Michiel is een echte backpacker, maar ook roadtrippen is een grote passie van hem. Samen met zijn vriendin Marije heeft Michiel al heel wat afgereisd. Met z’n tweeën gaan ze binnenkort voor onbepaalde tijd op reis. Ze hebben hun banen en huur opgezegd en gaan al backpackend het avontuur tegemoet in Azië en Zuid-Amerika. Tijdens hun avontuur gaan ze regelmatig verslag doen op hun reisblog Onze Droomreis, waar ze alle ervaringen en avonturen in woord en beeld met hun lezers delen. Geïnteresseerd in zijn reiservaringen en zijn reisplannen, hebben we Michiel een aantal vragen gesteld.

12 vragen aan Michiel van Onze Droomreis

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Mijn naam is Michiel Scheerhoorn en ik kom uit de altijd gezellige stad Gramsbergen (Overijssel).

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?

Mijn eerste Individuele reis was naar Australië en Nieuw Zeeland in 2007/2008. Nadat ik was afgestudeerd heb ik driekwart jaar gewerkt om te sparen, om daarna samen met een goede vriend deze fantastische reis te maken. Begin mei vertrokken we met twee stopovers van vijf dagen in Hong Kong en Sydney om aan te komen in Perth. In Perth hebben we een Auto met 4WD (Mitsubishi Pajero, bijnaam The Rocket) gekocht en zijn we vanaf Perth langs de kust via Exmouth, Broome, door The Kimberlys, Kununurra, Darwin, Cairns naar Brisbane gereden. Hier hebben we ongeveer 10 maanden over gedaan. Tussendoor hebben we verschillende baantjes gehad, waaronder Barkeeper/Chefkok in een Hotel, hebben we gewerkt in een bakkerij, kippenslachterij, oliepijpen schoongemaakt en ook het plukken van watermeloenen was één van de Jobs waar geld mee verdiend werd. Al met al een prachtige ervaring!

Vanaf Brisbane zijn we naar Auckland gevlogen voor een rondreis van een maand in Nieuw Zeeland, vooral het Zuider Eiland vond ik het mooist. Maar nadat we onze auto per ongeluk afgebrand hadden, zijn we maar weer snel terug gegaan naar Melbourne.

Michiel down under

Op reis door de Australische Outback

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?

Ik ben een relaxte reiziger die geen planning heeft (ook al ben ik planner van beroep), van het goed voorbereiden, alles al doorlezen in de steeds groter wordende stapel met Lonely Planets zit er voor mij niet in. Het wordt voor mij pas interessant op het moment dat ik in die omgeving ben. Ik kan prima zonder de luxe die we in Nederland zo gewend zijn. Slapen in tenten in 40 graden, reizen in slaapbussen tussen de sterk ruikende Aziaten, No Problem, I am a traveller!

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?

Ook ik ben verslaafd, zoals velen, aan de luxe dingen die we hier in Nederland hebben. Thuis komen, constant die telefoon in je gezicht, tv aan en languit op de bank. Beetje dom zappen en geen voetbalwedstrijd willen missen. Maar op reis heb ik dit absoluut niet, dan valt dat dwangmatige gekijk op mijn telefoon en drang naar niks te willen missen helemaal weg. Hierdoor sta ik meer open voor andere dingen, en kan ik meer genieten van wat de wereld te bieden heeft.

Welk land verraste je op een onverwachte manier?

Australië vindt ik tot nu toch het mooiste land waar ik geweest ben. De veelzijdigheid en de gastvrijheid in dat land is geweldig.

Wat is jouw favoriete (reis) stad, land en werelddeel?

Mijn favoriete stad is Hong Kong. Bij aankomst maakte deze stad indruk op mij. Met de prachtige skyline en de mooie attracties zoals bijvoorbeeld de gigantische Witte Buddha in de heuvels van Hong Kong. Maar ook de bedrijvigheid 24 uur per dag. Misschien heeft de stad ook zo’n sterke indruk gemaakt omdat dit de eerste echte stad is, waar ik tijdens onze reis was.

Michiel duiken

Al duikend

Waarom ben je met onzedroomreis.com begonnen?

Het originele idee was om voor de familie, vrienden en kennissen een site te maken waarop ze ons kunnen volgen vanaf de voorbereiding tot het einde van de reis. Aangezien er zoveel positieve reacties en vragen binnen kwamen nadat we de website online hadden gezet, ontstond daarna het idee, dat we met onze voorbereidingen misschien wel andere mensen konden helpen/ inspireren.

Hoe is het idee voor de aanstaande reis ontstaan?

Ik heb altijd spijt gehad, dat ik niet ook nog een stuk van Azië heb gezien, tijdens mijn eerste reis door Australië en Nieuw Zeeland. Nu hebben Marije en ik een jaar geleden alsnog een maand door Vietnam gereisd, maar uiteindelijk heeft die reis nog meer het reizen zelf en de droom voor een wereldreis door Azië en Zuid Amerika aangewakkerd. Gelukkig houden we allebei van hetzelfde soort reizen en dit werd nog een keer extra bevestigd door de reis door Vietnam.

Welke landen gaan jullie tijdens de reis bezoeken?

We starten in Maleisië om via Singapore, Indonesië naar de Filippijnen te gaan. Daar is de planning om een vlucht te nemen naar Cambodja en misschien nog de Mekong Delta in Vietnam mee te pakken. Vanaf Cambodja, langs Thailand en Laos omhoog naar Myanmar en via de Oostkust van India omlaag naar Sri Lanka en dan via de westkust van India omhoog naar Nepal.

Hoe we Zuid Amerika gaan doen is nog niet uitgestippeld, maar de planning is dat we daar de Big loop doen inclusief Cuba.

Hoe bereiden jullie je voor, voor zo’n lange reis?

Belangrijkste is op tijd te beginnen met sparen, daarna zijn de inentingen en een goede verzekering belangrijke dingen om op tijd te regelen. Handig is om alle abonnementen op tijd opzeggen, zonde als dit doorloopt als je al op reis bent. Verder hebben wij van elk land of continent een Lonely Planet in ons bezit, en daarnaast is het bekijken van de vele reisblogs online ook handig voor de tips en trucs.

Onze Droomreis scooter

Met Marije op de quad

Wat gaat er allemaal mee in jullie backpacks?

Ik neem niet teveel mee: mijn slippers, de altijd handige Multitool (Leatherman) een goeie pet met een populaire zonnebril en mijn fotocamera. Wat ik wel heel handig vond aan onze reis in Vietnam was om een velgekleurde Flightbag aan te schaffen. Deze gaat makkelijk om je backpack heen, zodat deze schoon blijft, je kan deze op slot doen en het is makkelijk terug te vinden tussen de stapels tassen die bijvoorbeeld onder in de slaapbus liggen.

Heb jullie nog tips voor toekomstige wereldreizigers?

Altijd een goede verzekering afsluiten voor als je bijvoorbeeld een auto huurt ook al denk je dat er niks zal gebeuren omdat je al 10 maanden niks overkomen is. (zie verhaal Nieuw- Zeeland, autobrand) Voor die paar tientjes meer ga je geruster op reis, daar zou ik absoluut niet op bezuinigen.

Ben je net als Michiel ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Michiel en zijn reizen naar zijn website Onze Droomreis.