Interview met Lisanne en Stefan van Reismenië

Reizigers Lisanne en Stefan van Reismenië zijn echte specialisten als het om duurzaam toerisme in Roemenië gaat. Lisanne en Stefan hebben als doel Roemenië voor reizigers op de kaart te zetten, maar wel op een verantwoorde en duurzame manier. Wat maakt Roemenië zo speciaal voor reizigers en wat zijn de persoonlijke toeristische highlights van Roemenië? Geïnteresseerd in het toeristische Roemenië en de reizen van Reismenië, hebben we Lisanne en Stefan een aantal vragen gesteld.

Duurzaam reizen met Reismenië

Wie zijn jullie en waar komen jullie vandaan?
Wij zijn Lisanne en Stefan, een Nederlands-Roemeens stel, en we werken met veel plezier als adviseurs op het gebied van duurzaamheid en sociale ontwikkeling. Lisanne helpt gemeenten met hun duurzaamheidsbeleid, en Stefan helpt bedrijven met het meten van hun sociaaleconomische impact. Stefan woont sinds 2010 in Nederland en in 2013 hebben we elkaar in Wageningen ontmoet. Daar studeerden we toevallig allebei ‘Urban Environmental Management’, een master over duurzaamheid. Lisanne is in Amersfoort opgegroeid, en heeft op de middelbare school en tijdens haar studie bij de Bever gewerkt, waar de klanten alle hoeken van de wereld bezoeken. Zij is een ervaren reiziger en heeft vrijwilligerswerk in Zuidoost-Azië gedaan. Voor 2010 bevatte het ‘reizigers CV’ van Stefan bijna alleen maar stedentrips, maar naar een paar jaar in Nederland begon hij ook de natuur in Roemenië meer op prijs te stellen.

Reismenië

Waar ging jullie eerste gezamenlijke reis naartoe?
In 2013 gingen we natuurlijk op vakantie naar Roemenië, voor de ‘meet de parents’ uitdaging. De ouders van Stefan wonen in Constanta, een grootste stad bij de Zwarte Zee, waar Stefan tot zijn 18de heeft gewoon. Dit is een groeiende stad waar de stad-stranden steeds populairder worden. De oude peninsula dateert uit 600 voor christus toen het een kleine haven was. Verder staat de stad bekent om het oude casino aan de Zwarte Zee. De ouders van Stefan waren niet zo blij dat we na 2 dagen Constanta alweer richting de bergen vertrokken. We gingen naar de Fagaras en Bucegi bergen, de hoogste en beroemdste bergen in de Karpaten van Roemenië. Wat we vooral van onze eerste reis herinneren is onze date met de beren. Op een hoogte van 2200m, na 1 uur wandelen, kwamen we een beer met haar jong tegen. Gelukkig was de moederbeer niet agressief, maar het werd mistig en we hadden eten in onze rugzak, dus om het zekere voor het onzekere te nemen zijn we maar weer omgekeerd. Tip: laat al het voedsel dat niet goed in plastic zit verpakt thuis!

Welk land buiten Roemenië hebben jullie voor het laatst bezocht?
We reizen niet altijd samen en niet altijd op dezelfde manier. Zo doen we in totaal meer ervaringen op, al vinden we het toch gezelliger om ook samen op vakantie te gaan. Dus in de zomer van 2016 ging Lisanne naar Indonesië en Stefan op een fietsvakantie van Nederland naar Roemenië. We kunnen nu dus een goede vergelijking maken tussen het Indonesische oerwoud en het Roemeense bos, en ook tussen de cultuur van verschillende West- en Oost-Europese landen en de cultuur van Roemenië. Onze laatste bestemming samen was Zwitserland. We gingen daar met de trein heen om vervolgens twee weken lang het land al liftend rond te trekken.

bergpas

Wat betekent reizen voor jullie persoonlijk?
We houden ervan om de lokale mensen te ontmoeten en om van alles te zien, niet alleen de toeristische plekken. In Zwitserland hadden we 16 verschillende mensen met wie we mee konden liften. We hebben nog een lijst met hun namen met daarnaast ook hun bijnamen die beschrijven wat elke persoon speciaal maakt en hoe we hem of haar in één woord zouden omschrijven. Op zijn pan-Europese fietsreis heeft Stefan ook een film van anderhalf uur gemaakt. Deze lijsten en films helpen ons om te blijven wegdromen ook als we weer terug in Nederland zijn. We houden van onze banen maar te veel concentreren kan soms vermoeiend zijn. Reizen voor ons gaat dus ook om een andere ervaring dan ons leven thuis. Roemenië is daarvoor een perfecte bestemming, slecht 2.5 vliegen vanaf Eindhoven. De diversiteit is er enorm. Ook kunnen we urenlang verdwalen in leuke oude stadjes als Sibiu en Brashov. Of in Boekarest, waar niet alles de schoonheisprijs verdient, maar waar overal weer een interessant verhaal achter zit.

Op welke manier reizen jullie het liefst?
Vaak vinden we interessante verhalen in kleine plekken. Elke dorp of berg heeft hij eigen geschiedenis. Daarom willen we dat in de toekomst vaker op fietsvakantie gaan. Tot nu toe is Lisanne nog nooit in het buitenland op fietsvakantie geweest, maar nu stefan ons te oud vindt om te liften, lijkt de fiets de uitgelezen manier om kleine ontdekkingen te doen. Dus moet Lisanne eraan geloven en een fiets kopen!

travel

Hoe is het idee voor Reismenië ontstaan?
Wij hebben allebei een sterk interesse in milieu en maatschappelijke problemen, en dit wilden we graag met onze passie voor reizen combineren. Roemenië is een intrigerend land en we zijn ervan overtuigd dat het meer aandacht verdient. Verder zien we een kans waar waarschijnlijk de meeste Nederlanders het tegenovergestelde zien. Het beeld van Roemenië is niet de beste en de meerderheid van de Nederlanders leest alleen over Roemenië in de gewone media. Hier gaan de artikelen altijd over de Roemeense dieven en zakkenrollers in Nederland, of over de armoede in het land. Als iemand (net als ons) de andere kant van het verhaal kan vertellen, over de grote natuurgebieden, bergen, dieren, het platteland waar de tijd heeft stilgestaan, en alle culturele en avontuurlijke activiteiten die er mogelijk zijn, dan hopen we dat Nederlanders op een andere manier naar Roemenië gaan kijken.

Waarin onderscheidt Reismenië zich van andere organisaties?
Net als andere kleine reisbureaus bieden we gepersonaliseerde tours, en hebben we genoeg tijd voor elke klant om over vanalles te praten voor, tijdens en na de reis. Naast informatie over de bezienswaardigheden willen we onze klanten, via artikelen op de website en een uitgebreid informatiepakket, ook graag veel vertellen over het communistische verleden, de huidige corruptie en andere interessante onderwerpen uit de Roemeense samenleving. Zo kijk je toch met een andere blik naar het land dat je bezoekt. Verder willen we onze klanten laten zien dat Reismenië het product is van onze passie en werk. We willen dus een duurzame, sociale onderneming zijn. Compenseren voor de vlucht is het belangrijkste criteria voor een duurzaam reisbureau. Met Reismenië doneren we niet aan projecten aan de andere kant van de wereld, maar werken we samen met een lokale ngo die elk jaar bomen plant in Roemenië. Illegale ontbossing is een groot probleem, daarom geven we onze klanten ook de mogelijkheid om een illegaal houttransport te stoppen. Er is een app waarmee je nummerplaten van vrachtauto’s kunt controleren. De app vertelt je dan of het transport legaal is of niet. Een illegaal transport kun je dan doorgeven aan de politie, en ook als toerist kun je dus een grote positieve impact hebben. Duurzaamheid in reizen gaat natuurlijk ook over het ondersteunen van de lokale economie, vandaar ook een bestemming waar nog niet veel toeristen naartoe gaan. De accommodaties zijn altijd bij lokale mensen. Als het reisbureau goed begint te lopen kunnen we deze lokale mensen ook helpen bij het verduurzamen van hun accommodatie. Door gebruik te maken van onze kennis en ervaring, kunnen we direct advies geven over duurzaamheid, dit is veel meer dan wat andere organisaties doen.

Skivakantie

Wat maakt Roemenië speciaal voor reizigers?
De bestemming is echt uniek in Europa. Een van onze doelen is om mensen te laten weten dat een safari ook dichterbij kan! Mensen gaan naar Afrika of Azië om olifanten, leeuwen, giraffen, tijgers, apen of neushoorns te zien. Dit doen zij op safari’s in natuurparken, waarvoor auto’s nodig zijn. Maar niemand kan ons uitleggen waarom beren, wolven, lynxen, vossen, herten, en wilde zwijnen niet net zo aantrekkelijk zijn. Deze kun je namelijk in het wild in Roemenië zien, tijdens een gezonde wandeling. Misschien is er iets minder reclame gemaakt voor een safari in Roemenië… Oh, en Roemenië biedt ook dolfijnen, als een extraatje ????

Voor welke vorm van reizen is Roemenië het meest geschikt?
Met al dat gepraat over duurzaamheid, moeten we wel toegeven dat een auto in Roemenië heel handig kan zijn. Het openbaar vervoer kan ook, maar dan moet je wel extra reistijd rekenen. Roemenië is 4 keer zo groot als Nederland, en veel mooie plekken zijn hoog in de bergen. Maar met een goede voorbereideing en uitgebreide instructies kom je met het OV ook een heel eind. Onze Kennismakingstour bijvoorbeeld, is een ‘fly and ride’: je vliegt vanaf Amsterdam of Eindhoven naar Boekarest waar een huurauto met gps klaarstaat op het vliegveld.

dorp

Wat willen jullie in de toekomst bereiken met Reismenië?
We willen in de toekomst zoveel mogelijk mensen dit land laten zien, en dat op een verantwoorde manier. En als we voor iedereen een aantal bomen plaatsen dan kan Roemenië de grootste berenpopulatie in Europa hopelijk behouden.

Welke tour of welke plaats in Roemenië is jullie persoonlijke favoriet?
Te oordelen naar het aantal keer dat wij hier geweest zijn, dan zijn de stad Brasov en de omgeving Bucegi, Fagarasi en Piatra Craiului bergen onze favoriet. Een half uur van Brasov kun je snowboarden in Poiana Brasov en we hebben vaak gewandeld in de bergen. Iedere keer willen we teruggaan en andere routes proberen. Volgende keer gaan we voor de langste wandeling boven de 2000m in Europa: 70km op de Fagaras bergkam. Dit duurt 4-5 dagen met overnachtingen in berghutten.

Heb jullie een reistip over Roemenië die jullie zouden willen delen?
Ja, zeker! Op onze laatste reis gingen we naar het LiBearTy Sanctuary, waar 88 beren wonen. Deze beren zijn gered uit dierentuinen of van private eigenaren. Het is onmogelijk om niet met deze beren mee te leven als je hun zielige levensverhalen hoort. Vaak zijn de beren nog getraumatiseerd, en lopen ze in rondjes of heen en weer langs het hek van het reservaat, net zoals in de kooien waar ze vroeger in zaten. Gelukkig ligt het berenreservaat precies tussen de mooiste bergen van Roemenië: Fagaras en Bucegi.

dierenopvang

Ben je net als Lisanne en Stefan van Reismenië ook een fervent reiziger, reisfotograaf, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ook zo benieuwd naar reizen van Reismenië? Check dan snel de website dit duurzame bedrijf.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden