Interview met Laura van Vink Academy

Reisfotografe Laura’s liefde voor het fotograferen is ontstaan uit haar liefde voor reizen. Voor Laura zijn reizen en fotograferen haar grote passies en is het combineren van beide hetgene wat ze het liefst doet. Laura weet als geen ander beginnende reisfotografen de kneepjes van het vak bij te brengen en doet dat op haar eigen energieke, aanstekelijke manier. Laura staat op het punt om haar prachtige 376 pagina’s tellende boek “Reisfotografie – explore discover capture” te publiceren, waarmee het het dikste Nederlandstalige boek over reisfotografie is. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en nieuwe plannen, hebben we reisfotografe Laura een aantal vragen gesteld.

Over fotograferen en reizen met Laura van Vink Academy

[divider type=”white”]

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Ik ben Laura Vink. Ik groeide op in Diemen, ging naar school in Amsterdam, ontmoette mijn vriend Rabin en ging samenwonen in Eindhoven. Nu wonen we in Rosmalen – vlakbij Den Bosch – samen met onze hond JJ.

Laura Vink

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?
Mijn eerste reis die ik alleen maakte was naar Slowakije. Ik vertrok geloof ik zelfs de dag na mijn examens om daar twee weken met een groep internationale jongeren vrijwilligerswerk te doen. Deze trip was ook echt het begin van mijn reislust. Stiekem vond ik het wel ontzettend spannend (de busreis duurde 26 uur!) en mijn backpack was met 19 kilogram natuurlijk veel te zwaar.

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?
Hoewel ik heel erg blij kan worden van parelwitte zandstranden en palmbomen, ben ik niet de reiziger die er vervolgens twee weken op een handdoekje ligt. Ik houd van afwisseling en uitstapjes met leuke activiteiten. Daarnaast kies ik eerder voor natuur dan voor cultuur. In een stad duik ik ook niet snel de musea in, maar beleef ik liever het gevoel van de stad. En ik maak natuurlijk heel veel foto’s! Ik kan echt niet zonder mijn camera en ben ook heel gedreven om thuis te komen met mooie platen. Ik ben de gene die vroeg op staat om de zonsopkomst te fotograferen, zeult met een zware cameratas en statief (ok, dat laatste doet Rabin gelukkig vaak voor me), wacht gerust een uur of langer ’tot het licht goed’, enzovoorts. Toen we in het Finse Lapland waren zat ik ’s avonds op de bank met de Noorderlicht-voorspeller voor me. Zodra die boven de twee kwam, sprong ik op, trok ik tig extra lagen kleding aan en ging ik met camera en statief naar buiten. Mijn reisgezelschap kwam alleen naar buiten als ze wisten dat het Noorderlicht te zien was. Mijn liefde voor fotografie begon trouwens door het reizen en is indirect de reden dat ik vandaag de dag werk als fotograaf en fotografiedocent. 🙂

USA

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?
Reizen geeft me vooral een enorm gevoel van vrijheid. Dat je in het vliegtuig kunt stappen en nog geen 24 uur later in Nieuw-Zeeland weer uitstapt, vind ik echt geweldig. Ik houd er altijd van om nieuwe dingen te ontdekken en ervaringen opdoen. Maar ook geeft het me vaak nieuwe ideeën of inzichten omdat je letterlijk afstand hebt van thuis. Als je lang op reis gaat, alleen of juist met een groep, leer je jezelf ook goed kennen. Soms is dat wel confronterend, maar tegelijker zijn het soms juist hele mooie levenslessen.

Wat is je favoriete stad en land?
Mijn favoriete stad is absoluut New York, daar is geen twijfel over mogelijk. De dagen dat ik daar door Manhattan liep voelde ik me zo geïnspireerd, al dekt dat dat woord misschien niet helemaal de lading. Het is lastig te omschrijven, maar ik vond het er echt geweldig met een hoofdletter G. Ik heb de droom om er ooit een maand of twee te gaan wonen en werken.

Voor mijn favoriete land twijfel ik tussen Oostenrijk en Jordanië. Oostenrijk vanwege de bergen en de vele zomers en winters die ik er heen ging. Maar Jordanië heeft ook een bijzonder plekje in mijn hart door de reis die we er een paar jaar geleden maakten. Van Amman reden we naar Aqaba in het zuiden. Natuurlijk stopten we voor een duik in de Dode Zee – nouja, een echte duik was het natuurlijk niet. Vooral Petra en de Wadi Rum woestijn vond ik heel speciaal. Ook de mensen waren heel vriendelijk en het landschap maakte veel indruk op me.

Canyon

Welk land is je tegengevallen?
Ik heb lang over deze vraag nagedacht, maar ik kan niet een land bedenken. Ik denk dat elk land wel iets moois heeft. Ook Nederland natuurlijk. Maar ook dat er altijd delen bij zitten die je minder aanspreken. De National Parks in Amerika hebben bijvoorbeeld mijn verwachting overtroffen. Het was zoveel gaver dan ik had gedacht. Maar tussen die plaatsen zit soms heel veel ‘niets’. Gewoon alleen maar lange wegen en af en toe een suf dorpje. Of juiste een heel grote ‘mall’, vréselijk. Het contrast tussen de schoonheid van bijvoorbeeld Bryce Canyon met de rest van de omgeving is dan best groot.

Waarom ben je een Instragram account gestart?
Vorig jaar gingen Rabin en ik 105 dagen op reis. Het was echt een droomreis met de bestemmingen Hawaii (de vier grootste eilanden), Nieuw-Zeeland, Cookeilanden (Aitutaki en Rarotonga) en West-Amerika. Hoewel ik voor die tijd al een Instagram account had, was het tijdens die reis de manier om familie, vrienden en volgers visueel ‘mee te nemen’ op reis. Dagelijks plaatste ik twee of drie foto’s (Mits het internet het toeliet natuurlijk, en dat viel stiekem soms nog best tegen, al was ik gelukkig nooit lang offline). Doordat ik zo trouw de foto’s uploadde, werd het ook een soort dagboekje. Bovendien, als je zo lang weg bent, is het onmogelijk om bij thuiskomst een vraag als “Hoe was Hawaï eigenlijk” te beantwoorden, als je daarna nog drie bestemmingen hebt aangedaan. Eigenlijk hoefden we bij thuiskomst nog maar weinig te vertellen, omdat de foto’s al zoveel hadden laten zien. Nu Instagram ik nog steeds, maar niet meer zo fanatiek. Het doel is nu vooral om mensen mee te laten genieten van het moois van de wereld, toffe bestemmingen te laten ‘ontdekken’ en natuurlijk inspireren op het gebied van fotografie.

Nieuw Zeeland

Wat is volgens jou als fotograaf het absolute pluspunt van Instagram?
Simpel, Instagram draait op foto’s. Dat is anders dan bijvoorbeeld Twitter of Facebook. Het voelde dus als een logische keuze om de foto’s op Instagram te plaatsen. Recent is er flink wat ophef geweest over het algoritme van Instagram en dat je de foto’s in je tijdlijn niet meer op chronologische volgorde ziet. Daar maak ik me eerlijk gezegd niet zo druk over. Ik geloof dat als je blijft focussen op mooie plaatjes neerzetten, dat het wel goed komt. Overigens was ik wel heel blij met de update dat je niet alleen maar vierkante foto’s hoefde te uploaden. Daarvoor maakte ik soms een foto zelf in twee varianten; een waarvan ik wist: die werkt goed op Instagram in vierkant, en dan nog een liggende of staande variant.

Wat zit er in je fototas tijdens het reizen?
Wat niet, kun je beter vragen? 🙂 Ik fotografeer nu met een Nikon D750 spiegelreflexcamera. Mijn favoriete (en meest gebruikte) lens is een 24-70mm. Maar voor landschappen kan ik weer niet zonder m’n 14-24mm lens en voor het fotograferen van dieren gaat juist de 70-300mm weer de tas in. Wat ik meezeul hangt dus erg af van de bestemming en wat ik verwacht te fotograferen. Vaak gaat er ook een statief mee (voor het fotograferen van verkeersstrepen of watervallen met een lange sluitertijd, of de sterren), stapeltje filters, voldoende geheugenkaartjes, etcetera.

Austria

Wat kun je buiten je fotoapparatuur absoluut niet missen op reis?
Mijn laptop. Voor het backuppen van mijn foto’s (daar ben ik altijd heel secuur in), maar ook om nog stiekem door te kunnen werken als het nodig is. Ik ben fulltime ondernemer en ik vind het soms lastig om dit ‘uit’ te zetten als je op reis of onderweg bent. Daarom kan ik bijvoorbeeld mijn zakelijke mail niet op mijn telefoon openen, zodat ik niet ineens iets zie waarvoor ik meteen in de werkmodus spring, terwijl ik aan de andere kant van de wereld zit en daar juist van wil genieten. Maar ondertussen gaat het werk, het bezoek op mijn site en bestellingen wel door. Als ik lang weg ga zorg ik dat er van te voren een aantal artikelen met fotografietips ingepland zijn of er een nieuwsbrief klaar staat. En gelukkig heb ik een team om mij heen die veel zaken van me kunnen overnemen, zoals mail of social media. Maar soms moet ik toch echt zelf dat mailtje beantwoorden, een bepaalde beslissing nemen of een klant helpen. Dan is mijn laptop (en internet) onmisbaar. Grappig weetje: tijdens onze reis van drie maanden bestond meer dan de helft van het gewicht van mijn bagage uit fotoapparatuur en elektronica…

Waar gaat je volgende reis naartoe?
Dat weet ik nog niet! Ik ben net terug uit Gambia en de volgende reis is nog niet geboekt. De afgelopen maanden ben ik heel druk bezig geweest met het schrijven van mijn boek “Reisfotografie – explore discover capture’. Ik heb heel bewust toen de reizen even vooruit geschoven om dit boek te kunnen schrijven. Omdat we ook nog een puppy in huis kregen, duurde het allemaal wel wat langer dan ik had verwacht. Maar het eindresultaat is er ook wel naar al zeg ik het zelf. Met 376 pagina’s is het straks het dikste Nederlandstalige boek over reisfotografie. Toen het vorige maand naar de drukker ging, viel er letterlijk een last van mijn schouders. Rabin besloot dat ik wel toe was aan wat rust en boekte toen de last-minute naar Gambia. Wat de volgende reis wordt weet ik dus nog niet, maar hoog op mijn verlanglijstje staan nog Zuid-Afrika, Ijsland en Japan.

Blogger

Heb je nog een speciale wens op reisgebied?
Op mijn bucketlist stond leren golfsurfen op Hawaii (check, al kan ik nog niet echt zeggen dat ik het écht kan), het Noorderlicht zien (check) en een lange reis maken (check). Zoals ik al schreef zou ik graag een korte tijd in New York willen wonen en werken. En stiekem droom ik er van om over een paar jaar nog een keer een paar maanden op reis te gaan.

Ben je net als Laura van Vink Academy ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over reisfotografe Laura en haar reizen en het fotograferen naar haar website, of bekijk alvast het onderstaande filmpje over Laura en haar werk als reisfotografe op reis.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden