Interview met reizende vegetariër Danique

In 2007 maakte reisblogger Danique haar eerste grote reis. Drie maanden reizen en vrijwilligerswerk in Thailand zorgden ervoor dat ze het reisvirus definitief te pakken had. Als reizende vegetariër en echte foodie is Danique altijd en overal op zoek naar fijne plekken om te eten. Buiten het reizen schrijft Danique regelmatig op haar reisblog Vegan Travel Life en deelt ze haar reiservaringen en de coolste eetgelegenheden met haar lezers. Geïnteresseerd in haar reiservaringen, haar manier van reizen en haar nieuwe plannen, hebben we Danique een aantal vragen gesteld.

In gesprek met Danique van Vegan Travel Life

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Danique Aaftink, 32 jaar, geboren en getogen in Utrecht en omgeving. Gestudeerd in Utrecht en na jaren wonen in Utrecht, verhuisde ik vorig jaar naar Rotterdam. Jaar van infectie met het reisvirus: 2006. Werkzaam als marketing communications manager met een passie voor dieren. Sinds 2,5 jaar vegetariër en miste een plek waar ik meer kon vinden over reizen en vegetarisch eten. Daarom startte ik de blog Reizende Vegetariër om mijn reiservaringen en vegetarisch eten te combineren. Samen met mijn vriend Sander Ruijsbroek schrijven we reisblogs en geven we tips voor recepten en restaurants. Ontzettend leuk om te doen!

travelblog

Waar ging je eerste verre reis naartoe?
Mijn eerste reis –zonder ouders- ging naar Blanes, Spanje. Na het eindexamen los met cocktails en dansen in de vroege uurtjes. Het was fantastisch! Op dat moment wist ik al, ik wil graag zo vaak en zo veel mogelijk reizen. Tijdens mijn studie bleef het in Europa, maar na mijn afstuderen pakte ik direct mijn biezen en vertrok voor 3 maanden naar Thailand.

Als wat voor reiziger zou jij jezelf beschrijven?
Een reiziger met een open blik. Sta open voor contact met andere mensen. Dit is in mijn ogen ook een vereiste om te reizen. Wees open minded. Daarmee ontmoet je de leukste mensen en met veel mensen heb ik na jaren nog steeds contact. Het verrijkt je leven zo! Daarnaast ben ik niet echt georganiseerd tijdens het reizen. Ben altijd alles kwijt. Omdat er gelukkig nooit teveel spullen in je backpack passen, vind ik spullen of dingen wel altijd terug. Behalve 1x in Nieuw Zeeland. Tenminste dat dacht ik. Ik was er toen echt van overtuigd dat mijn camera gestolen was. Ik had zelfs aangifte gedaan. Totdat ik er 2 dagen achter kwam dat mijn camera ergens achterin mijn tas zat. Eehm, ja dan krab je jezelf toch wel even achter de oren. Wel ben ik (bijna) altijd op tijd voor bussen, treinen en andere vervoersmiddelen. Heb een hekel aan haasten.

Patagonia

Heb je altijd al als vegetariër gereisd?
Sinds 2,5 jaar eet ik volledig vegetarisch (geen vlees en vis) en probeer ook zoveel mogelijk veganistisch (plantaardig) te eten. Dat houdt in: geen eieren, kaas, melkproducten en andere dierlijke producten. Tijdens het reizen is veganistisch eten lastiger dan vegetarisch. Voor mijn volledige overgang naar vegetarisch eten, at ik al tijdens mijn reizen praktisch nooit vlees of vis. Vanwege de leefomstandigheden van dieren, het milieu en preventief tegen buik-&darmklachten. Ik moet zeggen, tijdens al mijn reizen, had ik misschien maar 1x echt last van mijn buik. Dat was niet eens in India, maar in Colombia.

Tegen welke problemen loop je als vegetariër tijdens het reizen?
Dat zijn er verschillende, al merk ik wel dat steeds meer landen het concept vegetarisch eten beter snappen. Zeker de wat meer ontwikkelde landen zoals Argentinië en Colombia. Wat ze mij 2 weken geleden nog vroegen in Kenia: “Oh, you are vegetarian, I will give you chicken”. Kip is voor veel mensen geen vlees. Strikt gezien is het gevogelte, maar in Nederland snapt iedereen dat kip onder ‘vlees’ valt. Wat ook vaak voorkomt is dat ze een saus geven met vlees erin en dan zeggen “you don’t have to eat the meat”.

travel

Zijn er landen de je niet bezoekt vanwege je vegetarische leefstijl?
Nee. Wanneer ik een land ga beoordelen alleen op vleesconsumptie dan mis je zoveel andere mooie dingen van een land. Al zijn er landen waar ik wel echt grote vraagtekens heb op het gebied van dierenwelzijn. Zoals China en Amerika.

Welke landen zijn perfect voor vegetariërs?
Met kop en schouders boven steekt dit land erboven uit: India. Ook in Aziatische landen zit je vaak wel goed. Veel tofu. Gelukkig kun je tegenwoordig naast de Westerse landen, ook in veel landen gewoon goed eten als vegetariër. Zo at ik goed in Argentinië, Colombia, Iran, Kenia en zelfs in Mongolië hadden ze vegetarische restaurantjes. Veganistisch is nog wel wat lastig. Dat is een uitdaging. Als veganist kun je trouwens wel je hart ophalen in Berlijn!

Wat is je favoriete vegetarische maaltijd?
Er zijn er veel! Maar waar je mij altijd voor wakker kunt maken is de pittige paneer tikka masala! Of een andere Indiase of Thaise curry.

Down under

Hoe ziet jouw ideale reis in drie weken eruit?
Voor mij is reizen ontdekken en nieuwe mensen ontmoeten. Mijn ideale reis van 3 weken zou zijn: 1 week met mijn vriend, 1 week met een goede vriendin en 1 week alleen. Graag zou ik een goede combinatie willen van; actief zijn. Zoals een meerdaagse hike in de natuur of/en helpen bij een goed doel, mooie steden bezoeken. Daar in de ochtendzon koffie drinken en mensen kijken, om vervolgens paar dagen te ontspannen op een (afgelegen) strand met mooie natuur.

Wat kun je absoluut niet missen op reis?
Mijn hoofdlampje, camera, e-reader en mijn gelukshangertje. Gekregen toen ik voor het eerst 3 maanden wegging. Deze gaat overal mee naartoe.

Waar gaat jouw volgende reis naartoe?
Momenteel maak ik plannen voor een reis begin van de zomer naar Kazachstan (geschreven op 20.03.2016). En wil graag naar Ethiopië, Ecuador, Bolivia en….Wil nog zoveel haha!

vegetarian

Heb je een tip voor vegetariërs die beginnen met reizen?
Laat je niet ontmoedigen wanneer je leest of hoort dat een land bekend staat om vlees en vis. Er zijn altijd plekken waar je lekker kunt eten. Wees duidelijk dat je ook geen kip eet. Sommige mensen snappen niet wat ze dan voor je kunnen koken. Help ze hierbij en maak het niet te moeilijk. Doe ook niet negatief over of tegen mensen die geen vegetariër zijn. Heb een open blik en vraag mensen waar je vegetarisch kunt eten. Het levert vaak mooie gesprekken op.

UPDATE: Inmiddels eet Danique helemaal vegan en verhuisde ze in 2018 naar Barcelona, Spanje. Haar website is daarom van De Reizende Vegetarier naar Vegan Travel Life veranderd. Wil je meer informatie over Danique, plantaardig eten tijdens het reizen, recepten, of de beste tips voor Barcelona en omgeving? Ga naar haar website Vegan Travel Life.

Ben je net als Danique ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden