Interview met Latijns-Amerika specialiste Michèle

Reisspecialiste Michèle is verzot op Latijns-Amerika en heeft sinds haar eerste reis naar dit deel van de wereld het latinovirus te pakken. Michèle is sinds 2009 reisbegeleidster in diverse Latijns-Amerikaanse landen en heeft op deze manier van haar grote passie haar werk kunnen maken. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en werk als reisbegeleidster bij reisorganisatie Sawadee Reizen, hebben we Michèle een aantal vragen gesteld.

Over liefde voor reizen en Latijns-Amerika

Wie ben jij en waar kom jij vandaan?

Mijn naam is Michèle Oudenaarden, geboren in Rotterdam en woon sinds kort -na een tienjarig zwerversbestaan- in Amsterdam. Van kleins af aan vind ik het heerlijk om onderweg te zijn en te ontdekken; van deze passie heb ik mijn beroep gemaakt.

travel

Waar ging je eerste reis naartoe?

Toen ik elf jaar was ging ik mijn nichtje opzoeken in Tenerife. Dit was mijn eerste ‘verre’ vliegreis alleen. Nu ik eraan terugdenk werd de grondslag voor mijn toekomstige reisbegeleidersbestaan toen gelegd met het oplossen van mijn eerste reisprobleem. Bij de gate ontdekte de grondstewardess dat er geen boardingticket in het kartonnen hoesje van ‘dat alleenreizende elfjarige meisje’ zat… oeps!

Als wat voor “type” reizigers zou jij jezelf omschrijven?

Lastige vraag, daar ik mezelf niet als een ‘echte reiziger’ zie, maar meer als een ‘verblijver’. Ik verblijf namelijk graag een aantal maanden in een land waar ik iets mee heb; huur dan een kamertje bij iemand en ‘verzamel een lokale vriendengroep’. Vanuit deze basis leer ik veel van de lokale cultuur en ontdek ik de leuke plekjes van de desbetreffende stad, het land en als het kan ook van de omringende buurlanden.

gidsen

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?

Reizen prikkelt mijn zintuigen; geuren, kleuren en ik kan intens genieten van landschappen. Het gaat mij niet om zoveel mogelijk te zien of om zoveel mogelijk stempels in mijn paspoort te hebben. Mezelf onderdompelen in een bepaalde cultuur en vanuit het ‘lokale hart’ een land te mogen ervaren vind ik een absolute verrijking.

Welk werelddeel is jouw persoonlijke favoriet?

Mijn favoriete continent is zonder twijfel Latijns-Amerika. In 2005 zette ik voet op Costa Ricaanse bodem en vanaf dat moment heb ik het besmettelijke latinovirus te pakken. Al reizende leerde ik Spaans & Portugees en ben ik me er ontzettend thuis gaan voelen. Op vier landen na heb ik het gehele continent bereisd.

Hoe is het om in daar als reisbegeleider te werken?

Sinds 2009 begeleid ik met veel plezier reizen voor Sawadee. Het is een hele fijne reisorganisatie met mooie rondreizen, waarin altijd wel een leuk verrassingsmomentje is opgenomen. Denk aan een gezellige homestay, interessant project, unieke accommodatie of juist een apart vervoersmiddel. Werkende van Mexico tot aan Patagonië heb ik hierdoor hèèl veel bijzondere dingen mogen meemaken. Als reisbegeleider in Latijns-Amerika heb je het trouwens erg goed; latino’s zijn open, gezellig en zeer behulpzaam.

Argentinië

Wat waren de leukste en minst leuke dingen aan het werk als reisbegeleider?

Het allerleukste is natuurlijk het contact met de lokale bevolking, de groep en alle bijzondere momenten die op je pad komen. Samen een 3-daagse Takesi-trail lopen in Bolivia, een walvisjong plots zien opduiken naast de boot of gezamenlijk genieten van een typische lamsbarbecue op een afgelegen estancia (boerderij) in Chili zijn onvergetelijk. Maar de spiegel ‘van altijd maar reizen’ heeft ook een andere kant. Je mist de sociale happenings in het leven van je vrienden, je neefjes en nichtjes kennen je alleen als ‘de reistante’ en als er een sterfgeval is… zo heeft mijn tante mij nog gebeld voordat ze stierf, maar ik was druk en het was een lange reisdag. Ja die ‘missed-call’ hakt erin.

Welk gebied of land in Latijns-Amerika is jouw favoriet?

Zuid-Amerika, omdat het alles te bieden heeft! Schilderachtige landschappen in Peru en Bolivia, tropisch en exotisch leven in Brazilië en de Europese culturele erfenis in Chili en Argentinië. Vergeet daarbij de ongerepte schoonheid aan het einde van de wereld niet… Patagonië!

Waarom spreekt Patagonië jou zo enorm aan?

Het gevoel van oneindige uitgestrektheid, verlatenheid en heel dicht bij de natuur te staan krijg ik tijdens het reizen in Patagonië. Wanneer ik in Ushuaia -aan het einde van de wereld sta- en uitkijk over het Beaglekanaal en de besneeuwde bergtoppen van Darwin komt Patagonië echt bij me binnen; weids, woest en wonderschoon!

Latijns-Amerika

Welk parken van Patagonië zou elke reiziger minimaal 1x in zijn leven moeten bezoeken?

De nationale parken van Torres del Paine (Chili) en Los Glaciares (Argentinië). Dit stukje Patagonië kenmerkt zich door een indrukwekkend landschap van oude loofbossen, vulkanen en de uitlopers van het Andesgebergte. Denk hierbij aan azuurblauwe gletsjermeren, massieve gletsjers, grillige rotspieken en eindeloze pampa’s. Behalve dat het ongekend mooi en fotogeniek is, kan je hier ook geweldige wandeltochten maken.

Is er een deel van Patagonië waar je nog niet bent geweest, maar hoog op je lijst staat?

Patagonië telt meer dan 1 miljoen km2, dus er blijft nog veel te ontdekken. Graag zou ik meer willen zien van de zuidelijkste fjorden en gletsjers en natuurlijk vanuit Ushuaia nog een keertje op een expeditieschip naar Antarctica gaan.

Wat wil jij zeggen tegen reizigers die nog twijfelen over Patagonië?

Patagonië is een bestemming die niet voor iedereen is weggelegd – en dat is nou net het mooie eraan. De natuur is magnifiek en heel afwisselend, afstanden zijn gigantisch en je moet tegen het onvoorspelbare karakter van het weer kunnen. Vaak is het in de zomermaanden aangenaam warm en lang licht, waardoor je veel op een dag kunt ondernemen. Een fijne bijkomstigheid; de Patagonische keuken is smullen – veel verse vis, goede steaks en heerlijke wijnen! En wil je helemaal ‘all the way’ gaan? Sluit dan je reis af met een bezoek aan het meest afgelegen bewoonde eiland ter wereld: Paaseiland!

groepsreis

Ben je net als Michèle ook een fervent reiziger, reisfotograaf, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ook zo benieuwd naar de rondreizen die Michèle mag begeleiden? Check dan snel de website van Sawadee Reizen. Copyright foto’s: Michèle Oudenaarden.

Kijk hier voor meer inspirerende interviews met reizigers! Lees hier alles over Michèle’s 4 favoriete nationale parken van Zuid-Amerika.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden