Interview met Danique en Daan van The Wandering Mind

Reisbloggers Danique en Daan van The Wandering Mind reizen voor onbepaalde tijd over de wereld. Deels als digital nomad en deels op Working Holiday visums ontdekten ze sinds 2016 samen al een hele waslijst aan landen. Na een tegenslag op reis en een tijdelijk verblijf in Nederland gaan Danique en Daan weer op reis. Dit reislustige tweetal gaat ons weer trakteren met inspirerende blogs en mooie plaatjes op reisblog The Wandering Mind. Geïnteresseerd in hun ervaringen en nieuwe reisplannen, hebben we Danique en Daan een aantal vragen gesteld.

Danique en Daan van The Wandering Mind

Wie zijn jullie en waar kom jullie vandaan?
Wij zijn Daan en Danique en wij komen uit Breda. Of eigenlijk, Daan komt uit Breda en ik ben er in 2015 komen wonen nadat ik voor zes maanden had gereisd en daarvoor onder andere in Haarlem en Den Haag heb gewoond.

Waar ging jullie eerste gezamenlijke reis naartoe?
Toen wij elkaar leerden kennen had Daan net zijn huis te koop staan om naar Australië te gaan voor minimaal een jaar… Voor veel mensen een reden om dan maar niets met elkaar te beginnen, maar ik besloot juist om met hem mee te gaan. Onze eerste gezamenlijke reis werd dus meteen een verre én een lange reis. Voor we in Australië aankwamen zijn we eerst nog kort naar Singapore en Bali geweest. In Australië hebben we globaal gereisd tussen Sydney, Adelaide en Melbourne. Uiteindelijk zijn we tien maanden weggeweest voordat we weer even tijdelijk naar Nederland gingen.

travellers

Als wat voor “type” reizigers zouden jullie jezelf omschrijven?
Wij zijn vooral backpackers en trekken altijd met onze rugtassen rond. Daarbij slapen we het liefst in gezellige guesthouses en proberen we te reizen als de locals. We hebben vrijwel niets met luxe en georganiseerde tours, en gaan liever naar rustige plekken waar weinig is behalve de mooie natuur. In Nederland hebben wij geen huis meer en zodoende trekken wij inmiddels al anderhalf jaar rond. Fulltime nomads dus. Maar in Australië hadden we bijvoorbeeld een auto waarin we sliepen en maakten we roadtrips. Dat was weer een heel andere manier van leven, maar dat maakt het reizen juist ook zo interessant.

Wat betekent samen reizen voor jullie persoonlijk?
Samen reizen is vooral genieten, van het reizen zelf en van elkaar. Voor we samen naar Australië trokken waren we allebei al eens op soloreis geweest. Dit was ons allebei heel goed bevallen, dus we waren benieuwd hoe het samen zou gaan. Het is meer dan goed bevallen. Voor ons betekent het vrijheid en het leven leven dat wij graag willen leven. Dat we dat samen kunnen doen, maakt het alleen maar meer bijzonder. We maken prachtige herinneringen voor de toekomst en we kunnen veel mooie momenten met elkaar delen. Dat maakt het samen reizen zo waardevol.

reizen

Wat is jullie motivatie om voor onbepaalde tijd op reis te gaan?
Vooral het avontuur, de vrijheid maar ook de leefstijl. Er zijn zo veel mooie plekken te ontdekken en als je voor onbepaalde tijd reist, komt er een soort rust over je heen. Al snel besef je dat er eigenlijk niet zo veel ‘belangrijk’ is in het leven en dat je prima kan leven met weinig. De drang naar het onbekende, dat zorgt ervoor dat we willen blijven ontdekken. Zodra we weer in Nederland zijn worden we rusteloos, iets wat genoeg reizigers vast zullen herkennen. Ik vind dat je ook veel van het reizen leert, lessen waar je je hele leven wat aan hebt.

Hadden jullie vooraf een bepaalde route met bestemmingen voor ogen?
Niet helemaal. Onze eerste bestemming was Australië waar we ook zouden gaan werken. We wilden dus vooral daarnaartoe waar het werk zou zijn. Dat neemt niet weg dat we natuurlijk genoeg plekken hadden opgeschreven waar we graag naartoe wilden gaan. Inmiddels hebben we vooral geleerd dat het niet echt opschiet om een route uit te stippelen als je voor zo’n lange tijd aan het reizen bent. Soms heb je geen invloed op bepaalde omstandigheden waardoor je plan weer wijzigt, en het is ook gewoon leuk om niet alles vast te leggen en soms te zien waar je eindigt. Volgende maand gaan wij voor een jaar naar Nieuw-Zeeland maar eerlijk gezegd hebben we nog helemaal geen route vastgelegd. We zullen zien waar we allemaal terechtkomen.

reis

Op welke manier reizen jullie en hoe verbinden jullie de diverse landen?
Dat wisselt nogal eens. In Australië hadden we een eigen auto en reisden we vooral daarmee rond. In Azië maakten we juist weer gebruik van bussen. Straks in Nieuw-Zeeland willen we ook gaan kijken of we kunnen liften. Op deze manier reizen we elke keer net even anders. Na Australië vlogen we naar Zuidoost-Azië, wat vooral gebaseerd was op het feit dat het vrij ‘dichtbij’ ligt. Met het geld dat we in Australië hebben verdiend hebben we onder andere in Maleisië, Nepal en Vietnam gereisd. Nu gaan we weer door naar Nieuw-Zeeland om opnieuw te werken en geld te verdienen om daarna weer verder te reizen. Hierbij proberen we landen te pakken die dicht bij elkaar liggen en waar we natuurlijk ook gewoon graag naartoe willen. Maar waar we na Nieuw-Zeeland naartoe gaan? Geen idee! Midden-Amerika en Zuid-Amerika zijn grote kanshebbers.

Wat is voor jullie samen tot nu toe de grootste uitdaging geweest?
Onze grootste uitdaging vond nog niet zo lang geleden plaats, toen wij een busongeluk kregen in het noorden van Laos en niemand ons in eerste instantie wilde helpen. We hadden geen telefoonbereik en sowieso geen simkaart, er was geen (medische) hulpverlening en de omstanders ontweken ons liever dan dat ze ons hielpen. Op zo’n moment is het diep ademhalen en logisch na proberen te denken. Gelukkig waren we met zijn tweeën en konden we elkaar motiveren om door te zetten en naar het ziekenhuis in Luang Prabang en daarna Kuala Lumpur af te reizen. Een vreselijk hectische dag, maar we hebben elkaar erdoorheen geholpen.

Sunset

Welke ervaring tijdens het reizen springt er voor jullie samen het meest uit?
Voor ons is dat allebei Nepal. Wat een geweldig land vonden we dat. Het land zelf was al een ervaring maar we hebben ook de tocht gelopen naar het Annapurna Base Camp. Het lopen langs de bergen van de Himalaya was zo adembenemend mooi en de tocht was fysiek een behoorlijke uitdaging voor ons, maar we hebben we het gered. Wat was ik trots op onszelf.

Werken jullie onderweg om het vele reizen te bekostigen?
Jazeker, anders zouden we het nooit zo lang volhouden om te reizen. Wij zijn dus naar Australië geweest op een Working Holiday Visum en hebben daar voor zes maanden gewerkt op een boerderij en bij een wijnfabriek. Volgende maand gaan we naar Nieuw-Zeeland waarvoor we ook een Working Holiday Visum hebben zodat we weer kunnen gaan werken. Daarnaast werk ik onderweg voor mijn eigen bedrijf Fernweh Media. Een mengelmoes dus van verschillende baantjes.

Waarom zijn jullie met een compleet nieuwe website gestart?
Voor The Wandering Mind schreef ik op www.mytraveljournal.nl. Deze site was ik ooit begonnen om vooral familie en vrienden thuis op de hoogte te houden toen ik zes maanden alleen ging reizen. Toen wij samen gingen reizen wilde ik niet alleen wat professioneler gaan bloggen, maar reisde ik natuurlijk ook niet meer alleen. De naam vond ik daarom niet meer zo toepasselijk en dat was de reden voor mij om een nieuwe start te maken met The Wandering Mind. Sinds een paar maanden helpt Daan ook veel mee aan The Wandering Mind.

bloggers

Hebben jullie een tip voor reizigers die twijfelen om voor onbepaalde tijd op reis te gaan?
Wat houdt je tegen en waarom? Zal je leven ervan achteruitgaan als je op reis gaat? Nee? Mooi, gewoon gaan! Het klinkt misschien wat makkelijk, maar het is precies wat wij hebben gedaan. Natuurlijk is het eng om alles achter te laten en voor onbepaalde tijd de wereld rond te reizen, maar als je echt wilt moet je het zeker doen. Twijfel je nog? Ga dan eerst eens voor een wat langere tijd rondreizen en kijk hoe dit bevalt. Schrijf goed voor jezelf op wat er positief aan is en wat niet en weeg dat tegen elkaar op. Uiteindelijk moet je zelf de stap maken om weg te gaan.

Ben je net als Danique en Daan van The Wandering Mind ook een fervent reiziger, reisfotograaf, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ook zo benieuwd naar de reisverhalen en reisfoto’s van Danique en Daan? Check dan snel haar website The Wandering Mind.

Klik hier voor meer inspirerende interviews!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden