Interview met Max van Connecting las Americas

Reizende avonturier en motorgek Max van Connecting las Americas neemt op zijn drieëndertigste een extreem besluit en begint aan een reis op de motor door de Amerika’s. Vanuit Chili vertrekt Max richting New York, om onderweg 32 visionaire bedrijven te bezoeken. Bedrijven die allemaal de wereld op maatschappelijke manier een beetje beter proberen te maken. Het 6 maanden durende avontuur telde veel hoogtepunten, kende veel prachtige ontmoetingen en resulteerde in Max zijn eerste boek ‘Tijd om te schakelen’. Geïnteresseerd in zijn beweegredenen en passie voor reizen op zijn geliefde motor, hebben we Max een aantal vragen gesteld.

Max van Connecting las Americas

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Ik ben Max Wohlgemuth Kitslaar, 33 jaar, uit Amsterdam. M’n vader is geboren in Bremen en m’n moeder in Warschau, dus ik kom uit een internationaal gezin. Na strafrecht en Latijns Amerika Studies te hebben gestudeerd, heb ik 7 jaar in de online advertising gewerkt, o.a. in Latijns Amerika. Tot ik m’n leven radicaal op z’n kop zette.

Guzzi

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?
Toen ik ongeveer een jaar of 8 was, ging ik voor de eerste keer met het vliegtuig alleen naar opa en oma in Warschau. Al vanaf dat ik een klein menneke was, namen m’n ouders mij en m’n broer overal mee naar toe. Zo zagen we al van jongs af aan andere culturen, en hoorden we andere talen.

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?
Het mooiste vind ik om in te blenden in waar ik ben. Met mensen praten – in welke taal dan ook -, genieten van lokaal eten en altijd wat doen, zien, beleven. Bakken aan de Costa is niets voor mij. Oh, en ik reis altijd superlicht; heb zo min mogelijk bij me.

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?
Het opent mijn geest. Net zoals motorrijden. Reizen en motorrijden (het liefst samen) zorgen ervoor dat ik los kom uit de overgeorganiseerdheid in Nederland. Zo krijg ik weer ruimte voor nieuwe ideeen. Vaak maak ik op reis ook een grote beslissing.

Max

Hoe ben je op het idee van ‘Connecting las Americas’ gekomen?
In het buitenland! Op Mallorca las ik een boek van een journalist die zijn oldtimer Moto Guzzi van Alaska naar Argentinië had gereden. Bij het om slaan van de laatste bladzijde dacht ik: dat wil ik ook. Maar dan met het doel om bedrijven in beeld te brengen met een maatschappelijke missie. En dus reed ik 17.000 kilometer van Chili naar New York om 32 winstgevende, visionaire bedrijven te bezoeken en in beeld te brengen.

Waarom heb je vooraf voor deze specifieke route gekozen?
Latijns Amerika is het continent waar ik het liefste kom, al sinds 2006. Ik heb een tijd in Buenos Aires gewoond, en in Quito. En ik spreek Spaans. Bovendien is daar niet alles zo geregeld en afgebakend als hier. Er is ruimte om te bewegen. Daar kan ik mijn creativiteit kwijt. Over Latijns-Amerika en de Verenigde Staten bestaan daarnaast zo veel vooroordelen. Ik wil juist positieve verhalen van daar vertellen die hoop bieden voor de toekomst.

Latin

Wat waren de grootste obstakels tijdens je reis?
Omdat ik niets van klussen weet, stond ik iedere keer als er wat met mijn motor was, letterlijk stil en moest een monteur het fixen. Een hele intense belevenis was verder het rijden door een sneeuwstorm op bijna vijfduizend meter hoogte in de Andes. Dan hoop je dat je niet stil komt te staan….

Welke rol spelen de bedrijven die je bezocht tijdens je reis?
Ken je dat gevoel dat je als een natte krant naar buiten loopt uit een werkmeeting? Dat alle energie uit je gezogen is? Ik heb een half jaar precies het tegenovergestelde ervaren. De gesprekken met de 32 ondernemers gaven zoveel energie. Allemaal zitten ze zo vol met ambitie en passie, daar krijg ik nog kippenvel van. Heel inspirerend.

Welk bedrijf heeft de meeste indruk op jou gemaakt?
Oef, dat is moeilijk kiezen…. Alle bedrijven laten zien dat geld verdienen hand in hand gaat met het bouwen van een betere wereld. En dat is maar goed ook, want de wereld staat voor een boel uitdagingen; klimaatverandering, vluchtelingencrisis, vergrijzing. Om te voorkomen dat je business model achterhaald raakt, moet je aan de slag als bedrijf. Laboratoria leidt meisjes op uit de sloppenwijken in Lima tot web developer. Ze gaan zo hard dat de oprichtster laatst in een panel zat met Mark Zuckerberg, geleid door Obama! De grootste restaurantketen van Colombia, Crepes & Waffles, transformeert zijn inkoop naar producten van kleinschalige biologische boeren. WOK, ook in Colombia, koopt zelfs alleen maar bij zulke kleinschalige boeren in, via zelf opgezette projecten in maatschappelijk kwetsbare regio’s. En Cooperative Coffees, de grootste inkoopcooperatie voor koffiebonen in Noord-Amerika, zorgt voor een transparante inkoopketen waarbinnen boeren eerlijk betaald worden voor hun bonen.

reizen

Welk land heeft je in positieve zin het meest verrast?
Ook weer lastig kiezen.. In Peru en Colombia heb ik heel veel gave bedrijven bezocht. En bovendien is het motorrijden in beide landen te gek. In Peru heb ik 2500 kilometer door de woestijn gereden, en in Colombia door het groene zuiden, waar op sommige plekken de bomen als een groene poort over de weg heen hingen. Waanzinnig.

In hoeverre heeft deze reis invloed op jou als persoon gekregen?
De reis heeft me laten zien dat iedereen bijzondere dingen kan doen; niet alleen bijzondere mensen. Ik weet niets van klussen, en ik heb na 17.000 kilometer New York gehaald op een 40 jaar oude motor! Als dat kan, dan kan er nog veel meer. Bovendien heeft de reis voor mij bevestigd dat ik iets wil betekenen voor de wereld. Dat ik verschil wil maken. Sterker nog, de honderden gesprekken onderweg hebben me laten zien dat iedereen wel een idee heeft om de wereld een beetje beter te maken. Alleen heel veel mensen komen er niet toe om met hun idee te beginnen. En komen terecht in een burnout of midlife crisis omdat ze niet hun hart volgen.

Blogger

Heb je een reistip die je met onze lezers zou willen delen?
Als je een low-profile aanhoudt, dan ben je geen bedreiging voor lokale mensen en zijn ze veel meer geneigd om je in hun leven binnen te laten. Maar als je gaat patsen, dan juist niet. Dan krijg je ook veel sneller gezeik met de politie. In de 6 maanden onderweg heeft maar 1 (!) keer een agent om mijn papieren gevraagd, en dat was denk ik omdat hij mijn motor van dichtbij wilde bekijken haha….

Ben je net als Max van Connecting las Americas ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site.

travel

Over Max zijn boek ‘Tijd om te schakelen’:

‘Tijd om te schakelen’ is een road story en een business boek en beschrijft de modellen van de 32 social businesses van onderweg, in het Nederlands, Spaans en Engels. Het boek laat zien hoe je:

– betekenis geeft aan je werk en leven,
– Van het nemen van een risico naar een resultaat gaat
– Winstgevende social business modellen toe past.

Het boek is te bestellen via de site: life is out there.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden