Interview met reisfotograaf Eveline Dekkers

Reisfotograaf Eveline begon al op vroege leeftijd met het ontdekken van de wereld. Reizen is voor Eveline inspirerend en maakt haar tevens creatiever. Momenteel reist Eveline vanuit Moskou naar Mongolië, en gaat via Tibet, China en enkele landen in Zuidoost-Azië door naar eindpunt Australië. Eveline deelt als zo’n 8 jaar de meest prachtige reisfoto’s op haar website, maar inmiddels deelt ze ook haar vele reisverhalen op de site. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en werk als reisfotograaf, hebben we Eveline een aantal vragen gesteld.

12 vragen aan reisfotograaf Eveline

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Ik ben Eveline, ik ben 29 jaar en wanneer ik niet aan het reizen ben woon ik in Hoevelaken. Een dorp vrijwel exact in het midden van het land. De meeste mensen kennen het waarschijnlijk van het drukke verkeersknooppunt of van de ‘Bij Hoevelaken linksaf’ quote ontstaan door de oude carnavalskraker van Arie Ribbens.

reisfotograaf

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?
Mijn eerste echte individuele reis was na mijn studie. Toen vertrok ik voor 7 maanden naar Australië en Nieuw-Zeeland. De reiskoorts was al wel wat jaren daarvoor begonnen, toen ik met mijn familie naar Zuid-Afrika ging. Die reis heeft mijn ogen en hart voor de wereld echt geopend.

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?
Naarmate ik ouder word merk ik dat ik toch vaak voor die eigen kamer kies in plaats van een dorm. Zeker als het qua prijs maar heel weinig scheelt. Verder zorg ik er vaak voor dat ik wel een soort van route in mijn hoofd heb als ik een land binnenkom om een beetje rust in mijn hoofd te hebben. Maar als locals of andere reizigers goeie tips hebben dan zijn die plannen ook zo weer aangepast.

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?
Wanneer ik aan het reizen ben voelt het alsof ik echt kan ademen, ik heb veel meer inspiratie, ben creatiever en voel mij kortom dus veel meer mijzelf dan wanneer ik in Nederland opgesloten zit in de ‘sleur en het ritme van de dag’.

Travelblogger

Waarom ben je met je website begonnen?
Mijn website (www.evelinedekkers.nl) heb ik al zo’n 8 jaar. In het begin was deze vooral gericht op het laten zien van mijn (reis)foto’s, inmiddels gebruik ik hem ook om iedereen op de hoogte te houden van mijn reisavonturen. Schrijven vind ik heerlijk en omdat ik steeds ontzettend veel positieve reacties op mijn verhalen krijg geeft het nog meer energie om er mee door te gaan. Zeker nu ik weer bezig ben met een wat langere reis.

Reis je anders sinds je bent gestart met bloggen?
Omdat ik veel met fotografie doe merk ik dat ik bij bijzondere momenten of plaatsen wel steeds denk: ‘deze gaat (als ik wifi heb) online’. Dus ja, in zekere zin ben ik wel meer bezig met mijn online aanwezigheid. Het is echter niet zo dat ik iedere dag wat moet plaatsen van mezelf en pas tevreden ben wanneer dat gelukt is.

Welke bestemming heb je het laatst bezocht?
Ik ben op dit moment bezig met een lange reis van 6 maanden. Begin augustus ben ik begonnen in Moskou en vervolgens heb ik 11.593 kilometer per trein afgelegd, via Mongolië en China naar Lhasa (Tibet). Op dit moment ben ik in Nepal en hierna ga ik nog verder naar Myanmar, Vietnam en eindig ik (weer) in Australië.

Tibet

Wat gaat er in je fototas als je op reis gaat?
Ik heb een spiegelreflexcamera (Canon 80d) en verder neem ik altijd 3 lenzen mee. Omdat het niet handig is om steeds van lens te moeten wisselen is de lens die ik het meest gebruik de 18-135mm. lens. Hiermee kan ik de meeste onderwerpen goed fotograferen en is het ook mogelijk om wat verder in te zoomen. Vooral handig om ongemerkte foto’s te maken van mensen, die zijn namelijk vaak veel natuurlijker en mooier. Daarnaast heb ik een groothoeklens (10-18mm.) wat echt een must is wanneer je landschappen wil fotograferen. Ook heb ik nog een 50mm. lens die ik vooral gebruik voor portretten. Verder heb ik nog wat filters in mijn tas zitten om bijvoorbeeld de luchten nog blauwer te laten lijken dan ze zijn (polarisatiefilter) of om van die mooie water-misteffecten te kunnen maken (nd-filter). Een statief neem ik soms mee maar tijdens mijn huidige reis heb ik hem thuis gelaten en gebruik ik vaak mijn fototas of een ander stevig object als statief.

Op welke reisfoto ben je het meest trots?
Pfoeh, dat is echt een ontzettend lastige vraag. Ik heb namelijk zo ontzettend veel gave foto’s (vind ik zelf). Maar ik denk dat ik dan toch kies voor de foto die ik in Broome, Australië heb gemaakt. Deze heb ik namelijk ook uitvergroot en op canvas laten printen en hangt nu in mijn woonkamer. Waarom ik er zo trots op ben? Met name omdat ik deze foto al zittend op een kameel gemaakt heb en ik dus blijkbaar een heel steady hand heb. De omstandigheden en hele sfeer waren die avond natuurlijk ook erg goed. Ik zag de groep kamelen voor ons omdraaien en precies voor de zonsondergang langslopen en wist gewoon: nu moet ik drukken. En dat pakte dus aardig goed uit!

Travelphoto

Welk land heeft de meeste indruk op je gemaakt?
Ieder land waar ik tot nu toe geweest ben heeft wel iets wat indruk heeft gemaakt. De armoede die ik in Zuid-Afrika tegenkwam, het bizarre machtsvertoon van China op het prachtige land Tibet, de uitgestrektheid en totale rust die je in Mongolië kan ervaren, het nog echt oude Cuba, het woeste Nieuw-Zeeland en de variatie in Australië. Als ik echt moet kiezen dan kies ik voor Mongolië. Ik denk dat dit land op nummer 1 staat van de landen waar ik geweest ben, maar het is een close call met Tibet.

Wat is je volgende reisbestemming?
Ik zit nog middenin mijn reis op dit moment. Na Nepal (waar ik nu ben) ga ik nog verder naar Myanmar, Vietnam en Australië. Ik verwacht ergens in februari 2017 weer in Nederland te zijn. Wat de reisbestemming daarna gaat worden weet ik nog niet precies, maar ik ben wel nieuwsgierig naar de zoutvlaktes in Bolivia en de natuur in Canada.

Muur

Heb je een reistip die je met ons zou willen delen?
De beste tip die ik zelf ooit gehad heb en waar ik nu nog steeds naar leef is ‘Bij twijfel niet doen’. Deze kan op iedere situatie toegepast worden, of je nu twijfelt om een bepaalde straat in te lopen die misschien net iets te donker is of wanneer je geen goed gevoel hebt bij een reisorganisatie waar je een tour wil regelen. Als er iets van twijfel is: doe het dan niet! Tot dusver heeft deze tip bij mij nog altijd goed uitgepakt.

Ben je net als reisfotograaf Eveline ook een fervent reiziger, reisfotograaf, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ook zo benieuwd naar reisfotograaf Eveline’s verhalen en prachtige foto’s? Check dan snel haar website.

  • Interview
  • Interview met reisfotograaf Eveline Dekkers


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden