Reisblogger Leonie is een echte oostblokfan en heeft al heel wat Oost-Europese landen bezocht. Naast haar voorliefde voor de landen in Oost Europa voelt Leonie zich ook zeer aangetrokken door andere werelddelen. Leonie gaat in 2016 8 maanden op wereldreis en zal de meest exotische bestemmingen aandoen. Naast enthousiast reizigster schrijft Leonie regelmatig op haar reisblog Troika Tripper, waar ze de meest prachtige reiservaringen en ontmoetingen beschrijft. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en haar nieuwe reisplannen, hebben we Leonie een aantal vragen gesteld.

In gesprek met Troika Tripper Leonie

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Mijn naam is Leonie (25) en ik kom uit Heiloo, waar ik momenteel weer woon na mijn studententijd in Groningen en Amsterdam doorgebracht te hebben. Onlangs ben ik afgestuurd in Slavische talen en culturen. Naast Russisch heb ik ook Hongaars gestudeerd. Ik werk nu als administratief medewerker bij een onderwijsinstelling.

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?
Mijn eerste echte reis zonder ouders ondernam ik op mijn zeventiende, toen ik met een vriendin drie weken door Europa ging interrailen. Na ons eindexamen reisden we per trein via Praag, Wenen, Boedapest, het Balatonmeer en Sofia naar Athene. Dat voelde toen heel avontuurlijk, maar was het eigenlijk niet. Voorzichtig als we op die jonge leeftijd waren hadden we van tevoren alle treinen en hostels al geboekt, en deden we totaal geen gekke of wilde dingen die backpackers soms doen. Het was een mooie reis en ik vond het geweldig om zoveel landen per trein te doorkruisen. Niet lang daarna ging ik voor het eerst echt alleen op pad. Ik vertrok voor een paar maanden naar Roemenië om vrijwilligerswerk in een kinderziekenhuis te doen en ging naar Rusland voor een taalcursus.

Troika Tripper Krim

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?
Hoewel mijn rugzak alweer zeven jaar op zolder ligt te verstoffen, zie ik mezelf wel het meest als backpacker (met koffer): ik reis graag goedkoop, heb weinig behoefte aan luxe en slaap vrijwel altijd op slaapzalen. Heel soms gun ik mezelf wat meer comfort en overnacht ik in een hotel. Verder reis ik meestal vrij snel en wil ik altijd veel te veel zien in een te korte tijd.

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?
De ultieme vrijheid van gaan en staan waar je wilt, het ontdekken van bijzondere mensen en culturen en het aanschouwen van de adembenemende schoonheid van Moeder Aarde. Reizen is een grote verrijking van mijn leven.

Wat is voor jou zo speciaal aan reizen in Oost-Europa?
Sinds ik op mijn veertiende op uitwisseling ging naar Polen zijn bijna al mijn vakanties naar Oost-Europa gegaan. Destijds was Polen nog een redelijk onbekend land. Het verbaasde me dat maar weinig mensen wisten dat daar zulke mooie steden en natuur te vinden waren. Door dit bezoek werd ik erg nieuwsgierig naar de rest van dat mysterieuze Oost-Europa, en ontwikkelde ik een fascinatie voor de vele talen en rijke geschiedenis van dit deel van ons continent. In Oost-Europa – vooral in Rusland – maak je bovendien altijd wel iets absurds mee. Vergeleken met ons nette en degelijke Noordoost-Europa is het er op veel plekken nog een lekkere chaos – in positieve zin! – en daar houd ik wel van. Het is nooit saai om door Oost-Europa te reizen en ik voel me er om de een of andere reden vrij en gelukkig.

Troika Tripper Kazan

Welk land is je tijdens het reizen het meest tegengevallen?
Engeland viel mij tegen. Hoewel Cambridge en Londen nog wel hun charmes hadden, vond ik het er verder vrij saai en grauw. Al droeg de donkere natte winter daar ongetwijfeld aan bij. Het land trekt me verder eigenlijk ook niet echt, maar misschien dat ik het later nog een kans geef.

Wat is jouw favoriete Oost-Europese stad en land?

Ai, dat is een onmogelijke keuze! Mijn meest geliefde steden zijn Boedapest en Sint-Petersburg, alle twee ontzettend mooi en indrukwekkend. En er is in beide steden zo veel te zien en te doen. Boedapest heb ik inmiddels al zeven keer bezocht en verveelt nog lang niet, bij elk bezoek ontdek ik weer nieuwe dingen. In Sint-Petersburg heb ik drie maanden gestudeerd, wat een toptijd was. De barre Russische winter met temperaturen van -30 en sneeuw tot je middel zal ik nooit meer vergeten. Ook één favoriet Oost-Europees land kiezen is lastig: Roemenië, Rusland en Montenegro staan op een gedeelde eerste plek. En ook Polen heeft een plek in mijn hart.

Troika Tripper Moskou statue

Wat kun je absoluut niet missen op reis?
Mijn teddybeer Boris, al moet ik toegeven dat ik hem de laatste jaren vaker niet dan wel heb meegenomen… hij neemt nou eenmaal een hoop ruimte in. Echt onmisbaar is hij dus ook weer niet, in tegenstelling tot mijn paspoort en camera. Wat ik naast deze essentiële zaken wél altijd op reis meeneem is een Privé, zodat ik onderweg kan genieten van sappige roddels.

Waarom ben je Troika Tripper begonnen?
Ik merk dat er nog vaak generaliserend of zelfs neerbuigend over ‘het Oostblok’ gepraat wordt. Op Troika Tripper wil ik laten zien dat dat helemaal niet nodig is en dat er veel veranderd is sinds 1989. Er zijn in Oost-Europa zoveel mooie plekken en gastvrije mensen! Ik zie het een beetje als mijn taak om anderen ervan te overtuigen dat deze regio echt de moeite waard is en zeker niet onderdoet voor West-Europa. Daarnaast leek het me leuk om alle reiservaringen die ik in de loop der jaren heb opgedaan eens uit te schrijven en te delen met mede reisliefhebbers.

Reis je anders sinds je bent gestart met bloggen?

In zekere zin wel. Ik merk dat ik in een land of stad vaker de minder standaard hotspots opzoek, waarvan ik denk dat ze goed op mijn site zouden passen. Ook besteed ik sinds mijn blog meer aandacht aan het maken van goede foto’s en noteer ik altijd toegangsprijzen, bijzonderheden en eigen indrukken, zodat ik dat later kan verwerken in een artikel.

Troika Tripper St Petersburg

Hoe ziet jouw ideale reis in 3 weken er uit?
De eerste week breng ik door in de stad waar ik cultuur snuif, musea bezoek, veel wandel en elke avond uit eten ga. Hierna trek ik de bergen in om te hiken en te genieten van mooie, weidse uitzichten. De laatste paar dagen kom ik bij op een tropisch strand met een goed boek en een cocktail.

Heb je nog een speciale wens op reisgebied?
Een wereldreis maken. En dat gaat binnenkort ook gebeuren! Op 1 januari vertrek ik voor zo’n acht maanden op reis, alleen. De eerste bestemming wordt Cuba, waarna ik via Zuid-Amerika en enkele eilanden in de Stille Oceaan naar Nieuw-Zeeland zal reizen. Australië, Indonesië, Myanmar en Kazachstan staan hierna op de planning. Oost-Europa is geweldig en vertrouwd, maar ik ben ook heel nieuwsgierig naar de rest van de wereld. Het wordt dus hoog tijd om mijn grenzen te verleggen. 🙂

Ben je net als Troika Tripper Leonie ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Leonie en haar reizen naar haar website Troika Tripper.