Interview met reisblogger Denise van Follow my Footprints

Alles is reizen voor blogster Denise van reisblog Follow my Footprints. Op jonge leeftijd begon ze met reizen en woonde ze tijdelijk in landen als Spanje en Thailand. Inmiddels heeft Denise meer dan 40 landen bezocht en spreekt ze diverse talen. Denise trakteert haar lezers regelmatig op mooie reisverhalen en handige tips, maar ook voor beginnende globetrotters post ze geregeld inspirerende artikelen op haar reisblog Follow my Footprints.

Denise van Follow my Footprints

Geïnteresseerd in haar ervaringen en nieuwe reisplannen, hebben we reisblogger Denise een aantal vragen gesteld.

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Denise Miltenburg, eigenaar van reisblog Follow my footprints. Ik heb op verschillende plekken in Nederland èn in het buitenland gewoond, maar nu woon ik alweer een tijd in Den Haag, samen met mijn kinderen van 9 en 12.

travelblogger footprints

Waar ging je eerste (verre) reis naartoe?

Mijn eerste reis buiten Europa was naar Libanon en Syrië, in 1995. Voor mijn studie was dat. Maar mijn eerste solo reis echt ver weg was naar Thailand, in 1998. Ik kreeg direct de smaak te pakken, want vlak daarna bezocht ik ook Maleisië en Venezuela in m’n eentje. En daarna nog veel meer landen. Rugzak op, Lonely Planet mee en gaan!

Als wat voor “type” reiziger zou jij jezelf omschrijven?

Ik ben volgens mij heel veel types tegelijk, maar ik ben vooral een reiziger die zoveel mogelijk wil zien en die oneindig veel foto’s maakt. Ik sta graag vroeg op, wandel dan in alle rust door een stadje, geniet van het fotograferen, ga ergens zitten voor koffie om het lokale leven gade te slaan en dan hup weer verder. Op reis wil ik altijd zoveel mogelijk ontdekken. Wat daar voor mij wel ook echt bij hoort is het eten. En de lokale wijnen niet te vergeten.

reizen woestijn

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?

Reizen is alles voor me. Reizen is een vlucht, een bevrijding, maar ook verwondering en natuurlijk een ontdekking, altijd weer. Per land verschilt het ook. Spanje voelt altijd als thuis komen en op Italië word ik altijd weer verliefd. Maar van meer exotischer plekken ver weg gaat mijn hart pas echt sneller kloppen. Hoe anders een plek ook is, ik voel dan ‘Hier moet ik zijn!’ Reizen voedt me. Het geeft me energie!

Op welke manier is reizen voor jou in de loop der jaren veranderd?

Vroeger reisde ik met een rugzak, Lonely Planet of Rough Guide en zonder telefoon, en dan het liefst ver weg, naar landen die het minst op Nederland leken. Tegenwoordig reis ik vaker naar Zuid-Europa, en meestal met een (handbagage)trolley en een telefoon, maar vorig jaar was ik toch ook nog in Jordanië en op Bali. Ik reis zowel met als zonder mijn kinderen. Meestal zonder, en vaak solo. Ik ben single mama en als de kinderen niet bij mij zijn kan ik op (pers)reis. Toen ze klein waren boekten we af en toe een all inclusive vakantie, maar we ontdekten nog steeds veel zelf. Vorig jaar deed ik weer heel wat anders: toen heb ik op de bonnefooi 3 weken met de kinderen met rugzakken op geïnterraild door Spanje. Dat was zó gaaf!

Follow my Footprints

Wat zijn de grote voor- en nadelen mbt reizen ten opzichte van vroeger?

Het reizen van vroeger had charme. Niemand wist waar je was en jij zelf soms ook niet. Reizen vroeger was veel avontuurlijker, maar ik geef toe, Google Maps is toch wel heel handig. Wat ik tegenwoordig wél irritant vind is dat je veel bezienswaardigheden van te voren moet boeken en er dan alleen op bepaalde tijden naar binnen mag. Ik blijf het vaak toch nog op de gok doen. Ook overtoerisme is natuurlijk een probleem, maar ik bezoek ook veel bestemmingen in minder populaire maanden. Zo had ik Venetië bijna voor mezelf, kwam ik in maart in Puglia weinig toeristen tegen en ook Ibiza in de winter was heerlijk!

Hoe lang blog je al en waarom ben je met Follow my Footprints begonnen?

Ik blog al 16 jaar! In de begintijd heb ik vaak moeten uitleggen wat bloggen is. Ik had 3 kleine blogs en schreef voor een grote reissite. Ook heb ik járenlang 3x per week voor een grote vrouwensite geblogd, over allerlei onderwerpen. In 2015 ben ik met mijn huidige reisblog begonnen omdat ik echt weer puur over reizen wilde schrijven. Ik wilde mensen alle mooie plekjes die zag ook laten zien!

In hoeverre heeft het bloggen voor jou invloed tijdens het reizen?

Het heeft heel veel invloed. Ik kan het niet meer loslaten. Ik zie overal verhalen in, loop op zo’n plek al direct met tientallen blogideeën in m’n hoofd, maak aantekeningen en maak van de gekste dingen foto’s, omdat het misschien nog eens handig kan zijn voor een blog. Ook privéreizen worden zo toch weer werk, maar dat geeft niet. In Puglia en Basilicata vorige week was ik dan ook niet om te ontspannen, maar rende ik echt van hot naar her. Pas tijdens het eten of ’s avonds met een wijntje in een lokale kroeg kom ik dan een beetje bij.

modderbad

Doe jij voor het bloggen je reis voorbereiden, of laat je alles op je afkomen?

Dat verschilt. Meestal wíl ik wel veel inlezen, maar bijna altijd kom ik weer in tijdnood omdat het leven gewoon áltijd druk is. Regelmatig sla ik m’n reisgids pas in het vliegtuig open. Voor een groepspersreis doe ik het meestal wel zodat ik een beetje weet wat er allemaal is en wat ik eventueel net anders kan doen dan anderen, maar als ik individueel ga laat ik het meer op me afkomen. Hoewel ik vaak wel een lijstje heb met mooie plekken die ik wil bezoeken. Ik ben in elk geval geen blogger die een hele reis al van A tot Z vastlegt en óveral samenwerkingen voor heeft. Dat onderhandelen vind ik zwaar vermoeiend en ik wil niet overal aan vast zitten. Ik word al moe bij het idee. Ik ga liever mijn eigen gang en plaats dan later affiliatelinkjes om een deel van de gemaakte kosten weer terug te verdienen. Maar ik moet zeggen dat ik groepspersreizen soms ook wel heel fijn vind. Het programma ligt dan vaak van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vast. Hoe intensief zo’n reis ook kan zijn, dat je (als normaal drukke moeder) dan gewoon even niet hoeft na te denken en niet vanalles hoeft te regelen, en dat overal weer een busje klaarstaat en je voor elke maaltijd gewoon mag aanschuiven, dat is stiekem heerlijk. Als je maar zorgt dat je apparaten opgeladen blijven en je met mooie beelden en een goed verhaal terugkomt. Want die druk blijf je wél altijd voelen. Je moet het wel waarmaken!

Reis je anders sinds je bent gaan bloggen?

Nee, eigenlijk niet. Wel slaap ik nu soms op plekken waar ik anders niet zou kunnen slapen.

Welk land of gebied dat je wil bezoeken staat bovenaan je bucketlist?

Dat zijn er heel veel en worden er alleen maar meer. India staat heel hoog op mijn lijstje. Het lijkt me bepaald niet het meest relaxte land, maar wel heel intrigerend. En zo zijn er nog veel meer landen die ik graag eens wil bezoeken. Maar ook in Spanje en Italië waar ik al zó vaak geweest ben zijn nog zóveel plekken die ik nog wil zien!

reisblogger

Heb je nog een tip voor beginnende reisbloggers?

Reis veel (gewoon zelf) en schrijf daarover. Maak mooie foto’s en gebruik geen stockfoto’s. Vertel je eigen verhaal. Schrijf eerst over de reizen die je al gemaakt hebt en blijf zoveel mogelijk weg gaan. Buiten de schoolvakanties kun je echt vaak supergoedkoop naar de mooiste plekken. Besef wel dat reisbloggen keihard werken is en veel meer is dan alleen een beetje reizen en wat foto’s delen. Je moet er heel veel tijd en energie in willen steken, je verdiepen in SEO, veel op social media doen, en volhouden. Het moet echt een vurige wens van binnenuit zijn. Weet je nu eigenlijk al niet waarover je zou kunnen schrijven begin er dan niet aan. De meeste bloggers die ik ken bársten van de ideeën, net als ik.

Ben je net als Denise van Follow my Footprints ook een fervent reiziger, digital nomad, reisfotograaf, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ook zo benieuwd naar de handige tips, reisverhalen en reisfoto’s van Denise? Check dan snel haar website Follow my Footprints.

Klik hier voor meer inspirerende interviews!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden