Interview met Kim op reis

Reisblogger Kim is naar eigen zeggen een zelfstandig reiziger en is gek op backpacken en het maken van city-trips. Ondanks dat Kim al heel wat landen heeft bezocht, heeft ze nog heel wat wensen op reisgebied. Kim zou bijvoorbeeld graag eens een aantal maanden met een campertje door Australië willen rijden. Buiten het reizen schrijft Kim regelmatig op haar reisblog Kim op reis en deelt ze haar reiservaringen en de gaafste bestemmingen met haar lezers. Geïnteresseerd in haar reiservaringen en nieuwe plannen, hebben we Kim een aantal vragen gesteld.

In gesprek met Kim op reis

[divider type=”white”]

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Mijn naam is Kim en via verschillende omzwervingen woon ik nu in Amsterdam. Ik ben geboren en opgegroeid in de omgeving van Wageningen en via Breda, Rotterdam en Utrecht in Amsterdam beland. Daar blijf ik voorlopig!

Waar ging je eerste individuele reis naartoe?
Mijn eerste individuele reis was een talenreis. Eigenlijk een groepsreis dus, maar voor mij voor het eerst zonder familie of vrienden. Ik was 17 en wilde net als vriendinnetjes een talenreis doen. Ik koos voor Engels op Malta. Qua taal ben ik er daar niet veel op vooruit gegaan omdat mijn Engels gewoon prima was. Mijn voornaamste les was dat dit soort uitstapjes veel vaker gemaakt moesten worden.

turtle

Als wat voor “type” reiziger zie jij jezelf?
Oei, een ‘hokje’! Ik hou het maar op zelfstandige reiziger. Ik vind backpacken heerlijk, maar ik kan ook genieten van een stedentrip of een weekje strand. Dan kies ik het liefst een Airbnb-verblijf. Dat geeft én het gevoel van vrijheid en ik vind het bijzonder hoe mensen je toelaten in hun huis. Zo krijg je een kijkje in het lokale leven en voel je je een beetje onderdeel van je bestemming.

Wat betekent reizen voor jou persoonlijk?
Reizen is voor mij vrijheid. Vrijheid om helemaal zelf te bepalen wat je doet en wat je niet doet, omdat tijd een relatief begrip wordt. In Nederland wordt mijn leven vaak bepaald door mijn agenda. Al weken van te voren weet wat ik ga doen en met wie. Een etentje hier, een etentje daar. Hartstikke leuk allemaal, maar weinig spontaan en flexibel. Op reis is het precies het tegenovergestelde. Dagelijkse dingen van thuis kan ik loslaten en plannen worden gemaakt om gewijzigd te worden. Dat brengt vaak erg mooie momenten. Er is meer tijd om me te verwonderen en oog te hebben voor mijn omgeving, andere culturen en bijzondere mensen.

Welk land is je tijdens het reizen het meest tegengevallen?
Ik kies voor India. Ik ben daar drie weken geweest en helaas werd mijn reisgenoot ziek. Een parasiet. Dat is geen pretje kan ik je vertellen. Dat was natuurlijk een flinke tegenvaller, maar ik het me echt verbaasd over en geërgerd aan de man-vrouwverhoudingen daar. Ongegeneerd aan je zitten, foto’s maken, je blijven filmen ondanks vriendelijke en onvriendelijke verzoeken daarmee op te houden… Zelfs op religieuze plekken. Ik heb me daar regelmatig ongemakkelijk onder gevoeld. Toch wint mijn nieuwsgierigheid het. Ik ben stiekem wel benieuwd naar het zuiden van India. Wie weet… ooit. Maar dan wel met een mannelijke reispartner!

Wat is jouw favoriete stad en land?
Ik haat kiezen, daarom ga ik voor iets relatief recents. Ik vind Lima een geweldige stad. Zuid-Amerikaanse steden staan meestal niet heel positief aangeschreven, dus misschien heeft dat ‘vooroordeel’ er wel aan bijgedragen dat ik het zo fijn vond daar. Het is één van de droogste steden ter wereld, het ligt direct aan zee, het is een behoorlijk moderne metropool en de eetcultuur is ge-wel-dig. Er zijn daar zoveel goede restaurants. Ik kan niet wachten om terug te gaan. Mijn favoriete land is op dit moment Ecuador. De veelzijdigheid van de landschappen heeft me verrast. En de Galapagos eilanden horen bij Ecuador. Need I say more?

Ecuador

Wat kun je absoluut niet missen op reis?
Thuis kan ik ‘m ook al niet missen: mijn telefoon. Ik moet er straks toch aan geloven, want ik ga naar Cuba. Daar is online zijn nog echt een luxe. Dat betekent veel leesvoer en pen en papier meer!

Waarom ben je je blog Kim op reis begonnen?
Tijdens mijn HBO-opleiding liep ik stage op Aruba. Hier hield ik een waarbenjij.nu bij. Eindeloze verhalen over dagelijkse beslommeringen zonder context en met veel ‘en toen…’. Die schreef ik vooral om het thuisfront op de hoogte te houden en jaloers te maken. Gedurende de jaren ging ik vaker op pad en bleef ik schrijven, steeds beter gelukkig. Beging 2015 maakte ik een reis van 3 maanden en ik merkte dat mijn moeder niet meer mijn enige lezer was. Daarom ben ik na die reis doorgegaan en heb ik mijn blog verder uitgebreid en geprofessionaliseerd. Ik schrijf omdat ik schrijven leuk vindt, maar ook omdat ik het leuk vind dat mijn blogs gelezen worden. Ik hoop mensen te inspireren en van praktische tips te voorzien voor hun trips. Het is daarom ook supergaaf als iemand een reactie plaatst, een mailtje stuurt of via social media iets van zich laat horen. Dat ervaar ik echt als een compliment.

Reis je anders sinds je bent gestart met bloggen?
Ik reis niet anders, maar ik kijk wel anders. Ik zorg dat ik altijd een notitieboekje en een fototoestel bij me heb. Ik schrijf steekwoorden of ideeën op zodat ik dat later misschien voor een blog kan gebruiken. Daarnaast maak ik foto’s van vanalles: een maaltijd, een hotelkamer… Die foto’s halen mijn fotoalbum vaak niet, maar zijn wel erg handig voor bij een blog om het verhaal aan te vullen. Of voor mezelf, om bepaalde ervaringen, ideeën en gevoelens ook achteraf nog scherp te krijgen.

Hoe ziet jouw ideale reis in drie weken er uit
Het liefst prop ik zoveel mogelijk activiteiten in drie weken tijd. Natuur, strand en stad en hier en daar een lesje yoga tussendoor. Daarnaast vind ik het ontzettend leuk om zo veel mogelijk lokaal eten te proberen. Cavia in Ecuador, krekels in Vietnam, dat soort dingen!

Colombia

Heb je nog een speciale reiswens?
Ik hoop nog eens een mooie reis door Marokko te maken en ik wil heel graag alle landen in Latijns-Amerika kunnen afvinken. Ik ben gelukkig al aardig op weg. Ooit zou ik ook graag een aantal maanden met een campertje door Australië rijden. Ow, en IJsland staat ook op mijn lijstje. En als ik dan toch bezig ben, een maandje Bali en daar een teacher training voor yoga volgen lijkt me ook niet vervelend. Oftewel: genoeg wensen! Zodra er eentje is afgevinkt, komen er weer tien voor terug.

Heb je een reistip die je met ons zou willen delen?
Kies ook eens voor een bestemming die niet bovenaan je lijstje staat. Vaak heb je hoge verwachtingen van bestemmingen en ben je tijden aan het sparen. Ik heb ontdekt dat het ook heerlijk kan zijn om een bestemming te kiezen waar je eigenlijk niks van weet. Gewoon boeken en dan maar eens zien wat er te doen is. Houd hiervoor de aanbiedingen goed in de gaten. Zo vloog ik vorig jaar opeens voor 20 euro op en neer naar Turijn. Dat bleek een ontzettend leuke stad te zijn.

Ben je net als Kim van Kim op reis ook een fervent reiziger, of ben je werkzaam in de reiswereld en wil je ook een interview met ons doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op deze site. Ga voor meer informatie over Kim en haar reizen naar haar website Kim op reis.


© Traveljunks 2021 | Alle rechten voorbehouden