Interview met reisfotografe Yvonne

Reizen en fotograferen zijn Yvonne’s grote passies en het combineren van deze twee is iets wat ze het liefst doet. Yvonne is nieuwsgierig naar andere culturen en mag graag met lokale vervoersmiddelen door verre landen op ontdekking gaan. Tegenwoordig reist ze samen met haar man en twee dochters de wereld af. Het reizen is vandaag de dag misschien een beetje minder extreem, maar de bestemmingen zijn er niet veel anders op geworden. Yvonne brengt regelmatig verslag uit op haar fotografie- en reiswebsite, waar ze haar reiservaringen en mooiste foto’s met haar lezers deelt. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en nieuwe plannen, hebben we reisfotografe Yvonne een aantal vragen gesteld.

In gesprek met reisfotografe Yvonne

[divider type=”white”]

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Mijn naam is Yvonne van der Laan, reiziger, fotograaf, mama en juf. Ik woon met mijn gezin alweer een jaar of 4 in Elst, tussen Nijmegen en Arnhem. Tot onze lange reis in 2007-2009 woonden we met z’n 2tjes in Groningen. Sinds onze terugkeer naar Nederland hebben we ons in een andere regio gevestigd en zijn we inmiddels verdubbeld in aantal. Onze dochters Vera en Rosalie vergezellen ons tegenwoordig op onze reizen.

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?
Onze eerste 2 reizen buiten Europa waren deels georganiseerd door een reisorganisatie. De Trans-Mongolië Express was een voor ons op maat gemaakte individuele reis, waar alle transfers en overnachtingen van te voren vastlagen. Een jaar later gingen we naar Peru en ook daar hebben we de busreizen, excursies en hotels van te voren laten vastleggen. Onze eerste echt door onszelf geregelde reis, waarbij niets van te voren vastlag was onze Azië / Midden-Oosten-reis van 18 maanden.

reisfotografe

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?
Het liefst reizen we naar plekken die nog niet ontdekt zijn door de massa. Plaatsen waar de mensen zich nog verbazen over je aanwezigheid daar en waar je zelf staat te kijken van alles wat zo ontzettend anders is dan wat je kent van thuis. We doen dit graag op de bonnefooi, maar door een combinatie van omstandigheden regelen we de laatste jaren toch al wat dingen voor vertrek. Door mijn werk als juf zitten we altijd aan het hoogseizoen vast, waardoor accommodatie snel vol of duur wordt. Met 2 kleine kinderen is het bovendien wel fijn als je niet onverwachts op een vrij Spartaanse slaapplek terecht komt. Ik boek dus de accommodatie vaak al vooraf. Ook de manier van reizen is veranderd sinds onze vroegere reizen met z’n tweeën. We nemen in Azië tegenwoordig af en toe een auto met chauffeur, of we huren waar dat kan zelf een auto om in rond te toeren. Het echte backpacken doen we dus niet meer, maar daardoor mis ik het echte reisgevoel weleens. Daarom willen we komende zomer in Sri Lanka wel delen van onze route met het openbaar vervoer gaan afleggen.

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?
Reizen is voor mij één van de belangrijkste dingen die er zijn. Als klein meisje zei ik al tegen iedereen die het horen wilde dat ik later ontdekkingsreiziger ging worden. Op de achterbank onderweg naar Zuid-Frankrijk of Oostenrijk hield ik in mijn Atlas precies bij waar we waren en ik kon al heel jong kaartlezen. Reizen is iets dat ik altijd zal blijven doen, op wat voor manier dan ook.

Welk land was voor jou als reisfotografe een hoogtepunt?
Niet alleen als fotograaf, maar ook als reiziger is India elke keer weer verrassend, kleurrijk en overweldigend. De mensen gaan graag op de foto en er is zoveel moois te zien. Zelfs streken zonder echte hoogtepunten weten je te verbazen met fotogenieke plekken op elke hoek. Inmiddels ben ik er dus ook al 5 keer geweest.

moto

Welk land viel je qua fotograferen tegen?
Echt heel erg tegenvallend vond ik het nergens, maar ik merkte wel dat ik tegen het einde van onze lange reis door Azië en het Midden-Oosten steeds minder foto’s ging maken. We waren verzadigd en de camera bleef steeds vaker gewoon in de tas zitten. Tijd voor ons om terug naar Nederland te gaan.
Ik fotografeer graag mensen en in sommige landen zijn mensen er minder dol op om op de foto te gaan dan in andere. Zo was het in Egypte heel lastig om mensenfoto’s te maken. Dat veranderde zodra we in het uiterste zuiden kwamen. De Nubiërs die daar wonen zijn in alles zo anders dan de bevolking van de noordelijkere plaatsen.Overigens heeft Egypte verder wel genoeg moois te fotograferen.

Wat is is typerend voor jouw reisfoto’s?
Ik wil graag andere mensen verwonderen met mijn foto’s. Niet zozeer over de foto op zich, maar wat er op te zien is. Ik probeer mijn eigen verwondering van het reizen over te brengen. Over hoe mensen leven, de bijzondere dingen die ze doen, maar ook hoe mooi een oud bouwwerk is, of hoe weids een landschap.

Welk land zou je graag nog eens in beeld brengen?
Ik wil al heel lang graag een rondreis maken door Roemenië en het leven op het platteland daar vastleggen. Ik denk dat Roemenië een land in Europa is dat erg lijkt op de eenvoudige levensstijl die je op het platteland van veel landen uit de USSR nog ziet, waar je nog veel paard en wagen tegenkomt bijvoorbeeld en het bewerken van het land nog met de hand gebeurt. Ik hou van die sfeer en ben heel benieuwd naar de mensen en hun leven.

bergen

Wat zit er allemaal in jouw fototas tijdens het reizen?
Ik heb een Canon 7D met een aantal lenzen. Mijn favoriete reislens is de 24-105mm, omdat hij perfect is voor portretten, maar ook geschikt voor landschappen en mooie detailfoto’s. Voor dierenfoto’s en sfeerfoto’s van bijvoorbeeld lokale markten is de 70-200mm erg handig, dus die zit ook standaard in de tas. Ik ben verder erg fan van de groothoek, mijn 10-22mm, vooral voorlandschappen, maar ook voor interieurs van bijvoorbeeld kerken en moskeeën is hij ideaal. De nieuwste lens, de 50 mm, gebruik ik zelden op reis, en zit er niet standaard in. Ik zou eigenlijk een goed statief moeten hebben, voor nachtfotografie, maar vind mijn tas zo al vol genoeg en dus heb ik alleen een simpel reisstatiefje bij me.

Reis je anders sinds jullie kinderen mee op reis gaan?
Sinds we kinderen hebben gekregen kiezen we vaker voor luxe vervoer, zoals een taxi of we nemen de trein, zodat de kinderen bewegingsruimte hebben. Ook hebben we tegenwoordig een voorkeur voor appartementen met voldoende gelegenheid om te slapen zonder dat we last van elkaar en zonder dat anderen last van ons hebben. Ik zou met jonge kinderen niet naar extreem hoge gebieden gaan, zoals Ladakh bijvoorbeeld, maar verder kiezen we nog altijd dezelfde bestemmingen uit en kijken we hoe we de plekken die we daar gaan zien kunnen aanpassen aan de behoeften van de kinderen. Een extra tussenstop is al snel gemaakt en Bikaner werd een stuk interessanter voor ze toen we de toytrain en de Camel Breeding Farm in ons programma opnamen.

Welke landen vonden je kinderen helemaal top?
Vorig jaar maakten we een rondreis door Zuid-Afrika. Dit land had voor ons alle 4 zoveel te bieden. De prachtige natuur, de dieren, het strand, het comfortabele rondreizen met een eigen huurauto en de fijne overnachtingsplekken waren een groot succes. Een paar maanden geleden waren we in India, voor onze oudste alweer de tweede keer. De kleur, het enthousiasme van de mensen en de mooie bouwwerken hebben ons allemaal weer blij gemaakt. Hoogtepunten voor de kinderen waren de ritjes op de kameel en de kamelenkar en de vele dieren op straat en bij de mensen thuis. Toch was India met 2 jonge kinderen best pittig, ook al reisden we met een auto met chauffeur. Er zijn geen speeltuintjes, op straat is het toch behoorlijk oppassen en een tuin is er ook vaak niet. Het was daarom erg fijn om in het verstilde woestijndorpje Mahansar 5 nachten in een oud fort door te brengen.

reisfoto

Heb je nog een speciale wens op reisgebied?
Het lijkt me geweldig om nog eens lange tijd op reis te gaan om zo meerdere landen te ontdekken die nu door mijn schoolvakanties niet handig te bezoeken zijn in het beste seizoen, bijvoorbeeld een half jaar naar Midden- en Zuid-Amerika. Of een nieuwe Azië-reis van een aantal maanden. Ook lijkt het me fantastisch om voor een langere periode terug te gaan naar Kyrgyzstan om weer te overnachten in een yurt en paard te rijden bij de nomaden en daarna ook de andere stannen te zien, maar dat zal i.v.m. de hoogte en de weinige voorzieningen toch moeten wachten tot de kinderen wat ouder zijn.

Heb je een tip m.b.t. fotograferen op reis die je met ons zou willen delen?
Veel mensen hebben het idee dat ze eerst een geweldige camera nodig hebben om mooie reisfoto’s te maken, maar het is de fotograaf die de foto’s maakt en niet de camera. Ook met een minder flitsende camera kun je originele foto’s maken. Probeer eens een andere hoek en ga links waar de rest van de wereld rechts gaat. Experimenteer en ontwikkel je eigen stijl.

Ben je net als reisfotografe Yvonne ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over reisfotografe Yvonne en haar reizen en foto’s naar haar website.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden