Interview met reisblogger Check out Sam

Globetrotter Sam’s grote passie is het ontdekken van alle uithoeken van de wereld. Sam is naar eigen zeggen een impulsieve luxe backpacker en weet vaak pas enkele dagen vooraf wat zijn volgende bestemming gaat worden. Sam deelt al zijn reisverhalen op zijn website Check out Sam. Geïnteresseerd in zijn reiservaringen en nieuwe reisplannen, hebben we hem een aantal vragen gesteld.

In gesprek met Check out Sam

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Hoi! Ik heet Sam en woon in een klein stadje in Oost-Vlaanderen. De grote steden lijken me nét iets meer aan te trekken, want soms valt het wel door dat ik enkele maanden (of jaren!) in het buitenland ga wonen. Op m’n achttiende vertrok ik voor een jaar naar Utrecht en twee jaar later liet ik Europa twee jaar links liggen om een stekje op te zoeken in Californië! Maar uiteindelijk keer ik toch steeds graag terug naar Europa. Ik vind mezelf nogal wispelturig, want ik kan nooit echt exact zeggen wat ik echt wil, waar ik naartoe wil of wat m’n volgende bestemming zal zijn!

Check out Sam

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?
Mijn eerste grote reis als solo-reiziger was toen ik naar de Verenigde Staten trok. Nadat ik Los Angeles volledig had uitgekamd -om eerlijk te zijn is er echt niet zo veel te zien, maar dat wordt gecompenseerd door alles wat er te beleven valt!- wou ik natuurlijk meer zien. Californië, Phoenix en Las Vegas kwamen natuurlijk gauw aan de beurt maar ook de oostelijke delen van de US trokken me erg aan. In totaal reisde ik iets langer dan een maand intensief langs de oostkust, en voor mij is New Orleans nog altijd het allerleukste plekje dat ik tijdens deze eerste ‘grote’ reis ging bezoeken.

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?
Ik ben zonder twijfel een heel impulsieve reiziger. Op enkele dagen tijd kan ik soms beslissen om voor enkele maanden naar het buitenland te vertrekken, maar anderzijds heb ik ook altijd een miljoen andere bestemmingen in m’n achterhoofd waar ik uiteindelijk nooit lijk te geraken. Zelf zie ik me wel als een backpacker -ik blijf in hostels, probeer m’n tas niet al te vol te proppen en deins er niet voor terug om met anderen rond te trekken-, maar niet de typische. Zelf koken doe ik eigenlijk zelden, want ik geniet gewoon te veel van de lekkere lokale keuken of het opzoeken van leuke restaurantjes. Vaak probeer ik ook om zelf mijn uitstapjes te regelen, maar geregelde excursies vind ik even leuk. Zo kom je in contact met andere mensen én hoef je niet te stressen over openbaar vervoer of andere ergernissen. Je zou dus kunnen zeggen dat ik een impulsieve luxe backpacker ben… Of zoiets.

Bali

Wat voor bestemmingen zijn jouw favorieten?
Iedere keer weer merk ik dat ik sterk van afwisseling houd. Ik zal niet gauw naar een plekje gaan om alleen het stadscentrum of de stranden te gaan verkennen. Ik probeer de rondomliggende natuur altijd in te duiken en liefst op een zo actief mogelijke manier. Tijdens mijn laatste reis door de Baltische staten bezocht ik de Letse hoofdstad, Riga. Heel gezellige en mooie stad, maar na een dag of twee moet ik even kunnen ontsnappen aan al die betonblokken. Dus ben ik maar de trein opgesprongen om een bezoek te brengen aan de bevroren stranden van Jurmala en het ongelooflijk mooie Kemeri moeras. Als ik denk aan mijn favoriete reisbestemmingen merk ik dat de natuur en actief bezig zijn wel het belangrijkste zijn.

Wat betekend reizen voor jou persoonlijk?
Twee dingen:
– Met een open blik naar andere culturen en gewoontes kijken en niet beoordelen maar enkel bijleren.
– Bijzondere plekken ontdekken waarvan je nooit zou hebben gedacht dat je zoiets ooit met eigen ogen zou kunnen zien. Reizen is de beste leerschool die je kan hebben!

Welk land heb je het laatst bezocht?
De laatste stedentrip die ik deed was Berlijn, maar een weekje daarvoor deed ik nog een groot deel van Oost-Europa en Finland. Tsjechië en Polen verrasten me sterk, Litouwen vond ik een beetje tegensteken en Letland en Estland vond ik hemels. Over Finland heb ik nog steeds geen erg uitgesproken mening. Er zijn mooie dingen te zien, maar de sfeer is er soms echt een beetje deprimerend. Het is in ieder geval mijn minst favoriete Scandinavische land!

travelblog

Wat is je favoriete land en stad?
Deze vraag krijg ik af en toe, maar ik vind dit altijd moeilijk te beantwoorden. Landen met elkaar vergelijken vind ik vaak onmogelijk. Kijk nog maar naar België en Nederland. Twee buurlanden die ooit deel van elkaar uitmaakten en kijk toch hoe verschillend we eigenlijk zijn! Als ik echt een land vooruit moet schuiven, dan denk ik dat Noorwegen voor mij wel het summum is. De natuur daar is gewoon buitenaards mooi en de geschiedenis, cultuur en vreemde natuurfenomenen doen het water gewoon uit m’n mond lopen. Bovendien ben ik een beetje een noorderlichtfreak en in Noorwegen kan je dat mooie licht bijna iedere nacht zien!

Mijn lievelingsstad ligt enkele duizenden kilometers verder, en het zou ook nergens anders kunnen zijn dan Los Angeles. Best vreemd eigenlijk, want ik heb er echt een beetje een liefde-haat verhouding mee. De eerste drie maand dat ik in LA zat háátte ik die stad gewoon. De mensen zijn fake, alles draait om geld en bekend worden, er is niet veel te zien, de stad is vies en vuil en helemaal niet gezellig. Maar na enkele maanden begin je daardoor te kijken. Het is echt een beetje een stad van mislukte dromen, en dat geeft meteen de charme aan de stad. De constante toevoer van nieuwe, gemotiveerde mensen staat in schril contrast met de verdrietige, oude zielen die het nooit verder hebben geschopt als figurant of backing vocal. En dan heb je natuurlijk nog al die mensen die daar ergens tussen zitten. Los Angeles is een stad van immigranten en nog nooit zag ik een stad waar zo veel verschillende meningen allemaal een plekje kunnen hebben. Het is een stad waar echt geleefd kan worden! Fuck de public opinion, hier doen we gewoon waar we zin in hebben!

Puerto Rico

Waarom ben je met Check out Sam begonnen?
Eigenlijk zijn er twee redenen. Vrienden en familie bleven me maar dezelfde vragen stellen over al m’n verhalen en dus dacht ik gewoon: “He… Waarom begin ik niet eens met een blog?” Eerst begon het een beetje als een leuk tijdverdrijf, maar ondertussen ben ik er bijna full-time mee bezig en geniet ik echt van het neerpennen van m’n verhalen. Alleen een blog zag ik niet zitten en dus wou ik iets ‘extra’ doen. Omdat ik vind dat je in België niet al te veel kwalitatieve online reisgidsen hebt staan besloot ik om er meteen een reisgids aan te koppelen. Leuke (hopelijk toch!) blog posts in combinatie met uitgebreide en informatieve gidsen. Waarom zou ik al de informatie voor mezelf houden? Soms zit je uren of dagen dingen op te zoeken, en dus leek het me makkelijk om het voor mensen gewoon makkelijker te maken en informatie te bundelen.

Reis je anders sinds je bent gestart met bloggen?
Ja. Ik merk dat ik veel meer dingen ga bezoeken dan anders. het voelt een beetje als een verplichting om zo veel mogelijk te zien en daar zo veel mogelijk over te schrijven. Soms doe ik nu zelf dingen die me eigenlijk helemaal niet interesseren, en uiteindelijk denk ik dan toch: “Verdorie, eigenlijk was dat echt wel interessant!”.

Wat is jouw persoonlijk favoriete blog op je eigen site?
Ik denk niet dat ik een favoriet heb. Ik kijk altijd onwijs veel uit naar de blogpost die ik binnenkort zal gaan schrijven. Een mooi verhaal, mooie foto’s en hopelijk goede feedback van m’n lezers. Binnen twee weken vertrek ik terug naar Noorwegen, en nu zit ik al te denken waar ik over zal schrijven en hoe ik het zal gaan aanpakken.

Welk land staat bovenaan op je bucketlist?
Eén land maar?! Momenteel heb ik drie landen die ik héél graag wil zien: Zuid-Afrika, Japan en Indië. Maar langs de andere kant wil ik ook terug naar Australië en Nieuw-Zeeland trekken om daar voor enkele maanden rond te rijden… Én eigenlijk wil ik ook de verborgen schatten van Zuid-Europa gaan ontdekken. Ik zei toch al dat ik wispelturig was? Haha!

Ice cave

Heb je een reistip die je met ons zou willen delen?
Loop zo veel mogelijk rond. Er is altijd wel iets dat je ziet of tegenkomt die nergens in een reisgids staat vermeld en waarvan je denkt: “Verdorie, dít is nou echt leuk!” Maar mijn beste tip? Vergeet niet om je camera of telefoon af en toe weg te leggen en echt van de momenten te genieten. Soms lijkt het alsof ik alleen maar foto’s maak, maar zelf niet naar al die mooie bestemmingen kijk. De mooiste foto’s maak je met je eigen herinneringen!

Ben je net als Sam van Check out Sam ook een fervent reiziger, reisfotograaf, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ook zo benieuwd naar Sam’s reisverhalen? Check dan snel zijn website Check out Sam.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden