructuur geplaagde en gevaarlijke steden in Afrika als een magneet voor me.

Wat is je favioriete stad?

Het is misschien een cliché, maar Parijs is mijn meest favoriete stad. Ik denk dat een uitleg overbodig is.

Verander je als persoon door te reizen?

Ik denk het niet, want ik ben thuis dezelfde persoon als wanner ik op reis ben. Ik geniet op een doordeweekse dag zelfs van mijn eigen stad alsof ik een toerist ben.

Heb je een mindere reiservaring meegemaakt?

Wellicht de trips die ik op het Afrikaanse platteland heb gemaakt tijdens mijn werk. Auto’s en bussen die het begeven het in the middle of nowhere. Niet wetende hoe de dag of nacht zal eindigen en of je de volgende dag de zon nog ziet opkomen.

Wat heeft jouw voorkeur, hotel of guesthouse?

Ik kan de goedkope luxueuze hotels in Zuidoost Azië zeer waarderen, maar dat geldt ook voor een basic trip in een tent. Alles wat er zo’n beetje tussen ligt doet me niet echt iets.

Welke reisgids of gadget gaat altijd mee?

Mijn iPhone, welke ik bij voorkeur gebruik met een lokale sim-kaart. Het zal je verbazen in welke desolate gebieden in Afrika je tegenwoordig nog bereik hebt.

Wat is je volgende bestemming?

Het afgelopen jaat was zeer hectisch en ik moest veel reizen voor mijn werk. Momenteel prefereer ik simpele city trips in Europa. Wellicht Berlijn?

Heb je een reis gerelateerde wens die je nog graag in vervulling ziet gaan?

Ik zou graag een reis willen maken met de Trans-Siberian Railway…

Heb je nog een tip voor andere reizigers?

Reis licht.

Ben je ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site.