Interview met reisblogger Djura van Travly

Reisblogger Djura van Travly is gek op reizen en droomt samen met haar vriend van een lange wereldreis. Ondanks tegenslagen die het reizen kunnen bemoeilijken, zet Djura door en gaat ze haar grote droom op korte termijn realiseren. Djura blogt regelmatig op haar reisblog Travly, waar ze reiservaringen en tips deelt met haar lezers. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en motivatie om door te zetten met de wereldreis, hebben we Djura een aantal vragen gesteld.

Reisblogger Djura van Travly

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Ik ben Djura, 25 jaar en ik kom uit Breda.

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?
Mijn eerste verre reis was in 2014 en ging naar China en Hongkong. Het was een groepsreis, omdat we voor het eerst buiten Europa gingen reizen, maar ook omdat de Chinezen heel weinig Engels spreken. Op deze manier konden we makkelijker rondreizen en voor een eerste keer is dat toch wel fijn. China is echt een mega bijzondere bestemming door het contrast tussen de miljoenensteden en het platteland. Buiten dat vind ik het zo apart om te zien dat het aan de ene kant een land is dat volop wil innoveren en een wereldmacht wil worden, maar aan de andere kant zijn basiszaken, zoals persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting, helemaal nog niet ‘normaal’. Door de overweldigende natuur en cultuur heeft China echt een speciaal plekje in mijn hart.

Travly

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?
Ik reis samen met mijn vriend en zou onze reisstijl omschrijven als actief en avontuurlijk. We leven met de dag en die vrijheid zorgt ervoor dat je de leukste dingen meemaakt. Ik ben nieuwsgierig en ben het liefst de hele dag dingen aan het bekijken en ervaren. Een dagje niks doen of op het strand liggen vind ik erg moeilijk. Het idee dat je in een omgeving bent die zoveel moois en bijzonders te bieden heeft, zorgt ervoor dat ik erop uit wil!

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?
Reizen is voor mij uitgegroeid tot het symbool voor liefde, genieten en vrijheid. Liefde omdat ik samen reis met mijn vriend en het is zo onwijs fijn om samen te zijn en nieuwe herinneringen te maken. Genieten, dat lijkt me een duidelijke! Reizen betekent voor mij ook vrijheid. Niets moet, je ziet wel hoe de dag loopt en waar je zin in hebt. Die insteek zorgt er ook weer voor dat je volop kunt genieten!

travel

Wat is jouw motivatie om een lange reis te maken?
Onze vorige reizen hebben ons ontzettend veel mooie herinneringen opgeleverd. En wat is er nu kostbaarder dan dat? Deze reizen maakten ons alleen maar enthousiaster over de wereld en de 3-weekse trips stilden onze ‘reishonger’ maar gedeeltelijk. Maarja, die 25 vakantiedagen in een jaar zijn zo op… Dus toen zijn we gaan nadenken over wat ons het meest gelukkig maakt. Natuurlijk hebben we een leuke baan waar we volop kansen krijgen en ons kunnen ontwikkelen, maar toch willen we ook die wereld ontdekken. We realiseerden ons hoeveel tijd je besteedt aan werken, terwijl elke minuut de zon ergens opkomt en watervallen onafgebroken in de diepte storten. We willen al dat moois van de wereld niet missen! Daarom maakten we plannen voor een wereldreis van één jaar.

Helaas kregen we in juni een flinke teleurstelling te verwerken. Door slecht nieuws over mijn gezondheid konden we in november niet vertrekken voor een jaar. Een jaar aan één stuk door reizen zit er voorlopig sowieso even niet in vanwege controles in het ziekenhuis. Maar we geven niet op! Ons plan is nu om gewoon onze ‘wereldreis’ te gaan doen, maar we zullen tussendoor af en toe even in Nederland moeten zijn. Niet ideaal natuurlijk, maar toch een manier om zoveel mogelijk onze droom waar te maken.

Heb je vooraf een route met bestemmingen voor ogen?
Ja, we hebben wel een globale planning in gedachten. Cambodja, Laos, Vietnam, Thailand en Indonesië zijn de landen in Azië waar we mee willen starten. Maleisië, Singapore en Myanmar staan op de ‘reservelijst’ voor als we tijd hebben. Vervolgens vliegen we door naar Australië en Nieuw-Zeeland. Onze lange reis eindigt dan in Zuid-Amerika, waar we vanaf Chili naar Bolivia, Peru en Colombia reizen. Mocht er dan nog ergens geld over zijn, dan gaan we naar Nicaragua in Midden-Amerika.

azië

Op welke manier(en) reis je en hoe verbind je de diverse landen?
We zullen zoveel mogelijk over land reizen met de trein of de bus. Dit is vaak het goedkoopste en je ziet ook nog iets van de omgeving, wel zo leuk! We kiezen er bewust voor om enkel het eerste vliegticket naar onze startbestemming te boeken, want bij een wereldticket zit je voor die vluchten al wel vast aan bepaalde data. We weten niet precies hoe lang we waar zullen blijven en willen die vrijheid ook vooral houden. Losse vliegtickets kost waarschijnlijk wat meer, maar in ruil voor die flexibiliteit is het dat zeker waard.

Wat gaat de grootste uitdaging tijdens je reis worden?
Tja, dat is er eentje die je waarschijnlijk niet vaak hoort. Door mijn medische situatie moet ik elke 4 weken een injectie met een bepaald medicijn krijgen. Helaas is het medicijn vrij duur en nog niet echt heel gangbaar. Het is onmogelijk om iedere 4 weken terug naar Nederland te moeten voor die spuit, dus ik zal ervoor moeten zorgen dat ik de spuiten in het buitenland kan krijgen. Ik kan er een aantal meenemen vanuit Nederland, maar het medicijn moet altijd gekoeld blijven en de spuit moet gezet worden door een arts of verpleegkundige. Kortom, best wat geregel. We zijn nu volop bezig om dit allemaal in orde te maken, zodat we straks kunnen starten met het eerste deel van onze wereldreis in Azië!

Europa

Naar welke bestemming op de route kijk je het meest uit?
Pfoe, dit is wel een hele lastige. Alle bestemmingen hebben we gekozen, omdat we er heel enthousiast over zijn. Ik heb wel echt hoge verwachtingen van Vietnam (Halong Bay, Sapa, Ninh Binh) en Indonesië. De natuur in Nieuw-Zeeland moet echt overweldigend zijn en ook de ruige landschappen van Chili lijken me fantastisch. Sowieso vind ik Zuid-Amerika een bijzonder continent. Veel historie en cultuur, maar ook natuur zoals je die nergens anders zult zien. Je hoort het al, echt kiezen kan ik niet!

Waarom ben je met je reisblog Travly begonnen?
In eerste instantie zijn we met Travly begonnen, omdat het ons een leuke manier leek om onze familie en vrienden thuis een beetje op de hoogte te houden. Mijn vriend Ronny werkt in de ICT en heeft voor zijn werk lange tijd websites gemaakt. Ik heb een marketing/communicatie achtergrond en zo zijn we de ideale combi voor een blog. Toen we onze wereldreis gingen voorbereiden, hebben we enorm veel informatie verzameld van allerlei websites. Over klimaat, wel of geen visum nodig, de kosten, de highlights en ga zo maar door. Toen bedachten we dat het toch zonde zou zijn als we die informatie niet met anderen zouden delen. Zo gezegd, zo gedaan. Ronny en ik zijn allebei erg ondernemend en zo werkten we maandenlang voor livegang aan Travly. Steeds bedachten we nieuwe elementen voor de site. We werkten in de avonden en weekenden, maar als het je passie is, dan is dat helemaal niet erg en gewoon superleuk om te doen. Toen we enkele maanden geleden het slechte nieuws kregen over mijn gezondheid, kregen we van veel mensen complimenten over hoe we hier mee omgaan en hoe positief we blijven. Toen is er nog een doel van Travly bij gekomen: mensen inspireren om te doen wat hen gelukkig maakt.

safari

Reis je anders sinds je bent gestart met bloggen?
Ja en nee. Aan de ene kant reis ik gewoon zoals we dat voorheen ook deden. Maar je bent je wel bewuster van je omgeving, doet meer je best om de perfecte foto te maken en ik probeer meer te weten te komen over de bezienswaardigheden die we bezoeken. En ik houd bij hoeveel geld we waaraan uitgeven, zodat we kunnen aangeven wat backpacken door een bepaald land ongeveer kost. Dus ja, we reizen zoals normaal, maar we nemen nog meer informatie in ons op die we kunnen delen met onze lezers.

Wat wil je in toekomst met je blog bereiken?
Ik vind het ontzettend leuk om blogs te schrijven voor Travly en andere mensen te helpen met het voorbereiden van hun reis. Iemand die door onze tips een fantastische dag of vakantie heeft gehad, dat is geweldig! Ook hoop ik mensen te kunnen inspireren. Het is goed om af en toe eens stil te staan bij wat je doet en hoe je je leven leidt én je dan eens te bedenken of dat je gelukkig maakt. Ik heb (helaas) moeten ervaren dat je leven iedere dag op zijn kop gezet kan worden en daarom is het zo belangrijk om te genieten en zo gelukkig mogelijk te zijn! Als ik dat een beetje mee kan geven door Travly, dan is mijn doel meer dan bereikt.

parachute

Heb je een reistip die je met onze lezers zou willen delen?
Volgens mij is de belangrijkste tip om niet te lang te dromen, maar het gewoon te gaan doen. Probeer niet teveel te denken in problemen of dingen die je tegenhouden, maar zoek naar manieren waarop het wél kan. En misschien cliché maar zo waar: geniet, geniet, geniet!

Ben je net als Djura van Travly ook een fervent reiziger, reisfotograaf, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ook zo benieuwd naar Djura’s reisverhalen en reistips? Check dan snel haar website Travly.

Klik hier voor meer inspirerende interviews!

  • Interview
  • Interview met reisblogger Djura van Travly


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden