Interview met Marieke van Digital Nomad

Digital Nomad Marieke woont momenteel met haar man en twee kinderen op het Indonesische Bali. Marieke reist ondertussen al zo’n 15 jaar samen met haar man naar de meest verre uithoeken van de wereld. De reiziger Marieke is als backpacker gestart, maar reist tegenwoordig op een minder budget manier. Waar het avontuur de familie naartoe brengt staat nog niet precies vast, maar de Filipijnen zal waarschijnlijk de volgende halte van hun avontuur worden. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en haar reisblog Digital Nomad, hebben we Marieke een aantal vragen gesteld.

In gesprek met digital nomad Marieke

[divider type=”white”]

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Ik ben Marieke, 34 jaar, getrouwd met Peter en moeder van Thijs (4) & Isa (2). Oorspronkelijk kom ik uit een klein dorpje in Friesland, maar voor mijn studie in Breda heb ik het Friese plattelandsleven achter me gelaten en ben ik van steden gaan houden! De laatste 10 jaar voordat we aan dit avontuur begonnen hebben we in Barendrecht, bij Rotterdam gewoond.

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?
Onze eerste verre reis was alweer 15 jaar geleden. 10 weken naar Singapore, Sumatra, Maleisië en Thailand. Wat een wereld van verschil met hoe reizen tegenwoordig gaat! En wat voel ik me oud, door dit nu zo op te schrijven 😉

digital nomad scooter

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?
Ik denk dat we hier verschillende stadia in hebben doorgemaakt. We zijn begonnen als basic en budget backpackers tijdens de eerste verre reizen. Ik kan me dat gevoel van trots nog herinneren, in Laos vonden we een kamer voor 1 dollar per nacht met z’n tweeën… Vanaf onze wereldreis in 2008 nog wel steeds backpacken, maar met meer planning en meer luxe en wifi. Met de kinderen is het nu totaal anders, hun gezondheid en wensen staan eigenlijk altijd voorop. We zijn wel altijd reizigers geweest met een vrij hoog reistempo. We willen graag veel zien en het maximale uit onze tijd ergens halen.

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?
Sinds ik in 2000 m’n eerste verre reis heb gemaakt, is reizen niet meer weg te denken uit m’n leven. We hebben sindsdien eigenlijk altijd van reis naar reis en van avontuur naar avontuur geleefd. Ook sinds we kinderen hebben, is dit niet veranderd. Met Thijs hebben we toen hij zes maanden was een reis gemaakt naar Brazilië en Argentinië en is hij zelfs in een klein kerkje op het platteland van Brazilië gedoopt door een bevriende missionaris. Isa woont sinds ze 6 maanden is in Indonesië en heeft nu al 3/4 van haar leven in het buitenland gewoond.

digital nomad uitzicht

Wat is jouw favoriete stad, land en werelddeel?
Dat is zonder twijfel Azië. Dat was onze eerste verre reis en liefde op het eerste gezicht :-). Binnen Azië zijn er zoveel geweldige plaatsen dat het lastig is om een favoriet aan te wijzen, al is Bali voor ons natuurlijk heel bijzonder geworden. Maar ook van Singapore en Hongkong zijn we groot fan. Buiten Azië hebben we ook nog behoorlijk wat favorieten zoals Sydney, Buenos Aires, Valencia, Annecy, IJsland, New York….

Waarom zijn jullie met digitalnomad.nl begonnen?
We zijn de blog in eerste instantie begonnen om vrienden en familie op de hoogte te houden van onze avonturen. Langzaam aan is de site wat veranderd in meer informatief ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in Bali met kinderen of een leven als Digital Nomad. We delen nog steeds veel persoonlijke dingen over ons leven op Bali en de reizen die we maken met de kinderen, maar zijn de laatste tijd ook wel artikelen gaan schrijven voor een algemener publiek.

Waarom hebben jullie voor Bali als nieuwe thuis gekozen?
We waren er vrij snel uit dat ons beginpunt een plek in Azië zou zijn, vanwege onze liefde voor dit werelddeel. We hebben online gezocht naar mogelijke plaatsen waar we makkelijk een lange tijd konden verblijven zonder dat het ingewikkeld zou worden qua visum. Indonesië bleek hiervoor een handige keus te zijn. Daarnaast vonden we het belangrijk om naar een plek te gaan waar voor de kinderen ook voldoende faciliteiten zouden zijn op het gebied van scholen, sport, medische voorzieningen etc. Tijdens onze wereldreis waren we op Bali geweest en waren erg onder de indruk van de relaxte cultuur, aardige mensen en geweldige stranden en natuur.

digital nomad strand

Op welke manier genereren jullie de benodigde inkomsten?
We verdienen op verschillende manieren ons geld hier. Ten eerste doet Peter freelance programmeer klussen voor opdrachtgevers in Nederland. Door de lagere kosten van levensonderhoud die wij hier hebben, kan hij goed op prijs concurreren met freelance programmeurs in Nederland. Daarnaast heeft hij afgelopen maanden een startup gedaan met 2 andere Nederlanders op Bali. Ze hebben unieke interactieve bagagelabels ontwikkeld en verkopen dit via de site moustag.com. Ik ben onlangs een webshop (balivintageliving.nl) gestart waar ik leuke kleurrijke sloophouten tekstborden uit Bali verkoop in Nederland. Ik ben hier ongeveer een half jaar geleden op zoek gegaan naar families in het binnenland die deze borden konden produceren en heb inmiddels een goede producent gevonden. De borden zijn vervolgens naar Nederland verscheept en worden op dit moment in Nederland verkocht. Als laatste verdienen we nog wat geld met affiliate marketing, maar dat vinden we eigenlijk het minst leuk om te doen omdat we merken dat het leuker is om te proberen geld te verdienen met eigen producten.

Wat was voor het gezin de grootste aanpassing na de verhuizing?
De verhuizing is eigenlijk heel vlekkeloos gegaan en de kinderen hebben zich geweldig aangepast. Voor ons was het leven met personeel, wat in Azië heel gewoon is, misschien wel de grootste aanpassing. Een luxe probleem uiteraard….maar daar zijn we snel aan gewend geraakt 🙂

Hoe zie jij jullie toekomst als digital nomads?
Wij blijven tot februari/maart op Bali, dan loopt ook het huurcontract van ons huis af en zijn we hier 2 jaar geweest. We gaan dan een paar maanden ‘on the road’ als nomads om te kijken hoe dat is. Zou het lukken om ook nog wat werk te verrichten tijdens het reizen als we ook nog de kinderen fulltime om ons heen hebben? We zullen het zien. De reisplannen zijn nog niet heel concreet, maar we zullen beginnen met een maand op de Filipijnen. Verder zien we wel wat op ons pad komt! Volg ons op digitalnomad.nl als je ook benieuwd bent hoe dit uitpakt 🙂

digital nomad tempel

Heb je nog tips voor toekomstige digital nomads?
De allerbelangrijkste tip is iets wat wij ook altijd ins ons achterhoofd houden: if you can dream it, you can do it! Een leven als digital nomad is wel wat makkelijker op te bouwen als je een beroep hebt wat plaatsonafhankelijk uit te voeren is, zoals een webdeveloper, copywriter, designer, online marketeer, fotograaf, etc. Maar ook als je daar totaal geen ervaring in hebt, zoals ik…..dan zijn er mogelijkheden. Ik ben zelf erg veel plezier gaan beleven aan het bloggen, terwijl ik eerst dacht dat het totaal niks voor mij was.

Daarnaast ben ik dus zelfs een eigen webshop begonnen. Je hoeft niet altijd meteen een plan te hebben, het kan ook komen op het moment dat je iets ziet, zoals wanneer ik die borden zag en bedacht dat het leuk was om in Nederland te verkopen. Of dat je bijvoorbeeld de juiste mensen tegen het lijf loopt om een goede gezamenlijke startup te doen. Soms kun je met verschillende expertises (Peter is developer en zijn partners zijn marketeer en designer) een mooi team vormen om samen iets nieuws op te zetten. Dat kun je van tevoren niet bedenken, maar daar loop je dan tegen aan. Zo is moustag.com dus ook hier ontstaan. Wel is het handig om spaargeld te hebben voordat je weggaat, zodat je het een tijdje uit kunt houden zonder dat je wat hoeft te verdienen. Dat geeft een stuk minder druk. Wij hebben namelijk wel ervaren dat dingen tijd kosten. Als je met affiliate marketing bijvoorbeeld geld wilt verdienen, wat wij ook gedeeltelijk doen, dan kost het tijd om iets op te zetten en daar marketing voor te doen. Er gaat best wat tijd overheen voordat je een idee hebt en je er daarna ook daadwerkelijk geld aan verdient. Mijn ervaring is echter ook dat als je het echt graag wilt en er hard voor werkt, het altijd goed komt. Maar geef het wel tijd en daarvoor is wat spaargeld erg handig. Dan kun je in de tussentijd ook heerlijk genieten van de mooie plekken waar je bent.

Ben je net als Marieke ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Marieke en haar reizen en plannen naar haar website Digital Nomad.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden