Interview met Lisa van Flipflop Globetrotters

Digital nomad Lisa is een echte flashpacker en reist momenteel met haar gezin door Zuidoost-Azië. Lisa ging al op jonge leeftijd naar Frankrijk en reisde enkele jaren later voor een half jaar naar het Amerikaanse Boston. Lisa heeft al veel van de wereld gezien, maar het Aziatische is haar favoriete werelddeel. Globetrotters Lisa en Maurice schrijven over hun leven als reizend gezin en digital nomads op hun reisblog Flipglog Globetrotters, alwaar ze andere mensen inspireren om ook met hun kids de wereld te gaan verkennen. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en haar nieuwe plannen, hebben we Lisa een aantal vragen gesteld.

In gesprek met Lisa van Flipflop Globetrotters

[divider type=”white”]

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Mijn naam is Lisa. Ik ben 39 jaar en online marketing professional van beroep. Momenteel reis ik samen met mijn vriend Maurice en ons zoontje Jace van 2 een jaar door Zuid-Oost Azië. We hebben een klein huur appartementje in Haarlem waar we nu al ruim 10 jaar wonen. Ik kom oorspronkelijk uit Hoofddorp, maar heb in Enschede aan de Universiteit Twente gestudeerd en ook nog in Breda gewoond. Mijn ouders zijn inmiddels verhuisd van Hoofddorp naar een klein dorpje in Friesland, dus daar ben ik ook geregeld te vinden.

Flipflop Globetrotters Halong Bay

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?

Op mijn 16e ging ik voor het eerst zonder mijn ouders op vakantie, een groepsreis naar Zuid-Frankrijk samen met een vriendin. We vonden onszelf reuze stoer 😉 Toen ik 23 was ging ik voor het eerst echt in mijn eentje naar het buitenland, gelijk voor een half jaar. Ik heb voor mijn afstudeerstage 5 maanden in Boston aan de Oostkust van de Verenigde Staten gewoond en daarna nog een maand door Amerika gereisd. Dat was echt een sprong in het diepe, ik was nog nooit zo lang in mijn eentje van huis weg geweest! Tijdens die maanden kreeg ik echt het reisvirus te pakken. Een jaar later ben ik in mijn eentje drie maanden naar Australië geweest.

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?

Ik ben begonnen als echte backpacker, maar toen ik mijn werkende leven startte en op een gegeven moment ook mijn vriend leerde kennen evolueerde ik al snel naar flashpacker. Niet meer in een dorm, maar lekker een kamer voor ons tweeën. Daarbij ook nog maar maximaal 4 weken vakantie, dus wat minder beknibbelen op transport. Nu we met ons zoontje Zuid-Oost Azië verkennen, heeft het reizen weer een hele nieuwe dimensie gekregen.

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?

Reizen betekent voor mij vrijheid, maar ook uitdaging en uit mijn comfortzone komen. Het geeft me het gevoel dat ik alles uit het leven haal wat erin zit. Thuis voel ik me vaak benauwd omdat er zoveel ‘moet’. Je raakt jezelf snel kwijt in de waan van de dag. Als je reist is geen dag hetzelfde, je hebt geen vast patroon, bent vrij om te gaan en staan waar je wil, ontmoet nieuwe mensen, leert nieuwe culturen kennen en wordt iedere dag weer geïnspireerd en uitgedaagd door alles wat je tegenkomt.

Flipflop Globetrotters rugdrager

Wat is jouw favoriete stad, land en werelddeel?

Wat een lastige vraag! Werelddeel denk ik Azië, maar op een gedeelde eerste plaats met Oceanië/Australië. Favoriete landen: Thailand, Indonesië en Australië. Mijn favoriete steden zijn Boston, Bangkok en Sydney. Maar Sanur, Yogyakarta en Hanoi vond ik ook erg leuk.

Waarom zijn jullie met Flipflop Globetrotters begonnen?

Veel mensen denken dat je reizende leven over is zodra je kinderen krijgt, maar wij hopen ze met ons blog te laten zien dat reizen en kinderen juist heel goed samen gaan. We willen andere mensen inspireren om ook met hun kids de wereld te gaan verkennen, of dat nu voor een lange reis is of een korte vakantie. Daarnaast houden we met ons blog ook onze vrienden en familie thuis, en iedereen die verder meeleest, op de hoogte van onze avonturen. We geven op ons blog veel info over de plaatsen waar we komen, maar altijd met een persoonlijke noot over hoe wij die plaatsen ervaren. Ook houden we beiden erg van fotografie, dus er zijn ook veel mooie plaatjes te vinden 🙂

Hoe bepalen jullie de diverse locaties om te wonen en werken?

We hadden van tevoren een aantal landen in gedachten waar we graag naartoe wilden. Met name Sri Lanka, waar we nu zijn, en Filippijnen, waar we hierna naartoe gaan, stonden hoog op ons lijstje. Verder kijken we ook waar het weer goed is. Hele dagen in de regen is, zeker met een kleintje, geen pretje. De plaatsen waar we naartoe gaan bepalen we eigenlijk voornamelijk door hoe goed ze te bereizen zijn en of er geschikte accommodatie is. Onze standaard voor accommodatie is wel wat omhoog gegaan nu we met onze kleine wereldreizer op pad zijn. Maar we merken dat we daar in de loop van de tijd ook wel wat flexibeler in worden.

Flipflop Globetrotters Prambanan Yogyakarta

Op welke manier genereren jullie de benodigde inkomsten?

We reizen momenteel van ons spaargeld. We hadden gehoopt tijdens het reizen te kunnen werken, maar in de praktijk loopt het toch anders. We hebben veel minder tijd om aan werk te besteden dan we van tevoren hadden gedacht. Ons reistempo ligt erg hoog, we zijn veel op pad en met een peuter ben je eigenlijk de hele dag in de weer. Ik heb 1 klant in Nederland waar ik wat online marketing werk voor doe en artikelen voor schrijf, maar dat is minimaal en levert lang niet genoeg op om van te kunnen leven en reizen. Meer een leuk extraatje. Oh ja, en we hebben een erg leuk 4-persoons vakantiehuis in Dahab, Egypte wat we verhuren (vakantiehuisdahab.nl). Hoewel het in Dahab volledig veilig is, gaan er helaas momenteel weinig toeristen die kant op. Maar zo af en toe verhuren we het gelukkig nog wel. Ik heb nog heel veel ideeën over hoe wel geld kunnen verdienen, maar er zitten veel te weinig uren in een dag!

Wat was voor het gezin de grootste aanpassing na de verhuizing?

Er verandert veel, maar er blijft ook veel hetzelfde als je op reis bent. Zeker als je met zo’n kleintje reist. We volgen nog steeds vooral zijn ritme. Hij slaapt nog tussen de middag en daarvoor proberen we meestal thuis te zijn. Natuurlijk lukt dat niet altijd, maar het geeft wel structuur. We zijn alledrie wel een stuk flexibeler geworden. Zo slaapt Jace nu eigenlijk overal. De laatste tijd slaapt hij ook erg goed in het vliegtuig, de trein, de bus of in de rugdrager als we met de brommer op pad zijn. Erg handig. Het leven uit een paar koffers ipv met al je spulletjes thuis went eerlijk gezegd erg snel. Wat misschien nog wel de grootste verandering is is dat we nu 24/7 bij elkaar zijn. Dat geeft af en toe wel eens wat wrijving, maar het is natuurlijk uniek dat we als gezin zoveel quality time samen hebben en zoveel leuke dingen doen.

Flipflop Globetrotters Tuk Tuk Sri Lanka

Hoe zie jij jullie toekomst als digital nomads?

Ik wil bij terugkomst in Nederland graag zelfstandig blijven werken en mijn klantenkring verder uitbouwen. Maurice is timmerman en kan als zzp-er zijn eigen tijd indelen. Hij wil ook zijn opleiding tot duikinstructeur gaan doen. We zijn dan beiden flexibel in waar en wanneer we werken. Onze wens is om, zeker tot Jace naar school moet, regelmatig langere tijd in het buitenland te verblijven. We hebben nog niet alle details uitgewerkt, maar plaatsonafhankelijk werken maakt die wens in ieder geval financieel mogelijk. In tegenstelling tot onze reis nu, hebben we dan voor ogen om dan een aantal maanden op dezelfde plek te verblijven. Daardoor wordt het ook mogelijk om opvang voor Jace te regelen. Dat is goed voor zijn ontwikkeling en geeft ons bovendien wat meer tijd om te werken.

Heb je nog tips voor toekomstige digital nomads?

Als je de wens hebt om te reizen en een idee hoe je onderweg geld kunt verdienen, ga! Ik heb me jarenlang laten tegenhouden doordat ik in een vaste baan zat en mijn financiële zekerheid niet wilde kwijtraken. Maar toen ik eenmaal de stap had genomen om voor mezelf te gaan werken, had ik binnen een week mijn eerste klant gevonden. Kijk eens op upwork.com, freelance.com of vergelijkbare websites om te zien met welke skills je online geld kunt verdienen. Er zijn erg veel van dit soort platforms waar freelance klussen worden aangeboden, die je vrijwel altijd plaatsonafhankelijk vanachter je eigen computer kunt uitvoeren. Zorg wel dat je altijd wat spaargeld achter de hand hebt voor als het allemaal niet helemaal loopt zoals je van tevoren had bedacht.

Ben je net als Lisa ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Lisa en haar reizen naar haar website Flipflop Globetrotters.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden