Interview met Kirsten en Erick van Travelaar

Reisfanaten Kirsten en Erick zijn gek op reizen en exotische oorden. Samen hebben ze Europa ontdekt en erna waren talloe Aziatische landen aan de beurt. Inmiddels zijn ze compleet geïnfecteerd met het reisvirus en hebben landen als Nieuw-Zeeland en Cuba hoog op hun bucketlist staan. Naast enthousiaste reizigers schrijven Kirsten en Erick bijna dagelijks over hun reiservaringen op hun reisblog Travelaar.nl. Geïnteresseerd in hun reiservaringen en hun nieuwe plannen, hebben we Kirsten en Erick een aantal vragen gesteld.

Wie zijn jullie en waar komen jullie vandaan?

Wij zijn Erick en Kirsten en wonen sinds een paar jaar samen in Groningen. We zijn beide 27 jaar en sinds zeven jaar zijn we samen. Op dit moment bloggen we zoveel mogelijk over onze reis door Azië en kortere trips binnen Europa. Wij zijn nu ruim zeven maanden terug van onze reis door Azië en hebben alweer een hele lijst met bestemmingen die we nog willen zien.

Wat was voor jullie elk de eerste echte verre bestemming?

Onze eerste verre reis is nog helemaal niet lang geleden. In september 2013 stapten wij voor het eerst in het vliegtuig naar een bestemming buiten Europa. Tot die tijd hadden we al redelijk wat landen in Europa gezien, maar verder waren we nog niet gekomen. We vlogen naar Bangkok en hebben bijna zes maanden gereisd door Azië.

Hebben jullie een favoriete manier van reizen?

Wij houden van budgetreizen, maar zijn geen reizigers die in dorms slapen en iedere minuut van de dag met ons budget bezig zijn. Je kunt onze manier het beste omschrijven als “flashpackers”. We proberen aan de ene kant zo min mogelijk geld uit te geven, maar houden wel van een beetje luxe. Altijd een tweepersoonskamer en zo vaak mogelijk een eigen badkamer. Verder houden we ook van een drankje op zijn tijd en doen we lekker wat we willen, wanneer we willen. Wat betreft de manier van vervoer: Met kop en schouders de trein. Je kunt veel zien, je hebt bewegingsruimte, je kunt socializen, kortom het is nooit saai.

Waar zijn jullie naar op zoek tijdens het reizen?

Naast de voor de hand liggende dingen als, mooie stranden, mooie natuur en bezienswaardigheden willen we vooral zien hoe mensen leven. Door de vele cultuurverschillen kijk je soms raar op van wat mensen normaal vinden. Dat vinden wij erg mooi om te zien. Op deze manier neem je een hoop mooie herinneringen mee naar huis.

Melakka

Viering van de 1 maand oude baby in Melakka

Wat is je mooiste reismoment tot nu toe?

Kirsten: We hebben zoveel mooie momenten gehad in Azië dat het lastig is om te kiezen. Eén van de mooiste momenten was wat mij betreft in Melakka, Maleisië. Toen we aan het eten waren bij een restaurantje raakte ik in gesprek met de vrouw, Anan, die de zaak runde. Een vrouw van begin dertig afkomstig uit Myanmar. Ze vertelde me dat ze een maand geleden was bevallen en natuurlijk moest de baby even geknuffeld worden. Baby Mary bleek de dag erna een maand oud te worden en volgens tradities in Myanmar moet dit groots gevierd worden. En wat denk je? Wij werden uitgenodigd om de volgende avond langs te komen om dit met de familie te vieren. Een buffet stond klaar en voor biertjes was ook gezorgd. Een bijzondere avond waar we genoten van kleine baby Mary en haar familie.

Erick: De aankomst in Bangkok. Dit was voor ons het eerste moment dat we buiten Europa waren. Toen we bij het guesthouse aan Khaosan Road aankwamen leek het alsof ik aan het dromen was. Heel raar om je te beseffen dat je eindelijk aan de reis bent begonnen. Kirsten had last van een cultuurshock, dus dat was een heel raar moment; ik was lyrisch en Kirsten was down. Gelukkig heeft Kirsten er niet lang last van gehad en waren we snel beide enthousiast.

Wat is jullie favoriet(e) stad, natuurpark en land?

Kirsten:
Stad: Al vind ik een stedentrip van een paar dagen geweldig, toch moet ik zeggen dat ik meer heb met dorpjes dan met steden. Als favoriete stad ga ik dan maar voor Kuala Lumpur. Niet omdat deze stad perse mooier is dan andere steden, maar tijdens onze reis door Azië kwamen wij hier vier keer. Voelde dus telkens een beetje als “thuiskomen”.
Natuurpark: Wij bezochten nog niet veel natuurparken. Tijdens onze reis door Azië bezochten wij Udawalawe National Park in Udawalawe, Sri Lanka. Erg vroeg ons bed uit, maar het was de moeite waard. Prachtig om tientallen olifanten te bekijken, apen, prachtige vogels en veel meer. Zeker een aanrader voor iedereen die naar Sri Lanka gaat.
Land: Al jaren ben ik een grote fan van Spanje, een land dat ik al zeker tien keer bezocht en nog steeds vind ik het er heerlijk. Onze reis door Azië sloten we dan ook af met een paar weken Spanje. Nu ik in Azië ben geweest moet ik zeggen dat Spanje niet meer alleen op nummer één staat. Thailand heeft mijn hart gestolen. Wat een fijn land!

Erick:
Stad: Kathmandu! Echt een verschrikkelijk mooie stad! Deze stad was echt totaal anders dan de andere steden die we tijdens de reis bezocht hebben.
Natuurpark: Zoals Kir al zegt zijn we nog maar in één natuurpark geweest, al vind ik Sri Lanka één groot natuurpark.
Land: Thailand. Aardige mensen, lekker weer, mooie natuur. Al ben ik niet dol op te toeristische plekken.

Wat is jullie grootste teleurstelling geweest?

Dat was toen we van Thailand naar Cambodja gingen. We reisden van Trat naar Siem Reap. We kenden een heleboel scams waarvoor we op moesten passen, zoals: regel zelf je visum, wissel je geld niet bij wisselkantoren en geef je paspoort nooit af. Doordat we de voorgaande weken in Thailand helemaal mak geworden waren door super aardige Thaise mensen, zonder bijbedoelingen, bleken de Cambodjanen een stuk gehaaider. We zijn onderweg naar Cambodja ongeveer honderd euro afhandig gemaakt. Echt super stom achteraf, want we kenden de trucs gewoon! Zo zei de meneer dat ze nu visa moesten regelen en dat ze ons paspoort nodig hadden. Visum gefixt, maar achteraf wel dertig euro teveel betaald. Verder hebben we bij het busstation, op aanraden van de ‘gids’ geld gewisseld bij een kantoortje. Echt super stom. Ook dat kostte ons ongeveer vijftig euro. Ons beeld van de Cambodjanen was er hierna niet beter op geworden. Niet terecht natuurlijk, maar geen lekkere binnenkomer. Oppassen dus! 😉

Udawalabe NP

Olifanten in Udawalabe National Park

Welke bestemming hebben jullie hoog op op jullie wenslijst staan?

Kirsten : Mijn bucketlist is ontzettend lang en wordt steeds langer. Als ik dan toch één bestemming moet noemen dan zeg ik Marokko. Ik ben ontzettend benieuwd naar dit land. Eigenlijk heel dichtbij, maar een totaal andere wereld. Hopelijk gaan we volgend jaar eindelijk kijken of mijn verwachtingen realistisch zijn 🙂

Erick: Ook ik wil natuurlijk naar zo veel mogelijk plekken, maar als ik moet kiezen dat wil ik zo snel mogelijk naar Scandinavië, Nieuw Zeeland, Uruguay en Vietnam.

Waarom zijn jullie begonnen met jullie reisblog?

Al voor onze reis door Azië volgde Kirsten allerlei reisblogs en haalde ze overal informatie en adviezen vandaan. Tijdens onze reis wilden we al een reisblog bijhouden, maar wegens een aantal onverwachte gebeurtenissen voordat we weggingen zijn we er helaas niet aan toe gekomen. Na de reis vonden we het zo zonde om al onze tips en ervaringen voor ons te houden dat we besloten een reisblog te beginnen. Ook voor onszelf een geweldige manier om de herinneringen levend te houden. We hopen andere (toekomstige) reizigers ook enthousiast te maken over reizen en over Azië. Wij zijn namelijk helemaal gek geworden op Azië en gaan zeker nog eens terug! Nou moet ik wel zeggen dat de herinneringen voor ons levend blijven, maar ik ook erg vaak last van heimwee heb. Telkens als ik een post plaats en foto’s erbij zoek, wil ik weer terug!

Hebben jullie nog een tip voor beginnende reizigers?

Plan zo min mogelijk! Laat je leiden door je gevoel en luister vooral naar andere reizigers die je onderweg tegenkomt. Op deze manier kom je op de mooiste plekken terecht. Volg niet zomaar de bekende reisgidsen, maar ga eens van de gewaande paden. Buiten de toeristische plekken om zie je veel meer indrukwekkende dingen en krijg je de mogelijkheid om de lokale bevolking wat beter te leren kennen. Een ideale middenweg is voor ons af en toe een toeristische attractie, Angkor Wat mag je bijvoorbeeld natuurlijk niet missen. Omgewisseld met een paar dagen doelloos rondfietsen en dwalen.

Ben je net als Kisten en Erick ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Kirsten en Erick en hun reizen naar hun website Travelaar.nl.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden