Interview met Nienke van Mister Mountain

Avontuurlijke reiziger Nienke maakte haar eerste verre reis naar het overweldigende India. Buiten reizen is Nienke ook gek op buitensporten en bergbeklimmen, twee passies die ze het liefst combineert. Nienke is mede-oprichster van de website Mister Mountain, een platform voor vrouwen met passie voor de bergen en vette avonturen. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en outdoor-avonturen, hebben we Nienke een aantal vragen gesteld.

In gesprek met Nienke van Mister Mountain

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Ik ben Nienke van Ree, 33 jaar en woon samen in Den Bosch met Koen. Volgens mij ben ik al zo’n 8 keer verhuisd naar verschillende plekken in Nederland. Van Utrecht, naar Nijmegen naar Den Bosch. En de volgende locatie wordt alweer onderzocht.

blogger

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?
Mijn eerste echte reis was naar India, 9 jaar geleden. Samen met een vriendin ben ik 8 weken door India getrokken. Zoveel indrukken, zoveel geuren, zoveel mensen in beweging. We eindigden in de Himalaya waar wij op onze sneakers 5 dagen een trektocht maakten onder begeleiding van lokale studenten. Daar is mijn passie voor een combinatie van reizen met ‘bergsport’ ontstaan.

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?
Als we het in een hokje moeten plaatsen dan ben ik een avontuurlijke reiziger. Maar ik ben vooral een nieuwsgierige reizigster. Ik ben (bijna) gefascineerd door bergen en bewegen. Met een achtergrond als sporttherapeut wil ik altijd weten wat mensen beweegt, niet alleen in de letterlijke zin van het woord. Hoe beweegt een groep van mensen in een stad? Waarom zijn mensen op reis? Wat beweegt hen om de volgende stap te nemen? Ik kan uren kijken naar bewegende mensen. Daarnaast heb ik ook de drang om zelf te bewegen. Mijn reizen bevatten dan ook altijd een combinatie met bergen, avontuur en sportieve uitdagingen.

fietsen

Wat betekent buitensport voor jou persoonlijk?
Buitensport betekent voor mij de bergsport in de ruimste zin van het woord is voor mij het antwoord op rust. Ik heb het pas laat ontdekt. Op mijn 29e heb ik leren skiën en op mijn 31e mijn eerste berg >4000 m. beklommen. Ze zeggen wel, hoe ouder, hoe gekker . In de afgelopen jaren ben ik gemiddeld 5x per jaar naar de bergen geweest om te wielrennen, hiken, alpnisme tochten te maken en te skiën. En daarnaast ga ik 1x per maand nog naar de Ardennen om buiten te klimmen. Buiten sporten is een deel van mijn leven geworden. Ik noem het ‘het Mountain Fit gevoel’. Voor mij staat dat gelijk aan power, vrijheid, avontuur, zelfbewust zijn en vrouwelijkheid. Het klinkt bijna tegenstrijdig maar door avonturen en te sporten in de bergen vind ik rust. En in Nederland kan je prima trainen en aan buitensport doen om je voor te bereiden op avonturen in de bergen.

Waarom ben je met ‘Mister Mountain’ begonnen?
Omdat sporten in de bergen echt vet is en omdat het ontdekken van avonturen samen veel leuker is dan alleen. Het echte omslagpunt om Mister Mountain daadwerkelijk te delen met anderen is pas in dec. 2015 ontstaan nadat ik in augustus 2015 de Mont Blanc heb beklommen. Tijdens de voorbereiding op de tocht kreeg ik ontzettend veel vragen van vrouwen over waarom ik dit wilde, of zij het ook zouden kunnen en hoe zo’n traject dan ging. Ik kreeg gelukswensen van mensen die ik niet kenden en ik heb zelfs na de tocht een bios avond georganiseerd voor al deze vrouwen om hen mee te nemen op reis. De film van deze beklimming staat hier.

hike

Waarom vrouwen?
Dat is niet uit feministisch oogpunt ofzo maar vrouwen hebben toch andere behoeften dan mannen. Ik merkte in mijn eigen zoektocht dat mannen het toch allemaal maar wat makkelijker aangaan en geld uitgeven om maar zo mooi en kwalitatief mogelijk materiaal te hebben. Tja ik ben meer van eerst maar eens kijken of ik het leuk vind en dan schaf ik wel wat aan. En daarnaast wil ik niet 1 sport beoefenen maar heel veel verschillende sporten en dit combineren met avonturen. Het standaard antwoord van organisaties is; dat bieden we eigenlijk niet aan. Al die lidmaatschappen daar word ik ook gek van. Als ik daar lid ben dan mag ik weer niet ergens anders sporten. Hoezo?
Met Mister Mountain wil ik vrouwen inspireren dat zij zoveel meer kunnen dan zij denken en het hoeft echt geen Mont Blanc beklimming te zijn. Het gevoel van vrijheid of avontuur dat krijg je ook bij kleinere avonturen en uitdagingen. Met Mister Mountain willen we sporten in de bergen en met een fun & female touch onder de aandacht brengen, laten ervaren en delen.

Wat wil je de komende jaren met ‘Mister Mountain’ bereiken?
* Vrouwen verbinden door sporten in de bergen.
* Met elkaar uitdagingen en avonturen bedenken en deze aangaan.
* Ervoor zorgen dat meer vrouwen zich (mentaal en fysiek) fit voelen.
* De grote fun & female factor in de bergsport brengen.
* Bergsporten laagdrempeliger en betaalbaar maken. Iedereen kan het en je hoeft echt niet voorafgaand aan een avontuur je je hele gear op orde te hebben. Wij delen (en ja heus veiligheid is belangrijk maar dat hoeven we toch niet in iedere zin te zeggen…)

Trail

Waarmee wil jij je met ‘Mister Mountain’ onderscheiden?
Je herkent ons aan de female & fun touch. Aan ieder evenement, mini adventure of challenge wordt een vleugje roze, humor en een spelelement toegevoegd. Bij ons mag je zijn wie je bent. Wat ons bindt is de passie voor avontuur, sporten en bergen.

Welke buitensport-bestemming heb je het laatst bezocht?
Eind juli heb ik samen met 2 vrienden de Monte Rosa traverse gelopen. Eerst 5 dagen een acclimatisatietocht gelopen met 2 vriendinnen in Zwitserland vanuit Tasch. Daarna de Monte Rosa traverse gelopen vanuit Klein Matterhorn. 5 dagen waarin we verschillende 4000-ers hebben beklommen zoals de Castor en Pollux.

Wat was je ultieme klim-uitdaging tot nu toe?
Als ik terugkijk dan heeft de Mont Blanc de meeste indruk gemaakt. Dat komt vooral omdat het een intensief jaar was met voorbereidingen, het ontdekken van de klimsport, het overwinnen van hoogtevrees, het verleggen van grenzen en het leren kennen van fantastische mensen. Als je dan het proces aangaat om de top te bereiken, of je deze nou haalt of niet, dan is dat emotioneel, overweldigend, sensationeel en krijg je een niet na te bootsen gevoel dat je de wereld aan kan en het mooie is dat het daadwerkelijk zo is. Na deze beklimming ben ik mentaal en fysiek zoveel sterker geworden dat ik nu mijn baan deels heb opgezegd om mij onder andere op Mister Mountain te richten.

Bergen

Op welke prestatie ben je het meest trots?
Als grote uitdaging de beklimming van de Mont Blanc maar als mentale overwinning de klimsport. Ik heb ontzettend veel moeite met dieptes. Ik vind bijv. lopen over gletsjers eng en ik vind hangen in mijn klimgordel als ik niet met mijn voeten of handen bij de wand kan verschrikkelijk. Door te gaan klimmen heb ik de grootste angst tot mijn vriend gemaakt, na ja soms dan . Nou moet ik zeggen dat ik nooit een sportklimmer zal worden. Voor mij is het onderdeel van het proces om beter en makkelijker te bewegen in de bergen. Het grappige is ook dat ik buiten veel minder last heb van angsten dan indoor. Maar omgaan met deze angsten heeft me sterker gemaakt. Iedereen heeft zo zijn eigen angsten maar het is wat je ermee doet.

Wat is je volgende buitensport/klim-uitdaging?
Dit jaar staat voornamelijk in het teken van inspireren en anderen laten ervaren wat sporten in de bergen doet en hen ondersteunen om uitdagingen realistisch en haalbaar te maken. Dat betekent dat ik vele weekenden weg ben om mee op pad te gaan! Daarnaast wil ik op de wielrenfiets de Stelvio in Italië nog beklimmen en wil ik gaan toerskiën. Ik zal vanaf volgende maand mijn challenges via facebook kenbaar maken en op ons event op 30 oktober kunnen andere vrouwen ook hun challenges en avonturen delen zodat we er een aantal in 2017 gezamenlijk kunnen aangaan.

Mister Mountain

Heb je een tip die je met ons zou willen delen?
Ga naar buiten, doe gek, doe samen gek, doe samen gek op verschillende plekken, doe samen gek op verschillende plekken en spring zo hoog mogelijk! Een tip voor een mooie hike met hoogtemeters in Nederland is de n70 route bij Nijmegen.

Ben je net als Nienke van Mister Mountain ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Nienke en haar reizen en outdoor-avonturen naar haar website op Mister Mountain.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden