Interview met Madagaskar reisspecialist Frank

Frank is een echte reisfanaat en heeft en startte al op vroege leeftijd met avontuurlijke reizen. Als tiener reisde hij af naar de ruige oorden van Europa, maar inmiddels is zijn thuis het prachtige Madagaskar. Frank heeft van zijn grote passie zijn werk kunnen maken en sinds het begin van dit jaar werkzaam bij Better Places, een reisorganisaties die zich voornamelijk richt op de avontuurlijke reiziger. Geïnteresseerd in zijn ervaringen als reiziger en reisspecialist, hebben we Frank een aantal vragen gesteld.

12 vragen aan Madagaskar reisspecialist Frank

Wie ben je en wat is jouw link met reizen?

Ik ben Frank Janssens en kom uit België. Ik ben 46 jaar oud, en zolang ik me herinner ben ik bezig met reizen, avontuur, ontdekkingen, verre landen en dergelijke meer. Als klein kind viel ik in slaap onder mijn atlas, als tiener trok ik met mijn tentje naar de Ardennen en zelfs Scandinavië, Schotland en Portugal. Als twintiger rugzakte ik de wereld rond: Afrika, Midden Oosten, Azië, Zuid en Centraal Amerika. Als dertiger maakte ik van mij passie mijn beroep, en werd full time reisbegeleider in Afrika (en ook een beetje Midden Oosten en Oost Europa).

Sinds wanneer werk je als reisspecialist bij Better Places?

Sinds februari dit jaar.

Kun je je werk als reisspecialist voor Madagaskar omschrijven?

In rechtstreeks contact (per e-mail en/of Skype) ontwikkel ik samen met de klant een reis op zijn/haar/hun maat. Hierbij geef ik aan wat mogelijk is, alsook tips over zaken waar ik lyrisch van wordt. Na enkele keren op en neer mailen, komen we dan vaak uit bij een reis die helemaal past bij de wensen en budget van de klant.

Madagaskar landschap

Het prachtige landschap van centraal Madagaskar

Wat is het leukste en het minst leuke aan je werk als reisspecialist?

Het leukste is mijn passie delen. Minder leuk is toch de grote stroom aan e-mails met vragen en opmerkingen die op dat moment nog niet aan de orde zijn, of gewoonweg irrelevant zijn, en waarmee ik veel tijd verlies. Het nadeel van het succes, zeg maar.

Wat maakt Madagaskar voor jou zo speciaal als reisspecialist?

Madagaskar is het vierde grootste eiland ter wereld; het wordt ook wel een eilandcontinent genoemd. De grote bergrug in het midden, van noord naar zuid, zorgt ervoor dat we in het oosten een ‘natte’ kant hebben met regenwouden, en in het westen een ‘droge’ kant met savanne en halfwoestijnen. Heel divers dus. Elke klimaatzone is dan ook wel een specifieke habitat voor één van de vele unieke diersoorten. Ik denk hierbij vooral aan maki’s, kameleons en gecko’s. Maar ook de bevolking is uniek. 2000 jaar geleden was het eiland onbewoond. Niet lang daarna kwamen de eerste pioniers uit Indonesië. 500 jaar geleden kwam er een immigratiegolf uit Afrika.

Kun je jouw persoonlijke favoriete plek op Madagaskar noemen?

Zonder twijfel het Andringitra Gebergte. Dit spectaculaire en dramatische granieten rotsmassief is het hoogste punt van de centrale bergrug. Hier maak ik graag lange trektochten.

Welk typisch Madagassisch dier is jouw persoonlijke favoriet?

Cliché wellicht, maar ik kies dan toch voor de sifaka. Deze grote maki is bekend vanwege zijn aparte manier van voortbewegen op de grond, waardoor hij ook wel de dansende maki genoemd wordt.

Madagaskar Sifaka

De sifaka in de hoge bomen van Andasibe Mantadia

Wat is volgens jou de grootste uitdaging m.b.t. reizen op Madagaskar?

Zonder twijfel de onbetrouwbaarheid van onze nationale luchtvaartmaatschappij Air Madagascar. Ik bedoel niet dat ze onveilig zijn, maar ze zijn berucht vanwege hun vele vertragingen en uurwijzigingen. Dat kan wel eens wat uitdagingen met zich meebrengen, zowel voor de klant als voor de reisexpert ter plaatse.

Hoe zie jij de toeristische toekomst van Madagaskar?

Ik ben zeer optimistisch.

Welke nog onbekende plek op Madagaskar mogen bezoekers niet missen?

Masoala National Park in het noordoosten. Dit is en moeilijk bereikbaar regenwoud park op een schiereiland dat in de Indische Oceaan steekt.

Waarom zou Madagaskar bij reizigers hoog op hun wenslijst moeten staan?

We kennen op dit moment zeker nog geen massa toerisme. Maar zoals ik al zei, het gaat de goede richting uit met toerisme op Madagaskar. Ik raad de mensen dus aan om niet te lang te wachten, en van deze pracht te genieten nu het nog niet te druk is. Daarnaast kan ik niet zwijgen over de grote diversiteit en de unieke flora en fauna. Madagaskar heeft een heel hoog Galapagos gehalte, als je begrijpt wat ik bedoel.

Wat is jouw favoriete reisbestemming buiten Afrika?

De Europese historische steden zoals Rome, Lissabon, Parijs en dergelijke. Jarenlang wonen en werken in Afrika heeft me een drang opgeleverd om cultuur in al zijn vormen in Europa op te willen snuiven.

Ben je net als Frank ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Frank en Madagaskar naar de website van Better Places Madagaskar.

  • Interview
  • Interview met Madagaskar reisspecialist Frank


Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden