Interview met reisspecialist en blogger Marnick van Rondreis In Vietnam

Travelblogger en reisspecialist Marnick van Rondreis in Vietnam stopte met werken in Nederland en verhuisde naar Vietnam om samen met zijn Vietnamese vriendin een reisbureau te starten. Een jaar geleden is Marnick met reisbloggen gestart, vooral om zijn kennis over het prachtige Vietnam te delen met andere reizigers. Zijn reiservaringen en tips over reizen in Vietnam deelt Marnick op zijn reisblog Rondreis in Vietnam. Geïnteresseerd in zijn reiservaringen in Vietnam en liefde voor zijn nieuwe thuisland, hebben we Marnick een aantal vragen gesteld.

Marnick van Rondreis in Vietnam

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Marnick (30) en kom uit Dordrecht, maar woon de laatste drie jaar in Vietnam. Sinds vier jaar heb ik samen met mijn vriendin een reisbureau, Phuotvivu. Omdat het reizen ons veel avontuur en plezier heeft geboden en zelfs ons heeft samengebracht, proberen wij met het reisbureau Vietnamezen ook zo ver te krijgen om meer van zowel hun eigen land als de wereld te zien. Sinds begin dit jaar ben ik begonnen om mijn kennis over Vietnam te delen via mijn website Rondreizen in Vietnam.

blog

Waar ging je eerste reis naartoe?

Mijn eerste zelfstandige verre reis was 12 jaar geleden naar Costa Rica, toen ik net 18 was. Ik ging daar samen met een klasgenoot 6 maanden stage lopen. Het leven voelde er als een paradijs. Wakker worden door brullende apen, ontbijten aan het strand, leguanen voeren tijdens de lunch en af een toe een tripje door de jungle naar een waterval of vulkaan. Een ongeplande trip naar Guatemala om een nieuw visum te krijgen en het niet hebben van een telefoon met internet maakte de reis nog avontuurlijker.

Als wat voor “type” reiziger zou jij jezelf omschrijven?

Lang aan het strand liggen lukt mij nooit, ik wil altijd wat doen en zien. Een avonturier past dan misschien het beste bij mij. Duiken met walvissen, bungeejumpen in Australië, mountainbiken van een vulkaan in Ecuador, hiken in de Himalaya, kamperen op een onbewoond eiland in de filipijnen of met een motor rijden door het noorden van Vietnam.

motorreis

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?

In Nederland had ik altijd overal een plan voor, ik maakte mij zorgen om vanalles en was punctueel. De vrijheid die ik met solo reizen heb gekregen heeft mij hier van af geholpen. Op reis plande ik weinig, hoefde geen rekening te houden met mensen die ik kende en deed wat mij het leukste leek of wat goed uitkwam. Ik werd een veel “relaxter” persoon, wat mij zeker ten goede is gekomen.

Hoe ben je in Vietnam terecht gekomen?

Ik werkte een aantal jaar in Rotterdam als medewerker marketing en communicatie. Ik had het daar enorm naar mijn zin, maar tegelijkertijd had ik ook het gevoel dat ik het avontuur miste. Voordat ik een huis wilde gaan kopen en echt wilde “settelen”, wilde ik nog op één geweldig lang avontuur gaan. Op de dag dat mijn toenmalige manager mij een 6 maanden sabbatical aanbood, boekte ik direct een vlucht. Ik ging op reis en na twee maanden kwam ik mijn huidige vriendin tegen, een reisblogster uit Vietnam. We kregen een relatie, maar op het moment dat ik terug was in Nederland vonden we een lange afstandsrelatie moeilijk. Ik besloot toen aan mijn grootste avontuur te beginnen. Ik nam ontslag en verhuisde naar Vietnam om samen met mijn vriendin een Vietnamees reisbureau te beginnen.

waterval

Welk deel van Vietnam is jouw favoriet?

Als toerist vind ik het noorden van Vietnam, met name Ha Giang, verreweg de meest indrukwekkende regio. Het is zelfs één van de meest overweldigende bestemmingen in Zuidoost Azië. Authentiek bergstammen, prachtige natuur en een geweldig gevoel van avontuur wanneer je door deze regio rijdt. Om te wonen is het zuiden van Vietnam, specifiek Ho Chi Minh City, het beste. Het is meer westers, meer vrijheid, minder conservatief vergeleken met het noorden en alles is er makkelijk en voor de hand.

Op welke manier reis jij het liefst door Vietnam?

De eerste keer in Vietnam reisde ik van zuid naar noord in drie weken, maar omdat ik nu veel van het land heb gezien, reis ik tegenwoordig rustiger en kies ik een specifieke regio om daar een langere tijd te verkennen. Voor het budget en plezier huur ik vaak een motor, maar ik maak ook graag gebruik van lokale gidsen en hun kennis.

Welke Vietnamese stad is jouw favoriet voor een citytrip?

De favoriete citytrip voor Vietnamezen is Dalat en daar sluit ik mij bij aan. Heerlijke afkoeling in een prachtig heuvelachtig gebied met veel te zien en te doen. Door een impulsieve beslissing van mijn vriendin heb wij hier zelfs een aantal maanden een hostel gehad.

tour

Waarom ben je Rondreis in Vietnam gestart?

Ondanks dat ik meer dan 10 jaar reis heb ik nooit interesse gehad om een reisblog te beginnen, totdat ik in Vietnam ben gaan wonen. Veel wat over Vietnam is geschreven staan op websites gebundeld tussen informatie van andere landen en zijn geschreven door mensen die maximaal een maand door het land hebben gereisd. Ondanks dat het handige informatie is met leuke verhalen, viel het mij op dat het vaak over dezelfde plekken gaat en mensen veelal dezelfde routes volgen en bestemming bezoeken. Mijn vriendin is een reisblogster in Vietnam en samen met haar organiseren wij de laatste 4 jaar reizen voor Vietnamezen. Ik wilde deze kennis gebruiken om een gespecialiseerde website alleen over Vietnam te maken waar ik vertel over zowel bekende als onbekende bestemmingen. Wie kent er bijvoorbeeld Phu Yen, Ta Xua, Pha Luong, Kon Tum, Hoang Su Phi of zelfs dat de populaire Cu Chi Tunnels een tweede ingang 20 km verderop heeft waar bijna geen toeristen komen?

Wat is de grootste uitdagen met plannen van reizen in Vietnam?

Het reizen in Vietnam wordt steeds gemakkelijker, maar het zal nog wel even duren voordat het hetzelfde niveau als Thailand is. Het wordt pas moeilijk als je van de gebaande paden af wilt. Over veel plekken vind je nog geen informatie online in zowel het nederlands als engels en de taalbarrière maakt het moeilijk om hier te reizen. Ik heb het geluk dat ik altijd iemand bij hebt die de taal spreekt en elk hoekje van het land kent. De taalbarrière en en het communiceren zijn een uitdaging, maar dit maakt het land ook spannend en avontuurlijk.

moto

Welke Vietnamese highlight staat hoog op je bucketlist?

Bovenaan mijn lijst staat kamperen in de Hang En grot in Phong Nha. Alleen de jungle hike schijnt al geweldig te zijn en je blijft slapen in de grot naast een meertje. Daarnaast zou ik zo weer teruggaan naar Ha Giang.

Heb je een tip voor andere reizigers die Vietnam willen ontdekken?

Er is een grote hype om te reizen zonder planning en zien waar je terecht komt. Ik kan beamen dat het gevoel van vrijheid geweldig is, maar om het beste van je tijd in Vietnam te maken is het zeker belangrijk om een globale planning te maken. Houd een aantal dagen speling als je langer wilt blijven of onverwacht iets anders wilt gaan bezoeken. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat het misschien beter is om alleen in het noorden te blijven en niet heel het land te doen. Maar doe je research, gebruik social media en websites zoals Traveljunks en Rondreizen In Vietnam voor inspiratie en tips, zodat je aan het einde van je Vietnam reis kunt zeggen dat je er het beste van hebt gemaakt!

rondreizen

Ben je net als Marnick van Rondreis in Vietnam ook een fervent reiziger, reisfotograaf, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ook zo benieuwd naar Marnick’s reisverhalen en reistips over Vietnam? Check dan snel zijn reisblog.

Klik hier voor meer inspirerende interviews!


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden