Reisfan en blogster Saskia maakte al op haar elfde haar eerste individuele reisje en heeft erna nog veel van Europa ontdekt. Alleen reizen is voor Saskia geen optie, want ze reist tegenwoordig alleen nog maar met haar man Gerard en hun beide kinderen Maureen en Camiel. Inmiddels hebben ze samen heel wat van Europa gezien en horen Zweden en Noorwegen tot hun favorieten. Naast enthousiast reiziger schrijft Saskia ook regelmatig op haar eigen reisblog KidsErOpUit. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en haar nieuwe plannen, hebben we Saskia een aantal vragen gesteld.

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Saskia (bouwjaar 1978) en ik woon met mijn man, dochter (2007) en zoon (2009) in Deventer. Ik ben geboren en getogen in Haarlem en kwam door mijn studie Ruimtelijke Ordening en Planologie in deze prachtige Hanzestad terecht gekomen.

Wat was je eerste individuele reiservaring?

De allereerste keer zonder ouders was toen ik 11 jaar oud was en ik samen met een iets oudere vriendin op tienertoer ging. Elke avond sliepen we bij een familielid. Helemaal individueel was dat nog niet, dat kwam toen ik 17 was. Ik ging drie weken naar een farmcamp in Engeland. Dat was een geweldige ervaring, maar ook wel spannend want ik kende er niemand. Ik heb daar samen met andere jongeren uit Europa allerlei landbouwwerk gedaan, van aardbeien plukken tot broccoli snijden. In het weekend en op de vrije dagen was er tijd om de omgeving te verkennen en zo kwam ik onder andere in Londen terecht.

Kun je jouw manier van reizen beschrijven?

Mijn manier van reizen is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Voordat er kinderen waren maakte ik samen met mijn man rondreizen in Europa en zijn we naar Thailand, Sri Lanka, Egypte en Jordanië geweest. We zochten altijd een mix van cultuur en natuur en bleven nooit lang op één plek. Met jonge kinderen werkte dat voor ons niet meer en zijn we overgestapt op kamperen. We gingen zelfs met een caravan naar Frankrijk, iets wat ik daarvoor (en nu eigenlijk nog) ontzettend burgerlijk vind. Toch hebben we daar heerlijke vakanties gehad. Nu de kinderen wat ouder zijn komt het reizen terug, zo hebben we afgelopen zomer een heerlijke rondreis in Zweden gemaakt. De caravan hebben we omgeruild voor een tent, want dat kamperen beviel ons erg goed. De mix van cultuur en natuur is nog steeds aanwezig, zo kunnen we de ene dag Stockholm verkennen en een paar dagen later kanoën op de Klarälven.

[one_half]Kidseropuit Chateau Duras[/one_half][one_half_last]Kidseropuit Baetenberg[/one_half_last]

Wat is jouw favoriete reisland?

Oei, een favoriet reisland…. Eigenlijk elk land of elk gebied waar ik nog niet ben geweest. Twee keer naar dezelfde plek zal ik niet snel doen. Zweden en Noorwegen zijn wel landen waar ik heel graag nog een keer heen wil, want we hebben daar nog veel te zien. De sfeer vind ik in deze landen erg prettig, net als de ruimte en de rust.

Is er een land wat je is tegengevallen?

Nee, ik heb er lang over nagedacht maar kan geen land bedenken. Bij mij is het glas eerder half vol dan half leeg en ik probeer van elke reis iets te maken, ook al zijn mijn verwachtingen vooraf misschien anders.

Waarom ben je met Kidseropuit begonnen?

Ik heb vanaf 2005 een persoonlijk blog gehad, hiermee ben ik een paar jaar geleden gestopt. Toch bleef het altijd kriebelen om weer te gaan bloggen, maar waarover? Mijn schoonzusje bracht me op het idee om te bloggen over al onze reizen en uitjes met kinderen. Alle puzzelstukjes vielen hiermee op hun plek. Ik hield namelijk al jaren reisdagboeken bij en wist voor iedereen wel tips voor vakanties en uitjes. Met KidsErOpUit richt ik me nu op Nederland en Europa en ik wil hiermee ouders inspireren om ook minder voor de hand liggende activiteiten met hun kinderen te doen.

Over welke items schrijf je het liefst?

Ik schrijf het liefst over items die verrassend zijn om te doen met kinderen. Ik word blij van een blog over kanoën, wandelen, musea of een citytrip met kinderen. Want echt, dat kan juist met kinderen erbij erg leuk zijn. Je gaat met een andere blik naar je bestemming kijken door hun reacties.

Let je op reis op andere dingen m.b.t. het bloggen?

Nee, eigenlijk niet. Voor mijn reisdagboeken hield ik altijd al van alles bij, dat is met het bloggen wel handig om te blijven doen.

Kidseropuit zweden

Samen kanoën op de Klarälven in Zweden

Wat kun je absoluut niet missen op reis?

Mijn reisgezelschap! Ik blog over reizen en uitjes met het gezin, dus dan moeten ze wel mee. Los daarvan vind ik hen ook het prettigste reisgezelschap. Verder ben ik net een mobiele eenheid en een paparazzo. Mijn iPhone heb ik bijna altijd in m’n hand, fotocamera om m’n nek en binnenkort een GoPro in mijn andere hand… Ik leg alles vast en kan deze apparaten en hun opladers echt niet missen.

Wat gaat je volgende bestemming worden?

In de kerstvakantie gaan we een citytrip Rotterdam doen met het gezin. Daarna in januari met een vriendin naar Sevilla en in de zomer gaan we als gezin een rondreis maken in Denemarken. Er gaan vast en zeker nog wat korte vakanties bij komen. Genoeg leuke plannen!

Is er nog een speciale wens op reisgebied?

Laatst ontdekte ik via een app dat ik maar 35% van de Europese landen heb gezien, dat viel tegen. Nu wil ik die andere 65% zien!

Heb je nog tips voor toekomstige reisbloggers?

Doe het omdat je het leuk vindt om te bloggen en blijf bij jezelf.

Ben je net als Saskia ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Saskia en de reizen van haar gezin naar hun website KidsErOpUit.