Interview met flashpacker Maaike van Travel a Lut

Reisblogger Maaike van Travel a Lut is een echte flashpacker en ontdekt op haar geheel eigen manier de wereld. Maaike is gek op verre bestemmingen, maar is ook voor een roadtrip dichter bij huis te porren. Ondanks dat ze al heel wat landen heeft bezocht heeft Maaike nog een hele waslijst aan bestemmingen op haar bucketlist. Maaike blogt graag over alles wat met reizen te maken heeft. Haar reiservaringen en tips deelt ze op haar reisblog Travel a Lut. Geïnteresseerd in haar ervaringen en nieuwe reisplannen, hebben we Maaike een aantal vragen gesteld.

Maaike van Travel a Lut

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Maaike en ik ben geboren en opgegroeid in Leiden. Tegenwoordig woon ik, na twee jaar in Amsterdam te hebben gezeten, in het pittoreske Haarlem.

Travel a Lut

Waar ging je eerste individuele (verre) reis naartoe?

Mijn eerste reis zonder ouders ging naar Albufeira in Portugal. Samen met vriendinnen ging ik daarheen om te feesten en op het strand te liggen. Mijn eerste individuele reis waarbij feesten niet centraal stond, was naar Indonesië. Samen met een vriendin reisde ik in een kleine drie weken door Java en Bali. Ik wil graag eens terug om de andere Indonesische eilanden te bezoeken!

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?

Als een flashbacker, ook wel een luxe backpacker genoemd. Ik backpack graag, maar ik slaap niet in dorms en heel erg op het budget letten doe ik ook niet. Ik bespaar graag en slaap vaak in goedkopere accommodaties, maar ik vind het niet erg om geld uit te geven aan leuke activiteiten. Verder reis ik altijd op de bonnefooi en leg ik van te voren zo min mogelijk vast, behalve de allereerste nacht. Roadtrips vind ik overigens ook geweldig. Roadtrippen en backpacken is mijn manier van reizen als ik in een verre bestemming ben.

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?

Lastig. Ten eerste geeft het me een verrijkt gevoel. Door andere culturen te leren kennen en kennis te maken met andere delen van de wereld, word je wijzer en je leert de wereld beter te begrijpen. Daarnaast dien je alles zelf te regelen in een onbekend land en dat maakt je onafhankelijker. Door dit vaak genoeg te doen, leer je meer buiten de comfortzone te treden en durf je sneller en gemakkelijker dingen zelf op te lossen, zeker als iets niet gaat zoals gepland. Op sociaal gebied valt er ook wat voor te zeggen: je komt in contact met mensen waar je in het dagelijkse leven waarschijnlijk niet mee in contact zou komen en zo leer je (vluchtige) vriendschappen op te bouwen. Of je durft sneller op onbekenden af te stappen waar je uiteindelijk een geweldige tijd mee beleeft. Maar het is ook goed voor je socials skills om om te gaan met de locals. Cultuurverschillen leer je op die manier beter te begrijpen. Tot slot ben ik gek op de natuur en de wereld biedt een hoop mooie plekjes. Ik ben te nieuwsgierig om die plekjes te ontdekken, dus natuur is ook een grote factor in waarom ik reis.

selfie

Wat is jouw de motivatie om een lange reis te maken?

Ik ben nog nooit langer dan vier weken achter elkaar op reis geweest. In vier weken kun je een hoop zien en doen, maar uiteindelijk weet je dat je binnenkort weer naar huis gaat. Een land kun je, naar mijn mening, nooit helemaal zien in een aantal weken en daarom moet je in zo’n periode keuzes maken: waar ga je heen en wat laat je voor nu links liggen? Doe je alleen het noorden aan of is het ook mogelijk om naar het zuiden te gaan? Ga je door één land reizen of combineer je twee landen met elkaar? Hoe je het ook went of keert, keuzes moeten gemaakt worden. En ik wil juist een keer ervaren hoe het is om helemaal geen keuzes te hoeven maken. Door voor onbepaalde tijd op reis te gaan, kun je ergens zolang blijven als je wilt. Je kunt wakker worden en bepalen dat je die dag even helemaal niets gaat doen, want je hebt de tijd. En je kunt makkelijk wisselen van plan. Vind je een bepaald land niets? Dan vlieg je toch gewoon door naar het volgende land? Ik wil die ultieme vrijheid een keer meemaken. Opstaan en bedenken wat ik die dag ga doen. Of wat ik die dag juist niet ga doen. Niet nadenken over de verplichtingen die ik thuis heb. Lijkt me heerlijk!

Heb je vooraf een route met bestemmingen voor ogen?

Ja en nee. Ik heb mijn ticket al gekocht en ik start in Nicaragua. Ik wist al dat ik richting Midden- of Zuid-Amerika ging, maar welk land het startpunt zou zijn maakte me niet uit. Het ticket naar Nicaragua was zo goedkoop dat ik besloot het te boeken. En zodoende start mijn reis daar. En dat maakt weer dat ik al een aantal landen op het lijstje heb staan: Nicaragua, Costa Rica en Panama (en in volgorde). En aangezien ik ook heel graag naar Zuid-Amerika wil, staat ook dat op het lijstje. Colombia, Ecuador, Chili, Bolivia en Brazilië staan bovenaan. Een ding is zeker: vanuit Nicaragua zak ik naar beneden af. Maar misschien wil ik ook wel opnieuw een bezoekje brengen aan Mexico en Belize, en Guatemala daar aan vastplakken. En misschien vlieg ik ook nog door naar Azië om daar het een en ander te ontdekken. Maar dat weet ik pas op het moment van reizen. Misschien blijf ik drie maanden weg en misschien ben ik wel een jaar weg. Alles is nog onzeker.

bike

Op welke manier(en) reis je en hoe verbind je de diverse landen?

Ik wil zoveel mogelijk over land reizen, dus met bussen en treinen. Dit is én goedkoper én minder slecht voor het milieu dan vliegen. Van Nicaragua naar Costa Rica naar Panama naar Colombia zal allemaal goed te doen zijn, alhoewel ik de laatste twee landen via het water moet verbinden (San Blas eilanden!). In Zuid-Amerika weet ik nog niet hoe ik dat ga doen: als het niet té lang reizen is dan pak ik de bus, maar bij écht lange afstanden pak ik liever het vliegtuig. In principe vind ik het niet erg om lang onderweg te zijn, dus ik denk dat ik vooral veel dagen zal verslijten in bussen en treinen.

Wat gaat je grootste uitdaging tijdens je reis worden?

Een hele lastige vraag moet ik zeggen. Om eerlijk te zijn heb ik daar nog helemaal niet over nagedacht. Mijn vriend reist voor een periode mee, maar voor hoelang weet ik nog niet. Een ding weet ik wel: ik blijf waarschijnlijk langer dan hem. Dat betekent: een deel alleen reizen. Dat heb ik nog nooit gedaan, dus dat kan een uitdaging worden. Maar ik heb het idee dat dat zeker goed zal komen. Ik ben sociaal, maak graag een praatje met anderen en er zijn genoeg andere solo-reizigers te vinden. Misschien kan het een uitdaging worden om écht voor een langere periode uit een backpack te leven. Niet meer de luxe hebben om veel spullen om me heen te hebben die van mij zijn. En niet de luxe om een huis te hebben waar je kan gaan en staan waar je wil. Je moet het doen met je rugzak en het gering aantal spullen dat daar in zit. Maar of ik denk dat het een échte uitdaging gaat worden? Nee, ik denk dat ik me prima zal redden.

Naar welke bestemming op de route kijk je het meest uit?

Ook een moeilijke vraag naar welke bestemming ik het meeste uit kijk. Costa Rica lijkt me fantastisch, met mooie natuur overal waar je kijkt. Colombia lijkt me een bijzonder land en Bolivia lijkt me ook een groot natuurspektakel. Er staat niet één land het hoogste op mijn lijstje, want ik word van meerdere heel erg enthousiast.

Waarom ben je met je reisblog Travel a Lut begonnen?

Om meerdere redenen. Ten eerste vind ik schrijven gewoon leuk om te doen. Het is een fijne bezigheid en het is gaaf om te spelen met woorden. Maar ook vooral omdat ik mijn EIGEN verhalen wilde vertellen. Ik werk in de reisbranche en schrijf vaak artikelen over bepaalde bestemmingen of reiservaringen die ik vervolgens deel op verschillende kanalen. Maar dat is dan niet van ‘mij’. Ik beheer het niet, ik bepaal niet in welke stijl geschreven moet worden en ik promoot het niet. Daar haalde ik niet genoeg voldoening uit. Ik wilde schrijven op mijn manier, ik wilde bepalen waar de artikelen worden gedeeld en ik wilde volledig zelf bepalen waar ik over schrijf. En ik wilde iets opbouwen vanuit het niets. Daarnaast ben ik mijn website begonnen om anderen te voorzien van tips en inspiratie. Vaak vragen vrienden en familie tips aan mij over bepaalde bestemmingen of hoe ze zo goedkoop mogelijk kunnen vliegen. Nu kan ik hier een artikel over schrijven en kan iedereen dit lezen wanneer hij of zij het wil. Last but not least: ik vind dat veel reisbloggers niet eerlijk zijn. Niet dat ze liegen, maar dat ze vaak wel zwijgen over bepaalde bestemmingen of ervaringen die nou net wat minder leuk waren. Daar wordt niet over geschreven en dat vind ik jammer. Er zijn heus wel negatieve aspecten aan reizen en niet elke stad, dorp of natuurwonder is indrukwekkend. Een voorbeeld: toen ik naar Nieuw-Zeeland ging, las ik overal dat Christchurch leuk was. Oké, het is flink getroffen door aardbevingen, maar ”de stad is zeker weer opgebloeid”. Nou niet dus. Stond ik daar in Christchurch, tussen de vervallen gebouwen en de bouwvakkers. De stad was helemaal niet opgebouwd. Mensen moeten eerlijker zijn over bepaalde plekken en dat wil ik graag doen. Om te voorkomen dat de volgende persoon ook teleurgesteld in Christchurch staat.

blogger

Wat was de reden om in Nederlands en Engels te bloggen?

Ik ben altijd erg actief geweest op Instagram en daar had ik uiteindelijk best een hoop volgers mee. En die volgers waren voornamelijk Amerikaans of ze kwamen uit elders in de wereld. Ze waren in ieder geval niet Nederlands. Ik had nog geen Facebookpagina, dus mijn Instagram was nog het enige kanaal met bereik. Ik wilde per se die mensen aanspreken, omdat ik hard heb gewerkt om het aantal volgers te behalen die ik nu heb. Dus besloot ik om ook in het Engels te schrijven. Daarnaast denk ik graag groot en wil ik iedereen kunnen aanspreken, ongeacht waar je vandaan komt. Maar ik moet zeggen dat mijn prioriteit hier wel een stuk lager ligt en dat ik me eigenlijk meer op Engels moet focussen. In het Nederlands schrijven is toch een stuk sneller gedaan.

Wat wil je in toekomst met je blog bereiken?

Ik wil groot worden. Veel mensen bereiken en voorzien van de beste tips. Ik wil dat mensen naar bepaalde bestemmingen gaan vanwege mijn artikelen. Maar ik wil ook mezelf ontwikkelen op het gebied van schrijven, fotograferen en video’s editen. Ik wil meer leren en kunnen, en mijn website is daar een goede oefening voor. Daarnaast wil ik via mijn blog samenwerkingen aangaan met partijen of andere bloggers die ik leuk vind. En het is natuurlijk ideaal als je uiteindelijk wat zakgeld met je eigen website kunt verdienen. Eerlijk is eerlijk: ik doe het niet voor het geld, maar het is natuurlijk wel gaaf als je geld kunt verdienen met iets wat je helemaal zelf hebt opgebouwd en waar je met alle plezier veel tijd en moeite in steekt. Ik wil nog zo ontzettend veel met mijn website. Mijn wensenlijst lijkt wel eindeloos.

Heb je een reistip die je met onze lezers zou willen delen?

Ik wil graag zeggen: ”twijfel niet, pak je rugzak en ga op reis” en ”bezoek niet alleen de highlights, maar ga ook juist van de gebaande paden af” en ”probeer zo min mogelijk vast te leggen, zodat je de vrijheid hebt om ter plekke beslissingen te maken”, maar ik doe het niet. Waarom niet? Ik denk dat iedereen dit weleens heeft gehoord. Iets wat weinig mensen als reistip meegeven, maar wat ik nu toch echt ga doen: leer hoe je zo goedkoop mogelijk kunt vliegen. Degenen die mij kennen, weten dat ‘normale’ vliegticketprijzen mij pijn doen en dat ik nooit, maar dan ook nooit voor 700 euro naar Indonesië zou vliegen. Doe wat onderzoek hoe je zo goedkoop mogelijk kunt vliegen, zonder dat je 4 overstappen hebt en 35 uur onderweg bent. Het is echt mogelijk en dus ook jij kan het. Succes!”

reizen

Ben je net als Maaike van Travel a Lut ook een fervent reiziger, reisfotograaf, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ook zo benieuwd naar Maaike’s reisverhalen en reistips? Check dan snel haar website Travel a Lut.

Klik hier voor meer inspirerende interviews!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden