Interview: Voor onbepaalde tijd naar Thailand

Reizigers Mariska en Sander zijn tijdens hun eerste reis door Thailand helemaal verliefd geworden op het prachtige land, de bijzondere cultuur en haar vriendelijke inwoners. Hun voorlopige toekomst ligt in het land van hun dromen, want ze gaan voor onbepaalde tijd naar Thailand. Naast Thailand fans en enthousiaste reizigers schrijven Mariska en Sander ook regelmatig op hun eigen Thailand informatie site en blog Tips Thailand. Geïnteresseerd in hun reisavonturen en nieuwe plannen, hebben we Mariska en Sander een aantal vragen gesteld.

Mariska en Sander van Tips Thailand gaan voor onbepaalde tijd naar Thailand

Wie zijn jullie en waar komen jullie vandaan?

Hoi! Mijn naam is Mariska van Brederode, ik ben 26 jaar en ik kom uit Zaandam. Samen met mijn vriend Sander woon ik in een appartementje in Heerhugowaard. Tot voor kort werkte ik als tekstschrijver. Maar dat gaat allemaal veranderen! Want we hebben onze banen én de huur opgezegd om de reis van ons leven te maken.

He, ik ben Sander Hillegers, 26 jaar en ik ben geboren en getogen in Heerhugowaard. Doordeweeks sta ik voor de klas en geef ik met veel plezier les aan groep 1 tot en met 8. Net als Mariska heb ik mijn baan opgegeven omdat we op het punt staan een prachtige reis te maken die ons leven hoe dan ook gaat veranderen…

[one_half]Mariska in Thailand[/one_half][one_half_last]Sander in Thailand[/one_half_last]

-Wanneer zijn jullie gestart met reizen en welke bestemming was dat?

De eerste verre reis maakten wij samen in 2009. Nat achter de oren en zonder ook maar een idee van waar we zouden belanden, stapten we in het vliegtuig naar Thailand. Eenmaal geland van het wel even wennen: de cultuur, geuren, mensen… wauw! Maar na een paar dagen waren we verslaafd en vloog een maand backpacken zo voorbij. Daarna was er geen weg meer terug: wij waren verslaafd! Het avontuur, de nieuwe indrukken die je opdoet, de mensen die je onderweg ontmoet en het grote onbekende smaakte voor ons echt naar meer!

Op welke manier reizen jullie het liefst en waarom is dat?

We reizen het liefst met de backpack. Gewoon gaan en zien waar je terecht komt. Weinig plannen en opgaan in het moment. Zo kom je echt de mooiste en meest bijzondere plekken tegen! Bovendien is reizen met een backpack makkelijk, omdat je niet onnodig veel spullen met je meezeult. Je bent mobiel en kunt overal gaan en staan waar je wilt. Wij ervaren het als de ultieme vrijheid!

Jullie gaan voor onbepaalde tijd naar Thailand. Waarom Thailand?

Thailand is en blijft ons favoriete land. Het is echt onze eerste, grote liefde, waar onze passie voor reizen is ontstaan. Na Thailand maakten we ook andere reizen, onder andere naar Marokko, Nieuw-Zeeland, Nepal en Maleisië, maar eigenlijk kon geen ander land die eerste échte reis naar Thailand overtreffen. Thailand heeft alles: altijd stralend mooi weer, een schitterend landschap, zonovergoten stranden, een eeuwenoude cultuur, zalig eten, vriendelijke inwoners, goed openbaar vervoer en het is ook nog eens spotgoedkoop!

Hoe onbepaald is onbepaald in jullie geval?

Onbepaald in de zin van: reizen tot ons geld op is en ons visum niet meer wordt verlengd! We hebben nu een visum voor 6 maanden, waarbij we iedere 60 dagen het land moeten verlaten. Het visum kunnen we geloof ik wel nog verlengen. We gokken dat we voor nu ongeveer 7 maanden van huis zijn.

Maar dat wordt nooit meer zoals eerst. We zijn niet van plan om weer te vervallen in het 9 tot 17 bestaan. We willen niet leven om te werken, maar werken om te leven! Het plan is nu om tijdelijk iets huren en geld sparen zodat we opnieuw op reis kunnen. We gaan ook kijken of we onderweg geld kunnen verdienen, zodat we eventueel wat langer weg kunnen blijven.

In de toekomst lijkt het ons fantastisch om bijvoorbeeld de ene helft van het jaar in Nederland door te brengen met vrienden en familie en de andere helft in het buitenland.

Mariska Thailand Jungle

In de jungle van Thailand

In welk deel van Thailand willen jullie het liefst voor langere tijd verblijven?

De eilanden in de provincie Krabi. Even lekker bijkomen in een hangmatje tussen twee palmbomen op een wit zandstrand lijkt ons echt heerlijk. Even tot rust komen. Maar wij zijn geen mensen die lang stil kunnen zitten, dus waarschijnlijk gaan we na een paar dagen luieren weer op zoek naar avontuur.

We willen graag de nog voor toeristen onbekende delen van Noord-Thailand ontdekken. We hebben gehoord dat er bij de grens met Myanmar verschillende dorpjes zijn, waar de tijd stil lijkt te staan. Het leven is er gemoedelijk en er wordt nog gewerkt op het land. Hier kun je écht de Thaise cultuur leren kennen en zien hoe de mensen van oudsher leven.

Waar zien jullie het meest tegenop m.b.t. jullie lange verblijf aldaar?

Dat we elke dag met elkaar opgescheept zitten ;-)! Haha nee, we vinden het erg lastig om onze familie en vrienden achter te laten. Gewoon de simpele dingen, dat je niet meer spontaan kunt afspreken of elkaar kunt bellen. Gelukkig blijven we in de eerste instantie ‘maar’ 6 à 7 maanden weg, wat nog te overzien is. Maar als we na deze eerste reis besluiten om toch vol voor het reizende bestaan te gaan, wordt het nog wel even slikken!

Welke voorbereidingen hebben jullie moeten treffen voor dit avontuur?

Pfoeh, toch wel wat! De visumaanvraag, inentingen halen en de backpacks inpakken is natuurlijk zo geregeld. Maar omdat wij de keuze hebben gemaakt om onze banen en huur op te zeggen komt er toch wel wat meer bij kijken. Zo zijn we al een jaar lang gericht aan het sparen. Maar waar vooral veel tijd in gaat zitten, is het verkopen van alle spullen en het in orde maken van het appartement voor de volgende bewoner. Alle spullen op Marktplaats zetten, de vele onderhandelingen, de muren die gewit moeten worden en de vloer die eruit gaat.

Uiteraard het aanvragen van een visum, wat in een paar dagen gepiept was. Alle aanbevolen inentingen hadden we gelukkig al, dus dat was wel fijn.

Gaan jullie tijdens jullie verblijf ook buurlanden van Thailand bezoeken?

Ja, maar puur omdat we dat verplicht zijn vanwege ons visum. Welke landen we precies gaan bezoeken weten we nog niet, al zijn we wel ontzettend benieuwd naar Myanmar.

Wat nemen jullie elk van Nederland zeker mee naar Thailand?

Mariska: mijn laptop! Onderweg houden we namelijk een reisblog bij over onze ervaringen en willen we tips delen met andere reizigers die voor de eerste keer naar Thailand gaan.

Sander: mijn GoPro actiecamera en fotocamera. Ik vind fotografie geweldig en ik kan niet wachten om alle mooie plekken die we gaan bezoeken vast te leggen!

Noem elk een andere favoriete bestemming als Thailand

Mariska: Oef, als ik écht moest kiezen, zeg ik Griekenland. Het heuvelachtige, groene landschap met kleine, witte dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan heeft mijn hart gestolen. Vorig jaar waren we op Kreta, waar we met een huurauto kleine bergdorpjes hebben bezocht waar geen toerist te vinden was. Daar reden we door nauwe slingerweggetjes kriskras door beeldschone dorpjes met witte huisjes met blauwe raamkozijnen. Onderweg stapten we regelmatig uit om te eten bij lokale tavernes. Daar hebben we serieus de meest heerlijke gerechten ooit geproefd!

Sander: Nepal! Vanwege de ongereptheid en de grote gebergten. Het is er gewoon nog zo onontwikkeld en echt puur. Om 150 kilometer af te leggen moet je een busrit maken van 8 uur. Die bus is overigens tot aan de nok gevuld met locals, die voornamelijk om het dak zitten. Waarom? De bus kronkelt over smalle wegen langs afgronden van wel honderden meters. Vangrails zijn er amper. Dus mocht de bus in de afgrond storten, wat ook regelmatig gebeurd, kunnen ze nog van de bus afspringen. Bizar gewoon.

Ben je net als Mariska en Sander van Tips Thailand ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden