Interview met Sabine van Besabine

Reisblogger Sabine’s voorliefde is om zonder al te veel planning te reizen. Alleen met haar backpack heeft Sabine al heel wat moois van de wereld mogen zien, maar ook met haar Colombiaanse vriend heeft ze al heel wat afgereisd. Sinds anderhalf jaar woont ze samen met haar vriend in Colombia, maar ook daar is het reizen en ontdekken van het land één van haar favoriete bezigheden. Op haar blog Besabine trakteert Sabine haar lezers regelmatig op de meest inspirerende reisverhalen en haar belevenissen in haar nieuwe thuisland. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en haar nieuwe reisplannen, hebben we Sabine een aantal vragen gesteld.

In gesprek met Sabine van Besabine

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Ik ben Sabine Boogaard en ik ben opgegroeid in het Noord-Hollandse dorpje Kudelstaart, aan de Westeinderplassen. Ik studeerde Pedagogiek en later Gezondheidswetenschappen, waarna ik in het VUMC in Amsterdam promotieonderzoek ging doen. Daar ontmoette ik mijn Colombiaanse vriend Jimmy, die begin 2014 weer terug moest naar zijn thuisland. Aan het einde van dat jaar vloog ik hem achterna en emigreerde ik naar Colombia. Sinds 1,5 jaar wonen we samen in Bogotá en werk ik als wetenschappelijk onderzoeker in het Nationaal Kanker Instituut van Colombia.

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?
Meestal reis ik samen met mijn vriend, op een paar stedentrips (Hamburg en Barcelona) en af en toe een weekendje weg na. De allereerste keer buiten Europa backpacken was in 2006, toen ik 3 maanden naar Ghana ging om vrijwilligerswerk te doen en rond te reizen. Dit was het begin van een hardnekkig reisvirus die mij vele mooie ervaringen heeft opgeleverd. In 2013 backpackte ik voor het eerst helemaal alleen: 3 weken door het prachtige noorden van Griekenland.

Maleisie

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?
Wat me zo enorm aanspreekt in reizen is de vrijheid. Ik ben helemaal in mijn element als ik zelf alles kan bedenken, plannen en regelen. Op de bonnefooi reizen vind ik heerlijk, maar ook van tevoren zelf alles regelen daar kan ik van genieten. Ik meng me graag tussen de bevolking en ik vind het heerlijk nieuwe plekken te ontdekken. Bij de gedachte aan een georganiseerde reis krijg ik de kriebels en mij zal je ook niet een week op het strand zien liggen. Ik kies graag bestemmingen die nog niet zijn overspoeld door het massatoerisme. Als ik met Jimmy door Colombia reis verblijven we in de schattigste en soms zeer afgelegen finca’s, geweldig vind ik dat!

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?
Nieuwe landen en culturen ontdekken, mensen leren kennen en over de wereld en het leven leren. Daarnaast is reizen ook angsten overwinnen en mezelf ontwikkelen. Ook samen met Jimmy mooie ervaringen en herinneringen creëren vind ik heel waardevol. In Colombia reizen en weekendjes weg vind ik geweldig voor de ervaring en afwisseling met het dagelijkse leven, maar ook geniet ik er erg van om deze ervaringen, foto’s en kennis te delen met anderen.

Besabine

Waarom ben je met je blog ‘Besabine’ begonnen?
Ik hield altijd al van schrijven en fotograferen en wilde daar graag meer mee doen. De eerste maanden in Colombia had ik nog geen baan en toen bedacht ik me dat het leuk zou zijn om een blog te beginnen om zo mijn familie en vrienden op de hoogte te houden over mijn leven en om over Colombia te kunnen schrijven. Al snel bleken meer mensen geïnteresseerd te zijn en begin dit jaar besloot ik over te stappen op een eigen domein.

Let je op andere dingen sinds je bent gaan bloggen?
Ja eigenlijk wel. Bij veel dingen die ik tegenkom bedenk ik me of het leuk zou zijn daar over te schrijven. Ik schrijf veel op in boekjes of in mijn telefoon om later uit te werken. Ook ben ik bewuster gaan fotograferen. Graag zou ik in Bogotá meer foto’s willen maken, maar helaas is deze stad niet geschikt voor mijn spiegelreflex en buiten het oude centrum eigenlijk ook niet voor een smartphone. De rest van de Colombia wel gelukkig.

Roadtrip

Welk toeristisch uitstapje maakte je recent in Colombia?
Een paar weken geleden ging ik een dagje naar Guatavita om foto’s te maken voor mijn blog. Ik ken dit dorpje al goed trouwens. Daarvoor ging ik in mijn eentje een weekend naar het dorpje San Francisco waar ik een bijzondere kolibrie-tuin bezocht. Samen met Jimmy reden we laatst een dag naar een prachtig meer vlakbij Bogotá om te relaxen. In juli vliegen we voor de tweede keer naar Cartagena in het noorden van het land, deze keer voor een bruiloft, en daarna hoop ik Popayan te gaan bezoeken. Genoeg te doen hier!

Kun je Colombia voor nog twijfelende reizigers promoten?
Het leuke van Colombia is dat je na 20 minuten vliegen in een totaal andere wereld terechtkomt. Cartagena bijvoorbeeld lijkt in niets op Bogotá en zelfs na 1,5 uur rijden met de bus de hoofdstad uit beland je in een totaal ander klimaat en omgeving. Veel reizigers twijfelen over de veiligheid in het land, wat ik ook kan begrijpen. Onlangs schreef ik een artikel met de 10 grootste risico’s die je loopt in Colombia, met als grootste risico dat je niet meer weg wilt. Want dat is Colombia: een land waar je spontaan verliefd op wordt. Op de mensen, de vriendelijkheid, de klimaten, verschillende landschapen, de ontzettend groene bergen, het heerlijke eten, de mooie stadjes en de diversiteit aan flora en fauna. Bijna alle interessante en mooie plekken zijn helemaal veilig om te bezoeken, de plekken die dat niet zijn moet je simpelweg vermijden. Het risico dat je je verbaast over de schoonheid die je hier aantreft is vele malen groter dan dat je hier in onveilige situaties terechtkomt!

Travel

Wat maakt volgens jou Colombia echt uniek voor reizigers?
Colombia verbaast! Bij veel landen heb je wel een idee wat je zult gaan aantreffen, maar bij Colombia is dat anders. Ik heb al zoveel mensen gehoord die niet konden geloven dat al dit moois schuilgaat achter die negatieve verhalen. Daarnaast is Colombia nog niet een grote toeristenbestemming, al begint dat wel meer te komen. Er zijn nog zoveel plekken die massaal door reizigers worden overgeslagen. Misschien is het allermooiste aan Colombia wel de energie en geluk die dit land uitstraalt. Door de recente geschiedenis van oorlog, geweld en angst leven Colombianen alsof elke dag de laatste is. De vrolijkheid, de muziek, de vreugde en de trots. Zich druk maken kennen ze hier niet. Als reiziger word je met open armen ontvangen en volledig meegenomen in de energie van de bevolking.

Wat is jouw favoriete Colombiaanse stad of plek?
Dat is een moeilijke vraag, ik vind heel veel plekken leuk en mooi. Laat ik daarom 3 favorieten noemen. De eerste is de regio Boyacá. Eén van de groenste in Colombia, met schattige oude dorpjes en mooie meren. Lago de Tota bijvoorbeeld is met de mooie dorpjes en waanzinnig mooie natuur een genot voor de zintuigen. Nummer twee is de omgeving van Bogotá. Ik blijf me verbazen over de schoonheid van het land op slechts een uurtje rijden buiten de stad, maakt niet uit welke kant op. San Francisco en Guatavita zijn twee dorpjes die ik erg fijn vind. Vooral Guatavita waar ik al vele keren ben geweest. In 1,5 uur rijden kom ik in een andere wereld terecht. Heerlijk! En nummer drie is absoluut de koffieregio. Dit blijft geweldig, hoe vaak je er ook komt. De groene bergen, kleurrijke dorpjes en vele koffieplantages. De afgelegen finca’s, het lekkere eten en de lieve mensen. Ik zou er zo naartoe verhuizen.

Colombia

Welke bestemming buiten Colombia staat bovenaan je bucketlist?
New York heb ik begin dit jaar eindelijk mogen afvinken en binnenkort vliegen we in 32 uur naar Azië, Hongkong om precies te zijn. Een stad die ik al jaren heel graag wil bezoeken. Niet zo makkelijk vanaf Colombia, maar alles is mogelijk. Heel graag wil ik ook naar IJsland en zodra de mogelijkheid zich voordoet wil ik meer van Zuid-Amerika ontdekken.

Heb je een reistip die je met ons zou willen delen?
Specifiek voor Colombia: bereid je goed voor en lees je in waar je wel en beter niet kunt gaan, laat je angst voor dit prachtige land thuis en neem dat vliegtuig de oceaan over!

Ben je net als reisblogger Sabine van Besabine ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Sabine en haar gave reizen en leven in Colombia naar haar reisblog.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden