Interview met Suzanne van Artikel 2.55

Backpacker Suzanne, ook wel bekend als SuusjeQ, droomde jaren van een leven als digital nomad. Ze wil niets liever dan werkend de wereld over reizen en is momenteel hard op weg haar droom te verwezenlijken. Suzanne deelt al haar reisverhalen en ervaringen als digital nomad op haar website Artikel 2.55. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en leven als digital nomad, hebben we Suzanne een aantal vragen gesteld.

12 vragen aan Suzanne van Artikel 2.55

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Ik ben Suzanne, 28 jaar oud, geboren in Naarden, opgegroeid in Huizen en op mijn achttiende naar Amsterdam verhuisd. Sinds 2014 woon ik samen met mijn vriend in Utrecht.

Artikel 2.55

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?
Mijn eerste individuele reis ging naar Vietnam, Laos en Cambodja. Dat was in 2011. Ik was net afgestudeerd en het leek mij heel gaaf om eens alleen te reizen. Ook wel eng of misschien zelfs eenzaam, maar des te meer reden om het eens zelf te gaan ontdekken. Omdat ik mijn vriend niet te lang wilde missen en niet zeker wist of het wel zou bevallen, ging ik totaal 10 weken weg. De laatste twee weken reisde mijn vriend met mij mee. Daarna ben ik nog alleen in Valencia, Sydney, Melbourne, Bali en Kenia geweest.

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?
Ik laat me niet graag in één hokje plaatsen. Ik ben een backpacker, maar ook weer geen ‘echte’ diehard. Als ik samen met mijn vriend reis (wat vaak voorkomt), slapen we niet in dorms. Ik vind comfort en privacy iets belangrijker dan voorheen en betaal daar dan graag iets meer voor. Een avontuurlijke reiziger vind ik mezelf wel. Ik kick op avonturen en kan dan ook de lol in zien van dingen die niet lopen zoals gepland. Tijdens mijn rondreis door Australië met twee vriendinnen ging onze bus stuk. Stonden we dan langs de kant van de weg, in de outback! Uiteindelijk hebben we een week bij automonteurs gelogeerd tot we verder konden. Hilarisch (behalve van het geld natuurlijk…). Ik ben ook wel van de roadtrips en vind het heerlijk om niet te veel te hoeven plannen doordat je alle tijd van de wereld hebt. Daarom reis ik ook graag minimaal een maand (haha). Verder: verre reizen, actief, lekker eten en drinken en digital nomad natuurlijk!

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?
Reizen is vrijheid. De vrijheid om overal te gaan en staan waar je wilt (en dat ik dat als Westers meisje kan doen en daar ook de financiële middelen voor heb). Reizen is voor mij veel over jezelf ontdekken, je ‘echte’ zelf’ zijn, zonder baan, geld, macht, je vaste vrienden, familie, etc. Je bent redelijk op jezelf aangewezen en elke plek waar je komt is een schone lei. Door reizen leer je ook veel over anderen; mensenkennis opdoen en kennis opdoen over culturen. Het relativeert zo lekker! Je leert dat Nederland niet per se ‘normaal’ is. Onze gebruiken zijn net zo gek als die in Vietnam, Kenia, Amerika of Nieuw-Zeeland. Ik hoop dat ik minder oordeel door het reizen. En bovenal: reizen brengt je op de mooiste plekken ter wereld. Ik hou ervan!

road trip

Welke verre bestemming heb je het laatst bezocht?
Mijn laatste verre reis ging naar Indonesië in oktober 2016. Dat was een rondreis van twee weken door Java en Bali. Ik kwam daar al twee keer eerder. Sowieso ben ik al heel veel in Azië geweest. Het voelt als thuiskomen, als de bekende weg. Toch verveelt het nooit. Momenteel ben ik in Costa Rica. Behalve een all-inclusive vakantie in Mexico in 2005, ben ik nog nooit eerder ‘deze kant’ op geweest. Super om weer een totaal nieuwe regio te ontdekken met een nieuw landschap, nieuwe gebruiken, etc. Totaal reis ik ruim vijf weken rond met mijn vriend. Geweldig! We gaan ook nog naar Nicaragua.

Waarom ben je met Artikel 2.55 begonnen?
Ik blog al sinds begin 2009. Ik ben begonnen omdat ik mijn verhalen wilde delen. Die gingen toen nog over van alles: reizen, mijn studie, mijn levensdromen, mode, random columns. In april 2012 ben ik begonnen met Artikel 2.55. Dit omdat ik toen begon aan mijn eerste ‘echte’ baan en schoon schip wilde maken. Ik wilde me een klein beetje distantieren van alles wat ik die drie jaar daarvoor had geschreven. Met Artikel 2.55 begon ik meer na te denken over wat ik plaatste en probeerde ik het wat professioneler aan te pakken. Regelmatiger bloggen, meer één lijn. Al ben ik nog steeds een vrij ‘brede’ blogger. Artikel 2.55 begon als lifestyleblog, over mode, eten en drinken, reizen en carrière. Inmiddels focus ik mij op reizen en carrière/ondernemen. Liefst gecombineerd. Ik reis zelf regelmatig als digital nomad en ook als reisblogger ben ik natuurlijk veel op pad voor werk. “The right and guide to live the life you want: van droombanen tot droomreizen – een droomleven binnen handbereik!”

Waarin onderscheidt Artikel 2.55 zich van andere reisblogs?
Er zijn maar weinig blogs die reizen combineren met carrière. Terwijl dat toch best handig is. In loondienst worstelde ik ieder jaar weer met de 25 vakantiedagen. Hoe kan je dan toch zo vaak en zo lang mogelijk weg? Ik heb zelf eens mijn baan opgezegd om lang te gaan reizen (vijf maanden Australië en Nieuw-Zeeland), maar dat wil je misschien niet telkens doen. Daarom ben ik voor mezelf begonnen, zodat ik reizen en werken ultiem kan combineren. Ik hoop anderen ook te inspireren hun dromen na te jagen, zowel qua carrière als qua reizen. Of als digital nomad! Artikel 2.55 is tot slot heel persoonlijk. Alles gaat door de ‘Suzanne-molen’. Veel verhalen zijn mijn eigen ervaringen (qua reizen en carrière). Als je dicht bij jezelf blijft, is je blog altijd uniek! Tot slot heb ik al best wat (verre) bestemmingen mogen bezoeken. Dat kan niet elke reisblogger zeggen 🙂

Pura Vida

Hoe ben je op het idee gekomen digital nomad te worden?
Omdat het mij de ideale manier leek om mijn reisdrang met carrière te combineren. Als je minimaal één keer per jaar een lange reis wilt maken, dan moet je eigenlijk wel eigen baas zijn. Ik ben altijd al een ‘online’ type geweest en ben enorm reisverslaafd. Digital nomad worden moest er een keer van komen 😉

Wat is de grootste uitdaging in het bestaan van digital nomad?
Omdat ik nog niet mega veel opdrachtgevers heb en/of mega veel verdien, kan ik het me niet permitteren om weken niet te werken. Sterker nog, ik vind het al eng om mensen een paar dagen op mijn reply te laten wachten. Dat is soms lastig op reis. Ik wil 100% genieten van een land en zoveel mogelijk doen, maar wil ook geen ‘nee’ verkopen aan klanten en liefst elke dag al mijn mails weggewerkt hebben. Die balans is nog moeilijk. Maar het gaat al beter. Ik heb geleerd dat ik soms echt de knop om moet zetten. Óf je gat nu even een paar uur werken, óf je denkt er niet aan en gaat even wat leuks doen. Ook is het een uitdaging om elke dag goede wifi te hebben. Dan blijkt de wifi alleen in de receptie te werken en zit je daar een uur met je laptop…. Niet ideaal, maar het is het me allemaal waard 🙂

Hoe ziet jouw favoriete werkplek eruit?
Ik heb heerlijk gewerkt in Nieuw-Zeeland vorig jaar. Mijn vriend en ik hadden daar een fijn bureau waar we naast elkaar zaten en uitkeken op zee. Het bureau stond voor de openstaande deuren, waardoor we praktisch buiten zaten maar toch ons scherm konden zien. De vrienden van wie dat huis was, moesten overdag gewoon naar kantoor, waardoor we geen FOMO hadden. Eind van de middag en in het weekend gingen we borrelen, roadtrippen en andere leuke dingen doen in het prachtige land. Ultiem genieten! Als digital nomad droom ik ook van een Airbnb in Ubud, Bali. Werken met uitzicht op de rijstvelden, yes please! I loooove rijstvelden, Azië, het eten, de geuren. Laat mij daar maar een maand wonen! Juist omdat ik er al vaker geweest ben, lijkt het mij relaxed daar te werken. Dan heb je niet zo’n drang om alles te doen en te zien omdat je anders iets mist.

Waar is je volgende werkplek/bestemming?
Na Costa Rica zal ik voorlopig weer werken vanuit Utrecht. In april ga ik voor werk en mijn blog naar Düsseldorf, Milaan en Londen. Maar dat is minder ‘digital nomad’ vind ik. Meer events bezoeken en een stad ontdekken voor Artikel 2.55. In mei ga ik een week naar Noorwegen voor een roadtrip. Ik vrees dat ik dan mijn laptop thuis laat. Een uitdaging, maar ook wel fijn af en toe 🙂

beach

Heb je een reistip die je met ons zou willen delen?
Vliegtickets altijd via Skyscanner zoeken. Liefst op flexibele datum, zodat je ziet welke dag het goedkoopst is. Autohuur altijd via Easyterra, een superhandige reisvergelijker voor huurauto’s. Zo vind je de speld in de hooiberg. Accommodaties en dingen om te doen vind ik bijna altijd via Booking, Tripadvisor, Lonely Planet, reisblogs en social media. Ik zoek vaak plaatsen op op Instagram en Pinterest en ontdek dan de mooiste spots. In Nieuw-Zeeland was dat Roy’s Peak. In Costa Rica was het Rio Celeste. En verder niet te veel plannen, zodat je openstaat voor spontane dingen en die kunt laten gebeuren. Contact met locals maakt je ervaring compleet!

Ben je net als Suzanne van Artikel 2.55 ook een fervent reiziger, reisfotograaf, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ook zo benieuwd naar Suzanne’s verhalen en prachtige foto’s? Check dan snel haar website Artikel 2.55.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden