Interview met Suuz van Reisbabbels

Slow traveller en levensgenieter Suuz is sinds vorig jaar samen met haar vriend met onbekende bestemming op reis. Suuz wisselt het reizen regelmatig af met werken, maar het ontdekken van onze prachtige wereld staat voorop. Met materialisme is Suuz niet echt bezig, want alles wat ze lijkt nodig te hebben is haar vriend en een mooie omgeving. Of het nu een hike door de jungle, relaxen in een klein Thais dorpje, of een week snowboarden in de Oostenrijkse Alpen is, het staat allemaal op haar programma. Naast het bloggen voor Traveljunks, reist en schrijft Suuz regelmatig op haar eigen reisblog Reisbabbels, waar ze haar ervaringen op haar geheel eigen manier beschrijft. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en haar nieuwe plannen, hebben we Suuz een aantal vragen gesteld.

Even babbelen met Suuz van Reisbabbels

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Suuz, fulltime nomade en dromenjager. Geboren in Jakarta, maar opgegroeid in het kaasstadje Alkmaar. Mijn laatste woonplaats was het pittoreske Brugge in België, waar ik samenwoonde met mijn vriend Dennis. Brugge hebben we ondertussen officieel vaarwel gezegd en we leven nu al ruim een jaar uit onze knapzak, de wereld aan het verkennen! Op het moment zitten we in Zuidoost-Azië en dat bevalt ons voorlopig nog prima. We reizen langzaam en low budget, en waar het kan werken we wat, om zo ons reispotje weer een beetje te kunnen spekken. Het is een lifestyle!

Reisbabbels motorbike

Tijdens de motorbike trip in Vietnam

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?

Tot voor kort was mijn reis CV nog niet erg indrukwekkend. In mijn jongere jaren waren de enige “reizen” die ik maakte de welbekende korte vakanties binnen Europa. Wel ben ik altijd een groot wintersport liefhebber geweest. Ging ik vroeger door middel van low budget en volledig verzorgde studentenreizen naar de sneeuw, later organiseerde ik zelf met wat vrienden ons jaarlijkse snowboard uitje. Een privé chalet aan de voet van de berg afhuren en dan met een (gehuurd) busje richting Oostenrijk voor een weekje sneeuwpret. Het was het hoogtepunt van m’n jaar!

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?

Ik ben een avontuurlijke en spontane slowtraveler. Aangezien we de tijd hebben, hebben wij de luxe om wat langer op één plek te kunnen blijven. Ik leer dan ook veel liever een paar bestemmingen “echt” kennen (de cultuur, de mensen, het eten, het lokale leven, etc) dan dat ik binnen no time alle populaire highlights van een lijstje kan strepen, om ze zo maar “gezien” te kunnen hebben. Ook plannen wij niks van te voren en reizen we op gevoel. Vinden we het ergens fijn? Dan blijven we er wat langer. Begint het reis virus weer te kriebelen? Hoppa, rugzak om en ons neus weer achterna!

Reisbabbels fiss austria

Snowboarden in het Oostenrijkse Fiss

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?

Reizen staat voor mij synoniem aan vrijheid en rijkdom. Eten wanneer je honger hebt, slapen wanneer je moe bent en gaan en staan waar je maar wilt; is dat niet de ultieme vorm van vrijheid? Ook is het ongelooflijk hoeveel je groeit als persoon door middel van te reizen. Niet alleen leer je enorm veel door al de verschillende culturen waarmee je in aanraking komt, maar ook de bizarre situaties waar je tijden het reizen soms in terecht komt blijken later vaak waardevolle levenslessen te zijn. En rijkdom, tja.. Ik ben sinds we zijn gaan reizen officieel dakloos en werkloos, maar voel me rijker dan ooit tevoren!

Welk land verraste je op een onverwachte manier?

Vietnam. We waren daar eigenlijk “per ongeluk” beland, zonder ook maar iets van te voren over het land te weten, of opgezocht te hebben. Maar vanaf het eerste moment waren we verliefd geworden op alles wat Vietnam te bieden heeft. De mensen, het eten, de prachtige natuur. We zijn daar dan ook meteen maar drie maanden gebleven en hebben heel het land van noord naar zuid doorgetrokken op de motor.

Reisbabbels mui ne

De zandduinen van Mui Ne

Welk land viel je tijdens het reizen tegen?

Ik heb dubbele gevoelens met Thailand. Aan de ene kant is het een prachtig land, met adembenemend mooie natuur, rijke cultuur en natuurlijk heerlijk eten. Aan de andere kant is het tegelijkertijd ook echt platgewalst door het toerisme, met alle negatieve kanten van dien. Maar als je ook maar een klein beetje je best doet om jezelf van de geijkte tourist-trail los te rukken, heb je de kans om een onvergetelijk en prachtig stukje Thailand tegen te komen. En met die rede zitten we nu voor de tweede keer in Thailand, omdat we weten dat er nog echt wel veel moois te ontdekken valt in dit land. Op het moment verblijven we een aantal weken bij een Thais gezin thuis, dus ik moet ook wel eerlijk zeggen dat dat natuurlijk de perfecte manier is om het “echte” Thailand te leren kennen.

Wat is jouw favoriete stad, land en werelddeel?

Mijn favoriete stad is Saigon. Daar hebben we een aantal weken “gewoond” en hoe hysterisch en chaotisch het er ook mag zijn, die stad heeft echt mijn hart gestolen. Afgelopen mei zijn we er weer even terug geweest, om wat vrienden te bezoeken, en het voelde voor mij dan ook echt als thuiskomen. Mijn favoriete land is Oostenrijk, omdat ik vroeger daar al mijn fantastische snowboard vakanties heb doorgebracht. Ook hebben Dennis en ik samen zelfs nog 4,5 maand in de Oostenrijkse sneeuw gewoond en gewerkt! Het was een fantastisch heerlijke tijd. En tot slot moet mijn favoriete werelddeel wel Azië zijn, al vind ik Europa ook een geweldig en veelzijdig (reis)werelddeel. Jammer dat het er alleen vaak zo duur is… 😉

Reisbabbels pai canyon

Hiken in Pai Canyon Thailand

Welk land staat bovenaan op je bucketlist?

Op het moment Indonesië. We hebben al twee keer het plan gehad om mijn geboorteland te gaan bezoeken, maar elke keer hebben we het uitgesteld omdat we langer in een ander land waren blijven “plakken”. Nu hebben we voor aankomend jaar een aantal maanden in onze agenda gereserveerd om Indonesië te gaan ontdekken en we zijn van plan om dit op de fiets te gaan doen! Een super gaaf plan dus, waar ik uiteraard enorm naar uitkijk.

Wat kun je absoluut niet missen op reis?

Mijn vriend! Haha! Al 1,5 jaar de beste travel buddy ooit, die ik voor geen goud wil missen tijdens het reizen. Maar oké, als ik een wat minder zoetsappig antwoord moet geven, dan denk ik aan toch iets van een laptop/tablet en iets waarmee je foto’s mee kan maken. Ik praat over “iets”, want échte hi-tech heb ik ook weer niet nodig. Mijn smartphone is al een aantal maanden geleden overleden en zonder bleek eigenlijk ook wel prima. En op het moment vallen de rest onze digitale gadgets ook bijna uit elkaar van ellende en ouderdom, maar ze werken nog (half)! Echt super veel waarde hecht ik er dus ook weer niet aan, maar ja, helemáál zonder kan ik ook niet, aangezien ik toch erg veel plezier heb in het schrijven van mijn reisbabbels!

Waarom zijn jullie Reisbabbels begonnen?

Ik ben nooit een schrijver of een blogger geweest, maar ik wilde toch wel proberen om een soort van online reisdagboek bij te gaan houden. Niet alleen voor mezelf maar ook voor het thuisfront. Na alle waarbenjij.nu-achtige websites bezocht te hebben, bleek dat ik die allemaal ófwel te beperkt, ófwel te onoverzichtelijk vond. Dus ben ik een eigen website gaan maken, puur voor mijn persoonlijke reisverhalen. En omdat ik mezelf niet opeens tot zogenaamde blogger wilde dopen, bedacht ik dus dat mijn website geen blogs zou bevatten, maar gewoonweg gezellige babbels!

Reisbabbels vietnam

Prachtige Vietnamese watervallen

Hoe ziet jouw ideale reis/trip in 3 weken er uit?

3 weken? Poehhh, dat is moeilijk.. Als ik “slechts” 3 weken de tijd zou hebben, zou ik mijn tijd het liefst willen besteden aan een roadtrip met de auto of motorbike, óf aan een uitgebreide snowboardvakantie, maar dan wel op een vette locatie zoals Japan of Canada. Als ik er dan toch een droomvakantie van mag maken dan gooi ik er ook meteen een paar helikopterdrops in, iets wat zo ultiem gaaf moet zijn, maar wat ik helaas nog nooit heb mogen meemaken.

Heb je nog een speciale wens op reisgebied?

Ik denk dat mijn wensen op reisgebied nooit opraken, aangezien er nog zo vreselijk veel te doen en te zien blijft op deze prachtige aardkloot. Maar als ik dan een échte speciale wens mag toevoegen, dan zou ik wensen om een bijzondere reis te kunnen maken samen met mijn zus + vriend en eentje samen met Dennis z’n broer + vriendin. Het zijn onze trouwste volgers én de mensen die wij tegelijkertijd het meeste missen. Ze hebben allemaal een gezinsleven, dus reizen zoals wij doen gaat misschien wat lastiger. Hoe tof moet het zijn om dan tóch samen met hun een stukje van deze wondere reiswereld te kunnen bewandelen!

Ben je net als Suuz ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Suuz en haar reizen en ontmoetingen naar haar website Reisbabbels.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden