Interview met roadtripper en Amerika specialist Frits

Roadtripper Frits beleefde meer dan 30 jaar geleden zijn eerste roadtrip avontuur in het grote Amerika. Hij onderging destijds zijn eerste cultuurschok, maar wilde na die fantastische reis meer. Er volgde de ene roadtrip na de andere en Frits mag met recht een doorgewinterde roadtripper genoemd worden. Geïnteresseerd in zijn reiservaringen en zijn roadtrip avonturen, hebben we Frits een aantal vragen gesteld.

Roadtripper en Amerika specialist Frits

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Mijn naam is Frits Borgman, getrouwd, 57 jaar en woon in Zwolle.

Waar ging je eerste verre reis naartoe?

Mijn eerste verre reis was naar de Verenigde Staten van Amerika, dat was in 1986. Ik was toen 25 jaar en net getrouwd. Vanaf dat ik jong was had ik altijd al de wens gehad om dit land eens een keer te bezoeken. In december 1985 las ik in een krant een advertentie van wat toen nog “Jan Doets Budget Tours BV” heette, destijds gevestigd in Alkmaar. Zij vroegen daar om “reislustige couples” die nieuwe campers wilden wegbrengen van Toronto, Canada naar diverse Amerikaanse steden. Dit leek mij fantastisch en met mijn vrouw en een goede vriend van ons zijn we toen in vijf weken met een van deze campers van Toronto via New York door het zuiden naar Los Angeles gereden.

Wat een fantastische reis was dat, 10.000 km lang, we waren in een totaal andere wereld. Alleen al die gigantisch grote auto’s die er nog toen nog volop reden, die kenden we alleen van de TV. We hebben o.a. New York, Washington DC, Memphis, Nashville, Houston, Dallas, de Nationale Parken in het zuidwesten, Las Vegas, San Francisco en Los Angeles bezocht. Overal vielen we van de ene verbazing in de andere! Wat was alles ontzettend groot, van de wolkenkrabbers tot de potten pindakaas.. We hadden een coast to coast route uitgestippeld omdat in die tijd het reizen (en de dollar) behoorlijk duurder was dan nu en we er toen van uitgingen dat we ons maar één keer in ons leven zo’n reis zouden kunnen veroorloven. Dat uitstippelen was een avontuur op zich, want er bestond nog geen internet, routeplanners e.d, we hadden alleen een road-atlas en verder niets.

roadtrip

Als wat voor “type” reiziger zou jij jezelf omschrijven?

Ik zou mijzelf omschrijven als een avontuurlijke reiziger, maar niet iemand die onder de meest primitieve omstandigheden reist. Ik ben geen back-packer en slapen in primitieve hutjes of tentjes zonder water, electriciteit of wat dan ook is niet iets wat ik snel zal doen. Het avontuurlijke zit bij mij meer in het feit dat ik graag alleen reis, vaak weg van de bewoonde wereld. Afgelopen zomer b.v. heb ik in mijn eentje een vier-weekse autoreis door de VS gemaakt, waarvan ik drie weken grotendeels in en rond de Nevada- en Mojavewoestijn heb doorgebracht. Ik ben amateur-luchtvaartfotograaf en ik heb in die regio alle vliegtuig-opslagplaatsen bezocht en gefotografeerd. Het voordeel van alleen reizen is dat je met niemand rekening hoeft te houden en dat je je schema indien nodig per minuut kunt omgooien zonder te hoeven overleggen.

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?

Voor mij persoonlijk betekent reizen vrijheid en verrijking. Het reizen en steeds andere plaatsen en mensen bezoeken geeft mij een groot gevoel van vrijheid. Verrijking bestaat voor mij uit met het eigen ogen zien dat in andere delen van de wereld onze welvaart, waarden en normen niet vanzelfsprekend zijn. Mijn reizen door o.a. Thailand en zeker door Cuba hebben mij laten zien dat er ook nog een hele andere wereld bestaat.

reizen

Welk land is jou persoonlijke favoriete roadtrip-bestemming?

Mijn favoriete roadtrip-bestemming is zeker de Verenigde Staten van Amerika. Het is een fantastisch land om doorheen te reizen, zeker met een auto of camper. Het hele land is ingericht op autovervoer en alles is “roadside”. Als je iets nodig hebt hoef je vaak maar naar links of rechts te kijken en er is altijd wel een benzinepomp, camping, winkel of restaurant waar je vind wat je zoekt. Verder natuurlijk de overweldigende schoonheid van de vele natuurparken, de sfeervolle kleine plaatsjes langs de weg, zeker in het zuidwesten, en de indrukwekkende grote steden. Ik heb er inmiddels tien rondreizen gemaakt, waarvan ik drie keer alleen heb gereisd.

Is er een land dat je is tegengevallen qua roadtrippen?

Tot op heden niet. Het ligt er ook aan met welk verwachtingspatroon je een land gaat bezoeken. Elk land heeft zijn eigen schoonheid en bijzonderheden. Als je daar oog voor hebt kan het eigenlijk nooit tegenvallen.

camping

Welk voertuig heeft je voorkeur voor een roadtrip?

Ik heb de VS meerdere keren doorkruist, zowel met een auto als met een camper. Aan beiden zitten voor- en nadelen.Een camper heeft als voordeel dat je al je spullen onder handbereik hebt. Je kunt onderweg koffie drinken en lunchen op de plek waar jij dat wilt. Verder is overnachting op een camping natuurlijk veel leuker en avontuurlijker dan in een hotel. Nadeel is echter dat als je vanaf de camping nog even ergens heel wilt, je de camper weer moet loskoppelen. Amerikanen hebben dit probleem eenvoudig opgelost, zij hebben een (kleine) auto achter de camper die gebruikt wordt voor uitstapjes. Verder is het benzineverbruik van een camper bijzonder hoog. In de boekjes staat voor een 25 ft camper vaak een gemiddeld verbruik van 1 op 8 (l/km), maar in de praktijk is dat toch echt wel 1 op 3.

Een auto heeft als voordeel dat je makkelijker door het verkeer gaat en een veel zuiniger benzineverbuik. Je overnacht doorgaans in hotels en die zijn natuurlijk van alle gemakken voorzien, ook de goedkopere hotels als Super8, Days Inn, Motel6 e.d. Tevens is de huur van een auto is veel goedkoper dan van een camper, terwijl de prijzen van een nacht op een commerciële camping of een eenvoudige hotelkamer niet veel meer uit elkaar liggen. Nadeel van een hotel is dat deze vaak in z.g. hotelwijken liggen, d.w.z. veel hotels bij elkaar en in een buurt waar vaak niet zoveel te doen is. Kortom, het hangt een beetje van je persoonlijke voorkeur af. Voor beiden is wat te zeggen, maar mijn voorkeur gaat uit naar een camper.

Aan welke roadtrip heb je de mooiste herinneringen?

Mijn mooiste herinneringen heb ik aan mijn eerste roadtrip door de VS in 1986 zoals eerder omschreven. Daar in die tijd rondreizen was echt een “cultuurshock” voor ons. Europa en de VS waren op vele vlakken nog erg verschillend. De brede wegen, de grote huizen met zwembaden, de gigantische steden, de grote auto’s (met airco) en nog veel meer. Nu zie je dat Europa en de VS steeds meer op elkaar zijn gaan lijken. Ook Europese steden hebben wolkenkrabbers, brede wegen enz. en de airco is hier nu ook gemeengoed geworden. In de VS rijden nu ook veel kleine auto’s en de eerste Vinex-achtige wijken met rijtjeshuizen heb ik daar ook al heb gezien..

car

Wat is voor jou het grootste voordeel van roadtrippen?

De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Ik heb ook georganiseerde reizen gemaakt, maar dan ben je afhankelijk van het programma. Als je onderweg iets interessants ziet kan de bus niet zomaar stoppen, dat past vaak niet in het programma.

Welke route kun je beginnende roadtrippers voor de eerste trip aanraden?

Dat ligt natuurlijk aan de voorkeur van de beginnende roadtripper. Welk deel van de wereld wil je gaan bezoeken. Er zijn wel een aantal voorbereidingen dit je kunt doen die het reizen ter plaatse makkelijker maken. Wat heel belangrijk is, zoveel mogelijk informatie verzamelen over het land of de landen die je gaat bezoeken, b.v. klimaat (wanneer moet je gaan en wanneer zeker niet), evt. visa en andere documenten, inentingen, zeden en (religieuze) gebruiken, mogelijkheden van vervoer e.d.

Welke roadtrip-route staat hoog op je bucketlist?

In heb er nog een paar, bovenaan mijn lijst staat een bezoek aan Peru en Bolivia, daarna Zuid-Afrika en tenslotte nog Australië en Nieuw Zeeland.

Heb je een tip m.b.t. roadtrippen voor andere reizigers?

Zoals ik al eerder vertelde, zorg dat je goed voorbereid op reis gaat. Je kunt tegenwoordig alles op het internet opzoeken, maak daar gebruik van. Als je wereldberoemde bezienswaardigheden gaat bezoeken, bedenk dan dat je niet de enige bent en reserveer tijdig toegangskaarten. Neem b.v. Alcatraz, de gevangenis in de San Francisco Bay.. Alle tickets daarheen zijn in het voorjaar en de zomer al 14 dagen voor vertrek uitverkocht. Zo zijn er vele trips en bezienswaardigheden waar, als je daar zonder reservering aankomt, je onverrichter zake weer terug kunt.

oldtimer

Ben je net als Frits ook een fervent reiziger, roadtripper, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site.

Klik hier voor meer inspirerende interviews!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden