Interview met Lia en Bart van A world of food

Backpackers Lia en Bart zijn al bijna een jaar op wereldreis en genieten dagelijks van de vrijheid die ze hebben. Lia maakte haar eerste verre reis naar Argentinië en Uruguay en Bart’s eerste verre reis ging naar Thailand. Helemaal geïnfecteerd met het reisvirus zijn Lia en Bart bijna een jaar geleden samen op wereldreis gegaan en verblijven ze momenteel in hun geliefde Australië. Naast enthousiast reizigers schrijven Lia en Bart bijna dagelijks over hun belevenissen op hun reisblog A world of food en plaatsen ze regelmatig de lekkerste wereldgerechten. Geïnteresseerd in hun reiservaringen en hun nieuwe plannen, hebben we Lia en Bart een aantal vragen gesteld.

12 vragen aan Lia & Bart van A world of food

Wie zijn jullie en waar komen jullie vandaan?

Wij zijn Lia en Bart (beiden 29). We kennen elkaar al sinds de middelbare school in Roosendaal, zijn in 2008 op reis geweest als vrienden. Dat zijn we nog steeds, maar sinds 2011 zijn we ook een stel.

Wat was van ieder van jullie de eerste verre reiservaring?

Lia: Argentinië en Uruguay, Bart: Thailand

Kunnen jullie de favoriete manier van reizen van jullie beschrijven?

Met een backpack! Omdat zo’n beetje alle landen waar we heen gaan een dermate slecht wegdek hebben dat een koffer toch niet handig is 🙂 En omdat het je dwingt zo min mogelijk mee te nemen. Zo ben je flexibeler en kun je nog meer doen en zien. En overal waar we zijn, ontdekken we uiteraard de lokale keuken.

Waarom heet jullie site “A world of food”?

De naam a world of food had Bart al lang geleden bedacht, omdat hij graag iets met de recepten van zijn/onze reizen wilde doen. Dat was er nog niet van gekomen, tot onze wereldreis in the picture kwam. Verder kenden we nog geen blog dat zich op zowel eten als reizen focust en zo werd a world of food een feit.

A world of food compilatie lia en bart

Samen in de trein in Thailand, tijdens een potje poolen en tijdens een zonsondergang in Kampot, Cambodja

Hoe is het idee voor een wereldreis tot stand gekomen?

We hadden beiden al alleen gereisd toen we in 2008 samen op reis gingen. Op die reis kwamen we twee Nederlanders tegen die iets ouder waren dan wij en die op wereldreis waren. Sindsdien hadden we het er vaak over, maar zonder concrete plannen. Toen we een stel werden in 2011, gingen we sparen. Voor een huis of iets anders praktisch. Of voor een wereldreis, dachten we soms stiekem. Naarmate ons spaarpotje groeide, werden de plannen concreter en in oktober 2013 besloten we de stap te wagen en voor die wereldreis te gaan.

Hoe verliep jullie voorbereiding van jullie wereldreis?

Het begon natuurlijk al met het sparen. We hebben niet zozeer veel dingen gelaten, maar wel wat dingen aangepast (te lezen in onze verschillende blogs over ‘sparen voor je wereldreis’). Vanaf oktober 2013 zijn we aan de slag gegaan met de praktische dingen: verzekeringen, huis en banen opzeggen, verhuizen enz. Lia had een Google Doc gemaakt, waarin we alles bij hielden wat al gedaan was en wat nog moest gebeuren: Wat is er al opgezegd? Wat moet nog opgezegd worden? Is er een bevestiging binnen? Een aanrader voor iedere reiziger, zo’n bestandje.

Op welke manier hebben jullie de landen in de route gekozen?

We zijn groot fan van Azië dus dat stond sowieso op ons lijstje. Bart is in Midden-Amerika geweest, Lia in Zuid-Amerika en we wilden elkaar die bestemmingen laten zien. Omdat het vrij lastig is om van Azië naar één van de Amerika’s te vliegen, bedachten we dat we dan maar naar Los Angeles vliegen (waar Lia familie heeft wonen) en vanaf daar over land naar Zuid-Amerika te gaan om zoveel te mogelijk te kunnen zien. Een flinke trip dus bij deze bestemmingen hebben we het maar gehouden.

Welke landen hebben jullie al gezien en welke volgen nog?

We hebben al redelijk veel Aziatische landen, zoals Vietnam, Cambodja en Maleisië, gezien. Doordat we heel flexibel zijn en niet vast zitten aan tickets of tijden, hebben we onze plannen vrij drastisch omgegooid en zijn we in Australië en Nieuw-Zeeland beland. Australië bevalt ons erg goed dus voorlopig blijven we hier een tijdje hangen om te reizen en te werken.

A world of food Fraser Island

Lia & Bart tijdens eerste Kerstdag op Fraser Island, Australië

Wat is het absolute hoogtepunt van de reis tot nu toe?

Het is eigenlijk onmogelijk om te kiezen tussen landen of steden. Wat wij vooral heerlijk vinden aan ons nieuwe leven, is de vrijheid die we hebben, de bijzondere dingen die we samen meemaken en alle nieuwe indrukken die we op doen. En natuurlijk al het heerlijke eten in smeltkroes Australië.

Is er iets wat jullie tegenvalt tijdens of gedurende deze reis?

Natuurlijk zitten er minder leuke dagen en momenten tussen, net zoals dat je dat ook in Nederland hebt. We zijn inmiddels bijna een jaar op pad en hebben geen heimwee, maar het is soms wel jammer dat we sommige leuke of bijzondere momenten missen zoals bruiloften en de geboorte van kindjes van vrienden. Dat hoort erbij en dit wisten we van tevoren. Het is ook zeker geen reden om daarom niet meer te reizen, maar dat is wel een minder leuke kant van het reizen.

Welk land zit niet in de route, maar willen jullie graag ooit nog zien?

De route past zich continu aan, dus dat is lastig te zeggen. Vermoedelijk belanden we tijdens deze trip niet in Afrika dus Zuid-Afrika, Kenia, Tanzania en Madagscar komen dan bijna zeker op onze to do list.

Hebben jullie tips voor toekomstige wereldreizigers?

Spaar wat je kunt sparen en wees flexibel en staar je niet te blind op de route die je hebt bepaald. En het allerbelangrijkste: GENIET!

Ben je net als Lia en Bart ook een fervent backpacker, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Lia en Bart en hun reizen en recepten naar hun website A world of food.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden