Interview met Tamara van Vietnam Online

Reisspecialist Tamara, een reiziger van nature, heeft van haar passie haar werk gemaakt. Na haar studietijd duurde het niet lang tot de eerste verre reis geboekt was naar Thailand. Eenmaal aangekomen in Azië was er geen ontkomen meer aan: dit werelddeel moest zij verder ontdekken! En dus volgden er logischerwijs reizen naar Cambodja, Vietnam en Indonesië. De passie voor Azië, én voor reizen in het algemeen, kan Tamara dagelijks in haar werk kwijt als reisspecialist bij Vietnam online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Hier wilden wij graag het fijne van weten en vroegen wij haar het hemd van het lijf. Want zeg, wie is Tamara nu eigenlijk?

In gesprek met Tamara van Vietnam Online

Tamara, wie ben je en wat is jouw link met reizen?

Hey Traveljunks, aangenaam! Ik ben Tamara, 29 jaar, en ik kom uit Den Haag. Van jongs af aan had ik al interesse in verre landen en andere culturen. Ik heb nog een oud kinderwerkstuk thuis liggen dat gaat over een wereldreis die ik later zou gaan maken. Dit werkstuk heb ik geschreven met een ouderwetse vulpen in de hand, kan je nagaan …

Sinds wanneer werk je eigenlijk bij Riksja Travel?

In december 2015 vier ik mijn 5–jarige jubileum! Ik ben begonnen als reisspecialist Thailand, ik heb een paar maanden gewerkt aan de productontwikkeling van Cambodja en momenteel verkoop ik, als reisspecialist, reizen naar Indonesië en Vietnam. Dus ja, inmiddels kun je mij wel een Zuidoost Azië specialist noemen.

Vietnam online Tamara rijstvelden

Bij de prachtige rijstvelden van Vietnam

Je wekker gaat, je pakt de trein … en hoe verloopt je dag verder?

Geen dag is hetzelfde, haha! Mijn werk bij Vietnam online is heel afwisselend. Omdat onze reizen samengesteld worden doormiddel van bouwstenen en grotendeels door de reizigers zelf, natuurlijk met wat advies vanuit onze kans, ziet géén reis er hetzelfde uit. Ik bel en mail met onze reizigers en doe mijn uiterste best om de ideale reis, die voor elke reizigers anders is, samen te stellen. Ik ga voor die ene unieke ervaring die ik hun graag wil bezorgen, en dat is een mooie uitdaging! Uiteraard, na boeking, regel ik met onze lokale agent ter plaatse dat alles tot in de puntjes wordt verzorgd. En wat ik nog meer doe? Ik ondersteun het marketingteam op projectmatige basis en ik help de productmanagers mee met projecten om ons product vernieuwend te houden.

En, Tamara … wat is het leukste en (zeg eens eerlijk:) het minst leuke aan je werk als Vietnam reisspecialist?

Het leukste vind ik de reacties van reizigers tijdens hun reis of als ze terug zijn gekomen. Het enthousiasme, de blijheid en de dankbaarheid: dan weet ik weer precies waarvoor ik het doe! In de drukte van de dag besef ik niet altijd dat er zoveel reizigers via ons op pad zijn én waarschijnlijk reismomenten meemaken die zij nooit meer vergeten. Het is daarom erg leuk om een berichtje te krijgen. En het minst leuke? Dan denk ik aan administratieve werkzaamheden, zoals financiële administratie of ons systeem “opruimen”. De werkzaamheden die het verst van reizen afstaan, die staan ook het verst van mijn passie af. Maar, het hoort erbij.

Wat maakt Vietnam voor jou zo speciaal als reisspecialist?

Vietnam is voor mij het pure Azië! De chaotische steden, vriendelijke en kleurrijke bevolking, uitgestrekte rijstvelden en tropische stranden: het is er allemaal! In Vietnam kun je de ene dag een trekking maken en de andere dag varen over de Mekong Delta of dwalen langs oude tempels. Al die aspecten waar het continent Azië om bekend staat, die vind je in Vietnam. Met Vietnam online proberen we de reiziger het échte Vietnam te laten zien. Natuurlijk wil je de hoogtepunten zien, maar we laten ook graag de minder bekende plekken zien. Zo ga je op foodsafari in Hanoi naar de lokale hotspots, fiets je langs de waterwegen in de Mekong en maak je kennis met kleurrijke bergvolkeren tijdens een wandeling door rijstterassen.

Vietnam online Tamara eten

Het heerlijke Vietnamese eten

Kun je jouw favoriete plek in Vietnam noemen?

Ja, dat is zonder twijfel Hanoi! Als ik foto’s of video’s zie van deze stad in het noorden van Vietnam, dan krijg ik direct heimwee. Ik kan er mijn vinger niet op leggen. In die stad vind ik het simpelweg niet erg om gewekt te worden door toeterende brommers of door de indringende geur die uit een keuken omhoog mijn hotelkamer binnenkomt. We regelen voor onze reizigers altijd een hotel midden in het Old Quarter, zodat alles makkelijk te voet bereikbaar is. Je wilt hier ook zijn. Elke vierkante centimeter van Hanoi leeft: van een groentekraam op straat tot een klein altaar met wierrook. Het is bijna niet in woorden te omschrijven, het is een gevoel. Samen met een gids ging ik op foodsafari naar lokale hotspots. Ik houd hier wel van: aanschuiven aan een klein plastictafeltje tussen de Vietnamezen en je allerlei exotische hapjes laten voorschotelen die je uiteraard gaat proeven. Als je durft hebben ze zelfs gestoomde slang!

Wat is volgens jou de grootste uitdaging als je gaat reizen in Vietnam?

Vietnam is een makkelijk te bereizen land waar je grote afstanden met de nachttrein of een binnenlandse vlucht aflegt. Een grote uitdaging zie ik daarom niet, wel een kleine, namelijk: oversteken in Vietnam. Het verkeer is druk, chaotisch en de zebrapaden … haha, die zijn er vooral voor de sier. In Vietnam is oversteken een kunst. Wat het geheim is? In een langzame, constante beweging lopen. Het verkeer manoeuvreert dan om je heen. Of, wat ik de eerste paar dagen in Vietnam deed, loop mee direct achter een overstekende Vietnamees: wel zo veilig.

Hoe zie jij de toeristische toekomst van Vietnam?

Waar een land als Thailand al te maken heeft met een grote toeristenstroom, wordt Vietnam nog minder vaak bezocht. Natuurlijk, plekken als Halong Bay en Sapa zijn nu al erg bekend, maar in Vietnam overheerst het lokale leven en het toerisme is hier ‘te gast’. Dat is in de toekomst voor Vietnam een uitdaging: in de steeds grotere toeristenstroom toch de authenticiteit behouden. Maar de bevolking is traditioneel, dus ik heb er vertrouwen in. En wij weten onontdekte plekken in Vietnam nog steeds te vinden, van een kookles in Hoi An tot een fietsroute naar de minder bekende plekken van Hué.

Vietnam online Tamara sfeerbeeld

Prachtige foto door Tamara gemaakt in Vietnam

Jullie reizen graag buiten de gebaande paden. Wat is jouw ultieme onbekende plek in Vietnam?

Ken je Mai Hich en Tam Coc? Nee? Kijk, dát plan ik met plezier voor onze reizigers in! Je ziet hier op het platteland hoe boeren het land bewerken en je krijgt een kijkje in het lokale leven. Je slaapt in een houten huisje op palen en vaart en fietst langs steile rotsformaties. Highlights zijn niet voor niets highlights én ook die wil je natuurlijk zien, maar het échte Vietnam? Dat ontdek je – eerlijk gezegd – op plekken met namen die je bijna niet kan uitspreken.

Wat is jouw favoriete reisbestemming buiten Vietnam?

Oh, dat is een lastige vraag! Ik ben een enorme Europa-fan. Ons eigen continent heeft zo veel verrassende plekken dat ik elk jaar weer probeer mijn vakantiedagen te verdelen over Azië en Europa. Doordat ik mij zo thuis voel in verre landen, vergeet ik bijna dichtbij huis te ontdekken. Binnenkort ga ik naar Roemenië, een bestemming waarop zelfs mijn ervaren reiscollega’s zeggen: “Wat, Roemenië? Dat is bijzonder”. Ik geloof dat elk land iets unieks heeft, elk land heeft een reden om er naar toe te gaan. En mijn vakantiedagen? Die maak ik elk jaar weer met gemak op.

Ben je net als Tamara ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Tamara en de prachtige reisbouwstenen voor Vietnam naar de website van Vietnam Online. Reisspecialist Tamara helpt je graag.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden