Interview met Solo Reizigster Jacomijn

Solo reizigster Jacomijn heeft een groot deel van Zuidoost-Azië in haar eentje bezocht. Tijdens haar reizen als backpacker wisselt ze authentieke plekken om te overnachten af met wat meer luxe hotels en dompelt ze zich graag onder in de plaatselijke cultuur. Haar grote reiswens is het ontdekken van Zuid-Amerika, maar eerst staat een bezoek aan Zuid Afrika op de planning. Naast enthousiaste reizigster is Jacomijn schrijft ook regelmatig op haar eigen blog Jacomijn.Heupink.com. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en haar nieuwe plannen, hebben we Jacomijn een aantal vragen gesteld.

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Jacomijn Heupink, ik woon in Hellendoorn, Overijssel – Nederland. Sinds een aantal jaar reis ik erg veel en om daar voor te sparen werk ik als politie agente in de oude regio Twente, nu Oost Nederland van de Nationale Politie. In mijn werk en in het reizen zitten enorme uitdagingen die ik telkens weer op zoek.

Wanneer ben je gestart met reizen?

Ik ben eigenlijk echt gestart met reizen, als ik nu terug kijk, eind 2008. Ik ben toen met familie naar Mexico en Guatemala gegaan voor een rondreis. In de jaren erna ben ik verre reizen blijven maken, grotendeels richting Azië, om er uiteindelijk achter te komen dat ik ‘alleen’ reizen super vind. De laatste reizen heb ik dus solo gedaan. Ook ben ik steeds langer gaan reizen om zodoende meer van het land, de cultuur en de bevolking op te snuiven.

Jacomijn Op de trein als Backpacker

Jacomijn als backpacker met de trein

Wat was je eerste echte backpack bestemming?

Ik ben eind 2012 voor het eerst solo gaan reizen. Ik had een rondreis voor 2 maanden gepland naar Vietnam, Laos en Cambodja. Mijn eerste bestemming was Hanoi in Vietnam. Ik heb daar de eerste dagen rondgekeken/rondgezworven om daarna een super trip te boeken naar Halong Bay voor 3 dagen en 2 nachten. Toen ik daar in de baai, midden in de nacht vanuit mijn bed in een junk (boot) naar buiten keek tijdens een volle maan werd ik zo ongelooflijk blij van het feit dat ik daar was. Van dat feit, dat ik de beslissing genomen had om alleen rond te gaan reizen en dat ik mee maakte wat ik op dat moment meemaakte, werd ik intens gelukkig.

Hoe reis je en waarom op deze manier?

Ik reis solo, ik ben een single vrouw en kan zodoende ook langer vertrekken om rond te reizen. Ik heb in het verleden wel met andere mensen, vriend/vriendinnen of familie gereisd maar dat beperkte mij toch. Ik wil graag omgeving ervaren op mijn manier, lokale mensen spreken of als het me ergens goed bevalt langer blijven. Of uiteraard andersom, als het niet zo leuk is dan ik dacht ga ik gewoon weer naar de volgende bestemming. Als je samen reist ligt dat toch anders. Je moet alles bespreken en kan niet zomaar omdraaien waar dit in je opkomt. Ik ben wel een backpacker maar vind mijzelf, in dat genre, toch meer een flashpacker. Ik kan bijv. heel goed in een goedkope guesthouse in Banaue tussen de rijstvelden in de Fillipijnen slapen van ongeveer 3 euro per nacht. Daar stond een bed en hing een lamp en daar was alles mee gezegd. Ik heb daar super dagen doorgebracht met lopen tussen de rijstvelden en rondtoeren in een tricycle. Het slapen en die luxe is dan ondergeschikt. Toen ik terug kwam in Manilla heb ik wel een luxer hotel gezocht om alles weer even op orde te brengen en heerlijk onder een warme douche te stappen. Deze manier van reizen bevalt mij super. Ik ben niet gebonden aan bepaalde luxe al ben ik net als een ieder wel gesteld op bepaalde hygiëne. Maar als dit om een bepaalde trip te maken deels even uitgesteld wordt is dat geen probleem voor mij. De ervaring gaat voor 🙂

Jacomijn Straatbeeld Jaipur India

Jacomijn in de straten van Jaipur

Welke landen heb je tot nu toe bezocht en welk land is je favoriet?

Ik heb veel in Azië gereisd, daar ben ik mijn hart wel een beetje verloren. Ik neem mij elke keer voor om naar een ander werelddeel te gaan maar toch plan ik nu ook weer een trip die weer naar Azië gaat. Ik ben ook in Midden Amerika geweest, op mijn lijstje staat Zuid Amerika ook erg hoog. Dit jaar ga ik ook naar Zuid Afrika, bovenin was ik al eens kort geweest. Uiteraard heb ik ook een aantal Europese landen bezocht, van kinds af aan met familie en de laatste jaren als korte trips.

Nu ik dit jaar 3 maand gereisd heb is er weer een nieuwe favoriet op mijn lijst gekomen. Myanmar, daar ben ik mijn reis begonnen en daar heeft de tijd op veel plekken stil gestaan lijkt het. Ik vind het gebied Bagan daar onvoorstelbaar mooi. Dit is een plaats met zo’n 4.400 pagodes, stupas en tempels in een gebied van 42 vierkante km. Ik kwam daar midden in de nacht aan, vanuit een nachtbus, en werd met een taxi naar mijn resort gebracht. De taxi was een brommertje en de chauffeur kon mijn backpack niet tillen. Kleine mannetjes zijn het maar dus die backpack had ik op mijn rug. Toen we van New Bagan naar Old Bagan reden kon ik mijn ogen niet geloven. Midden in de nacht waren een aantal pagodes en tempels verlicht. Wat een ongelooflijke mooie ervaring. Wat een mysterieus gebied was dit!! Dit gevoel is bij mij gebleven tijdens de dagen die ik hier doorbracht.

Daarnaast is mijn grote favoriet India. Land van uitersten, van het ene moment in een soort van walging kijken naar hoe vies iets is van naar hoe mooi een gebouw of een mens iets verderop weer is. De kleuren, de geuren, de smaken alles samen maakt het daar onvoorstelbaar prachtig. Ik ben hier nog maar kort geweest in 2009 en daarom zal ik op mijn volgende grote reis zeker dit land weer gaan bezoeken. Een nieuwe Lonely Planet van India ligt al kant en klaar in mijn boekenkast 🙂

Jacomijn Halong Bay Vietnam

Jacomijn bij Halong Bay

Wat is je favoriete vervoermiddel tijdens het reizen?

Om te reizen binnen een land vind ik de bus of trein vaak fijn. Je kan de omgeving blijven bekijken, met de bus heb je het voordeel dat er vaak gestopt wordt om te eten. Dat is ook zoiets aparts in Azië, op elke stop lijkt het alsof het een laatste moment is om te gaan eten. Een noodlesoepje of een nasi/bami wordt standaard besteld bij zo’n pauze. Maar een paar uur later stopt de bus weer, ook midden in de nacht en herhaald ditzelfde proces zich weer. In de trein stop je uiteraard niet zo vaak maar heb je de vrijheid om rond te lopen. Om andere reizigers te observeren, om in de deuropening te staan en de omgeving te fotograferen terwijl de wind door je haren waait.

Om je in een stad of dorp te bewegen vind ik de fiets super. Je verplaatst je snel maar bent echt deel van je omgeving. Je hoort alles wat er om je heen gebeurt, kan snel stoppen om ergens te kijken en kan ook zo weer op stappen om verder te gaan. Ik heb veel in Azië gefietst en dit is heel goed te doen. Het verkeer lijkt er chaotisch, dat is het uiteraard ook maar als je in de stroom mee gaat valt het reuze mee.

Wat heeft jou voorkeur, camping, hotel of guesthouse?

Zoals ik eerder heb benoemd verblijf ik veelal in guesthouses en hotels. Een camping is niet echt voor mij weggelegd. Je zou dan ook haast een extra tas mee moeten nemen om je tent en alle benodigheden in mee te nemen. Ik heb wel bedacht om eens te gaan couchsurfen of het nieuwe Airbnb eens uit te proberen maar telkens komt het er niet van. Je kan daar niet zo maar even binnen lopen en vragen of je er mag verblijven en aangezien ik eigenlijk haast nooit vooruit plan… Het zijn wel mooie gelegenheden om wat dichter bij de plaatselijke bevolking te komen en zodoende het authentieke van een plaats en de bevolking te kunnen zien en voelen.

Jacomijn Met gids op Sumatra

Jacomijn met haar gids op Sumatra

Heb je wel eens een mindere reiservaring meegemaakt?

Het reizen gaat voor mij altijd heel goed en makkelijk. Ik maak geen nare dingen mee of schat situaties juist in en voorkom misschien nare ervaringen. Wel ben ik de laatste keer ziek geweest in Myanmar. Ik heb daar iets gegeten wat niet goed meer was. Ik heb gelukkig nooit last van mijn darmen thuis of op reis maar hier ging iets mis. Ik ben er na een week toch mee naar de dokter gegaan. Dat is een ervaring op zich, in het klein dorpje Nyaung Shwe naast het bekende Inle Lake, ben ik naar de dokter gegaan. Niet een ziekenhuis, nee ik werd gewoon naar de plaatselijke dokter gebracht door de eigenaresse van het hotel waar ik zat. Zij hebben mij de dagen dat ik niet lekker was ook super verzorgd! Daardoor voelde ik mij een stuk minder alleen. Toen ik bij de dokter in de wachtkamer zat kreeg ik eerst het idee dat hij mij niet zou kunnen verstaan. Het zag er zo lokaal uit, vooral alle mensen die daar zaten. Ik was in die wachtkamer een bezichtiging op zich leek het. Ik werd op een gegeven moment naar binnen geroepen, volgens de eigenarsse van het hotel althans want ik kon het uiteraard niet verstaan. Ik zag daar een kleine man staan, met een dikke wintermuts op. Dat was wel het laatste wat ik verwachtte. Het is daar in de ochtend nog wel een beetje fris en ik had ook wel mensen zo zien rondlopen maar de dokter? Toen ik hem vragend aan keek vroeg hij mij in duidelijk verstaanbaar engels wat er met mij aan de hand was. Het duurde niet lang of hij wist wat er mis met mij was en ik kreeg een antibiotica voorgeschreven. Diezelfde nacht kon ik weer prima slapen en daarmee was deze ervaring ook tot een goed einde gekomen!

Welke reisgerelateerde wens zie je nog graag in vervullling gaan?

Mijn eerste rondreis was 2 maanden, dit jaar ben ik 3 maanden weg geweest. Ik zou wel graag nog langer op pad willen gaan. Ik heb een lijst met wensen die steeds langer wordt naarmate ik meer reis. Wat ik er al wel langer op heb staan is de Trans Mongolië Express. Het lijkt mij super om door Rusland te reizen, de woestijn van Mongolie door en China in te reizen! Wat een avontuur moet dat zijn!! Ik wil daar ook zeker wel een maand voor uit trekken om een aantal keren uit de trein te gaan en de landen in de trekken.

Heb je nog een tip voor andere reizigers?

Doe wat voor jou een uitdaging is en waar jij van droomt. Een ander heeft andere wensen en andere doelen in zijn/haar leven. Maak je eigen doelen werkelijkheid! Niks werkt meer bevredigend dan dat!

Ben je ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden