Reisfanaat Lilian is een echte budgetreiziger en regelt vooraf graag een groot deel van haar reis. Haar grote passie is het reizen naar verre bestemmingen, waar het opsnuiven van de lokale cultuur en reizen met lokale bussen tot haar favorieten horen. Lilian’s eerste reis alleen ging naar Colombia, maar snel erna volgen Nicaragua, Panama en Costa Rica. Lilian heeft van haar passie ook haar werk kunnen maken, want ze is werkzaam bij reisorganisatie Travel Smart, waar dagelijks met met veel plezier met haar grote hobby bezig is. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en haar werk in de toeristenbranche, hebben we Lilian een aantal vragen gesteld.

12 vragen aan Lilian van Travel Smart

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Lilian, 29 jaar, en ik kom uit Amersfoort. Inmiddels woon ik al een aantal jaar in het westen van het land.

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?

De eerste keer dat ik in het vliegtuig stapte zonder mijn ouders was naar Colombia, een familiebezoek. De eerste ‘echte’ reis was twee maanden naar Midden-Amerika; Nicaragua, Costa Rica, Panama en Colombia.

Lilian Cuba

Lilian in Cuba tijdens een bijzondere ontmoeting

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?

Ik hou heel erg van cultuur; kerken, gebouwen, musea. Vaak kies ik een bestemming wel uit op cultuur. Daarnaast vind ik het heerlijk om af en toe de natuur in te gaan en te hiken, maar een reis met alleen maar natuur spreekt mij minder aan (alhoewel ik Namibië geweldig vond en dat is zeker geen cultuur bestemming). Daarnaast ben ik echt een budget reiziger. Ik vind het fijn om een en ander te regelen en zou niet snel in een hostel met 10 anderen op een kamer slapen, maar ik hoef ook zeker geen luxe. Ik vind het juist leuk om met lokale bussen te reizen en op markten, op straat of in kleine tentjes te eten tussen de lokale bevolking. Het liefst zo lang mogelijk weg voor zo min mogelijk geld, alhoewel dat nu lastiger is. Vakantiedagen zijn niet oneindig…

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?

Reizen doe ik om mezelf te ontwikkelen en te leren. Ik vind het heerlijk om op reis met allerlei mensen uit het land te praten, te horen hoe ze daar leven en er wat van op te steken. Het is een manier om mijzelf te verrijken en met een open blik naar de wereld te kijken.

Welk land verraste je op een onverwachte manier?

Marokko! De eerste keer dat ik hierheen ging was in 2010. Ik werkte toen nog op een reisbureau waar veel Marokkanen tickets boekten. Ik heb toen wekenlang allerlei klanten om tips gevraagd en aan de hand van die tips zijn mijn man en ik op reis gegaan. Een jaar later ben ik nogmaals gegaan, toen op de ‘Riksja manier’. Het beeld dat ik van Marokko had was redelijk eenzijdig, voornamelijk gevormd door Marrakech. Ik vond het Djemaa el Fna plein geweldig en de souks onmisbaar maar uiteindelijk vond ik veel andere plekken veel leuker dan Marrakech. Marrakech is heel toeristisch en dat merk je ook aan de mensen daar. Alles is ingericht op commercie. Terwijl ik op andere plekken, bijvoorbeeld in Fes maar ook dorpjes zoals Asilah en Essaouira, Marokkanen ontmoette die heel trots hun woonplek lieten zien. We werden uitgenodigd voor een kopje thee en dat was het. Na de eerste kennismaking met Marrakech werd ik daar blij door verrast. Verder verraste het binnenland me heel erg; het was zo groen! Het beeld dat ik had was vooral warm, stoffig, zandkleurig. Maar tijdens de treinrit van Fes naar Marrakech reden we door extreem groene velden. Dat had ik niet verwacht!

Lilian gastvrouw Cuba

Samen met haar Cubaanse gastvrouw

Wat is jouw favoriete stad, land en werelddeel?

Hmmm stad en land vind ik lastig… Werelddeel is absoluut Latijns-Amerika. Ik hou van de mensen, de taal, de muziek. Heerlijk!

Hoe ziet jouw ideale reis in 3 weken er uit?

Mijn ideale reis is elke 2/3 dagen verhuizen om op die manier veel te zien. En dan vooral veel dorpjes en steden met af en toe een stevige hike tussendoor. Strand hoeft voor mij niet, ik heb niet het geduld om languit op het strand te liggen. Alhoewel een lange strandwandeling… misschien toch wel eindigen aan de kust. Ik zou heel graag naar Indonesië reizen; Java, Bali, Lombok. Inclusief de Rinjani!

Sinds wanneer werk je bij Travel Smart?

Travel Smart is onderdeel van Riksja Travel en is begin 2014 live gegaan. Ik werk nu bijna vijf jaar bij Riksja en sinds een jaar ben ik verantwoordelijk voor Travel Smart.

Wat houden je dagelijkse werkzaamheden in?

Ik houd me bezig met klantcontact; vragen, boekingen verwerken, contact tijdens en na de reis met reizigers. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de marketing op alle kanalen. Dus zowel op de sites zelf als andere kanalen; SEA, SEO, social media, alles.

Wat is voor jou het leukst aan het werk bij Travel Smart?

Het liefst reis ik zoveel mogelijk maar ik vind het heerlijk om wanneer ik niet op reis ben met reizen bezig te zijn. Anderen enthousiast maken over mijn passie.

Lilian Namibie

Leuke ontmoeting in Namibië

Hoe ziet volgens jou reizen er over 10 jaar uit?

Je ziet dat steeds meer reizigers individuele reizen kiezen. Reizen is al een stuk minder spannend dan 10 jaar geleden; tegenwoordig is voor de meeste reizigers Europa al te klein. Ook is er zoveel informatie op internet te vinden waardoor je vooraf al alles uit kunt zoeken. Ik denk dat die trend wel door zal zetten en mensen nog steeds veel en ver reizen, maar dat er ook steeds meer vraag zal komen naar de echt onontdekte plekken. Langzamerhand zijn er hotelletjes die niet meer met grote boekingssites willen werken en steeds meer reizigers die geen bestemmingen waar de massa heen gaat willen bezoeken. Ik denk dat het allemaal weer wat ‘authentieker’ wordt en straks alleen de echt goede reizen overblijven. Niet meer de grote partijen die snel veel geld willen verdienen.

Heb je nog een speciale wens op reisgebied?

Ik wil heel graag naar Azië. Behalve een klein stukje van Thailand heb ik nog niks van Azië gezien. Nu ik voor Travel Smart veel met onder andere Indonesië bezig ben denk ik dat dat wel de eerste bestemming gaat worden. Het lijkt me echt super!

Ben je net als Lilian ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over reisorganisatie Travel Smart naar de website van Travel Smart.