Interview met Tess van Destination next home

Op haar 20e vertrok wereldburger Tess naar het Argentijnse Buenos Aires voor haar afstudeerstage en is sindsdien woonzaam in Zuid Amerika. Gedurende de afgelopen 6 jaar heeft Tess in Buenos Aires en Lima gewoond en het Zuid-Amerikaanse continent verkend. Na 5,5 jaar werkzaam te zijn geweest in de reiswereld is ze nu samen met haar vriend op reis. Op het programma staan landen als; Venezuela, Panama, Colombia, Ecuador en Peru. Tess brengt regelmatig verslag uit op haar website Destination Next Home, waar ze haar reiservaringen en mooiste foto’s met haar lezers deelt. Geïnteresseerd in haar leven in Zuid-Amerika, reiservaringen en nieuwe plannen met o.a. Destination Next home, hebben we Tess een aantal vragen gesteld.

In gesprek met Tess van Destination next home

[divider type=”white”]

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Ik ben Tess, 28 jaar en ik kom uit Geleen in het verre zuiden van Nederland. Gestudeerd in Eindhoven en heb daarnaast tijdens een stage ook in Utrecht gewoond. Terwijl ik mijn thesis schreef vertrok ik voor het eerst voor langere tijd naar het buitenland, Buenos Aires om precies te zijn. De reisorganisatie waarbij ik toendertijd stage liep bood me een baan aan en sindsdien ben ik in Zuid Amerika blijven hangen. Gedurende de afgelopen 6 jaar heb ik eerst alleen en daarna samen met mijn Venezolaanse vriend in Buenos Aires en Lima gewoond. We zijn nu voor de tweede keer voor langere tijd op reis.

De het doel van onze eerste lange ‘reis’, was het vinden van een nieuwe woonplaats/ nieuw huis. Dat was ook het moment waarop de blog ten leven is geroepen en de naam ‘Destination Next Home’ is daar ook totaal aan gelinkd. We zijn in Lima terecht gekomen, na 6-8 weken in de volgende steden ‘gewoond’ te hebben: Florianopolis, Salvador de Bahia, Lima en Medellin. Na twee jaar in Lima gewoond te hebben begon het weer te kriebelen en we zijn nu opnieuw op reis. Dit is voor ons een laatste lange reis in Zuid Amerika voor nu, we willen later dit jaar naar Nederland verhuizen.

waterval

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?
Mijn eerste reis, helemaal alleen, was naar de Iguazu watervallen! Argentinie heeft belachelijk veel nationale feestdagen, en daardoor bijna iedere maand een lang weekend. Het eerste lange weekend brak aan na 6 weken stage te hebben gelopen in Buenos Aires en ik besloot de Iguazu watervallen te bezoeken. Destijds sprak ik enkele woordjes Spaans en het was best wel spannend! Een lange busreis, voor het eerst in een gedeelde kamer in een hostel slapen, etc. Ik heb de watervallen nu twee keer bezocht, jaren later ben ik nog een keertje terug geweest samen met mijn vriend, het is voor mij nog altijd een van de mooiste bestemmingen in Zuid Amerika.

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?
Ik ben een backpacker, kijkende naar de kleine hoeveelheid spullen die ik nodig heb op reis en het budget waarmee we op dit moment reizen is die term passend. Al vind ik dat er grote verschillen bestaan tussen backpackers & backpackers, zo reisde ik een aantal jaar geleden met een nog veel lager budget en sliep ik in gedeelde kamers. Nu proberen we toch zoveel mogelijk prive kamers te boeken in hostels en ben ik waar we dan ook naartoe gaan op zoek naar de leukste hostels in de omgeving. Comfort is toch wel iets belangrijker dan een aantal jaar geleden!

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?
Reizen betekent voor mij, vrijheid, nieuwe plekken ontdekken,andere culturen leren kennen, lokaal eten proeven en volop genieten! Iedere dag brengt iets nieuws en je leert zoveel van de meest onverwachte momenten.

ruine

Hoe ben je in Zuid-Amerika terecht gekomen?
De reden voor mijn eerste zes maanden in Zuid Amerika was het schrijven van mijn thesis voor de opleiding Marketing Communicatie die ik destijds aan het afronden was. Na een succesvolle zoektocht naar het juiste bedrijf met een passend vraagstuk kwam ik in Buenos Aires terecht. Halverwege mijn stage boden zij me een baan aan als junior in het marketing team. Uiteindelijk heb ik 5,5 jaar voor deze reisorganisatie gewerkt in het marketing team, project management en later als marketing manager. Eerst vanuit Buenos Aires en daarna vanuit Lima.

Hoe goed heb je je nieuwe thuis leren kennen?
Ik hou van het ontdekken van nieuwe plekken en probeer dan ook altijd bewust nieuwe plekken te bezoeken. Het begint meestal met het ontdekken van de buurt waarin in woon en andere delen van de stad. Tijdens de drie jaar waarin ik in Buenos Aires woonde probeerde ik minstens een keer per week bewust een nieuwe plek te bezoeken, dit kon vanalles zijn, een nieuw restaurant of bar, een museum, een nieuwe buurt of een van de vele activiteiten die in de stad georganiseerd werden. Buenos Aires is cultureel gezien een hele rijke stad en de meeste activiteiten worden goed gepromoot, het is vrij makkelijk om je weg te vinden in de stad. Lima daarentegen is helemaal niet zo georganiseerd als nieuwkomer kost het veel meer tijd en moeite om de stad te leren kennen. Terwijl ik al 4 jaar in Zuid Amerika woonde toen we naar Lima verhuisden heeft het me veel meer energie gekost om de stad, de Peruaanen en hun cultuur te begrijpen.

Wat zijn jullie huidige reisplannen?
Op dit moment zijn we gedurende 6 maanden op reis en bezoeken we Venezuela, Panama, Colombia, Ecuador en Peru. Antonio kent Venezuela natuurlijk erg goed, omdat dit zijn thuisland is. Ook hebben we eerder al in Colombia en Peru gereisd, in beiden landen is echter zoveel te zien dat we er graag weer naartoe gaan. Ik ben ook heel erg benieuwd naar Ecuador, veel goede verhalen over gehoord van vrienden!

surf

Welke landen hebben jullie ondertussen bezocht?
Ik schrijf dit van ons hostel in Mindo, Ecuador. Toen we halverwege November 2015 aan deze reis begonnen stonden er 6 maanden op de planning, we hebben nu nog 6 weken te gaan. We hebben ondertussen een maand in de Sacred Valley in Peru gezeten, een erg fijn begin van de reis. Van het drukke Lima naar Yucay, een klein en rustig dorpje in het midden van de vallei. Daarrna vlogen we met een korte tussenstop in Lima naar Venezuela en bezochten Antonio’s familie gedurende de feestdagen. Halverwege januari zette we voet op Panamese boden, na vrienden in Panama City bezocht te hebben reisden we door naar de Caribische en Pacifische kust en enkele dorpjes in de bergen. Daarna was het tijd voor Colombia. Dit is onze tweede Colombia reis, in 2013 hebben we veel van het land gezien, al miste de Caribische kust nog. Daar hebben we deze keer de eerste tijd doorgebracht.

Wat was tot nu het absolute hoogtepunt van de reis?
Het absolute hoogtepunt van deze reis was de trek naar de Choquequirao ruines in Peru. Dit was de eerste meerdaagse backpack trek die wij samen met vrienden hebben gelopen. Onze backpacks zaten vol met eten voor de komende 4 dagen, slaapzakken, een tent en de noodzakelijke kleding. Tijdens deze 4 daagse tocht loop je van Cachora, het laatste dorpje dat per auto bereikt kan worden, via het Capuliyoc uitzichtpunt 1500 meter bergafwaards totdat je de Apurimac rivier bereikt. De eerste nacht sliepen we aan de oever van de rivier en de volgende dag stond er een klim van 1800 meter vanaf de rivier naar de top van de berg op het programma. De combinatie van enorme hoogteverschillen en de hitte maakte dit geen makkelijke wandeling, maar het voelde alleen maar beter toen we Choquequirao eindelijk bereikte aan het einde van de middag op dag 2. Choquequirao is de laatste Inka stad die door de Inkas is gebouwd voordat zij veroverd werden door de Spanjaarden en is waarschijnlijk nog vele malen groter dan Machu Picchu. Op dit moment kun je ongeveer 30% van de ruines zien en bezoeken. Omdat de ruines alleen te voet te bereiken zijn bezoeken maximaal 30 personen per dag in het hoogseizoen Choquequirao, tegenover 3000 bezoekers diezelfde dag in Machu Picchu. Het is magisch om te volgende ochtend voor zonsopgang op te staan en 20 minuutjes naar het centale plein van de ruines te lopen. Terwijl je daar zit komt de zon op en ontdek je het complex. Wij hadden geluk een waren de enigen die de ruines bezochten die ochtend. Na een aantal uren door de Inka stad te hebben gelopen in de ochtend op dag 3 daalden we af naar onze eerste camping plek en overnachtten daar om te volgende ochtend opnieuw bergopwaards te lopen, terug naar het Capuliyoc uitzichtpunt.

Inka

Kun 3 opmerkelijke gebeurtenissen tijdens deze reis benoemen?
– Surfen is leuk! Ik ben eigenlijk best wel een controlfreak, maar tijdens ons verblijf in Panama heb ik me er dan toch aan overgegeven en voor het eerst gesurft en dat was zo leuk! Het werd direct gekroond tot de favoriete strand activiteit en we hebben die week niks anders gedaan.

– De tweede gebeurtenis is heel wat serieuzer en de derde is dat eigenlijk ook. Nummer 2, tijdens een 4-daagse trek naar Colombia’s verboden stad liepen we door lokale dorpjes en onze gids was afkomstig uit een van de vier stammen in in het Sierra Nevada gebergte leeft. Drie van deze stammen leven nog vrijwel alleen volgens hun eigen, eeuwenoude gewoontes en regels. Een stam is die gewoontes kwijtgeraakt en leeft volgens westerse maatstaven. Het lijkt met ongelofelijk lastig om als lid van een van deze stammen tussen 2 werelden in te leven. Waar kies je dan uiteindelijk voor?

– De derde en laatste opmerkelijke gebeurtenis, we wisten het eindelijk al voordat we in Venezuela aan kwamen. De bevoorrading van het land, en daarmee bedoel ik vooral de supermarkten, markten en drogisten is minimaal. Stel je voor, halflege supermarkten, bepaalde producten zijn helemaal niet verkrijgbaar, andere alleen in enkele provincies. Terwijl we naar Antonio’s universiteitsstad reisden hadden we onze ogen altijd wijd open, niet alleen om van de verschikkelijk mooie omgeving te genieten, maar ook om die producten te kopen, die zijn familie 8 uur verderop al maanden niet kan kopen.

Welk land staat als volgende op jullie agenda?
We zijn de komende 4 weken in Ecuador en reizen voornamelijk door het Andes gebergte. Ecuador is een erg divers land, aangezien we maar enkele weken te tijd hebben focussen we op het centrum van het land. Het allerlaatste land van deze reis is Peru, we reizen stap voor stap van noord naar zuid Ecuador en komen uiteindelijk in Peru uit.

Venezuela

Heb je een reistip die je met ons zou willen delen?
Reis langzaam en geef jezelf op die manier de tijd om van plekken en momenten te genieten! Het is makkelijk, vooral als je langere tijd reist, om dingen normaal te gaan vinden, terwijl je eigenlijk iedere dag nieuwe dingen meemaakt. Neem de tijd om je ervaringen vast te leggen, dit kan door middel van foto’s en wellicht schrijf je je ervaringen op in een persoonlijk dagboek of een publieke blog. Op die manier sta je opnieuw stil bij de dingen die je mee maakt tijdens je reis en besef je hoe bijzonder elk moment is.

Ben je net als Tess van Destination next home ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Tess van Destination Next Home en haar reizen en foto’s naar haar website Destination Next Home.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden