Interview met Marleen van Can I come over

Travelblogger en reisfotograaf Marleen van Can I come over is gek op reizen, fotograferen en bloggen. Marleen reisde al in een oude auto van Amsterdam naar Dakar en heeft als backpacker al veel van de wereld gezien. Marleen schrijft sinds een tijdje reisblogs voor Traveljunks, maar is momenteel vooral bezig met haar project waarbij ze een jaar lang overal ter wereld bij mensen thuis slaapt. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en haar project, hebben we Marleen een aantal vragen gesteld.

Marleen van Can I come over

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Hoi, ik ben marleen, 28 jaar en kom uit het mooiste oostelijke deel van Nederland, namelijk de Achterhoek. Inmiddels vier ik al wel mijn tien jarige jubileum in Breda. Ik studeerde aan daar de kunstacademie en belandde zo in het zuiden. Na vier jaar studeerde ik af in documentaire fotografie en film. Tijdens mijn studiejaren was ik al op veel op reis. Mijn reisdrang zat zo diep, dat ik met mijn leraren altijd regelingen wist te treffen zodat ik voor projecten toch naar het buitenland kon. De rest van de klas zat ondertussen te koukleumen in Nederland.

Marleen

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?
Mijn eerste reis was direct een sprong in het diepe als twintigjarige. In verbleef bijna twee maanden in de sloppenwijken van India. Ik begon in Faridabad, de industriele sloppenwijk van Delhi. Daar fotografeerde ik twee weken obesitas bij gezinnen thuis. Je zult het niet geloven, maar juist onder armoede ontstaat er ook veel overgewicht. Na die eerste twee weken trok ik naar het centrum van New Delhi en kwam erachter dat India ook gewoon asfalt, restaurants en moderne gebouwen kent. Het was een pittig avontuur en kwam vijf kilo lichter thuis.

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?
Ik heb een hekel aan hotels. Het liefste verblijf ik bij mensen thuis en leer ik via locals de stad, hun cultuur en het eten kennen. Comfort heb ik ook niet nodig. Ik slaap tijdens mijn reizen overal; op de grond, in treinen en veel op de bank via couchsurfing. In 2011 reed ik samen met mijn vader de Amsterdam Dakar rally. Zes weken lang sliep ik in een geimproviseerde vouwwagen die we boven op de auto hadden gemonteerd. Het was eigenlijk best luxe met een eigen slaapcabine. Overigens vermijd ik ook toeristische plekken en zul je mij niet met groepsreizen mee zien gaan.

Rally

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?
In Nederland fotograaf ik veel ceremonies en begrafenissen. Telkens word ik weer geconfronteerd dat mensen spijt hebben dat ze te weinig hebben gereisd. Hoeveel boeken je ook openslaat over een bepaald land, tijdes het reizen leer je binnen twee twee weken veel meer. Door mijn reizen ben anders naar culturen in Nederland gaan kijken. Reizen verruimt je kijk op de wereld en neemt vooroordelen weg. Met mijn verhalen wil ik dit ook overbrengen bij mijn volgers. Daarnaast leven we op een prachtige aardbol die we met ons allen kapot maken. Ik ben groot voorstander van het minimalisme. Minder spullen en meer ervaringen. Dit wil ik met mijn wereldreis aan de kaak stellen. Ik vertel verhalen over thuis en ons consumptiegedrag. Zo ga ik bijvorrbeeld langs mensen die in “tiny houses’ leven. Dat in combinatie met mijn dronefotografie die prachtige natuurshots tonen.

Welke verre bestemming heb je het laatst bezocht?
Mijn laatste reis was naar lapland. Ik ga werken voor een organisatie die fototours opzet. Als professioneel fotograaf help ik toeristen bij het fotograferen van het Noorderlicht. Avonden lang sta ik dan op scherp, want het Noordelicht kan plots opkomen en binnen tien minuten weer verdwijnen. Het is zo’n uniek natuurverschijnsel. Dat raad ik iedereen aan om eens in je leven te hebben meegemaakt.

sky

Waarom ben je met Can I come over begonnen?
Het is ooit begonnen toen ik mijn buren in mijn flat ben gaan fotograferen. Dat is een flat met 250 appartementen en 30 verschillende nationaliteiten. De flat kenden zo zijn vooroordelen. Deze wilde ik veranderen door mijn buren te fotograferen en te vertellen wat thuis voor hem of haar betekent. Dit project werd zo groot dat ik het op TEDx mocht presenteren. Ik riep al drie jaar dat ik op wereldreis wilde gaan en besloot mijn ‘buren project’ wereldwijd in te zetten onder de naam ‘Can I come over’. Ik wil mijn volgers laten zien dat we overeenkomsten en verschillen kennen over ons thuisgevoel. Het is de bedoeling dat mensen mij bij hun thuis uit gaan nodigen en mijn route dus door mijn volgers wordt bepaald.

Tedx

Waarin onderscheidt Can I come over zich van andere reisblogs?
Het is geen klassieke reisblog met tips en tricks over een stad of land. Ik vertel alleen verhalen van mensen waarbij ik overnacht of die ik onderweg tegenkom. Door de mensen leer je het land kennen. Ik kom op de raarste plekken terecht die echt nog nooit vermeld staan op een reisblog of een lonely planet. De kleinste dorpen hebben misschien wel meer toegevoegde waarde dan een bekende stad.

Op welke manier bepaal je waar en bij wie je overnacht?
Ik probeer mijn eerste overnachting in een land wel van te voren te regelen. Ik ben tenslotte een vrouw alleen. Inmiddels heb ik geleerd om alles los te laten. Tijdens mijn eerdere reizen stond ik steeds weer versteld van de gastvrijheid. Daar kunnen we in Nederland nog wel wat van leren. Verder kunnen mensen mij uitnodigen via mijn blog als ik in hun land ben. De route weet ik van te voren dus niet helemaal.

Lapland

Wat was je meest opmerkelijke gastvrouw/heer tot nu toe?
In de Arndennen ontmoette ik Michelle en haar Nederlandse vriend Inyan. Zij wonen in een tipi tent. Dat was wel bijzonder. Verder overnachtte ik bij Susan in Kaap Verdie. Zij bouwt elk jaar in een ander land haar leven weer op. Daarom is thuis voor haar iets heel abstracts. Ze bezit dan ook maar vijf kilo aan spullen. Als ze dus emigreert neemt ze niet eens een koffer mee.

Wat wil je graag bereiken met Can I come over?
Ik zou het tof vinden als mensen na het lezen van mijn blog geinspireerd raken. Dat kan zijn door ook anders te gaan reizen of dat men anders naar zijn of haar huis is gaan kijken. Of dat men bewuster keuzes maakt. Ik ken teveel mensen die werk hebben waar ze niet gelukkig van worden of in een relatie zitten waar ze niet happy mee zijn. In mijn vlogs vertel ik natuurlijk wat reizen met mij doet en heeft gedaan. Kortom, zolang ik ‘iets’ raak bij mijn volgers, ben ik blij!

Welke grote reisdroom zie jij graag in vervulling gaan?
Ik wil heel graag naar Nieuw-Zeeland. De natuur daar lijkt me geweldig. Maar toch ben ik na Lapland steeds meer geinspireerd geraakt in winterexpedities. Laat mij maar een tijdje met een ijsbreker mee varen. Dat lijkt me tof. Ik zie nu al een foto voor me van een bootmans die zijn hut in van een ijsbreker als thuis is gaan zien.

can i come over

Heb je een reistip die je met ons zou willen delen?
Wellicht is het voor veel mensen niet weggelegd, maar ik vind dat je een keer moet gaan liften. De controle eens helemaal loslaten. Enkele jaren geleden lifte ik met mijn zus naar Zuid-Frankrijk. Nog altijd halen wij hier mooie herinneringen aan op. Zo stranden we letterlijk op het strand en sliepen in hartje centrum van Parijs bij een privé-chefkok. Elk liftgever kan ik me nog herinneren en sindsdien laat ik nooit meer iemand langs de kant van de weg staan.

Ben je net als Marleen van Can I come over ook een fervent reiziger, reisfotograaf, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ook zo benieuwd naar Marleen’s reisverhalen en foto’s? Check dan snel haar website Can I come over.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden