Interview met reisblogger Lisanne van Ga-Afrika

Reisspecialist en blogger Lisanne van Ga-Afrika houdt van off the beaten track reizen in Afrika, en doet dat het liefst met een 4×4 met daktent. Of het nu de de prachtige natuur in Botswana is of het Bruisende Kaapstad, Lisanne is voor bijna elke Afrikaanse bestemming te porren. Naast het organiseren van reizen in Afrika blogt Lisanne graag over alles wat met reizen in Afrika te maken heeft. Haar reiservaringen en tips deelt ze op haar reisblog Ga-Afrika. Geïnteresseerd in haar reiservaringen in Afrika, hebben we Lisanne een aantal vragen gesteld.

Lisanne van Ga-Afrika

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Lisanne en ben opgegroeid in Hellevoetsluis, een plaatsje in Zuid-Holland. Voor mijn studie ben ik verhuisd naar Rotterdam waar ik veel jaren met heel veel plezier heb gewoond. Inmiddels woon ik in Kaapstad. Vanuit hier mag ik nu mooie reizen organiseren voor andere mensen, echt een droom die uit is gekomen!

reizen

Waar ging je eerste (verre) reis naartoe?

Mijn eerste verre reis ging naar Thailand met mijn moeder toen ik 16 was. Het reisvirus is toen langzaam begonnen. Een jaar later ging ik stage lopen in Argentinië en weer een jaar later reisde ik naar Amerika. Toen had iedereen misschien wel kunnen weten dat Nederland wat te klein voor mij is.

Als wat voor “type” reiziger zou jij jezelf omschrijven?

Ik houd ervan om off the beaten track te reizen, buiten de gebaande paden maar niet té gek. Mijn vriend en ik huren graag een auto (bij voorkeur met daktent), omdat dit je goed de mogelijkheid geeft je eigen gang te gaan en buiten de gebaande paden te gaan en te stoppen waar jij het interessant vindt (anders dan wanneer je backpackt en afhankelijk bent van waar bussen heen gaan ed). En het brengt je op plekken waar andere mensen dus niet komen. We vinden het leuk om te kamperen, vooral in mooie natuurgebieden, zodat je extra ervaart hoe mooi een plek is.

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?

Reizen heeft mij gevormd tot wie ik nu ben. Alle mooie plekken die ik heb mogen bezoeken en vooral de andere culturen die ik heb mogen ervaren hebben elk op hun eigen manier invloed op hoe ik in het leven sta. Reizen hoort ook gewoon bij mij. Vrienden en collega’s vroegen mij toen ik nog in Nederland woonde niet voor niks altijd: waar gaat de volgende reis naartoe?

safari

Welk Afrikaanse land is jou persoonlijke favoriet?

Dat is een erg moeilijke vraag. Alle landen zijn weer anders en hebben dingen die me aanspreken. Botswana is zeker één van mijn favorieten. Het land wordt (nog) niet overspoelt met toeristen terwijl het er echt prachtig is en een ultieme safari bestemming. Daarna komt waarschijnlijk Oeganda, wat ook een speciaal plekje in mijn hart heeft. Dit voornamelijk vanwege ook weer de prachtige natuur maar ook de ontzettend vriendelijke mensen. In het Oosten en Noorden komen weinig toeristen en dat kan je ook merken aan de lokale bevolking, heel bijzonder. Het Noord-Oosten van Namibië (Kaokveld) is ook echt schitterend en Zuid-Afrika is een hele categorie op zich.

Is er een Afrikaans land dat je is tegengevallen?

Tot nu toe gelukkig nog niet!

Op welke manier reis jij het liefst door Afrika?

Met 4×4 en daktent

Ga-Afrika

Welke Afrikaanse stad is jouw favoriet voor een citytrip?

Met stip Kaapstad, maar dat is een beetje valsspelen want ik woon op dit moment in Kaapstad. Steden spreken mij over het algemeen niet zo heel erg aan, vooral in Afrika vind ik dat ze doorgaans weinig voor de toerist te bieden hebben. Kaapstad is heel anders dan andere Afrikaanse steden; heeft een aangenaam klimaat, heeft een relaxte sfeer en niet de hectiek van andere steden, en heeft een waslijst aan hoogtepunten om te bezoeken. Als het een citytrip is die je moet ondernemen vanuit Nederland ga dan zeker naar Marrakech (Ja Marokko is ook Afrika!), een plek waar elke reiziger geweest moet zijn gewoon omdat het zo’n andere ervaring is dan andere steden.

Waarom ben je Ga-Afrika gestart?

Met Ga-Afrika organiseer ik reizen voor Nederlanders naar Zuid-Afrika, Botswana, Namibië en Oeganda. Ik ben hiermee gestart omdat ik meer mensen wil laten zien hoe fantastisch Afrikaanse landen zijn. Daarbij kan ik hiermee van mijn passie mijn beroep maken. Er is niks mooier dan ervoor zorgen dat iemand anders een geweldige reis heeft gehad.

wildlife

Wat is de grootste uitdagen met plannen van reizen in Afrika?

Reizen in Afrika kunnen wat moeilijk planbaar zijn. De wegen kunnen slecht zijn, een kudde dieren kan de weg blokkeren als je door een park rijdt, en het is soms überhaupt lastig in te schatten hoe lang je erover doe om van A naar B te komen. Vooral als je zelf je reizen regelt en dit niet bij een reisorganisatie doet kan dit af en toe wat stress opleveren. Dit heeft misschien er wel mee te maken dat locals niet of nauwelijks reizen maken en het daarom lastig kan zijn voor hen om in te schatten welke informatie de reiziger nodig heeft om een reis soepel te laten verlopen.

Om je een voorbeeld te geven: wij arriveerden in het Krugerpark een keer te laat bij ons camp waardoor de ranger boos op ons werd omdat je in het donker niet mag rijden. Echter was de brug naar onze accommodatie afgesloten en moesten we een heel eind omrijden, iets wat ik als individuele reiziger uiteraard niet weet wanneer dit niet wordt gemeld en/of wordt aangegeven. De ranger had absoluut gelijk dat in het donker rijden niet wenselijk is want we hebben op de weg bijna een baby nijlpaard aangereden. Een leuk verhaal voor thuis maar op het moment zelf toch wat minder prettig.

Welk Afrikaanse land staat hoog op je bucketlist?

Mag ik er maar 1 kiezen..? Malawi trekt me vanwege de goede verhalen over de lokale bevolking en Madagascar lijkt me ook heel bijzonder omdat daar de natuur ook schitterend schijnt te zijn en het nog redelijk onontdekt is.

Zuid-Afrika

Heb je een tip voor andere reizigers die Afrika willen ontdekken?

Als je nog nooit naar Afrika bent geweest: aarzel niet en doe het! Een reis naar bijvoorbeeld Zuid-Afrika is een mooie manier om kennis te maken met het continent. Ik merk soms dat er toch een bepaald stigma hangt rondom Afrika en dat sommige reizigers het toch ‘eng’ vinden. Dat is nergens voor nodig! Uiteraard is het geen Europa dus moet je wat alerter zijn, maar dat geldt eigenlijk voor bijna alle verre bestemmingen en daar is Afrika niet anders in. In plaats van een goed doel te steunen kan je beter de lokale economie steunen door een mooi reis én je geeft jezelf daarmee ook nog eens een onvergetelijke ervaring! Ben je al vaker in Afrika geweest: er is altijd meer om te ontdekken. De landen zijn allemaal zo verschillend dat je daar zeker niet op uitgekeken raakt, én er zijn altijd meer wilde dieren die je kunt spotten!

Ben je net als Lisanne van Ga-Afrika ook een fervent reiziger, reisfotograaf, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ook zo benieuwd naar Lisanne’s reisverhalen en reistips? Check dan snel haar website Ga-Afrika.

Klik hier voor meer inspirerende interviews!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden