Interview met Kyriël van Costa Rica online

Reisspecialiste Kyriël werkt al vier jaar lang met veel plezier bij reisorganisatie Riksja Travel. Ze groeide op in Zuid-Amerika en ontwikkelde een grote passie voor dit continent. Reizen doet ze graag, naar Latijns-Amerika, maar ook naar andere continenten. Haar passie en enthousiasme over reizen kan ze kwijt in haar werk als reisspecialiste bij Costa Rica online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Hier wilden wij natuurlijk graag meer over weten en stelde haar een aantal vragen.

In gesprek met Costa Rica specialiste Kyriël van Riksja Travel

[divider type=”white”]

Hoi Kyriël! Wie ben je en wat is jouw link met reizen?
Ik ben Kyriël, 28 jaar, en ik woon in Utrecht. Ik ben opgegroeid in Argentinië en Chili, waar ik twaalf jaar heb gewoond. Op mijn vertiende kwam ik terug naar Nederland. Ik studeerde Culturele Antropologie en deed de master “Latin American and Caribbean studies” aan de Universiteit van Utrecht. Tijdens mijn studie maakte ik een paar leuke verre reizen. Ook nu probeer ik dit zoveel mogelijk te doen. De ervaringen die je opdoet en de lessen die je leert als je op reis bent en je je in een andere cultuur bevindt, zijn voor mij goud waard.

costa rica jungle

Sinds wanneer werk je bij Riksja Travel?
In 2011 ben ik bij Riksja begonnen als reisspecialiste van Costa Rica online. Tot op heden doe ik dit nog met veel plezier. In drukke periodes help ik mijn collega’s van Cuba online en binnenkort ga ik ook Vietnam verkopen. Dus ja … werken bij Riksja Travel is ook erg afwisselend!

Kun je je werk als reisspecialist voor Costa Rica omschrijven?
Zeker. Het werk als reisspecialist is erg afwisselend. Het grootste deel van mijn tijd besteed ik aan de verkoop van reizen. Ik help reizigers met het samenstellen van hun ideale rondreis en elke reis is anders. Doormiddel van bouwstenen kun je je eigen reis samenstellen en ik geef daarbij persoonlijk advies over reisafstanden en de beste reisperiode. Dit doe ik per mail, maar ook per telefoon. We zijn een online reisorganisatie, maar we vinden persoonlijk contact wel erg belangrijk. Daarnaast schrijf ik vaak blogs en houd ik me bezig met goede doelen, lokale hulpprojecten en duurzaamheid. Bij Riksja vinden we het vanzelfsprekend om ook iets terug te doen voor de lokale bevolking in de landen waar we naartoe reizen. Zo ondersteunen we op elke bestemming die we aanbieden een lokaal hulpproject.

costa rica zipline

Wat is het leukste en (zeg eens eerlijk …) het minst leuke aan je werk als reisspecialist?
Eigenlijk vind ik heel veel in mijn werk leuk. Ik deel graag mijn enthousiasme en kennis over de bestemming en het is dan ook geweldig als reizigers tevreden terugkomen. Blije mensen, daar doe ik het voor! Ik krijg ook veel energie van het schrijven van blogs voor op onze website en het meewerken aan verschillende projecten. Mijn valkuil is dat ik vaak teveel leuk vind. Je moet keuzes maken, want je hebt immers niet alle tijd van de wereld. Ik denk dat ik daarom het minst leuke vindt, het maken van keuzes, maar je leert er wel van.

Wat maakt Costa Rica voor jou zo speciaal als reisspecialist?
Costa Rica is puur natuur en pura vida! Het land is niet veel groter dan Nederland, maar kent een enorme diversiteit aan flora en fauna. In Costa Rica heb je de ultieme natuurervaring: jungle, vulkanen, oerwouden en tropische stranden. Daarnaast zijn de Costa Ricanen vriendelijk en servicegericht, wat je verblijf in dit land heel aangenaam maakt.

Kun je jouw favoriete plek in Costa Rica noemen?
Dat is makkelijk: Tortuguero. Het nationale park Tortuguero heeft veel indruk op mij gemaakt. Varend verken je hier de junglekanalen en spot je apen, toekans, luiaards en kaaimannen. Ik was er tijdens het broedseizoen van de groene schilpadden. Deze eeuwenoude dieren komen van juli tot november hier aan land om eieren te leggen. Dit bijwonen is echt magisch.

costa rica waterval

Wat is volgens jou de grootste uitdaging als je gaat reizen in Costa Rica?
In Costa Rica kun je heel makkelijk reizen met je eigen huurauto. Het is een veilig en ontwikkeld land. Je hebt ook heel leuke kleinschalige lodges. Naar mijn mening ligt de uitdaging in het maken van keuzes. Je hebt zoveel nationale parken en leuke verblijfplaatsen dat je soms letterlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Waar ga je naartoe en wat sla je over, dat is een uitdaging. En daarbij help ik graag!

Hoe zie jij de toeristische toekomst van Costa Rica?
Ecotoerisme, dat is de toekomst in Costa Rica. Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor het land, maar gelukkig zijn de Costa Ricanen zich wel bewust van de inpakt hiervan op de natuur. Meer dan dertig procent van het land is bescherm natuurgebied. De nadruk op ecotoerisme zal in de toekomst denk ik alleen nog maar groter worden.

Heb je een onbekende plek in Costa Rica als tip voor toekomstige bezoekers?
Costa Rica is een toeristische bestemming en er zijn niet veel onbekende plekjes meer, maar dat is niet erg. Wat ik echt kan aanraden is een excursie die weinig kennen, maar wij aanbieden bij Costa Rica online. Namelijk een bezoek aan boer Don Rudolfo en zijn ananasplantage, net buiten het dorpje Sarapiqui. Don Rudolfo geeft onze reizigers een rondleiding door zijn boerderij en vertelt alles alles over de ananas en de plantage. Je krijgt op deze manier een kijkje in het lokale leven, iets wat we belangrijk vinden bij Riksja Travel.

costa rica beach

Wat is jouw favoriete reisbestemming buiten Costa Rica?
Ik ben een echte India-fan. In september ga ik er voor de derde keer naar toe. In India worden al je zintuigen op scherp gezet. Het is een land van extremen, zowel positief als negatief. Prachtig gekleurde sari’s, heerlijke Indiase curry’s en Maharadja paleizen. Maar ook armoede, viezigheid en hectische steden. Een reis door India is een heuse rollercoaster; saai zal het nooit zijn, leerzaam zeker wel! Maar … Costa Rica is absoluut ook mijn favoriet, niet voor niets dat ik de bestemming verkoop. De natuur, de mensen, de vele dieren … ik vind het een heerlijk land om door te reizen!

Ben je net als Kyriël ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Wil je ook naar Costa Rica? Kijk dan op de website van Costa Rica online (onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel), reisspecialist Kyriël helpt je graag met het samenstellen van een reis.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden