Interview met reiziger Inge-Borg

Reiziger Inge-Borg maakte haar eerste verre reis naar het mooie Indonesië. De jaren die daarop volgden deed Inge-Borg vrijwilligerswerk in Ghana en reisde ze af naar Zuidoost-Azië. Sinds afgelopen jaar is Inge-Borg non-stop op reis en verblijft ze momenteel voor langere tijd in het Australische Perth. Sinds kort is reiziger Inge-Borg gestart als reisblogger op Traveljunks en schrijft ze over haar reiservaringen en de mooie bestemmingen die ze bezocht. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en nieuwe plannen, hebben we Inge-Borg een aantal vragen gesteld.

12 vragen aan reiziger Inge-Borg

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Ik ben Inge-Borg, 27 jaartjes jong en ik kom uit Zeeland. Ik heb Social Work gestudeerd aan de Hoge School Zeeland, maar doordat mijn passie de wereld verkennen is, heb ik daar nog niets mee gedaan. Ik ben een jaar geleden van huis vertrokken om de wereld te verkennen en daar ben ik nog steeds mee bezig en dit bevalt mij eigenlijk wel heel goed.

Trein

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?
Mijn eerste individuele reis was in 2012 naar Indonesië. Ik ging met mijn toenmalige vriend voor het eerst buiten Europa en dit was tevens ook mijn eerste backpack reis. Ik had mij totaal niet voorbereid op de reis, ik had een paar plaatjes opgezocht op internet en gezegd tegen mijn vriend; Hier wil ik heen en dit wil ik zien, en jij zoekt maar uit hoe en wat. Toen ik aankwam in Jakarta en in die twee dagen daar eigenlijk alleen maar in de file stond, kon ik ook echt alleen maar huilen. Ik had ontzettend heimwee en ik had totaal niet verwacht dat ik in een grauwe, drukke stad terecht zou komen, ik kon alleen maar denken; waar is dat mooie strand dan? Pas na 1,5 week toen ik op de Bromo vulkaan stond en de zon zag opkomen, besefte ik wat backpacken inhield en wat voor moois erbij komt kijken. En vanaf toen was het hek van de dam en wilde ik alleen nog maar reizen. Het jaar daarop ging ik voor vier maanden in mijn eentje naar Ghana, West Afrika om vrijwilligerswerk te doen, het jaar daarop ging ik naar Thailand, Cambodja en Vietnam, en afgelopen September ben ik vertrokken naar Amerika en vanuit daar terug naar Azië en inmiddels zit ik al voor een langere periode Down Under en ik ben nog lang niet van plan om weg te gaan.

India

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?
Ik ben het type reiziger die helemaal geen planning heeft en voor alles open staat. ’No plan is the best plan’ roep ik altijd heel hard. Vorig jaar kocht ik een enkeltje Bangkok met de planning om daar duikinstructeur te worden en een jaar lang zo geld te verdienen. Uiteindelijk heb ik drie weken gedoken, ben ik rescue diver geworden maar besloot ik dat ik liever meer landen wilden bezoeken. Uiteindelijk doordat ik geen enkele planning had heb ik zo veel meer gezien dan ik had durven hopen. Ik heb op de Filipijnen na heel Zuidoost-Azië gezien en ben daarnaast ook nog in Sri Lanka, de Malediven en India geweest. Dit is iets wat ik nooit had gedacht toen ik van huis weg ging.
Daarnaast sta ik voor alles en iedereen open. Ik heb de leukste en gekste mensen leren kennen en ik ben op de meest bijzondere plekken geweest door voor alles open te staan. Ik wil ook graag een stapje verder dan de rest, toch even stiekem dat hekje over klimmen wat eigenlijk niet mag. Toch proberen de Ghost tower te beklimmen in Bangkok, en in Cambodja heb ik een bizar uitzicht gehad door een afgesloten gebouw binnen te sluipen en helemaal naar boven te klimmen (om vervolgens de politie achter mij aan te hebben). Ik houd ervan om mijn grenzen te verleggen en ik houd van uitdagingen. Daarnaast vind ik het altijd leuk om door andere backpackers op een nieuwe bestemming te komen waar ik normaal nooit over na zou denken. Zo heb ik in het Zuiden van Laos een scooterloop van drie dagen gedaan waar ik nog nooit van had gehoord, maar ik ben mee gereisd met een jongen waarmee ik een paar dagen daarvoor ziek in een hostel lag.

Canyon

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?
Reizen betekent voor mij het hebben van vrijheid en het verleggen van grenzen. Er is niks op deze wereld wat mij het gevoel van vrijheid kan geven op reizen na. Niks moet alles mag, en elke dag maak je wel iets geks, bijzonders, leuks of niet leuks mee. Ik denk serieus dat reizen je zo veel meer levens ervaring geeft dan wat dan ook. Ik merk ook aan mijzelf dat ik veel relaxter op dingen reageer en ik besef zo goed hoe goed ik het thuis heb met stromend water en altijd eten op de plank. Daarnaast maak je zo veel bijzondere momenten mee, of het nou leuk of niet leuk is, wat in gewone Nederlandse leven niet zo snel gebeurt. (Tenminste in mijn Zeeuwse leventje niet.) In Nederland is alles zo uitgestippeld voor je en moet je, je houden aan de standaar regels; Je gaat naar school, kiest een opleiding, na je opleiding ga je werken, je koopt een huis, je wordt gelukkig met je partner en je krijgt kindjes. Ja oké ik geef toe het is een beetje zwart wit, maar zo voelt het voor mij wel zo, en ik heb er gewoon helemaal niets mee om full time te werken en te sparen voor een huis. De wereld is zo groot en zo mooi het is toch veel leuker om daar je geld aan te besteden! En een heel belangrijk punt voor mij is dat ik als ik reis me over niks zorgen maak. De enige ‘zorgen’ die ik heb zijn; wat ga ik vandaag eten, zal ik mij insmeren met factor 30 of 40 en zal ik nog wel een keer het water inspringen of kies ik ervoor om mijn bikini droog te houden? En die zorgen zijn eigenlijk best wel heel fijn.

reiziger

Waarom ben je met reisbloggen begonnen?
Toen ik in 2013 in Ghana zat voor vrijwilligerswerk maakte ik daar zoveel bizarre dingen mee dat ik het allemaal op ben gaan schrijven, en omdat ik niet elke keer hetzelfde verhaal wilde typen voor mijn vrienden en familie besloot ik dat ik het gewoon in een blog schreef en op Facebook knalde. Twee vliegen in een klap en iedereen was blij. Toen ik afgelopen jaar met mijn moeder een road trip door Amerika maakte pakte ik de draad van het bloggen weer op en kreeg ik ineens zoveel positieve reacties over mijn schrijfstijl dat ik het ben blijven doen en voor andere websites ben gaan schrijven. Ik vind het zelf ook super relaxed om alles wat ik mee maak op te schrijven en ik vind het altijd leuk om het later nog een keer terug te lezen. Ik vergeet altijd souvenirs voor mijzelf mee te nemen, dus voor mij zijn mijn blogs met foto’s mijn souvenirs.

Welke 5 dingen neem je altijd mee op reis?
Poe eigenlijk vind ik dit best wel een lastige vraag. Voor mij is het belangrijkste mijn pinpas en mijn paspoort, want als ik mijn paspoort heb kom ik het land binnen en als ik mijn pinpas heb kan ik alles kopen wat ik ben vergeten. Kleding hecht ik totaal geen waarde aan want ik weet dat ik op Khao San road toch wel nieuwe kleding koop voor een paar euries. Make-up doe ik ook niet aan als ik aan het reizen ben dus ook dat laat ik allemaal thuis. Sowieso een powerbank en muziek. Want ik heb er echt een hekel aan als mijn telefoon of iPad leeg is en ik geen muziek kan luisteren. Dus mijn powerbank zit standaard in mijn tas. En ik heb van die tasjes van de Ikea waarmee ik heel geordend mijn backpack kan inpakken. Een voor mijn kleding, een voor mijn ondergoed en bikini’s en een voor toiletartikelen. Echt mega handy! Ik denk trouwens dat ik ook echt niet zonder mijn wereldstekker zou kunnen! Zoveel gedoe gehad met telefoons opladen en dan met een paperclip het knopje in het stopcontact vastzetten omdat ik niet dezelfde stekker had. En nu ik er zo over nadenk; ik heb een hele grote sjaal gekocht bij de H&M die ik helemaal over mijzelf kan wikkelen. Hij is echt super warm en hij heeft me echt door de koudste nachtbussen en meest vieze bedden geholpen. Ik noem hem ook Leny de life safer, en ik kan echt niet meer zonder!

Bangkok

Welke bestemming heb je het laatst bezocht?
Mijn laatste bestemming, en daar ben ik nu nog steeds is Australië. Ik ben vanuit Azië hierheen gevlogen om te gaan werken en geld te verdienen om vervolgens weer verder te gaan reizen. Maar ik heb het hier zo naar mijn zin dat ik nu in Australië woon. Ik woon in Perth en tussen het werken door doe ik af en toe tripjes om de rest van het land te zien. Mijn laatste serieuze trip was een midweekje naar Sydney. Maar volgende week ga ik op roodtrip naar het noorden en ga ik daar kamperen.

Is er een land wat je tijdens het reizen is tegengevallen?
Ik denk niet echt dat een land mij is tegengevallen eigenlijk. Sommige mensen vragen aan mij wat het leukste land is en zelfs dat kan ik niet beoordelen. Elk land heeft wel iets leuks of anders wat het bijzonder maakt. Ik vind het massa toerisme in Thailand wat minder leuk, maar toch blijf ik elke keer naar Thailand terug gaan omdat ik daar nu wat vrienden heb zitten en die maken de ervaring weer super leuk. Ik denk dat als ik zou moeten kiezen dat ik zou zeggen dat Cambodja mij een beetje ’tegenviel’ maar dat komt denk ik puur omdat ik in het regenseizoen zat en ik elke dag regen had.

Welk land heeft jou tijdens het reizen op een positieve manier verrast?
Dat is zonder meer Myanmar! Doordat de grenzen daar nog maar net open zijn is er weinig toerisme, en doordat er weinig toerisme is zijn de locals echt SUPER aardig. Op Afrika na heb ik nergens zulke aardige mensen meegemaakt. Daarnaast is het land ook gewoon zo mooi en fascinerend. Ik heb daar echt zo genoten van alles en zoveel ‘best day of my life’ momentjes gehad. Ik had 0,0 onderzoek gedaan naar Myanmar en ik ging daar heen met totaal geen plan (ja hoor daar is hij weer; no plan is the best plan), dus uiteindelijk was alles wat ik zag en meemaakte super bijzonder en mooi want ik had toch geen vergelijkingsmateriaal met de lonely planet of google.

blogger

Welke bestemming of land staat bovenaan op je bucketlist?
Mijn bucketlist is werkelijk oneindig haha. Ik wil ontzettend graag naar Zuid-Amerika, maar ik wil ook heel graag naar Zuid-Afrika en Tanzania. Daarnaast staan Nepal en Tibet ook heel hoog op mijn bucketlist, maar ik wil ook nog zo graag naar Noorwegen en Ijsland om het noorderlicht te zien. Canada staat ook heel hoog, maar ik wil ook zeker nog terug naar Amerika om meer daarvan te zien. Ik zou niet weten welke boven aan staat, ik wil het sowieso allemaal zien en het ligt er maar net aan hoe de wind staat (en hoe mijn bankrekening is) waar ik als eerste heen ga.

Wat is je volgende reisbestemming?
Mijn volgende reisbestemming wordt Japan, en volgend jaar Juli ga ik voor een trouwerij naar Zwitserland en wil ik graag daar in de bergen kamperen en hikes doen. Maar mijn eerst volgende bestemming gaat waarschijnlijk voor een paar weken Nederland worden aangezien ik nu al een jaar weg ben en ik graag mijn vrienden en Familie weer even wil zien. Ik woon nu in Australie en aangezien ik hier ook nog lang niet alles heb gezien zal ik tussen door tripjes doen om ook dit land verder te ontdekken, en waarschijnlijk binnenkort ook naar Nieuw Zeeland, want we zijn nu toch in de buurt.

strand

Heb je een reistip die je met ons zou willen delen?
Wees jezelf, sta voor alles open, verleg je grenzen, leer van je fouten, lach om de dingen die mis gaan, leer van andere backpackers, en doe juist die dingen die je anders nooit zou doen.

Ben je net als reiziger Inge-Borg ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over reiziger Inge-Borg en haar reizen naar haar auteurspagina op Traveljunks.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden