Interview met Lotte van Scratching my map

De Belgische reisverslaafde Lotte is naar eigen zeggen een echte flashpacker. Lotte is al vroeg begonnen met zelfstandig reizen en reist om te ontdekken, te proeven, te zien, te ruiken en vooral te voelen hoe de wereld eruit ziet. Lotte’s favoriete landen zijn met stip Indonesië en Australië, waar ze waarschijnlijk snel nog naar eens naar terug zal gaan. Naast enthousiast reizigster schrijft Lotte regelmatig op haar reisblog Scratching my map, waar ze de meest prachtige reiservaringen en ontmoetingen beschrijft. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en haar nieuwe plannen, hebben we Lotte een aantal vragen gesteld.

Een paar vragen aan Lotte van Scratching my map

[divider type=”white”]

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Hey, ik ben Lotte, zesentwintig jaar en kom uit Leuven (België). Ik werk al enkele jaren in de logistieke sector dus ook hier komt mijn liefde voor planning goed van pas. Als ik mezelf kort zou moeten omschrijven zou ik zeggen dat ik verslaafd ben aan reizen, zonsondergangen, lekker eten en praten. En mijn volgende reis zit altijd al in mijn hoofd. Ik kan uren tijd doorbrengen met het lezen van reisblogs en reisgidsen en het uitzoeken van een volgende reisbestemming.

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?
Een echte reis kan je het niet noemen, maar de eerste keer dat ik echt op eigen benen stond was toen ik tien jaar geleden met een vriendin een maand aan de kust ben gaan wonen, zo’n 180 kilometer van huis. We woonden een maand in een appartement, deden ons eigen huishouden, werkten in de supermarkt om de hoek, keken massa’s zonsondergangen vanop het strand, filosofeerden over de toekomst en deden uitstappen naar andere kuststeden. Mijn eerste echte individuele reis was een citytrip Barcelona enkele jaren geleden.

scratching my map lissabon

Lotte bij prachtige street art in Lissabon

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?
Niet als een avontuurlijke backpacker maar eerder als een flashpacker. Reizen doe ik het liefst met de rugzak en van een hostel ben ik zeker niet vies, maar aangezien ik bijna altijd met mijn vriend reis, kiezen we voor een privé tweepersoonskamer in plaats van een dormroom. Ik let op mijn uitgaven maar heb geen strikt budget. Mijn gouden regel is dat alles mijn geld moet waard zijn. Doe mij maar de local bus voor enkele euro’s in plaats van een dure taxirit en in Azië eet ik dolgraag bij streetstalls. Maar op activiteiten wil ik niet besparen: ik reis om het leven elders te ervaren dus ook al is het snorkelen of die daguitstap in het Elephant Park in Chiang Mai prijzig, zo iets is mij het geld waard. Ook ben ik een echte planner dus als we aankomen op de luchthaven dan weet ik wat de beste manier is om in het centrum te raken en welke zaken we echt niet mogen missen tijdens ons verblijf. Maar ik plan nooit de dagen “vol”, ik doe namelijk niets liever dan door een stad dwalen en kijken waar ik uit kom.

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?
Reizen betekent voor mij kennismaken met de natuur, cultuur, het eten, de manier van leven en de mensen van over de hele wereld. De gelijkenissen en verschillen zorgen ervoor dat ik enerzijds mijn eigen luxeleventje in Europa nog meer ga waarderen en zo leer ik mezelf ook beter kennen. Na een reis weet ik vaak nog meer wat ik wil, wat mijn goeie en minder fijne eigenschappen zijn en wat ik anders wil aanpakken. En natuurlijk is reizen ook vakantie vieren: rusten en vooral genieten.

scratching my map borobudur

Bij de indrukwekkende Borobudur

Welk land is je tijdens het reizen het meest tegengevallen?
Goh, ik denk dat ik een geluksvogel ben want ik heb nog geen enkele reis gemaakt of land bezocht dat tegenviel. Wel ben ik een keer op last-minute reis geweest naar Egypte en ik keek er echt naar uit om Luxor te bezoeken. Jammer genoeg was dat niet mogelijk omwille van de onrusten en aanslagen toen. Dat was de grootste tegenvaller op een reis die ik al meegemaakt heb. Dat en veel te dure taxiritten zonder de meter natuurlijk.

Wat is jouw favoriete stad en land?
Ohjee, deze vraag vind ik een moeilijke. Mijn favoriete citytrip-stad wisselt eigenlijk regelmatig: Lissabon is een heerlijke stad, maar nu ik deze zomer ben teruggekeerd naar Wenen, wil ik de Oostenrijkse hoofdstad noemen. In de winter keer ik, na vijf jaar, eindelijk eens terug naar Berlijn, een stad die na één bezoek al mijn hart gestolen heeft. Als favoriete land kies ik ook niet echt want ik ga zowel Indonesië als Australië noemen. Twee grote, uitgestrekte landen met verschillende culturen in een land. Hier wil ik dus nog zeker naar terug keren en ik twijfel er niet aan dat ik hier nog veel prachtige plekken kan ontdekken.

Wat kun je absoluut niet missen op reis?
Met stip op nummer een: mijn iphone. Ik gebruik ‘m als fototoestel, als gps en ook boek ik zo vaak nog snel een overnachting of zoek ik een fijn restaurant in de buurt.

scratching my map sukhotai

Op de fiets bij het Thaise Sukhotai

Waarom ben je Scratching my map begonnen?
Als mijn vriend en ik enkele weken op reis zijn, ben ik diegene die regelmatig een reisverslag/update stuurt naar onze familie. Ooit wil ik “iets” met reizen gaan doen en totdat ik bedacht heb wat dat iets is, heb ik mezelf een stukje van het www toegeëigend waar ik mijn reispassie en –verhalen de vrije loop laat. Ook merkte ik dat ik meer verhalen in mij heb dan dat wat ik op de mail zette naar het thuisfront en dat ik het gewoon heel graag doe. Vaak vragen vrienden en kennissen mij voor tips over een bestemming (en soms geef ik ze ook ongevraagd) en dat vind ik echt fijn.

Reis je anders sinds je bent gestart met bloggen?
Sinds ik ben gestart met bloggen, neem ik vooral nog meer foto’s en meerdere van “hetzelfde”. Soms heb je het namelijk wel eens voor dat een foto op een computerscherm er niet zo goed uit ziet als gedacht en dan is het natuurlijk jammer dat je geen leuke foto hebt voor bij je verhaal. Ook schreef ik altijd al in mijn notaboekje op wat ik allemaal zag en meemaakte maar ook de kosten hou ik plichtbewust bij. Fijn adressen noteerde ik steevast, of op zijn minst een krabbel op de kaart, zodat ik bij een volgende bezoek dat ene leuke café zo kan terugvinden.

Hoe ziet jouw ideale reis in 3 weken er uit?
Een rondreis in een gebied dat zowel een interessante cultuur biedt met prachtige tempels, architectuur en mensen, als fijne natuur om door te lopen, dorpjes om in te verdwalen en een strand om op te luieren.

scrathing my map kroatie

Lotte in het Krka National Park in Kroatië

Heb je nog een speciale wens op reisgebied?
Ik wil heel graag enkele maanden gaan reizen, liefst samen met mijn vriend, mijn favoriete reispartner omdat we elkaar gewoon heel goed aanvullen, we hetzelfde verwachten van een reis en omdat hij de enige is die me terug zen kan maken na een stressmoment. Een droom die hopelijk volgend jaar werkelijkheid wordt. Ook wil ik ooit het noorderlicht gezien hebben. Ik kan ontzettend genieten van de sterrenhemel en voel me dan altijd heel klein in de wereld. Dus ik denk dat ik helemaal overdonderd ga zijn als ik het noorderlicht zou zien en wie weet hou ik mijn mond dan wel eens in plaats van te zeggen dat ik het fantastisch vind. 😉

Heb je een reistip die je met ons zou willen delen?
Zelf wil ik altijd orde in mijn trekkerzak en dat lukt me ook heel goed met mijn packing cubes (doorschijnende en hersluitbare diepvrieszakjes werken even goed hoor). Ik bundel alles zodat ik steeds in no-time een outfit heb, mijn elektronica heeft een vaste plaats net zoals mijn medicatie of pakweg mijn bikini. Vind een pakroutine die voor jou werkt met een vaste plek voor alles. Zo hoef je nooit meer te stressen of alles uit je tas te halen op zoek naar die Deet-stick. En misschien wel de belangrijkste tip die ik kan geven: vergeet vooral niet te genieten!

Ben je net als Lotte ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Lotte en haar reizen en ontmoetingen naar haar website Scratching my map.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden